Dodaj do ulubionych

Dorada żarnowa

09.11.25, 13:48
Kupiłem młynek żarnowy. Do kawy. Nie miał chłop kłopotu... Więcej czyszczenia niż picia. Jak to ch...o doczyścić? Nie wolno używać wody, pędzelkiem to można sobie... a sprężone powietrze g...o daje.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 19:49
      1. po co czyścić?
      2. jeśli już musisz, skoro masz obawy o zanieczyszczenia to czyścisz po prostu przepuszczajac jakąś ilosc kawy i tą pierwszą garść kawy wyrzucasz jako "brudną"; kolejne porcje uznaje sie za czyste
    • eliszka25 Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 21:52
      Ale jak czyścić? Chcesz myć młynek po każdym mieleniu kawy czy o co ci chodzi?

Nigdy nie myłam młynka do kawy, soli czy pieprzu. W sumie żadnego młynka nigdy nie myłam, w sensie w środku, bo z wierzchu przecieram ścierką w razie potrzeby. Młynek do pieprzu ma ponad 20 lat i nigdy nie był myty. Używam go codziennie i nadal wszyscy żyjemy 🤷‍♀️😱
      • tanebo0001 Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 22:00
        W instrukcji pisze że trzeba wyjąć żarna i przeczyścić te które zostały w młynku szczoteczką. Tyle że tam jest tyle zakamarków że szczoteczka nie daje rady.
        • eliszka25 Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 22:58
          Ale w instrukcji jest, że masz tak robić po każdym użyciu? Czy jest to po prostu instrukcja czyszczenia, nie wiem, na wypadek, gdybyś uznał, że coś nie działa jak należy, więc może czyszczenie pomoże?
          • tanebo0001 Re: Dorada żarnowa 10.11.25, 00:01
            Tylko przed pierwszym i po dłuższym użytkowaniu.
        • b.bujak Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 23:10
          jeśli młynek ma regulacje grubości mielenia to rozsuń żarna na maksymalną odległość i uzyj najmniejszej możliwej szczoteczki - myślę, że taka do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych dałaby rade
    • alpepe Re: Dorada żarnowa 09.11.25, 22:40
      Wystaw przed śmietnik, ktoś weźmie. Szkoda życia, jak jesteś niezadowolony, to się pozbądź źródła niezadowolenia.
      Life is simple.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka