czerwonylucjan 10.11.25, 07:31 Przed kamieniem, czy zwykly impregnant z lab pani domu wystarczy, czy pokusic sie o cos bardziej zaawansowanego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 09:04 Najlepszym zabezpieczeniem.przed osadzaniem się kamienia - czy to na ściankach kabiny, czy to na armaturze - jest zwykle wycieranie jej miekką suchą szmatką po każdym użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 10:26 Lazienka jest dla mnie a nie ja dla lazienki zatem absolutnie nie bede tego robic chocby prysznic mial wygladac jak z szyby mlecznej. Docelowo zmiana na wanne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 10:34 czerwonylucjan napisał(a): > Lazienka jest dla mnie a nie ja dla lazienki zatem absolutnie nie bede tego rob > ic chocby prysznic mial wygladac jak z szyby mlecznej. Docelowo zmiana na wanne > . No jak uważasz, to zajmuje jakieś 20 sekund, dlużej mi sie balsam w łydki wchłania w międzyczasie Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 12:59 może i zajmuje 20 sek ale nie po to wyszłam pachnąca spod prysznica, żeby ze szmatą w reku latać. Nawet 20 sek. Już nie wspomnę, że jednak trzeba znowu wleźć do kabiny, w tym celu, więc jak ma się do tego wchłaniający balsam na nogach? Dlatego ja nie lubie kabin prysznicowych. Jedynym dobrym rozwiązaniem jest tu duża kabina prysznicowa, taka co najmniej 1,5 x1,5 i bez brodzika tylko płytki jako podłoga. Korzystając z takich kabin, nie zauważyłam gromadzenia się osadów i kamienia. Pewnie dlatego, że odległość od osoby myjącej się, do scian, jest spora i nie osadzaja sie tam resztki mydła, szamponu itd No ale raczej nie jest to rozwiązanie do mieszkań, tylko domów. Ze względu na miejsce i na kanalizację. U mnie, w mieszkaniu, kabinę (mniejszą) codziennie, co drugi dzień, czyli wtedy kiedy ja nie wychodzę z domu, za to po rodzinnych ablucjach, całą spryskuję płynem jakimś np. W5 z lidla. Po czym spłukuję wodą, całą, po kilku minutach. Jest zawsze czysta i nie trzeba jej potem czyścić i szorować. Osobiscie wole prysznic w wannie, w porównaniu z niedużą kabiną. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 13:45 10/10 juz to widze, ide sie wykapac a potem zasuwam ze sciera, poce sie , znowu sie kapie ah wait przeciez zawsze musze zakonczyc pobyt machaniem sciera Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia.z.torunia Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 21:56 pani.asma napisała: "zasuwam ze sciera, poce sie , znowu sie kapie" Może wystarczy schudnąć ze 30 kg? No bo serio... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 14:16 "Osobiscie wole prysznic w wannie, w porównaniu z niedużą kabiną." Zgadzam się. Więc mam sporą wannę, której nie wymieniłam na fali mód na kabinę prysznicową z szybami. Nie zamontowałam też szyby na wannie i mam staroświecką zasłonkę. I mieć będę do końca swych dni. Chyba że nagle weszłabym w posiadanie duuużej łazienki z miejscem i na wannę, i na prysznic co najmniej 120 na 120. Nie cierpię szkła w mojej bliskości, nie lubię dotyku i boję się. Wolę podczas brania prysznica dotknąć czasem miękkiej zasłonki niż szyby. Poza tym czyszczenie czegokolwiek kiedy się ma bardzo twardą wodę to wielka upierdliwość, szyby mi do tej upierdliwości co ją już mam nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 14:47 o nie, zaslnka to dno dla mne wole brudna szybe Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 15:39 pani.asma napisała: > o nie, zaslnka to dno dla mne > > wole brudna szybe Łoj pani kochana, od zasłonki to lepsza nawet miska koło studni. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 14:53 ja też mam łazienkę z wanną, z ktorej to ja zwykle korzystam. W drugiej małej łazience zainstalowalismy kabine (powiększone WC, właśnie o miejsce na kabine). Z prysznica w wannie zwykle ja korzystam, moi panowie wolą kabinę. No ale ogarnianiem jej to ja się zajmuje...Robię to, jak wyżej pisałam. Prysznic w wannie jest duzo wygodniejszy, więcej miejsca, mozna swobodnie schylić się, przykucnac, nawet usiąść jakby co tp.. Ja nawet nie mam zasłonki na wannie bo operuję słuchawką a nie pod nią staję. I bez porównania, jeśli chodzi o utrzymanie czystości Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 17:00 Jakim cudem jest wygodnie skoro wanna ma szerokość 70 cm czyli najwęższej możliwej kabiny? Zaletą prysznica jest również to że nie trzeba się gramolić co w starszym wieku ma niebagatelne znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 17:08 kolindra napisała: > Zaletą prysznica jest również to że nie trzeba się gramolić co w starszym wieku > ma niebagatelne znaczenie Sa wanny z drzwiamy, wchodzi sie, gramolenie wiec odpada. Na przyklad takie: Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 17:09 Zgadzam sie jednak ze wygodniejszy jest prysznic. Nasze nie maja kabin, sa duze. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 18:04 Takim, ze sobie siedzisz wygodnie i myjesz co trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 22:49 czerwonylucjan napisał(a): > Takim, ze sobie siedzisz wygodnie i myjesz co trzeba Wygodnie usiąść to można na stołeczku pod prysznicem, a nie w wannie. Znajomi rodziców robią remonty i wymieniają wanny na prysznice. W tym wieku wejście do wanny i wstawanie z niej jest wyzwaniem. Drzwiczki nie załatwią wszystkiego, Starszej osobie ciężko usiąść i podnieść się, a nie umyjesz wszystkiego na siedząco. Zresztą mycie się na takiej przestrzeni nigdy nie będzie wygodne (tak samo jak kabina 70 na 70) Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 09:48 >Jakim cudem jest wygodnie skoro wanna ma szerokość 70 cm czyli najwęższej możliwej kabiny? owszem, ma 70 cm (nie mierzyłam) ale... Po pierwsze nie ma żadnych szyb/ścian zewnetrznych a więc mogę swobodnie się w niej obracać. Mogę wystawic ręke za brzeg wanny itp. Mogę stanąć w poprzek wanny a wtedy juz mam +/-140 cm wolnej przestrzeni. >Zaletą prysznica jest również to że nie trzeba się gramolić co w starszym wieku ma niebagatelne znaczenie ciekawe jak myli sie starsi ludzie 50 lat temu. I wczesniej. Starszy człowiek, niesprawny ruchowo, ma ten komfort, ze w takiej wannie może swobodnie usiąśc i myc się tez komfortowo/ktoś inny może go umyć, w związku z tym. Skoro jest na tyle niesprawny że wejscie do wanny przerasta jego mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 21:31 Święta prawda. W małych kabinach z szybą mam klaustrofobię i biorę prysznic spięta kontrolując pilnie każdy ruch. W mojej wannie 170/70 z zasłonką która górą wychodzi poza linię wanny macham sobie swobodnie łapami. Z przyjemnością też dokonuję ablucji u koleżanki która ma kabinę 90/120. Tam mi szyba nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 22:53 Zasłonka to wymysł szatana 😜 jest to coś czego nie toleruję w żadnych okolicznościach. A szczególnie na tak małej przestrzeni. Wszystko o czym mówicie nadal nie sprawia że jest to wygodne. Bo trzeba stawać bokiem, albo uważać żeby nie ocierać się o ścianę albo zasłonkę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 23:28 kolindra napisała: > Zasłonka to wymysł szatana 😜 jest to coś czego nie toleruję w żadnych okoliczn > ościach. A szczególnie na tak małej przestrzeni. > > Wszystko o czym mówicie nadal nie sprawia że jest to wygodne. Bo trzeba stawać > bokiem, albo uważać żeby nie ocierać się o ścianę albo zasłonkę itd. Umówmy się, jak jest ciasno to nigdy nie jest wygodnie. Ja mam w łazience wybór: albo wanna, albo mala kabina prysznicowa. Bez wahania wybieram wannę. Moim marzeniem jest bardzo duża kabina prysznicowa z szybą plus głęboka japońska wanna co jak sobie w niej usiądę to mam wodę po brodę. Może być krótka bo ja też jestem krótka. Ale pomarzyć sobie można. Co do zasłonki: wolę czasem dotknąć materiału niż walić łokciem w szybę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 23:18 mava12 napisała: > owszem, ma 70 cm (nie mierzyłam) ale... > Po pierwsze nie ma żadnych szyb/ścian zewnetrznych a więc mogę swobodnie się w > niej obracać. Mogę wystawic ręke za brzeg wanny itp. No możesz. Zachlapujac łazienkę. > Starszy człowiek, niesprawny ruchowo, ma ten komfort, ze w takiej wannie może s > wobodnie usiąśc i myc się tez komfortowo/ktoś inny może go umyć, w związku z ty > m. Skoro jest na tyle niesprawny że wejscie do wanny przerasta jego mozliwosci. No właśnie nie. Mówię to z perspektywy starych rodziców którym jest bardzo ciężko schylić się czy kucnąć w wannie. To nie jedynie kwestia wchodzenia. Ich znajomi w miarę możliwości wymieniają wannę na kabiny. Cały czas tłumaczę że mycie czy pomoc w higienie pod prysznicem jest znacznie wygodniejsze ( przyzwoitej wielkości kabinie) Nie bez powodu w profesjonalnych domach opieki instaluje się prysznice bo łatwiej to wszystko zrobić kiedy pacjent siedzi na stołku. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zabezpieczenie kabiny 12.11.25, 06:21 >Cały czas tłumaczę że mycie czy pomoc w higienie pod prysznicem jest znacznie wygodniejsze ( przyzwoitej wielkości kabinie) to akurat nieprawda. Dużo łatwiej jest pomóc osobie w myciu, która siedzi w wannie.Wystarczy sobie wyobrazić - mieć całkowity dostęp do myjacego się w wannie czy włazić z nią do kabiny, ograniczonej ścianami, i tam ją myć. Juz nie wspomnę o jakimś wstawianiu stołeczków itp. Prawdopodobnie łatwiej jest wjechać wózkiem (chyba jakims specjalnym?) do kabiny i tam umyć osobę niepełnosprawną (ciekawe jak myje się te części, na których osoba siedzi...) niż dźwigać ją do wanny. Ale ta kabina musi być olbrzymia bo wózek musi się tam zmieścić. Zresztą osoba niepełnosprawna to inna kategoria, tu raczej mówimy o korzystaniu z tych akcesoriów, przez osoby sprawne, w normalnych domowych warunkach Kabina jest wygodna pod warunkiem, że jest duża. W zdecydowanej większości, mieszkań przynajmniej, jest to kabina nawyżej 90/90. U mnie jest kabina 80/90 bo taka się zmieściła. Utrzymanie ścian w czystości, jest wyzwaniem. Jakos tam opracowałam metodę (o czym wyzej pisałam) ale jest to dużo mniej wygodne niż utrzymanie w czystości wanny i ścian powyżej Ostatnio byłam w osrodku, na wywaczasach, nad morzem. Jak wracałam z plaży i chciałam opłukać stopy z piasku to musiałam wleźć do kabiny. Przy wannie wsadziłabym stopę pod kran, po prostu. Jeśli chcesz umyć tylko włosy, albo twarz to też wanna jest wygodniejsza. Przy kabinie musisz tam wejśc, praktycznie. Owszem jak wystawisz rękę za wannę to może parę kropli wody spadnie na podłogę. Ale jak bierzesz prysznic to też siegasz po ręcznik, który jest poza prysznicem = też cos tam kapnie na podłogę. Może dlatego te podłogi są z odpowiednich materiałów? Mam w domu i kabinę, i wannę. Dla mnie wanna jest dużo wygodniejsza i jeśli miałabym wybierać tylko to albo to, to zdecydowanie wanna Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zabezpieczenie kabiny 12.11.25, 21:20 "Kabina jest wygodna pod warunkiem, że jest duża." Amen. Poza tym zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Opłukanie nogi z piasku, mycie kocich kuwet, mycie kota, mycie głowy, mycie wiadra czy miski, mycie ściany - wszystko to jest mi wygodniej robić w wannie/przy wannie. Starsze osoby. Sama nie jestem młoda i właśnie dlatego powyższe jest mi wygodniej robić w wannie - nie muszę się nachylać tak jak musiałabym przy brodziku lub tym bardziej prysznicu walk in. Jedną ręką podpieram się o brzeg wanny, drugą myję kuwetę, ścianę lub dno wanny. Wspieram się dodatkowo kolanami o ściankę wanny. Woda nie leje mi się na nogi. Kiedy myję stopę to też wspieram się o brzeg wanny. Nie wiem jak macie zamiar wsadzać seniorów do kabiny 80/80 otoczonej z trzech stron szybą i tam pomagać im się myć. I do tego jakiś stołeczek? Powodzenia. Moja mama 80+ zamontowała sobie 15 lat temu małą wannę ze stopniem-siedziskiem. Wchodzi i wychodzi bez problemu, bierze prysznic siedząc na tym stopniu, stopień pomaga jej tez w myciu np. kuwety. Co będzie kiedyś? Nie wiem. Kabina w jej maleńkiej łazience mogłaby mieć 80 na 80 i różne sprzęty tuż obok, byłaby koszmarnie niewygodna i nie pomogłaby ani sprawnej obecnie mamie, ani mamie niesprawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zabezpieczenie kabiny 13.11.25, 00:30 Żeby umyć tylko twarz nachylasz się nad wanną zamiast użyć wiszącej wyżej umywalki? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Zabezpieczenie kabiny 12.11.25, 23:37 "Starszy człowiek, niesprawny ruchowo, ma ten komfort, ze w takiej wannie może swobodnie usiąśc i myc się tez komfortowo" Starszy człowiek, mało sprawny ruchowo, w wannie nie usiądzie, bo potem nie da rady się podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 12:14 sa takie krzeselka zawieszane na wannie, ale minimum sprawnosci badz pomocy trzeba, zeby nogi przerzucic do/ze srodka. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 15:51 Ja biore prysznic na siedzaco, zaslonka nie potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 21:58 mava12 napisała: > może i zajmuje 20 sek ale nie po to wyszłam pachnąca spod prysznica, żeby ze sz > matą w reku latać. Nawet 20 sek. No nie ma przymusu, pytanie bylo o utrzymanie braku kamienia w kabinie, 20 sek nie wydaje mi sie "lataniem" Już nie wspomnę, że jednak trzeba znowu wleźć > do kabiny, w tym celu, więc jak ma się do tego wchłaniający balsam na nogach? Nijak? Wchlania się identycznie gdy stoję w kabinie, jak i poza kabiną? > Dlatego ja nie lubie kabin prysznicowych. Tez wolę wannę. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 09:50 >Nijak? Wchlania się identycznie gdy stoję w kabinie, jak i poza kabiną? w moim świecie stopy należa do nóg więc też je smaruje (balsamem). Odpowiedz Link Zgłoś
lomek22 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 22:34 Nakręć zegarek, ewentualnie wymień baterię. "Może żona dobiega do furtki w 3s", to o tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 09:37 Spray z woskiem do szyb, taki samochodowy Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 10:37 Eliszka kiedyś podawała trik- płyn do szyb? Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 10:41 Użycie płynu do szyb na szybę jest trickiem? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 10:47 No właśnie nie jestem pewna, czy to był płyn do szyb, czy coś innego 🤔 Ja do kabiny nie używam płynu do szyb- zresztą do szyb też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 13:10 Ja myję nabłyszczaczem do zmywarki Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 13:46 u mnie najlepiej dziala misktura sody, soku z cytryny, plynu do mycia naczyn w necie sa przepisy, lepiej czysci niz plyny za miliony monet Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 15:52 Nie, w bloku ciezko z takim sprzetem Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 15:53 Ja mam i powoduje że jeszcze więcej kamienia się Osaka Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 15:55 Jesu wezcie zbamujcie tego trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek22 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 22:41 Kup sobie specjalny płyn od Radaway (producent kabin) w internecie, taki który wytwarza na szybie specjalną powłokę. Jeśli masz twardą wodę, to cudu nie będzie, ale zawsze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 13:46 Użyłam 1 000 000 takich płynów ale co działa najlepiej to ciągle mieszanina sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń i soku z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 15:05 Soda i kwas cytrynowy neutralizują się. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 16:48 Może masz odwrotny, ty słabo sie orientujesz w wielu sprawach, mogłaś nie zauważyć Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 16:56 Jeśli nie będziesz wycierać kabiny to żaden środek nie sprawi że będzie dobrze wyglądać. Miałam wypasione powłoki czy nic to nie daje na dłuższą metę. Robię tą ściągaczką do okien. Dzięki temu nie muszę jej myć częściej niż raz na dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 18:21 Kąpać się ze ściągaczka To już wolę kamień Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Zabezpieczenie kabiny 12.11.25, 20:53 U mnie ściągaczka leży na półeczce na kosmetyki pod prysznicem. Zaskoczę Cię pewnie, ale kąpię się z tą półeczką, a nawet z mydłem, które na niej stoi 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 13:50 Kortyzol mi by wystrzelił podniebiosa gdybym bo relaksującej kąpieli natychmiast miała się zabierać za pucowanie i wdychać te Opary będąc jeszcze sama prysznic U z naruszoną powłoką płaszcza skórnego od mycia Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 15:06 Ściągaczka, zgadzam się. 20 sekund i gotowe, żadnych wymyślnych sprayów nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Zabezpieczenie kabiny 10.11.25, 17:15 „Impregnuję” kabiny prysznicowe nabłyszczaczem do zmywarki. Do miski z wodą wlewam trochę nabłyszczacza - tak na oko może ze 20 ml, do tego dosłownie kropla płynu do mycia naczyń i taką miksturą przecieram prysznic - szyby, płytki, armaturę. Później wycieram ścierką z mikrofibry. Nie trzeba polerować do sucha i na błysk. Wystarczy przetrzeć z grubsza, żeby mikstura nie zastygła w kroplach. Dzięki temu wszystko się ładnie błyszczy i kamień się tak prędko nie osadza. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 09:54 O, to jest myśl! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 19:59 Gumowa sciagaczka. Nie ma za co. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek22 Re: Zabezpieczenie kabiny 11.11.25, 22:42 On raczej oczekuje samoczynnej reakcji a nie mechanicznej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Zabezpieczenie kabiny 14.11.25, 13:09 Gumowa ściągaczka działa jak jej wszyscy używają. U mnie niestety nie do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zabezpieczenie kabiny 12.11.25, 23:23 Polecam impregnat łazienkowy HG. Uzywam go też do umywalek. Odpowiedz Link Zgłoś