mmoni 16.11.25, 11:00 Gdzie zjeść w centrum Gdańska, z budżetem od taniego do średniego? Lubię prawie wszystko, najmniej kebabiarnie i burgerów nie. Chętnie azjatyckie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdro Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 11:57 Przycupnę, bo też się chętnie dowiem . Na obiad Mandu by mi pasowało ze względów logistycznych, opinie ma dobre. Ale szukam też czegoś na nieduży posiłek wieczorem, z kuchnią czynną dłużej niż do 21, najchętniej na Głównym Mieście od strony Starego. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 17:55 Próbowałam dzisiaj dostać się do Mandu, ale perspektywa stania w kolejce na zimnie i w rzęsistym deszczu sprawiła, ze wylądowałam w jakimś randomowym pobliskim chińczyku (LIttle Chinese na Korzennej, nie było źle). Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 18:10 Mam nadzieję, że w dzień powszedni będzie mniej tłoczno, choć może nww. zarezerwujemy stolik? Ale dzięki za alternatywę - wybieramy się na koncert w Ratuszu Staromiejskim, więc tamte okolice najbardziej pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 12:08 Wyjątkowo wpiszę się w takim wątku. Osobiście przeszedłbym się nad Motławę i szukał czegoś z ładnym widokiem. Latem, wiadomo, na zewnątrz. Teraz przy dużym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 13:18 Właśnie w robocie pożeram pierogi z mięsem z Mandu. Na później będzie krem ziemniaczany. Pierogi pycha, jak najlepsze domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 13:21 U mnie towarzystwo jest stekowo - burgerowe, ale jak wychodzimy z koleżankami i chcemy spokojnego klimatu i normalniejszego jedzenia, to zwykle jest Chleb i Wino albo Tekstylia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 14:18 Chodzisz do restauracji, żeby zjeść jak w domu. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:14 Lolo, zacznij czytać ze zrozumieniem i odpowiadaj z jakimś sensem, bo położymy Cię do domu opieki Anny. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:43 Mnie po prostu dziwią ludzie zachęcani do stołowania się w knajpach jedzeniem "jak u mamy", czy innym domowym. Jedzenie domowe ma się w domu. Do restauracji chodzi się, żeby wydać pieniądze na coś odmiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:48 Moja mama robi bardzo dobre pierogi. Raz do roku. Jak chcę je zjeść częściej, to muszę iść do knajpy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 21:16 Ja kupuję dobre pierogi w Auchanie. Nie potrzebna mi ani matka, ani knajpa. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 21:19 Nie ma dobrych pierogów w marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:11 krwawy.lolo napisał: > Jedzenie domowe ma się w domu. Chyba że się nie ma. Moja mama nigdy nie opanowała potraw mącznych, więc wszelkie pierogi, kopytka, pyzy, krokiety itd. jadłam w placówkach (gorsze) albo u babci (przepyszne, niestety tylko kilka razy w roku, bo mieszkała w innym mieście). Samej zwyczajnie nie chce mi się tak czasochłonnych potraw przyrządzać, kupne są paskudne, więc owszem restauracja serwująca "pierogi jak w domu" jest na wagę złota. Akurat Mandu do nich nie należy - robią za grube ciasto, a ja lubię cienkie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:27 Jak wyżej wspomniałem, dobre pierogi można kupić w Auchanie. Skoro mnie smakują, są dobre. W dodatku za ułamek ceny w knajpie i bez tej całej celebry. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:31 Daj dokładniejsze informacje które to pierogi, kupię i wyrobię sobie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:45 Ostatnie jadłem jakieś japońskie, takie które wystarczy wrzucić na chwilę na patelnię. Ale i te własnej marki, z kapustą i grzybami, czy takie na grilla (carskie chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:26 Sprawdz sobie pierogi z firmy Wesoła Pani, widzę, ze w Gdansku mozna je kupic. To nie sa pierogi jak u mamy, ale bardzo dobre, jak na gotowce. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:08 Jedzenie domowe ma się w domu jeśli ktoś z domowników je przygotuje. Jeśli nie przygotuje, to i w domu domowego jedzenia nie uświadczysz. I wtedy wkracza Mandu z pierogami dobrymi, jak domowe przygotowanymi poza domem :p Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 17:47 Uwielbiam bistro A la française na ul. Spichrzowej. Fantastyczne naleśniki na słodko i wytrawne (galette z mąki gryczanej z szynką, serem i jajkiem - pyszny). Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 22:05 Thai Thai ( tajska restauracja) Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia.z.torunia Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 12:38 Może nie najtańszy, ale naprawdę dobry obiad zjadłam w Ristorante Sempre na Chmielnej Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia.z.torunia Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 12:45 Z tanich i smacznych - bar mleczny przy Stągiewnej Ale czynny chyba tylko do 18.00 Dłużej gdzieś w pobliżu jest Pasibus Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:15 Polecę Pueblo na Kołodziejskiej - menu lunchowe przystępne cenowo, normalne ceny średnie, a jedzenie przepyszne, ale trzeba lubić kuchnię meksykańską, czyli ostro i z dużą ilością kolendry, Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:33 A, i jeśli ktoś jednocześnie lubi domową i egzotyczną kuchnię - Shanti na Szerokiej. Domowe hinduskie żarcie, bez zadęcia i pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:48 A może przejdź się do Montowni Food Hall, to nie ścisłe centrum ale blisko, piechotą można podejść. Azjatyckich knajp jest tak sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:09 Kaszubska kuchnia potrzebna. Nie po jadę nad może by jeść hinduskim czy inne niż w lokalne. My jedliśmy w chyba w Witome. Smacznie były, obsługa uważna ale drogo i na końcu obsługa zapytała zanim zapłaciliśmy czy doliczyć napiwek Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:21 Google nie odnajduje? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:26 A co ma odnaleźć? Przypomina mi to kolegę, który po raz pierwszy jechał niemiecką autostradą i po jakimś czasie zaczęło go zastanawiać, że co kawałek jest zjazd do miejscowości Ausfahrt. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:29 Nie znam twojego kolegi i historii Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:34 Ausfahrt znaczy zjazd a witome to witamy po kaszubsku. Oczywiście nie dam sobie głowy uciąć, że nie ma jakiejś knajpy na Kaszubach, której niechby częścią było powitanie, ale takie było moje pierwsze skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:35 częścią nazwy oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:32 Dzizas lolo, ty masz jakiś talon na błazna który musisz wykorzystać koniecznie dziś? share.google/0JYUs3lGiJqg756Ei Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 18:23 "Nazwa „Witómë ” oznacza po kaszubsku ” Witamy”" Powyżej napisałem, że głowy uciąć sobie nie dam. I dalej uważam, że nazwa jest durna. To tak, jakby kaszubski cmentarz nazwać Chówómë. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 19:53 Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że otwieranie kaszubskiej restauracji w Gdańsku w ogóle nie ma sensu. Wtedy musiałbym kwestionować także knajpy włoskie, czy tajskie. Bo Gdańsk ma tyle samo wspólnego z Kaszubami, co z Bangkokiem, czy Neapolem. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:38 krwawy.lolo napisał: > Oczywiście nie dam sobie głowy uciąć, że nie ma jakiejś knajpy na Kaszubach, kt > órej niechby częścią było powitanie Wystarczyło wpisać w Googla "witome restauracja" ale po co - lepiej robić z siebie klauna... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 21:48 Nam się podobało w Tekstyliach Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 19.11.25, 18:28 Takiej kiełbaski w Gdańsku nie zjesz. Odpowiedz Link Zgłoś