Dodaj do ulubionych

Gdańsk polecajki restauracyjne

16.11.25, 11:00
Gdzie zjeść w centrum Gdańska, z budżetem od taniego do średniego? Lubię prawie wszystko, najmniej kebabiarnie i burgerów nie. Chętnie azjatyckie.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 11:57
      Przycupnę, bo też się chętnie dowiem wink.

Na obiad Mandu by mi pasowało ze względów logistycznych, opinie ma dobre. Ale szukam też czegoś na nieduży posiłek wieczorem, z kuchnią czynną dłużej niż do 21, najchętniej na Głównym Mieście od strony Starego.
      • mmoni Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 17:55
        Próbowałam dzisiaj dostać się do Mandu, ale perspektywa stania w kolejce na zimnie i w rzęsistym deszczu sprawiła, ze wylądowałam w jakimś randomowym pobliskim chińczyku (LIttle Chinese na Korzennej, nie było źle).
        • mdro Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 18:10
          Mam nadzieję, że w dzień powszedni będzie mniej tłoczno, choć może nww. zarezerwujemy stolik? Ale dzięki za alternatywę wink - wybieramy się na koncert w Ratuszu Staromiejskim, więc tamte okolice najbardziej pasują.
    • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 12:08
      Wyjątkowo wpiszę się w takim wątku. Osobiście przeszedłbym się nad Motławę i szukał czegoś z ładnym widokiem. Latem, wiadomo, na zewnątrz. Teraz przy dużym oknie.
    • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 13:18
      Właśnie w robocie pożeram pierogi z mięsem z Mandu. Na później będzie krem ziemniaczany. Pierogi pycha, jak najlepsze domowe.
      • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 13:21
        U mnie towarzystwo jest stekowo - burgerowe, ale jak wychodzimy z koleżankami i chcemy spokojnego klimatu i normalniejszego jedzenia, to zwykle jest Chleb i Wino albo Tekstylia.
      • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 14:18
        Chodzisz do restauracji, żeby zjeść jak w domu. Aha.
        • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:14
          Lolo, zacznij czytać ze zrozumieniem i odpowiadaj z jakimś sensem, bo położymy Cię do domu opieki Anny.
          • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:43
            Mnie po prostu dziwią ludzie zachęcani do stołowania się w knajpach jedzeniem "jak u mamy", czy innym domowym. Jedzenie domowe ma się w domu. Do restauracji chodzi się, żeby wydać pieniądze na coś odmiennego.
            • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 20:48
              Moja mama robi bardzo dobre pierogi. Raz do roku. Jak chcę je zjeść częściej, to muszę iść do knajpy.
              • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 21:16
                Ja kupuję dobre pierogi w Auchanie. Nie potrzebna mi ani matka, ani knajpa.
                • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 21:19
                  Nie ma dobrych pierogów w marketach.
            • eglantine Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:11
              krwawy.lolo napisał:

> Jedzenie domowe ma się w domu.

Chyba że się nie ma. Moja mama nigdy nie opanowała potraw mącznych, więc wszelkie pierogi, kopytka, pyzy, krokiety itd. jadłam w placówkach (gorsze) albo u babci (przepyszne, niestety tylko kilka razy w roku, bo mieszkała w innym mieście). Samej zwyczajnie nie chce mi się tak czasochłonnych potraw przyrządzać, kupne są paskudne, więc owszem restauracja serwująca "pierogi jak w domu" jest na wagę złota. Akurat Mandu do nich nie należy - robią za grube ciasto, a ja lubię cienkie.
              • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:27
                Jak wyżej wspomniałem, dobre pierogi można kupić w Auchanie. Skoro mnie smakują, są dobre. smile
                W dodatku za ułamek ceny w knajpie i bez tej całej celebry.
                • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:31
                  Daj dokładniejsze informacje które to pierogi, kupię i wyrobię sobie zdanie.
                  • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:45
                    Ostatnie jadłem jakieś japońskie, takie które wystarczy wrzucić na chwilę na patelnię. Ale i te własnej marki, z kapustą i grzybami, czy takie na grilla (carskie chyba).
                  • bazia_morska Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:26
                    Sprawdz sobie pierogi z firmy Wesoła Pani, widzę, ze w Gdansku mozna je kupic. To nie sa pierogi jak u mamy, ale bardzo dobre, jak na gotowce.
            • szarmszejk123 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:08
              Jedzenie domowe ma się w domu jeśli ktoś z domowników je przygotuje. Jeśli nie przygotuje, to i w domu domowego jedzenia nie uświadczysz. I wtedy wkracza Mandu z pierogami dobrymi, jak domowe przygotowanymi poza domem :p
    • swinka-morska Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 17:47
      Uwielbiam bistro A la française na ul. Spichrzowej.
      Fantastyczne naleśniki na słodko i wytrawne (galette z mąki gryczanej z szynką, serem i jajkiem - pyszny).
    • calmdown Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 17:52
      Bar Leon 🔥
    • bei Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 16.11.25, 22:05
      Thai Thai ( tajska restauracja)
    • dziunia.z.torunia Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 12:38
      Może nie najtańszy, ale naprawdę dobry obiad zjadłam w Ristorante Sempre na Chmielnej
      • dziunia.z.torunia Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 12:45
        Z tanich i smacznych - bar mleczny przy Stągiewnej
        Ale czynny chyba tylko do 18.00
        Dłużej gdzieś w pobliżu jest Pasibus
    • eglantine Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:15
      Polecę Pueblo na Kołodziejskiej - menu lunchowe przystępne cenowo, normalne ceny średnie, a jedzenie przepyszne, ale trzeba lubić kuchnię meksykańską, czyli ostro i z dużą ilością kolendry,
    • geez_louise Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:33
      A, i jeśli ktoś jednocześnie lubi domową i egzotyczną kuchnię - Shanti na Szerokiej. Domowe hinduskie żarcie, bez zadęcia i pysznie.
    • runny.babbit Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 14:48
      A może przejdź się do Montowni Food Hall, to nie ścisłe centrum ale blisko, piechotą można podejść. Azjatyckich knajp jest tak sporo.
    • mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:09
      Kaszubska kuchnia potrzebna. Nie po jadę nad może by jeść hinduskim czy inne niż w lokalne.
      My jedliśmy w chyba w Witome. Smacznie były, obsługa uważna ale drogo i na końcu obsługa zapytała zanim zapłaciliśmy czy doliczyć napiwek
      • mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:10
        Morze🤣
      • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:10
        "Witome"? big_grin
        • mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:21
          Google nie odnajduje?
          • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:26
            A co ma odnaleźć?
            Przypomina mi to kolegę, który po raz pierwszy jechał niemiecką autostradą i po jakimś czasie zaczęło go zastanawiać, że co kawałek jest zjazd do miejscowości Ausfahrt.
            • mandre_polo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:29
              Nie znam twojego kolegi i historii
              • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:34
                Ausfahrt znaczy zjazd a witome to witamy po kaszubsku.
                Oczywiście nie dam sobie głowy uciąć, że nie ma jakiejś knajpy na Kaszubach, której niechby częścią było powitanie, ale takie było moje pierwsze skojarzenie.
                • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 15:35
                  częścią nazwy oczywiście
                • szarmszejk123 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:32
                  Dzizas lolo, ty masz jakiś talon na błazna który musisz wykorzystać koniecznie dziś?
                  share.google/0JYUs3lGiJqg756Ei
                  • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 18:23
                    "Nazwa „Witómë ” oznacza po kaszubsku ” Witamy”"

Powyżej napisałem, że głowy uciąć sobie nie dam.
                    I dalej uważam, że nazwa jest durna.
                    To tak, jakby kaszubski cmentarz nazwać Chówómë.
                    • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 19:53
                      Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że otwieranie kaszubskiej restauracji w Gdańsku w ogóle nie ma sensu. Wtedy musiałbym kwestionować także knajpy włoskie, czy tajskie. Bo Gdańsk ma tyle samo wspólnego z Kaszubami, co z Bangkokiem, czy Neapolem.
                • evening.vibes Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 17:38
                  krwawy.lolo napisał:
                  > Oczywiście nie dam sobie głowy uciąć, że nie ma jakiejś knajpy na Kaszubach, kt
                  > órej niechby częścią było powitanie

Wystarczyło wpisać w Googla "witome restauracja" ale po co - lepiej robić z siebie klauna...
    • memphis90 Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 17.11.25, 21:48
      Nam się podobało w Tekstyliach
    • krwawy.lolo Re: Gdańsk polecajki restauracyjne 19.11.25, 18:28
      Takiej kiełbaski w Gdańsku nie zjesz. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka