Dodaj do ulubionych

Jak ćwiczyć rano

01.12.25, 22:06
Jak się zmusić, żeby wykonać ćwiczenia siłowe, bo rano mam czas. Przed śniadaniem czy po, czy któraś z was rano ćwiczy?Potem nie mam czasu i chęci i w efekcie nic nie robię. A przytyłam 5 kg, wspomniany lipidogram nie najlepszy i chcę podziałać a odkładam z dnia na dzieńsad
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:13
      Może te bardziej rozćwiczone mnie poprawią, ale myślę, że to kwestia indywidualna. I musisz sama zobaczyć, jak ci będzie pasowało.

Jeśli rano chodziłam na trening, np w sobotę, to starałam się zjeść najpierw śniadanie, np o 7.00 jadłam, to o 9.00 miałam trening.
      I to mi w sumie pasuje, że teraz umawiam się an trening na późne popołudnie, czy nawet na wieczór, to przed treningiem te 2-2,5 godziny zjadam posiłek. Nie jakiś bardzo obfity, ale taki, żebym miała siłę. Przy czym sam koktajl, czy wypicie jogurtu przed treningiem było dla mnie zbyt mało.
    • analoga_niet Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:17
      Zależy jak rano. Jak jadę na przykład na 6 na siłownię to przed śniadaniem, jak siłownia po odprowadzeniu dzieci czyli po 9 to wcześniej koło 6 jem śniadanie, bo inaczej pod koniec treningu czuje spadek sił.
      Jak mam zaplanowana siłownię na później to rano po wstaniu i przed kawą robię taki 12 minutowy zestaw interwałów, potem prysznic, kawa i zbieram sie do zycia
      • presens Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:26
        No rano, kiedy mam wolne np 3 h od wstania z łóżka. Generalnie nie lubię ćwiczyć rano, ale wieczorem ciągle coś wypada i nie ćwiczę wcale. Spróbuję zjeść normalne śniadanie o 8 i o 10 ćwiczyć
        • pani.asma Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 14:43
          Nie rozumiem ale co ci wypada wieczorem że nie możesz znaleźć 0,5 h?????
    • kropkaa Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:31
      Chodziłam kiedyś na zajęcia na siłownię na 6.15 - nawet do głowy nie przyszło mi coś jeść przed. Ok. 7.10/15 byłam w domu, prysznic i potem śniadanie.
      • zosia_1 Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:46
        Czyli ile ćwiczyłaś skoro po godzinie byłaś już w domu, wliczając w to czas na przebranie się i drogę do domu?
        • aankaa Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:55
          może ma tak blisko, że nie przebierała się?
        • kropkaa Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:59
          Zajęcia kończyły się 7.05/10. Tyle trwa mniej więcej spinning.
          Nie przebieram się na siłowni, zmieniam tylko obuwie.
          Na siłownię mam blisko, rano zwykle brałam rower.
          Teraz, gdy wspominamy to z koleżanką, to nie możemy uwierzyć. A było to w czasach pracy stacjonarnej, normalnie po prysznicu śniadanie dzieciom do szkoły i jechałam do biura. Ona tak samo.
        • hanusinamama Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 13:26
          Ja na basen dojadę w 5 minut jak mam zielone światło. Siłownie mam też obok. Zazwyczaj wracam i prysznic biore w domu
    • princy-mincy Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:41
      Ja nie umiem rano a wieczorem mi się nie chce wychodzić samej (chyba że zgadamy się na naszej grupie fitnesowej wtedy jedna dopinguje druga do wyjścia).
      Mam możliwość ćwiczenia w ciągu dnia, ćwiczę ok 11 przed południem.
      • presens Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:47
        No to rano przecieżsmileCzyli na pewno po śniadaniu
        • princy-mincy Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 22:51
          Rano to dla mnie pora 6-8 jeśli ktoś pracuje na etacie. 11 to już przedpołudnie.
    • wegekotlecik Re: Jak ćwiczyć rano 01.12.25, 23:50
      Przed śniadaniem czy po to kwestia indywidualna, co ci da wiadomość, że ja nie ćwiczę bez śniadania, bo mi się robi słabo, jak całe rzesze ludzi ćwiczą na czczo i nic im nie jest? Spróbuj to będziesz wiedziała.
      Ja jestem sową, ćwiczę wieczorami, optymalnie dla mnie jest zjeść porządny posiłek 2,5h przed wysiłkiem fizycznym.
    • primula.alpicola Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 05:55
      Nie ma takiej siły na świecie, żeb mnie zmusiła do ćwiczeń w tej chwili. No ale wiem na pewno, że późnym popołudniem będę mieć i czas i chęci.
      Przed, po śniadaniu- to zależy kiedy i co jadłaś na kolację, i co to w ogóle za ćwiczenia
    • turzyca Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 07:49
      Widziałam kiedyś radę faceta, który mocno zmienił tryb życia na zdrowszy, żeby mieć matę wręcz jako dywanik przed łóżkiem, wychodzisz z łóżka, robisz trening, idziesz do łazienki. I to może być krótki trening, 10-15 minut, ale lepiej to niż nic. Jak się wprawisz, to po siusiu wracasz na dłuższy trening.
      • primula.alpicola Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 13:17
        Moja mata tak leży, i jeszcze pasek, kostki i bolster, i to faktycznie tak motywująco działa.
    • mariola233 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 09:00
      Witaj piękna,ja chodzę na 7 na crossfit i jem śniadanie po treningu,wcześniej jak bym zjadła to by mi było by nie dobrze i źle się ćwiczy
      • katriel Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 21:06
        > wcześniej jak bym zjadła to by mi było by nie dobrze

Mnie się robi niedobrze jak nie zjem.
    • abidja Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 09:14
      Ggdybym miala tak,jak ty, tylko rano, to zaczelabym od cwiczen w domu. By sniadanie, kawa zjesc w spokoju. Nie lubie jak cos nade mna wisi.

Cialo i mozg ludzki mozesz porownac do kota. Staje sie wiezniem przyzwyczajen. To znaczy,ze gdy wprowadzisz sobie dyscypline cwiczen rano, to mozg i cialo po pewnym czasie bedzie traktowal to jako codzienny rytułal i zniknie przymus.

Ja chodze 3 x w tyg rano na basen. Po sniadaniu.
      W weekend mam piłke na ktorej sie rozciagam i wzmacniam nogi oraz joga na macie ale tylko te asany ktore nie wymagaja schylan7a glowy I angazowania prawego ramienia,czyli nie wiele. To dziala b.zniechecajaco. Ale nauczylam moj mozg,ze wlaczam muzyke ( tak sama lista do cwiczen od zawsze) i wydzielaja mi sie endorfiny. Przychodzi chec i cwicze.
    • olpa7 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 10:57
      Nigdy nie udało mi się ćwiczyć rano, ani w domu ani na siłowni.
      Mogę podać pomysł jak się zmusić do wyjścia na siłownię wieczorem/po pracy. Ja po prostu godzinę przed końcem pracy ubieram się już w ciuchy na siłownię. Jak nie pracuje to też zakładam ciuchy wcześniej. Jak już jestem w odpowiednim stroju, pakuje plecak. Wtedy dużo łatwiej jest faktycznie wyjść. Nie ubieram się z myślą że idę na silownie, tylko po prostu zakładam strój myśląc, że jak go założę to zobaczę co się wydarzy. Gdybym nadal marzyła żeby zostać w domu to bym została ale jeszcze nigdy nie zostałam w domu w sportowych ciuchach bo jakoś byłoby mi mega głupio. Ogólnie z osoby ćwiczącej sporadycznie dzięki temu trickowi, ćwiczę 3-4 razy w tygodniu.
      Może głupie ale działa big_grin
      • abidja Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 11:05
        Swietny pomysl.
        Potwierdzam.
        Ja tak robie ze spacerami. Przed, mam zwyczaj,ze zakladam legginsy, getry i myje zeby.
        No glupio tak po ekstra umyciu zebow i legginsach nie wyjsc na ten spacer ( 7 km ).
        No to idę.
      • piataziuta Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 11:23
        Robię dokładnie tak samo.
      • hosta_73 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 13:33
        Może głupie ale działa big_grin

Jak działa to nie jest głupie smile

Z jednej strony to wkurzające, że trzeba tak się nakombinować i wcale nie jest to tylko proste pokonanie "lenia", ale z drugiej to świetnie, że do końca życia możemy modelować nasze zachowania (nawet małymi kroczkami).
      • olpa7 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 13:56
        Ja to w ogóle przeczytałam kiedyś w książce o nawykach. Żeby nawykiem nie było ćwiczenie, bo to trudny do zrealizowania nawyk, a właśnie przebranie się w sportowe ciuchy. I to mega działa.
        • slatynka85 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 19:37
          Co to za książka?
          • olpa7 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 20:43
            Akurat przeczytałam dwie podobne w tamtym okresie, także albo Atomowe Nawyki James Clear, albo Siła Nawyku Charles Duhigg
    • wapaha Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 11:11
      Nie mam pojęcia, nie przypominam sobie bym kiedykolwiek zrobiła trening siłowy rano 🤔 (inne robię na czczo bo pierwszy posiłek mam ok 10-11)
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 13:17
      Aktywność poranna to nie dla mnie.
      Ale o 22h często ćwiczę siłowo, obciążenie to moje ciało max 2 hantle po 2kg, bo to mam.
      Uwielbiam siłowe ćwiczenia, max 20 min i jesteś pozamiatany.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 15:07
      Mam treningi na 8 rano, chodzę bez śniadania
    • tilijka123 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 15:45
      Chyba po prostu zacząć i konsekwentnie to robić. Nie lubię ćwiczyć ale od pewnego czasu ćwiczę rano (wioślarz). Zaczynałam od 15 minut. Teraz w zależności od tego ile mam czasu ćwiczę 15-60 min. Wstaję, idę do łazienki, karmię koty i zaczynam ćwiczyć słuchając jednocześnie audiobooka.
    • snakelilith Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 18:04
      Chodzę rano na basen. Często bardzo mi się nie chce, zwłaszcza, gdy jest mokro i zimno, ale mam metodę nie myślenia o tym, a wykonywania automatycznej rutyny. Znaczy robię sobie kawę, jem banana, wchodzę pod krótki prysznic (bez mycia włosów, bo to robię po pływaniu), zakładam ciepły dres i kurtkę, sprawdzam, czy mam wszystko w plecaku, biorę trochę wody do picia, wychodzę śniąc na przystanek, siadam w autobusie i drzemię do wylądowania na przystanku docelowym. Wychodzę, idę parę metrów do pływalni i dopiero w środku, realizuję gdzie jestem i po co przyszłam. I w tym momencie, nawet jak bardzo, ale to bardzo mi się nie chce, to nie opłaca się już wracać do domu.
      Ten banan mi całkiem wystarczy jako paliwo, na 45-60 minut intensywnego pływania.
      • olpa7 Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 18:49
        Podziwiam, gdybym miała iść jeszcze na autobus to nigdy nie wyszłabym z domu big_grin
        Ja gdy jest ciepło chodzę na siłownię pieszo, ale w taką porę jak ta to nie ma opcji, musi być auto.
        • snakelilith Re: Jak ćwiczyć rano 02.12.25, 19:38
          olpa7 napisała:

> Podziwiam, gdybym miała iść jeszcze na autobus to nigdy nie wyszłabym z domu big_grin

Ja uważam się za szczęściarę, bo muszę przejść u mnie tylko przez mały skwerek i mam przystanek linii, która zatrzymuje się prawie pod samą pływalnią. Sama jazda trwa jakieś 15 minut.
          Samochodem, raz, że nie byłoby wiele szybciej, bo to ta sama trasa, a dwa, byłoby o wiele bardziej upierdliwie, bo pływalnia jest w środku bardzo zabudowanej dzielnicy, parking jest malutki i zawsze pełny.
      • pani.asma Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 14:47
        O matko Boska prysznic przed wyjściem na zimno żeby iść prosto na basen tego po prostu nie ogarniam czy można gorzej siebie tortowac to nie wiem
    • jula_na_sportowo Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 11:45
      Hej, polecacie może na YouTube jakąś jogę na rano? Taka spokojna na rozluźnienie przed całym dniem pracy wink
      • primula.alpicola Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 14:12
        jula_na_sportowo napisała:

> Hej, polecacie może na YouTube jakąś jogę na rano? Taka spokojna na rozluźnieni
        > e przed całym dniem pracy wink

Hmm, rano spokojna i na rozluźnienie? Ja taką wolę wieczorem, no ale skoro Ty rano, no to szukaj z spokojem i rozluźnieniem w tytule.
    • chlodne_dlonie Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 12:08
      presens napisała:

> Jak się zmusić, żeby wykonać ćwiczenia siłowe, bo rano mam czas. Przed śniadani
      > em czy po, czy któraś z was rano ćwiczy?Potem nie mam czasu i chęci i w efekcie
      > nic nie robię.

Nie pomogę za bardzo, bo rano mi się ćwiczyć nie chce. Rano, a właściwie przed południem bardziej, bo na 9/10 jeżdżę pograć na korty, raz lub dwa w tygodniu. Ale jakieś na macie drobne ćwiczenia to tylko wieczorem wink
      Pływam też raczej wieczorem, czasem po południu jak mam czas.

A przytyłam 5 kg, wspomniany lipidogram nie najlepszy i chcę po
      > działać a odkładam z dnia na dzieńsad

A te 5 kg i lipidogram gorszy to kiedy się pojawiły..? Meno.. czy bez związku..?.
      • presens Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 13:15
        Meno na 100 procent , bo właśnie od 4 mcy brak okresu , 55 lat oraz obstawiam antydepresanty, teraz odstawiłam.
    • kanna Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 12:36
      U mnie działa tylko pojechanie na fitnessy przed/po robocie. Czyli dopisanie ćwiczeń do rutyny tygodnia. Nie działa mi tez ćwiczenie solo w domku.
      Działa mi też zumba/pilates koło 11-12 w niedzielę, jak mogę sobie spokojnie podjechać na rowerku.
    • skumbrie Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 12:48
      Skoro przytyłaś i lipidogram nienajlepszy (zmiana ortografii nastąpiła), to czas najwyższy zająć się dietą.
      Ćwiczenia siłowe to dodatek, przyjemny, ale dodatek.
      • presens Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 13:17
        Dietę ogarniam. Stop słodyczom , omega 3 na trójglicerydy
        • skumbrie Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 14:05
          Jesli przytyłaś 5 kg, to nie do końca ogarniasz. Chyba że pisząc "ograniam", masz na myśli, że ogarniasz od teraz.
          • presens Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 14:30
            Tak, od teraz ogarniam dietę pod kątem lipidów. Dlaczego uważasz ,że przytycie 5 kg w wieku 55 lat jest wynikiem nieogarniania?To raczej fizjologia.Nie mam nadwagi i powoli odpuszczam i,godzę się z tym, ze się starzeję i super figury jak kilka lat temu mieć nie będę.A może jednak? Jak się zawezmę...Nie wiem czy mi się chce.To walka skazana z góry na niepowodzenie.
      • panna_lila Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 15:35
        Skoro przytyłaś i lipidogram nienajlepszy (zmiana ortografii nastąpiła), to czas najwyższy zająć się dietą.

A moi lekarze (4) twierdzili, że dieta mi nie pomożesz na cholesterol? Uważasz, że dietą się da?
        • presens Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 16:36
          Ja uważam, że warto spróbować. Statyny mają skutki uboczne.
          • panna_lila Re: Jak ćwiczyć rano 12.01.26, 16:30
            Oczywiście zdrowa dieta przede wszystkim.
            Są leki bez statyn, też pewnie mają jakieś skutki uboczne ☹️, ale nie takie jak statyny.
    • mava12 Re: Jak ćwiczyć rano 11.01.26, 13:23
      ja ćwiczę rano bo wieczorem to już mi sie nie chce.
      Podstawowy warunek to nie wstaję z wyra i na matę, tylko musze się umyć i dopiero wtedy chce mi sie robić cokolwiek.
      Śniadanie jem po ćwiczeniach, a nawet zdecydowanie później bo ok południa. Rano nigdy nie miałam ochote na jedzenie.
      A najlepiej to zapisać się na jakieś stałe i sztywne ćwiczenia. Nieważne czy rano, czy wieczorem. jak jesteś zapisana to juz idziesz bo... jesteś zapisana. A jak juz pójdziesz to zwykle jest fajnie.
      • panna_lila Re: Jak ćwiczyć rano 12.01.26, 16:27
        A najlepiej to zapisać się na jakieś stałe i sztywne ćwiczenia
        i zapłacić z góry, wtedy to już nie ma wymówki 😉
    • poconickaaaaa Re: Jak ćwiczyć rano 12.01.26, 12:08
      Bardzo rzadko ćwiczę rano przed pracą ale jak już to zrobię to siłowe albo wzmacnianie są najlepsze na tę porę.
      Co działa: wybrać trening wieczorem(ja mam apke z planem) przygotować ubranie i od razu ubrać się w strój sportowy, jem banana pije wodę i ćwiczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka