Dodaj do ulubionych

Poezja na dziś

13.12.25, 09:02
Jesień ma kolor twoich oczu, ( imię psa) .
Wilgoć lasu nawadnia nasze istnienie,
tak jak czyni to mech — zielony i żywy —
który sprawia, że skały stają się bardziej miękkie.

Suche liście zamieniają nasze kroki w muzykę,
tam, gdzie ptaki tworzą refreny miłości.

Jak dumne i zwinne jest twoje ciało,
które podąża za naturą!
Jak daleki staje się mój ból,
gdy obnażam się z własnego człowieczeństwa,
aby stopić się z twoją esencją.

Jak pięknie jest pozwolić się prowadzić
między cierniami i suchymi gałęziami
w tej przestrzeni poza czasem.

Zabierz mnie tam, gdzie chcesz —
gdziekolwiek pójdziesz, z tobą będę szczęśliwy.

Co byście pomyślały o facecie publikującym tego typu poezję dedykowaną swojej suce?
Ja mam mieszane uczucia, zwłaszcza jeśli chodzi o fragment o stapianiu się... 🤔
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:19
      Gdyby nie ostatni akapit, przestraszyłabym się, że ktoś zhakował ci konto 😱
      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:32
        Nie no, ja mojego psa kocham, aaaale jednak nie aż tak 😅😅😅
      • stephanie.plum Re: Poezja na dziś 14.12.25, 00:44
        ja już miałam dreszcz na plecach...
    • asia.sthm Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:23
      Mieszane uczucia to delikatnie powiedziane.
      Facet przekombinował, a przekombinowana poezja już poezjà nie jest. Grafomaństwo lekkiego stopnia 😃
    • primula.alpicola Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:27
      Chyba mu AI za bardzo weszło
      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:31
        Ja mam wrażenie, że jemu co innego za bardzo weszło :p
        Czy tylko mnie to jakoś zalatuje zoofilią? 🤔
        • piataziuta Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:50
          Właśnie chciałam pisać, że zboczeństwa.
    • madame_edith Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:30
      O ludziach publikujących swoje wypociny dedykowane komukolwiek myślę, że są atencjuszami i grafomanami. Czy to psu czy małżonce. Angażowanie postronnych w swoje „uduchowione” strumienie świadomości uważam za jednoznacznie żałosne. Krótko mówiąc omatko!
      • wapaha Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:45
        madame_edith napisała:

> O ludziach publikujących swoje wypociny dedykowane komukolwiek myślę, że są ate
        > ncjuszami i grafomanami. Czy to psu czy małżonce. Angażowanie postronnych w swo
        > je „uduchowione” strumienie świadomości uważam za jednoznacznie żałosne. Krótko
        > mówiąc omatko!

o kurde, grubo !
        • abasia0 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:54
          Mało mnie już dziwi ale jak dziś zobaczyłam w Rossmanie kalendarz adwentowy dla psów to jednak zaliczyłam takie...wtf?
      • ib_k Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:22
        madame_edith napisała:

> O ludziach publikujących swoje wypociny dedykowane komukolwiek myślę, że są ate
        > ncjuszami i grafomanami. Czy to psu czy małżonce. Angażowanie postronnych w swo
        > je „uduchowione” strumienie świadomości uważam za jednoznacznie żałosne. Krótko
        > mówiąc omatko!

Rozumiem że dla ciebie np. Szymborska była atencjuszką i grafomanką?
        • wapaha Re: Poezja na dziś 13.12.25, 16:53
          ib_k napisała:

>
          > Rozumiem że dla ciebie np. Szymborska była atencjuszką i grafomanką?
          inni poeci również,bo pisali o kimś ..( matce/kochance/żonie/córce/żołnierzach ( broniewski) /ojczyźnie ( inwokacje)/itd..
    • krwawy.lolo Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:32
      O oszałamiającym zapachu kupy znikającej w sekretnej sakiewce nie było.
      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:33
        Podejrzewam, że on kup w lesie po prostu nie sprząta 🤷
    • mabel_mora Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:36
      że nie ma talentu literackiego, ale bardzo kocha swojego psa

pisze sobie głupotki, ale nikogo tym nie krzywdzi

większość znanych, popularnych, znanych utworów muzycznych ma podobny lub nawet gorszy poziom
      • nangaparbat3 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 18:04
        A to prawda 🙃😀😀
    • danaide2.0 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:43
      Że ktoś go nieźle skrzywdził.
    • nenia1 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:43
      Raczej nie zalatuje mi zoofilią, ale fakt, może. Raz, że to facet, stereotypowy przypisuje się im większa seksualność, dwa - są odniesienia faktycznie wykraczające nieco poza "miłość do psa" typu twoje ciało, obnażam się... Ale jakoś mimo wszystko odebrałam to bardziej jako grafomaństwo i egzaltację. Może dlatego, że na FB obserwuję przyrodnika, całkiem sensownie pisze, w tematyce, która mnie ciekawi. Ale od czasu do czasu, jak zacznie stapiać się z drzewem...hmmmm.
      • em_em71 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:07
        Też znam takiego, co jak go natchnie przyroda to hoho. Moze to ten sam 😀
        • nenia1 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:11
          może, może...big_grin
    • lilia.z.doliny Re: Poezja na dziś 13.12.25, 09:51
      (...) który sprawia, że skały stają się bardziej miękkie.

Zdecydowanie nie chodzi o zoofilie
    • chatgris01 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:02
      Egzaltowane okropnie, ale z zoofilią mi się nie kojarzy.

Też w pierwszej chwili miałam WTF i się zastanawiałam, czy ktoś Ci shakował konto big_grin
      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:12
        No to ja chyba jestem po prostu uprzedzona przez jego wcześniejsze posty :p
    • abria Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:13
      stopienie esencji skojarzyło mi sie z ta tutaj:

portalplock.pl/wiadomosci/szokujace-sceny-kobieta-uprawiala-inna-czynnosc-seksualna-z-psem-prokuratura-prowadzi-postepowanie/lpPIVQORYxVT7DZ9aI7p

• szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:15
        No mnie właśnie też tak się skojarzyło...
        • bene_gesserit Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:05
          Nie, poważnie, twój stary nie mówi do ciebie wieczorem a ten, teges? zachęcająco ruszając brwiami, tylko hej, stopimy swoje esencje? wink

Szarm, to że ten fragment kojarzy ci się erotycznie, świadczy raczej o tobie, niż o autorze. To działa jak test miękki typu "narysuj drzewo" albo test Rorschacha - takie, w których trudno oddzielić interpretującego od interpretowanego.

Facet opisuje sytuację spaceru, musiałby być niespełna rozumu, gdyby uprawiał akty zoofilskie tam, gdzie może być przyuwazony. Poza tym w wierszu oprócz domniemań nie ma nic erotycznego.

Mnie, szczerze mówiąc, wkurza seksualizowanie wszystkiego i wszędzie,tak jakby miłość bez seksu nie istniała. No weź
          • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:08
            Pisałam wyżej, że być może jestem uprzedzona przez jego wcześniejsze posty ( no. Zdjęcie z psem w łóżku, gdzie pies ma mordę na jego twarzy a jęzor mu zwisa praktycznie wprost do jego ust ) Ten "poemat" to taka kropka nad I :p
            • bene_gesserit Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:17
              W miłości ze zwierzęciem jest, siłą rzeczy, niemal sama fizyczność, co jeszcze nie oznacza, że facet konsumuje ten związek.

Swoją drogą - jeśli masz takie podejrzenia, to po co na te stronę wchodzisz?

Internet ma pierdyliardy mrocznych zakątkow, lepiej je omijać szerokim łukiem
            • bene_gesserit Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:29
              W miłości ze zwierzęciem jest, siłą rzeczy, niemal sama fizyczność, co jeszcze nie oznacza, że facet konsumuje ten związek.

Swoją drogą - jeśli masz takie podejrzenia, to po co na te stronę wchodzisz?

Internet ma pierdyliardy mrocznych zakątkow, lepiej je omijać szerokim łukiem
              • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 13:52
                To nie jest jakiś " mroczny zakątek internetu" tylko FB osoby , którą znam :p
                • asia.sthm Re: Poezja na dziś 13.12.25, 13:56
                  O matko, to jeszcze w lajka czuje się człowiek zobowiàzany prztyknàć.
                  • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 17:37
                    On zwykle miewa dużo lajków, bo robi dużo dobrego dla bezdomniakow i psów schroniskowych, choć, no właśnie... Te jego kontakty z psami zawsze były takie trochę, jakby to powiedzieć.. obleśne. Bo miętolenie w ustach ucha jakiegoś brudnego, bezdomnego psa, którego dokarmia na jakimś wysypisku dla mnie jest obleśne:p
                    Ten wierszyk jednak zdaje się, że zaskoczył trochę wszystkich, bo ma tylko cztery lajki i jeden komentarz w postaci zaskoczonej emotki :p
                    • asia.sthm Re: Poezja na dziś 13.12.25, 17:53
                      > Bo miętolenie w ustach ucha jakiegoś brudnego, bezdomnego psa,...

To ma być naturalna szczepionka że parchów nie dostał czycuś. Fakrycznie w komplecie z wierszem obleśne.
                      Co za dużo to niezdrowo.
                      Jakiś człowiek pozwala mu się całować?
                      ( O to nie pytaj 😃)
                      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 14.12.25, 12:05
                        No on ma kobietę, mieszka z nią to wyobrażam sobie, że nie tworzą związku w stylu Tanebo :p
    • bene_gesserit Re: Poezja na dziś 13.12.25, 10:58
      Bardzo mi się podoba ta szczerość. Forma niezbyt misterna, ale to jeszcze podkreśla prawdziwość wyznania. Wzruszające.
    • lucadimontezemolo Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:04
      Może piesek jest wcieleniem jego ludzkiej miłości życia?
      • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:07
        Jego ludzką miłością życia powinna być jego partnerka chyba, bo on ma kobietę, mieszka z nią:p
    • hanusinamama Re: Poezja na dziś 13.12.25, 11:10
      Nie ważne do kogo ten wiersz. Grafoman przez wielkie G.
      "gdy obnażam się z własnego człowieczeństwa,
      aby stopić się z twoją esencją."
    • alicia033 Re: Poezja na dziś 13.12.25, 17:58
      że na wenę nie ma mocnych.
    • bi_scotti Re: Poezja na dziś 14.12.25, 03:02
      szarmszejk123 napisał(a):

> Co byście pomyślały o facecie publikującym tego typu poezję dedykowaną swojej suce?

Ze wystarczy jesli daje reszcie swiata oglad swojego zewnetrza, naprawde nie ma koniecznosci zeby dzielil sie tez swoim wnetrzem ... no ale skoro musi ... Well, nobody can stop him, eh. Bywa. Life.
    • szarmszejk123 Re: Poezja na dziś 14.12.25, 12:46
      To jeszcze taki tekst mojego szefa, bo mnie bardzo dziś rozbawił :p
      Mamy mały problem, gdyż nasi pracownicy nie zgadzają się z klientem i nie chcą wykonać pracy tak, jak chce tego klient. Ja się zgadzam z pracownikami i rozmawiając z szefem użyłam słowa " Shit" a on mi na to " Nie mówimy shit, tylko minimum requirements," 😂
    • abidja Re: Poezja na dziś 14.12.25, 12:54
      Nie rozumiem.
      Czy problemem jest wiersz?
      Czy ze opisuje uczucia do psa? Dokladnie suczki.
      Czy problemem jest ze to MEZCZYZNA napisał wiersz?

Milosc do zwierzat jest piekna i emocje sa tak samo glebokie i prawdziwe jak te ktore kierujesz do swojego gatunku.
      Ja wciaz tesknie za Natasza, nie potrafie przestac jej kochac, a jej odejscie zlamalo mi serce.
      Wiec, nie ,nie dziwia mnie uczucia do psa,kota, kanarka czy innych zwierzat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka