wirlan 20.12.25, 23:16 Norma 15 - 150. Ja mam 11. Czy ktokolwiek miał tak niską? I czy to wymaga leczenia? Trochę nie chce mi się lekarzowi zawracać głowy a z drugiej strony czuję się przewlekle zmęczona i jestem blada jak ściana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Za niska ferrytyna 20.12.25, 23:18 czuję się przewlekle zmęczona i j > estem blada jak ściana Cóż... Sprawdziłam, co to jest ta ferrytyna i mogę tylko powiedzieć - nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Za niska ferrytyna 20.12.25, 23:33 Miałam niższy. Trzeba brać żelazo. Albo masz anemię albo za chwilę będziesz miała. Teraz jestem na granicy normy. Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 00:28 Jak długo trzeba brać żelazo aby wyniki poprawiły się? Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 02:08 Różnie bywa. Ja miałam ferrytynę 3... Hematolog zleciła dodatkowo badanie TIBC, czyli zdolność wiązania żelaza w organizmie. Też wynik kiepski, następnie żelazo w tabletkach, na kilka miesięcy, ale bóle brzucha nie dawały mi funkcjonować i przerzuciłam się na floradix, taki syrop z żelazem. Jak tylko poczułam się lepiej (czyli znacznie mniej zmęczona) to przestałam brać regularnie (nie polecam). Ale tak czy inaczej te kilka miesięcy, nawet nieregularnego przyjmowania, dało efekt. Generalnie wpływ na anemię miały na pewno masakrycznie krwotoczne miesiączki (nie polecam). Poza tym jestem od kilku lat wege, teraz bardziej pilnuję żeby mieć więcej żelaza w diecie. W każdym razie nie możesz tego tak zostawić, samo się nie naprawi, a do tego będziesz się słabo czuła. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 11:50 Różnie. Ostatnio wystarczyło 3 miesiące. Ale wcześniej i pół roku było mało. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 00:48 Przycupne z ferrytyna 27. Wg norm i lekarza - w normie ale objawy wskazują na niedobory. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 06:58 Hmmm... Moja ostatnia ferrytyna to 3,9. Swietnie i szybko dziala feroplex, polecam (brałam tez ascofer bez recepty, moze dlugofalowo byłoby ok, ale potrzebowałam przy tak niskim poziomie szybkiej reakcji, bo czulam sie jak 80- letnia staruszka). Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:51 Ja polecam feroplex już któryś raz na forum. Za pierwszym razem dostałam dawkę 4 opak. plus 2 opak. Na ostatnim przednówku wyciągnęłam się dwoma opak. i teraz dwa pozostałe trzymam na zapas, jak mnie znów przygniecie przesilenie wiosenne. I naprawdę mam wrażenie, że w ostatnim roku wreszcie odżyłam nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 11:34 feroplex jest na recepte, a wg lekarza wszystko w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 12:13 To idź do innego albo weź na e- receptę. Powinno być tak z 50. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 13:29 akurat u mnie to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 08:04 Żelazo musisz brac. Polacam feroplex a przede wszystkim diagnostyka, bo ten niedobór z czegos musi wynikac. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 09:27 Taaa, bo zazwyczaj pacjenci powtarzają badania za każdym razem gdy te wykraczają poza normy🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:45 Ja owszem. Jeżeli wszystko było ok a tu nagle jest jakiś problem, to powtarzam badanie. Ty nie musisz, możesz leczyć coś, czego nie ma, bo był błąd w laboratorium Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:48 Ja miałam 7, lekarz przepisał feroplex niedługo kończę kurację i zrobię badania ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 12:15 Przecież 11 to jest bardzo niski poziom, co tu powtarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
zorza_123 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:04 A jak miesiączki? Ja miałam 7 poziom i mega obfite miesiączki. Po założeniu wkładki antykoncepcyjnej i zamiast miesiączki mam tylko plamienia i po roku mam ferytynę na poziomie 70. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:05 znajdz przyczyne. masz krwawienia? bardzo obfite miesiączki? wyreguluj lekami. zbadaj krew utajoną w kale. sprawdz celiakię. jak nie wyeliminujesz przyczyny branie zelaza nie zatamuje jego odplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 10:55 W 2023 roku mialam ferrytyne- 3,6, brałam żelazo przez jakiś czas, po dwóch latach powtórzyłam badanie - 19,5 Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 11:00 Znajdź przyczynę - albo masz gdzieś ucieczkę żelaza - krwawienia miesięczne, krew w kale albo źle się żelazo wchłania - na początek jedzenie bogate w żelazo zacznij popijać wodą lub sokiem z witaminą c, odsun picie herbaty lub kawy od posiłków. Suplementacja pomoże ale bez znalezienia przyczyny to droga donikąd. Z lekarzem warto rozmawiać, obejrzy sobie cały komplet wyników i powinien powiedzieć coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 11:48 Bez znalezienia przyczyny suplementacja żelaza nie ma sensu. Zniszczysz sobie tylko żołądek. U mnie dopiero zatrzymanie miesiączki praktyczny bez suplementacji momentalnie dało pozytywne rezultaty. W trzy miesiące ferrytyna wzrosła do 50. Działaj bo sytuacja trawiąca latami niszczy organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 13:20 powoduje wzrost bakterii jelitowych i sibo. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 13:24 Niszczy, ja na sam zapach tabletki miałam odruch wymiotny. Nike brzucha. Biegunki. To wszystko rozwinęło się z czasem. Niebie razu. Mam zal do lekarzy, zero zaangażowania. Dopiero niedawna operacja zmusiła mnie do działania. Wzięłam progesteron bez przerwy przez cztery miesiące , morfologia piękna. Wiem już teraz , suplementacja żelaza to pudrowanie trupa. Kompletnie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Za niska ferrytyna 21.12.25, 14:04 Czy razem z ferrytyna zbadano Ci żelazo? Wstępna diagnoza zależy też od żelaza. Jeśli np masz dość wysoki poziom żelaza, a mało ferrytyny to jakieś problemy z wchłanianiem. Jeśli obydwie wartości są za niskie (nawet jeśli w laboratoryjnej normie to masz niedobór tego pierwiastka w diecie). Ogólnie te normy lab dla ferrytyny są bardzo szerokie i dają zaburzony obraz sytuacji. Polecam Ci grupę na fb „Podnosimy ferrytyne”. Odpowiedz Link Zgłoś
zorza_123 Re: Za niska ferrytyna 22.12.25, 12:33 Chyba nie bardzo, ja miała żelazo w normie ferrytynę 7 a powodem były ewidentnie obfite miesiączki a nie żadne problemy z wchłanianiem. Po założeniu wkładki mam 70 - wkładkę mam rok. Nie brałam żelaza i nie miałam żadnej diety specjalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Za niska ferrytyna 22.12.25, 17:20 Tak to też jedna z przyczyn. Nie dopisałam tego. Odpowiedz Link Zgłoś