akseinga1975 22.12.25, 10:52 Macie sprawdzony suplement z omega 3? Ja do tej pory hasco tran ( lek) ,ale trzeba dużo tabletek zazywac. Możecie cos polecić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pleszkazlasu Re: Omega 3 26.12.25, 23:20 Dlaczego nie? Na coś szkodzą? poważnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Omega 3 27.12.25, 10:36 Oprocz tego, ze sa bardzo zdrowe, sa tez bardzo kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Omega 3 30.12.25, 00:18 Śledzie są również zanieczyszczone metalami ciężkimi. Więc nie są już w cale takie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Omega 3 07.01.26, 21:18 Ale nie wszyscy muszą uważać na kalorie, nawet w czasie menopauzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Omega 3 22.12.25, 11:07 Nie bierz byle czego weź jakieś najdroższe starty Fika tommy bo to ważny składnik i jakość ma znaczenie ja biorę lokalne za 1 000 000 monet który bierze też mój lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Omega 3 22.12.25, 11:14 Swanson. To jeden z dwóch chyba dostępnych na rynku supli z omega 3 gdzie podane jest z jakich ryb jest robione ( a to wazne). Do tego dobra ilość EPA i EHA i przeciwutleniaczem jest wit.E. My bierzemy jedną 1 kapsułkę bo jemy sporo ryb Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Omega 3 22.12.25, 15:56 Masz w domu? Mozesz sprawdzic czy jest info z jakich ryb ? Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Omega 3 22.12.25, 16:30 Mollers nie podaje chyba, a wiem ,ze to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Omega 3 22.12.25, 16:37 NO własnie wydawało mi sie ze nie podaje. Podaje SWanson i Solgar Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Omega 3 22.12.25, 17:18 Ja biorę pharmepa igennus.Bardzo dobry produkt o niskim totox i nie odbija się rybą.Nie warto kupować tanich suplementow omega 3. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Omega 3 24.12.25, 07:37 Olej z wątroby dzikiego dorsza atlantyckiego. Tak mają na stornce. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Omega 3 24.12.25, 13:14 Ale na etykiecie już nie. Patrzylam w aptece...śmiem twierdzić, że jakby faktycznie był ten olej to by się na etykiecie chwalili Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Omega 3 31.12.25, 11:04 Skoro mają na oficjalnej stronie, to chyba nie mogą kłamać odnośnie źródła? Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 22.12.25, 21:15 Swanson ale ten high koncentratem i norsan arctis Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 22.12.25, 21:38 blahblah2 napisała: > Swanson ale ten high koncentratem i norsan arctis Polecane tu źródła omega3 bardzo różnią się składem, a za tymi różnicami idzie argumentacja wskazująca, że to nie jest takie proste wszystko. Dodam jeszcze jedno, na które dzisiaj trafiłam - olej z kałamarnic. Ten ma prawie sam DHA, a Pharmeta Igennus zdecydowaną przewagę EPA i oczywiście są według producentów nawzajem od siebie lepsze Niemniej ten Norsan arctis to już przesada Skład kwasów tłuszczowych według opisu: – tłuszcze nienasycone 1,8 g* – tłuszcze jednonienasycone 3,9 g* – tłuszcze wielonienasycone 2,3 g* Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 22.12.25, 22:08 Ja je biorę oba naraz, muszę mieć większą dawkę. Jak mam rozumieć to sformułowanie? Niemniej ten Norsan arctis to już przesadawink Skład kwasów tłuszczowych według opisu: Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 22.12.25, 22:09 W sensie norsan w postaci tranu, nie kapsułek Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 22.12.25, 22:24 blahblah2 napisała: > Ja je biorę oba naraz, muszę mieć większą dawkę. Jak mam rozumieć to sformułow > anie? > Niemniej ten Norsan arctis to już przesadawink > Skład kwasów tłuszczowych według opisu: Kwasy nienasycone dzielą się na jedno- i wielonienasycone, a więc liczby coś nie pasują do siebie. I jak tu zaufać reszcie opisu? Nie wiem, dlaczego konkretnie bierzesz, ale się wczytaj głębiej, które kwasy czemu służą, bo w dzisiejszych opisach wyczytałam np. że pewne połączenia zwiększają stan zapalny w organizmie zamiast zmniejszać. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 22.12.25, 22:45 blahblah2 napisała: > Dziękuję, właśnie biorę na stan zapalny Przy okazji oleju z kryla było napisane, że branie chyba 200mg przez miesiąc zmniejszało CRP o 30%. Jakoś mi się nie zapisało w historii, poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 05.01.26, 21:20 www.badamysuplementy.pl/wyniki-badan-suplementu-eqology-i-norsan/ Zrobili badania norsanu w porównaniu do najdroższego na rynku preparatu wyszły bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 22.12.25, 21:31 3 czubate łyżeczki dziennie. Bez zalewania gorącą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 25.12.25, 14:23 Nakładam na łyżeczkę, podnoszę ją do ust, otwieram usta, wkładam łyżeczkę, zamykam usta, wyjmuję łyżeczkę i dokładnie gryzę siemię, a następnie przełykam. Procedurę powtarzam co najmniej trzykrotnie. To z lenistwa, mogłabym sobie kupić młynek i bezpośrednio przed jedzeniem mleć siemię, ale nie chce mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Omega 3 08.01.26, 18:35 To podziwiam, że nic ci sie do tej pory nie zrobiło z jelitami. Niemniej mocno ryzykujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zorza_123 Re: Omega 3 23.12.25, 09:37 Powinien być z małych dzikich ryb - sardynki, anchois (sardeli), ważne jaki ma wartość TOTOx, ponieżej 10 powinien mieć - polecam produkt z mitopharmy. Totox 5,4 Odpowiedz Link Zgłoś
zorza_123 Re: Omega 3 23.12.25, 09:39 Nie wszyscy producenci określają Totox - to świadczy o jakości suplementu. Odpowiedz Link Zgłoś
porzeczka_mocna2 Re: Omega 3 23.12.25, 10:11 Biowen Omega 3 FORTE TOTOX wskaźnik TOTOX 7,4, olej rybi pochodzi z sardeli peruwiańskiej, standardowa dawka to 2 kapsułki, które razem dają 1000 mg EPA i 500 mg DHA. Największe efekty widzę u córki, która leczy trądzik izotretynoiną - odkąd bierze omegę, znacznie mniej wysycha jej skóra i śluzówki. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Omega 3 23.12.25, 10:14 Dzieki ze szczegółowe informacje. Forum jak zwykle skarbnica wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.ankaa Re: Omega 3 23.12.25, 12:38 Zgadzam się , też polecam ten z Biowenu.Bardzo dobrej jakości produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Omega 3 24.12.25, 13:06 Czy ten Biowen ma duże czy małe kapsułki? Też szukam czegoś w dobrym składzie ale stosunkowo łatwego do połknięcia Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Omega 3 24.12.25, 13:17 Ja też. Młodsza nie połknie wiec przegryza te duże. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 20:19 >odkąd bierze omegę, znacznie mniej wysycha jej skóra i śluzówki. A czy to przy tradziku jest pozadane? Ja zawsze kojarze tradzik wlasnie z nadmiarem sebum i srodki zasuszajace sie kladzie na konkretny pryszcz Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Omega 3 07.01.26, 22:44 Pytanie nie było do mnie, ale odpowiem Leki przeciwtrądzikowe potrafią tak bardzo wysuszyć skórę, że złazi jak z węża. Dlatego trzeba jednocześnie nawilżać kremami i podawać wewnętrznie kwasy omega, olej z wiesiołka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 10:40 Olej z alg. To, ze omega-3 jest w rybach, wynika z alg. Ryby nie wytwarzaja EPA i DHA same – gromadza je, bo jedza mikroalgi albo organizmy, ktore zywia sie algami. Pierwotnym zrodlem omega-3 w ekosystemie morskim sa algi, a ryby sa tylko posrednikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 27.12.25, 11:06 princesswhitewolf napisała: > Ekopura Vegan Omega 3 Ile zawiera EPA i DHA? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 15:21 DHA (kwas dokozaheksaenowy): ok. 210 mg na kapsułkę EPA (kwas eikozapentaenowy): ok. 70 mg na kapsułkę Łącznie Omega‑3 (EPA + DHA): około 280 mg na kapsułkę Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 27.12.25, 15:32 princesswhitewolf napisała: > Jak chcesz wiecej tez sa Czyli wszystkie wegańskie mają przewagę DHA nad EPA, a wszystkie zwierzęce z wyjątkiem oleju z kałamarnic mają przewagę EPA nad DHA. W takim razie nie zastępują się, trzeba wiedzieć, czego się konkretnie potrzebuje (przynajmniej jeśli omega 3 są zalecone jako czynnik leczniczy). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 15:52 Omega 3 to przede wszystkim suplement a nie lek. Taki Vegetology Opti-3 (algowy).ma 300 EPA a to czesto wiecej niz nie jeden zwierzęcy Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 27.12.25, 17:10 princesswhitewolf napisała: > Omega 3 to przede wszystkim suplement a nie lek. > > Taki Vegetology Opti-3 (algowy).ma 300 EPA a to czesto wiecej niz nie jeden zwi > erzęcy Z opisów preparatów opisanych w tym wątku zrozumiałam, że proporcje między poszczególnymi kwasami są istotne, a nie same ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 17:36 Proporcje pomiedzy omega 6 a omega 3 sie licza. Przy czym omega 6 to (DLA i LA) to raczej każdy ma we właściwej ilosci. A ze Omega3 mamy zazwyczaj na nizszym poziomie Tradycyjna dieta człowieka: 1:1 do 4:1 (omega‑6 : omega‑3) Dieta zachodnia (fast food, oleje roślinne): 15–20:1 → przewaga omega‑6, łatwo powstaje przewlekły stan zapalny Optymalny cel: ≤4:1 Z omega 9 to latwo bo wiekszosc sie produkuje w organizmie a kwas oleinowy to wystarczy jesc orzechy, oliwe. I ja bym nie oszczedzala na Omega 3 , rybnym czy nie rybnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 27.12.25, 18:08 princesswhitewolf napisała: > Proporcje pomiedzy omega 6 a omega 3 sie licza. To wszyscy wiedzą. Napiszę jeszcze raz, ponoć liczą się też proporcję między kwasami omega3. Czy to jest prawda czy nie to już inna kwestia. Tu cytat z opisu Pharmepa Igennus: "Dlaczego EPA bez DHA? Mimo, że oba te kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla zdrowia, jednak rywalizują one z sobą w trakcie wchłaniania i przetwarzania w naszym organizmie. EPA zużywany jest dużo dynamiczniej i szybciej, w porównaniu z DHA (kwas dokoheksaenowy). Z tego powodu suplementowany DHA ma tendencję do akumulowania się w organizmie, co z kolei dodatkowo pogarsza efektywność wchłaniania EPA. W rezultacie suplementacja nawet produktem o prawidłowym stosunku EPA do DHA (2:1) przyczynia się do pogłębienia szkodliwego deficytu EPA. W celu uniknięcia tego niekorzystnego efektu suplementację rozpoczynamy od produktu zawierającego ultraczysty EPA, a dopiero po efektywnym uzupełnieniu niedoboru EPA wprowadzamy produkt zawierający również DHA " Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 19:37 >To wszyscy wiedzą. zdziwilabys sie. Niewiele osob to wie i jesli w ogole kupuja ten suplement to szukaja nazwy Omega bez wnikania jakie Omega. a to drugie to mit marketingowy by latwiej sprzedac najdrozsze produkty Omega3. A jak ci wiadomo value for money jest "pomiedzy" Twierdzenie, ze nalezy suplementowac wylacznie EPA, pomijajac DHA, jest popularne w niektorych protokolach dietetycznych (np. w kontekscie wspierania zdrowia psychicznego), ale uznanie suplementacji laczonej za szkodliwa jest znacznym uproszczeniem. Oto jak wyglada rzeczywistosc naukowa: 1. Czy EPA i DHA ze soba rywalizuja? Tak, ale to zjawisko naturalne. Oba kwasy korzystaja z tych samych enzymow. Jednak organizm posiada mechanizmy regulacyjne, ktore pozwalaja na przyswajanie obu skladnikow jednoczesnie. Wiekszosc badan nad kwasami Omega-3, ktore wykazaly korzysci dla serca, opierala sie na produktach zawierajacych oba te kwasy. 2. Czy EPA zuzywa sie szybciej? Tak. EPA jest "zuzywany" na biezaco do wygaszania stanow zapalnych (produkcja eikozanoidow). DHA pelni natomiast funkcje strukturalna – buduje mozgi i siatkowke oka. Jego okres poltrwania jest dluzszy, wiec faktycznie dluzej zostaje w tkankach. 3. Czy suplementacja 2:1 poglebia deficyt EPA? Nie ma jednoznacznych dowodow naukowych na te teze. Choc DHA moze w pewnym stopniu ograniczac wchlanianie EPA przy bardzo duzych dawkach, to u wiekszosci ludzi suplementacja laczona podnosi poziom obu kwasow we krwi. Co wiecej, organizm potrafi przeksztalcac DHA z powrotem w EPA (tzw. retrokonwersja), jesli zajdzie taka potrzeba. 4. Kiedy warto wybrac samo EPA? Istnieja konkretne sytuacje, w ktorych przewaga EPA jest wskazana: Depresja: Badania sugeruja, ze preparaty z przewaga EPA (stosunek powyzej 2:1) lepiej redukuja objawy depresyjne. Stany zapalne: EPA jest silniejszym narzedziem do walki z zapaleniami w ukladzie krazenia. Choroby serca: Niektore leki na recepte zawieraja tylko czyste EPA, aby uniknac lekkiego podniesienia cholesterolu LDL, ktore czasem zdarza sie przy wysokich dawkach DHA. Podsumowanie Strategia "najpierw czyste EPA, potem DHA" to specyficzne podejscie terapeutyczne, a nie ogolna zasada dla kazdego. Dla przecietnej osoby suplementacja obu kwasow (EPA+DHA) jest korzystna i bezpieczna. Ja rozumiem ze nie szukasz ogolnej suplementacji Omega3 ale konkretnie chcesz efektywnosc na depresje jako srodek wspomagacajacy i bo chyba zawalu nie przeszlas (??). Takie zapisuja na recepte lekarze: Igennus Pharmepa Restore, Visanto EPA Forte, Health Labs OmegaMe, Biowen Omega 3 Forte , Solgar Omega-3 Potrójna Siła, Omacor. Ja bym poszla wtedy wkierunku Igennus Pharmepa Restore (500 mg czystego EPA)- uzywam ich multiwitamine. albo Wiley’s Finest Peak EPA (750 mg EPA) I nie zajmowala sie czy z alg czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 19:38 w srodku wypowiedzi wkleilam z AI. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 27.12.25, 20:11 princesswhitewolf napisała: > a to drugie to mit marketingowy by latwiej sprzedac najdrozsze produkty Omega3. > A jak ci wiadomo value for money jest "pomiedzy" > > Twierdzenie, ze nalezy suplementowac wylacznie EPA, pomijajac DHA, jest popular > ne w niektorych protokolach dietetycznych (np. w kontekscie wspierania zdrowia > psychicznego), ale uznanie suplementacji laczonej za szkodliwa jest znacznym up > roszczeniem. No nie mit, według tego co sama wkleiłaś, tylko potwierdzenie, że według stanu wiedzy dostępnej czatowi dzisiaj, cytat z mojego poprzedniego postu jest całkiem ok. Oraz potwierdzenie, że suplementy Omega3 z alg mogą, choć nie muszą, być gorsze od rybich, zawierających zawsze więcej EPA niż DHA (zależy czy retrokonwersja zachodzi wystarczająco sprawnie wobec potrzeb organizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 27.12.25, 20:21 No chyba raczej to kwestia tego uzycia wspierajacego uzycie czy ma to byc DHA czy EPA przy bardzo wysokich ilosciach. Takie zwykłe suplementy nie zadzialaja. Musi byc 2000 dziennie by zadzialalo na depresje czy uklad krwionosny po zawale Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 28.12.25, 13:30 Jedynym naprawdę egzogennym wielonienasyconym kwasem tłuszczowym jest kwas α-linolenowy, a według pierwszego lepszego źródła w internecie ostrovit.com/pl/blog/kwas-epa-wlasciwosci-rola-dawkowanie-1664452477.html "Po przyjęciu ALA następuje ich przekonwertowanie od form wtórnych, czyli EPA i DHA. Szacuje się, że przekształceniu ulega około 10% ALA. Co ciekawe, organizm sam dostosowuje dawkę kwasu, jaka ulega konwersji". W związku z tym kluczowe jest zapewnienie odpowiedniego spożycia kwasu α-linolenowego. Czytając was, jakże się cieszę, że pożerając w tym celu zwykłe, proste i niekrzywdzące żadnych ryb siemię lniane nie muszę się martwić o żadne totoksy, a o proporcje kwasów omega 3 do 6 zadbałam raz - przed wyborem siemienia lnianego jako źródła kwasów omega 3. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 28.12.25, 13:30 ardzuna napisała: "Po przyjęciu ALA następuje ich przekonwertowanie od form wtórnych, czyli EPA i DHA. Szacuje się, że przekształceniu ulega około 10% ALA. Co ciekawe, organizm sam dostosowuje dawkę kwasu, jaka ulega konwersji". W cytacie jest literówka i powinno być "do form wtórnych". Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 28.12.25, 13:59 ardzuna napisała: Po przyjęciu ALA następuje ich przekonwertowanie od form wtórnych, czyli EPA i DHA. Szacuje się, że przekształceniu ulega około 10% ALA. Co ciekawe, organizm sam dostosowuje dawkę kwasu, jaka ulega konwersji". > > W związku z tym kluczowe jest zapewnienie odpowiedniego spożycia kwasu α-linole > nowego. Z pobieżnej lektury (i przy założeniu, że ilości są prawidłowo ustalone) powinnaś jednak jeść siemienia więcej. 3 łyżeczki to 3,5 grama ALA, które przekształci się w maksymalnie 35 mg DHA, a należy go dostarczać 250 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 28.12.25, 14:05 Przeważnie jem więcej, żywię się też innymi produktami niż siemię lniane, a ta norma dotyczy EPA+DHA, a nie samego DHA ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/tluszcze-czesc-1-czym-sa-dlaczego-sa-potrzebne-i-gdzie-je-znalezc/ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 28.12.25, 16:51 >powinnaś jednak jeść siemienia więcej Ale to po prostu przechodzi przez uklad trawienny. To trzeba mielic w mlynku przed zjedzeniem albo jeszcze lepiej wyciskać olej( swiezy) maszyna do oleju....co czynie. Poza tym troche jest w oleju rzepakowym, konopnym i sporo w orzechach Z chia taki sam problem. Namoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 28.12.25, 21:49 princesswhitewolf napisała: > >powinnaś jednak jeść siemienia więcej > > Ale to po prostu przechodzi przez uklad trawienny. To trzeba mielic w mlynku pr > zed zjedzeniem Mam zęby, wystarczy zrobić z nich właściwy użytek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 28.12.25, 22:23 >Mam zęby, wystarczy zrobić z nich właściwy użytek. Siemie lniane rozgryzasz? Przeciez to jest niesamowicie twarde. Eee Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 29.12.25, 14:09 princesswhitewolf napisała: > Siemie lniane rozgryzasz? Przeciez to jest niesamowicie twarde. Eee Żartujesz! Mam zdrowe zęby. Twarde są orzechy laskowe, a nie siemię lniane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 29.12.25, 14:15 Ardzuna, twarde to sa makadamia. Ale tez ile i jak tego siemienia mozesz pogryzc? Tu i tam przegryziesz i tyle. A jak sie zmieli to caly tluszcz z nich trawisz. To w oleju ze siemienia jest to o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 29.12.25, 14:41 Można je pogryźć dokładnie, ale jeśli ktoś chce sobie tłoczyć olej na świeżo, to mu przeciez nie zabronię. Sama jestem na to zbyt leniwa i wolę jeść siemię niż pić olej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 29.12.25, 10:37 Co rozumiesz przez " od siebie"? Siemie lniane to nie orzechy, tego sie nie da rozgryzc i dlatego sie mieli. Ale to sie ulatnia bardzo szybko dlatego nie kupuje sie zmielonego. Albo sie samemu mieli, albo wyciska olej. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 28.12.25, 19:43 Niesamowite co piszecie, nie miałam pojęcia o tych różnicach,dzięki princes... Za polecane igennus...przerzuce się na ten suplement Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 28.12.25, 21:36 Ja bym poszla wtedy wkierunku Igennus Pharmepa Restore (500 mg czystego EPA Dzięki wielkie, ❤️właśnie zamówiłam. Czemu lekarze tego nie mówią 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 28.12.25, 22:23 No to dobra firma pod wzgledem jakosci i ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_na_razz Re: Omega 3 27.12.25, 20:01 Co sądzicie o polecanym przez neurologów dla dzieci preparacie Equazen (dawniej Eye Q)? Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 28.12.25, 21:51 www.sunday.pl/kapsulki-omega-3-dha-epa-weganskie-algi-1000mg.html Znalazłam jeszcze taki , z tego co widzę bo się przy okazji tego wątku do kształciłam wygląda fajnie, co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Omega 3 29.12.25, 15:49 A co sądzicie o firmie Norsan? Teraz bardzo polecana przez dietetyków, w tym onkologicznych. Widzę, że chyba zainwestowali w reklamę, bo mi wszędzie w necie wyskakuje. Ma wskaźnik totox... Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 29.12.25, 16:21 Właśnie mi polecił norsan arctis w związku z nowotworem onkolog hmm, w porównaniu do Mollers wydaje się lepszej jakości chodzi o smak jakby świeższy w lodówce się wytrąca na dole coś nie pamiętam czytałam że to oznaka dobrej jakości. W tym wątku jednak ktoś zauważył że tabela wartości tłuszczów się nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 30.12.25, 00:08 Wiley ma najmocniejszse dawki DHA i EPA a potem Nordic Naturals, a potem Norsan Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Omega 3 30.12.25, 22:10 W sumie to tyle info w tym wątku, że … ciężko wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 30.12.25, 22:35 Ja sobie zamówiłam igennus oraz omega forte z biowenu. Będę mieć przewagę przeciwzapalnych epa Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Omega 3 01.01.26, 11:05 Ja przy stanie zapalnym 3 g na dobę, reszta rodziny bierze po jednej tabletce luub 5 ml Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Omega 3 07.01.26, 10:13 Podawanie przez firmy wskaźnika totox, jest w zasadzie chwytem marketingowym i tylko w Polsce. Tak totox jest bardzo ważny, ale jest inny w przypadku surowego oleju i po zabutelkowaniu i jest zmienny w zależności od partii surowego oleju. Informacje podawane przez producenta powinny być aktualizowane, przez dystrybutora też, praktyka pokazuje, że nie są. Nie używamy kapsułek z kilku powodów - sposób napełniania kapsułki powoduje, ze olej się bardziej utlenia, kapsułki są przeźroczyste, kwasy omega lubią zimno, więc powinny być przechowywane w lodówce. W kapsułkach często są gorzej przyswajane przez organizm estry etylowe a nie naturalne trójglicerydy, dlatego Finowie piją oleje płynne, tego się już uczy małe dzieci w szkole, jak wybrać najlepszą opcję. Ważne jest źródło pozyskania surowego oleju - sama stawiam na Islandzką Agencję leków i surowy olej pozyskiwany z Islandii, bo jest najczystszy, wykorzystuje go kilka firm na świecie m.in Isla, Nutrolin (dla zwierząt). Surowy olej rybny powinien być mieszaniną olejów z różnych ryb oceanicznych, głównie z rodziny Engraulidae (anchoveta), z rodzin Clupeidae, Carangidae, Osmeridae, Scombridae i Ammodytidae. Robi się to, aby uwzględnić naturalne zróżnicowanie profilu kwasów tłuszczowych ryb w zależności od pory roku i innych warunków środowiskowych. W samej mieszaninie oleju muszą być przeciwutleniacze - rozmaryn, wit. E. Na to zwracaj uwagę My sprowadzamy olej z Finlandii dla siebie i zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 07.01.26, 13:10 >sposób napełniania kapsułki powoduje, ze olej się bardziej utlenia, A sposob napelniania butelki nie? > kapsułki są przeźroczyste, Niekoniecznie, rozne sa. Poza tym pojemniki często nie sa przezroczyste. >kapsułkach często są gorzej przyswajane przez organizm estry etylowe a nie naturalne trójglicerydy Kwasy zoladkowe rozwalaja kapsulke a przyzwajanie jest w jelitach.. >kwasy omega lubią zimno, więc powinny być przechowywane w lodówce. No ba... Oczywiscie ze to najlepsze dla oleju >W samej mieszaninie oleju muszą być przeciwutleniacze - rozmaryn, wit. E. Ok z rozmarynem ale z wit E to jest problem bo jesli ktos bierze inny suplement z ta witamina juz szuka bez tej witaminy. >Surowy olej rybny powinien być mieszaniną olejów z różnych ryb oceanicznych Wiele naprawde dobrych preparatow tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Omega 3 08.01.26, 11:45 Widzisz mój Mąż jest naukowcem, specjalizuje się w tematyce kwasów omega, badają suplementy diety m.in. >A sposob napelniania butelki nie? w dużo mniejszym stopniu, butelkę można odpowiednio zabezpieczyć (są pakowane w specjalnej atmosferze), z małą kapsułką jest to trudne, i wtedy "utlenianie" zamykasz niejako w kapsułce. Poza tym kapsułka nie jest hermetyczna -przepuszcza tlen i parę wodną, z czasem wysycha i pęka, w lodówce się skleja. > Niekoniecznie, rozne sa. Poza tym pojemniki często nie sa przezroczyste. Bardzo rzadko, dalej kapsułki nie trzymasz w lodówce, a kwas omega lubi zimno. Porządne kwasy omega, płynne po otwarciu należy spożyć maksymalnie do 3-4 mcy. Kapsułki bywają latami magazynowane, często przechowywane w cieple i świetle i nie są objęte tak restrykcyjnymi normami jak oleje. Podstawową wadą kapsułki jest też to, że nie czujesz smaku, ani zapachu a to pierwszy sygnał ostrzegawczy, że z kwasami omega jest coś nie tak. >Kwasy zoladkowe rozwalaja kapsułkę a przyzwajanie jest w jelitach.. Poczytaj o estrach etylowych, bo widzę, że małą masz wiedzę. >Ok z rozmarynem ale z wit E to jest problem bo jesli ktos bierze inny suplement z ta witamina juz szuka bez tej witaminy. WitE jest podstawowym przeciwutleniaczem stosowanym w kwasach omega, bez niej kupujesz utleniony shit, ekstrakt z rozmarynu jest dodatkiem. >Wiele naprawde dobrych preparatow tego nie robi. Oj robi, robi, bo to jest najbardziej efektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 08.01.26, 15:12 trzymam w lodowce wiele lekow. nic sie nie skleja. Ja tam jestem za kupowaniem bezposrednio od producenta suplementow i to takich porzadnie sprawdzonych. Ja nie moge z butli bo ten smak blee a jakos przelkne ta kapsulke codziennie. >Poza tym kapsułka nie jest hermetyczna -przepuszcza tlen i parę wodną, z czasem wysycha i pęka, No ale przeciez kapsulka nie lezy tak sobie i jest w czyms. hermetycznym listku wiec nic sie tam nie skleja, a ja kupuje takie w butelce w ciemnym kolorze. >Podstawową wadą kapsułki jest też to, że nie czujesz smaku, ani zapachu a to pierwszy sygnał ostrzegawczy, że z kwasami omega jest coś nie tak. niekoniecznie. bo te same marki maja do wyboru ten sam produkt w plynie czy w kapsulce. No zmus dzieciaka by pil "tran". ... albo mnie. >Poczytaj o estrach etylowych, bo widzę, że małą masz wiedzę. Estry etylowe (EE) to forma kwasów tłuszczowych omega-3 (np. EPA, DHA) łączona z etanolem; są one dobrze wchłaniane przez organizm, choć wolniej niż tradycyjne trójglicerydy (TG), ale oferują stabilniejsze i dłuższe działanie, a nowoczesne technologie (nanocząsteczki) mogą jeszcze poprawiać ich biodostępność. Wchłanianie zachodzi w jelitach, gdzie są hydrolizowane, uwalniając kwasy tłuszczowe, które przenikają do krwiobiegu; choć tradycyjnie uznawane za wolniej przyswajalne, ich efektywność jest porównywalna, a nawet lepsza w utrzymaniu stałego poziomu omega-3. ...? > WitE jest podstawowym przeciwutleniaczem stosowanym w kwasach omega, bez niej kupujesz utleniony shit, ekstrakt z rozmarynu jest dodatkiem. no ale nie da sie kupic jednego specifiku na wszystko wysokiej jakosci i uniknac nadmiaru wit E Sa inne opcje przeciez. Ja mam omega z Astaksantyna ktora dziala najskuteczniej jako przeciwutleniacz. Co do wit E No to jak przedawkowac witaminy bo w innych preparatach tez sa...to juz lepiej wit C Ascorbyl Palmitate? To jest przeciwutleniacz tez---wysika sie. Poza tym sa jeszcze opcje wysokopolifenolowej oliwy jako przeciwutleniacza Nie, to herbata zielona jest slabszym przeciwutleniaczem. Rozmaryn jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem a konkretnie zawartych w nim kwas karnozowy i karnozol i internety farmaceutyczne pisza ze badania pokazuje ze skuteczniejszym niz wit E Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: Omega 3 08.01.26, 18:21 Podsumuje jednym zadaniem - ty bazujesz na internetach, mój Mąż na doświadczeniu i pracy badawczej, dla jednego z Fińskich ośrodków. Biodostępność EPA/DHA z TG jest o ~20–70% wyższa niż z EE (w zależności od badania i warunków). EE osiągają zbliżone wchłanianie tylko przy posiłkach bardzo bogatych w tłuszcz, a jakbyś zjadła je w ogóle na czczo, wchłanianie jest mega słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 08.01.26, 20:32 >Podsumuje jednym zadaniem - ty bazujesz na internetach, mój Mąż na doświadczeniu i pracy badawczej, dla jednego z Fińskich ośrodków. youtu.be/KEkGl2Ai2j0?si=fE9-kwXtYnO7dVul Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Omega 3 08.01.26, 20:35 Mowa byla gdzie sie wchlaniaja przeciez. No i nadal wiadomo. Ze w jelitach.. Co ma powyzsze do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Omega 3 13.01.26, 12:25 jenyy, ten wątek jest dla mnie zbyt skomplikowany. Co w takim razie polecasz dla "normalnego" (w sensie bez depresji, chorób, itd.) do suplementacji? może być sprowadzone z Finlandii nawet, byle było dobre (nie pieniądze wywalone w błoto) Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Omega 3 08.01.26, 08:16 > My sprowadzamy olej z Finlandii dla siebie i zwierzątsmile Możesz napisać więcej, jak konkretnie to robisz? przez jaką stronę, co polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
milla7605 Re: Omega 3 31.12.25, 11:17 Aktualnie biorę z GAL omega-3 z ryb sardynkowatych oraz galomega formula IQ i tu niestety nie jest podane z jakich ryb. Wcześniej bralam z allines omega 3 z alg morskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Omega 3 09.01.26, 09:48 Niczego nie suplementuję. Jem ryby różne i w różnych postaciach: świeże pieczone, smażone/gotowane, z puszki po odsączeniu, surowe (sushi gravlax), awokado, sezam, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, oliwa i oleje tylko nierafinowane. Rafinowanych nie używam nawet do smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Omega 3 10.01.26, 20:43 Obserwuję profil suplożercy na fb i tak sobie poczytuję również o kwasach omega ale on (lekarz to prowadzi) tam pisze o wielu innych suplach, np w kontekście miażdżycy. Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Omega 3 13.01.26, 14:08 Czy Ciscicka mogłaby , prosimy, polecić konkretny suplement? Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Omega 3 14.01.26, 14:59 Próbuję ogarnąć ten temat ale ciężko mi idzie. Zatrzymałam się na tych suplementach z Igennus. Skorygujcie mnie jeśli źle myślę. Nawet jeśli nie mam żadnych problemów zdrowotnych (tzn. nie leczę się, ale mam >50 lat, jestem zmęczona ciągle, lipidogram za wysoki) to chyba warto zacząć od EPA aby wyrównać ich poziom - czyli brać przez jakiś czas (ale jaki?)) Pharmepa RESTORE a potem przerzucić się na mixa EPA z DHA? Pewnie najprościej byłoby zrobić sobie testy poziomu kwasów tłuszczowych w organizmie i wtedy dobrać dawkowanie. Ale te testy strasznie drogie. A co z nastolatką, która od 2 lat nie je mięsa ani ryb... czy tak samo postąpić? najpierw EPA a potem EPA+DHA? poradzcie proszę. Wasza wiedza mi imponuje Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 14.01.26, 15:57 widosna napisała: > Próbuję ogarnąć ten temat ale ciężko mi idzie. Zatrzymałam się na tych suplemen > tach z Igennus. Skorygujcie mnie jeśli źle myślę. Nawet jeśli nie mam żadnych p > roblemów zdrowotnych (tzn. nie leczę się, ale mam >50 lat, jestem zmęczona > ciągle, lipidogram za wysoki) to chyba warto zacząć od EPA aby wyrównać ich poz > iom - czyli brać przez jakiś czas (ale jaki?)) Pharmepa RESTORE a potem przerzu > cić się na mixa EPA z DHA? To jest co prawda deklaracja producenta, że dobrze jest najpierw "wyczyścić" organizm z DHA, ale wydaje się, że branie jakiś czas Restore nie powinno w każdym razie zaszkodzić przy Twoim problemie. Prawdopodobnie organizm też będzie umiał przekształcić EPA w DHA w razie potrzeby. Czat potwierdza, że EPA jest skuteczniejszy przeciwzapalnie. Pozwolisz, że wkleję Suplementy z przewagą kwasu EPA (eikozapentaenowego) nad DHA (dokozaheksaenowym) są uważane za skuteczniejsze w konkretnych obszarach terapeutycznych, takich jak zdrowie psychiczne oraz redukcja stanów zapalnych. Poniżej przedstawiam uzasadnienie oparte na badaniach naukowych: 1. Skuteczność w leczeniu depresji Badania kliniczne i metaanalizy wskazują, że kwas EPA ma znacznie silniejsze działanie przeciwdepresyjne niż DHA. Zalecane proporcje: Najlepsze efekty terapeutyczne w leczeniu zaburzeń nastroju obserwuje się przy preparatach zawierających co najmniej 60% EPA w stosunku do całkowitej ilości kwasów omega-3. Badania: Metaanaliza opublikowana w Nature (2019) sugeruje, że dawki 1-2 g EPA na dobę wykazują wyższą skuteczność jako monoterapia lub wsparcie leczenia farmakologicznego niż preparaty z przewagą DHA. Sam kwas DHA wykazuje w tym zakresie ograniczone lub niespójne działanie. 2. Silniejsze działanie przeciwzapalne Choć oba kwasy są przeciwzapalne, EPA działa w specyficzny sposób na biomarkery stanu zapalnego. Redukcja cytokin: W badaniach na modelach zwierzęcych EPA skuteczniej niż DHA obniżał poziom prozapalnych cytokin, takich jak IL-6 i TNF-α. Wpływ na psychikę: Większa skuteczność EPA w depresji może wynikać z faktu, że to właśnie z EPA powstają cząsteczki zdolne do neutralizacji mediatorów zapalnych zaangażowanych w powstawanie zaburzeń nastroju. 3. Neurogeneza i ochrona układu nerwowego Stymulacja mózgu: Tylko kwas EPA został powiązany z procesem neurogenezy (tworzenia nowych neuronów), który jest kluczowy w działaniu leków przeciwdepresyjnych. Przepływ krwi: EPA poprawia przepływ krwi w mózgu, co zapewnia lepszy dostęp do składników odżywczych, takich jak glukoza, wspomagając funkcje poznawcze i nastrój 4. Zdrowie układu sercowo-naczyniowego EPA jest ceniony w kardiologii za zdolność do stabilizacji blaszki miażdżycowej i obniżania poziomu trójglicerydów. Wysokie dawki EPA (jak np. w badaniu REDUCE-IT) znacząco zmniejszają ryzyko poważnych zdarzeń wieńcowych u pacjentów z grup wysokiego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Omega 3 14.01.26, 21:02 czuję, że to jest idealne postępowanie dla mnie! najpierw EPA a później EPA z DHA! Mam wszystko: obniżony nastrój, zszargany układ nerwowy, układ sercowo - naczyniowy w nienajlepszej kondycji, no może przeciwzapalnego działania nie potrzebuję (ale kto to wie?). Dzięki za wytłumaczenie, po trzykrotnym przeczytaniu wszystkiego, coś do mnie dotarło Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Omega 3 14.01.26, 21:11 Widosona, to co ustaliłaś, co brac po kolei? Bo ja póki co zakupiłam biowen, tam sporo dha i epa. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Omega 3 15.01.26, 08:22 Zacznę od Igennus Pharmepa RESTORE (jedno opakowanie) a potem przejdę na Igennus Pharmepa Complete. Chyba będzie tak ok Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Omega 3 14.01.26, 22:06 widosna napisała: no może przeciwzapalnego działania nie potrzebuję (ale kto to wie?). Oj, tego to akurat każdy potrzebuje. Sprawny układ odpornościowy i z drugiej strony sprawne mechanizmy wyciszające stany zapalne, to podstawy zdrowia i długowieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Omega 3 21.02.26, 11:42 widosna napisała: > A co z nastolatką, która od 2 lat nie je mięsa ani ryb... czy tak samo postąpić > ? najpierw EPA a potem EPA+DHA? Na pewno nie dawaj jej tranu ani niczego z ryb. Ja nie jem jeszcze dłużej tych produktów i żyję, dożywiam się siemieniem lnianym (surowym, niemielonym). Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Omega 3 21.01.26, 15:59 VitaMoment Omega 3 - wlasnie sobie kupilam i bede testowac. Polecilo mi kilka osob. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Omega 3 21.01.26, 17:09 To teraz, który nie odbija się rybą? Bioven odbija się, sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Omega 3 22.01.26, 11:09 Igennus Pharmepa RESTORE- Nie odbija się, kapsułki są duże (jeśli to ma dla kogoś znaczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Omega 3 25.01.26, 23:50 Dzięki, myślę jeszcze, czy musi być z ryby. Chyba wyżej było podane przykłady z alg. Odpowiedz Link Zgłoś
pleszkazlasu Re: Omega 3 26.01.26, 08:36 Może być z alg, ale one też miewają rybi posmak, bo on w rybach pochodzi właśnie z alg Odpowiedz Link Zgłoś