Dodaj do ulubionych

I po swietach

30.12.25, 16:27
Swieta byly bardzo udane, corka z partnerem przyjechali w poniedzialek 22.12, 26.12 pojechalismy do moich tesciow i oni z tamtad wrocili juz do siebie. Pogoda byla calkiem przyjemna, ok 8-10 st, pogodnie, spacery, gry planszowe i komputerowe, filmy, rozmowy, dobre jedzenie i cocktails.
Dzis zdjelismy dekoracje swiateczne, na zewnatrz i wewnatrz, caly dom posprzatany, wlasnie skonczylismy. Jutro idziemy na kilka drinkow i do restauracji a potem do domu. Syn spedzi sylwestra ze swoimi przyjaciolmi. W nowy rok pojedziemy na wybrzeze, dlugo spacer na plazy, lunch i powrot do domu, zostanie jeszcze delektowanie sie weekendem a potem czekanie na wiosne.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: I po swietach 30.12.25, 16:40
      Dekoracje symboliczne. Święta byly średnio udane z racji cholernych wirusów wokół, ale udało sie pare fajnych spotkan towarzyskich z kochanymi ludźmi, troche trucizy razem wyitej (jak umrzemy to w dobrym towarzystwie) parę spacerków po parku, parę przebiezek
      Jutro powrot do cieplejszego klimatu ale w planach noworoczne narty wiec znowu bedzie zimno, jeszcze raz narty a w lutym jeszcze raz narty.
      I dopiero wtedy będziemy czekać na wiosnę. Takie sprostowanie do czekania na wiosnę w styczniu. No nie.
      • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 16:57
        Ja nie jezdze na nartach (lubie lyzwy ale to akurat caly rok, najbardziej latem), nie cierpie sniegu i mrozu. Wiec czekam na wiosne juz od stycznia.
    • nellamari Re: I po swietach 30.12.25, 16:42
      Szybko. Ja tam dalej w ciagu swiatecznym - właśnie wykanczam drugie grzane wino na stoku i patrzę na potomstwo jezdzace w migajacych czapkach na kaskach. Koniec laby to dla mnie pierwszy dzien szkoły i okropny, najgorszy miesiac w roku, czyli styczen.
    • la_felicja Re: I po swietach 30.12.25, 16:50
      Dekoracjami mam zamiar cieszyć się do dnia Trzech Króli.
      Dziś przychodzą znajomi na kolację, a jutro sąsiedzi, na krótkiego drinka. Na pewno nie będziemy ślęczeć do północy.

Już się nie mogę doczekać powrotu do normalności
      • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 16:55
        Ja sie cieszylam dekoracjami od 1.12. Po swietach nie lubie dekoracji swiatecznych, zawsze tak mialam.
    • default Re: I po swietach 30.12.25, 16:52
      ritual2019 napisał(a):

> a potem czekanie na wiosne.

I to jest najlepsze z całych świąt Bożego Narodzenia! 🙂
    • demodee Re: I po swietach 30.12.25, 17:11
      U mnie święta udane, tylko świątecznego jedzenia zabrakło i trzeba było sięgać do spiżarki po puszki. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, chyba przesadzam z tą miłością do Planety.

A dekoracje świąteczne to tradycyjnie sprzątam 7 stycznia.
    • mia_mia Re: I po swietach 30.12.25, 17:17
      Święta średnio udane, w tym roku kameralnie, bo zamiast 25-30 osób 8, w dodatku pewne kwasy w tle, ale dramatu też nie było. Dekoracje rozstawiamy krótko przed świętami, więc do 06.01 postoją i choinka także. Za to nowy rok zaczynam z przytupem, mam się zgłosić do szpitala i będzie odkładana przeze mnie od dawna operacja, a raczej teraz to mam nadzieję, że będzie, bo jak już podjęłam decyzję, jest przybliżony termin, to lepiej, żeby nic nie stanęło na przeszkodzie, także ahoj przygodo. Mam nadzieję wkrótce odmłodnieć wydolnościowo o kilkadziesiąt lat, tryskać energią, góry przenosić, a przynajmniej taki jest plan na ten nadchodzący rok😉
      • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 18:22
        No to zycze zeby operacja sie udala i cala reszta zadziala zgodnie z planem.
    • mocca25 Re: I po swietach 30.12.25, 18:35
      Dla mnie po świętach jest dopiero 7 stycznia, zwłaszcza odkąd 6/01 jest wolny.

Święta trochę gorsze niż w poprzednich latach bo naznaczone infekcjami wirusowymi. Za to choinka silna, zdrowa, "mięsista" - pięknie się trzyma. No i towarzystwo najlepsze na świecie.

Bardzo lubie kontrast między śniegiem za oknem i ciepłem domu. Z perpsektywy domu oczywiście big_grin

p.s. i pokochałam nową posciel z IKEI !
      • amsterdama Re: I po swietach 30.12.25, 20:26
        Którą pościel kupiłaś?
        • mocca25 Re: I po swietach 30.12.25, 20:56
          SOLFIBBLA, niebieską i czerwoną. Ale wymieszałam tzn. czrwone poduszki do niebieskiej kołdry i odwrotnie.

Bawełna mogłabyby być odorbinę grubsza ale jets ok, mam nadzieję, że posłuży parę ładnych lat.
          • amsterdama Re: I po swietach 01.01.26, 08:40
            👍
    • jkl13 Re: I po swietach 30.12.25, 19:09
      Wiadomo, wy Brytyjczycy świętujecie właściwie 1 dzień, o ile picie w pubie można uznać za świętowanie. Nie ma czego zazdrościć...
      • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 19:15
        Idz pierdziec gdzie indziej trollu.
      • a74-7 Re: I po swietach 30.12.25, 21:38
        jkl 13 , zdziwila bys sie ;
        swietowanie New Years Eve w pubie czy w restauracji w UK jest znacznie ciekawsze niz na domowce w Polsce big_grin . Potanczyc rowniez mozna smile.
        • demodee Re: I po swietach 30.12.25, 21:53
          > swietowanie New Years Eve w pubie czy w restauracji w UK jest znacznie ciekawsze niz na domowce w Polsce. Potanczyc rowniez mozna

Ale jkl13 pisała chyba o Christmas Day, nie o New Year's Eve...
          • a74-7 Re: I po swietach 30.12.25, 22:04
            Aaaa, to pardon , wskoczylam w slowo , bo wlasnie przygotowuje sie na jutro do NYE wink
            Ale dodam dla ciekawych ,ze angielskie Swieta wlasciwie zaczynaja sie od pierwszego dnia Swiat i tradycyjnie powinny trwac do 6go stycznia ( stad slynne : Twelve Days of Christmas )
            • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 22:30
              Tak, to sie oczywiscie zgadza. Jednak tradycja to jedno, a kazdy robi jak mu pasuje.
              • a74-7 Re: I po swietach 30.12.25, 22:51
                Oczywiscie, ze tak!
                Happy New Year dla frakcji brytyjskiej smile!
                • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 23:00
                  Happy New Year!
        • hanusinamama Re: I po swietach 01.01.26, 10:08
          MYśle ze świetowanie Sylwestra w Pubie odbywa się na całym świecie...tak samo świetowanie w domu
      • princesswhitewolf Re: I po swietach 30.12.25, 23:31
        W UK w Christmas wiekszosc pubow jest zamknieta. A jesli jest otwarta to na wczesniej zarezerwowane cale stoly dla rodzin. Wiekszosc jednak swietuje w domu. Nie fantazjuj
        • a74-7 Re: I po swietach 30.12.25, 23:46
          juz sie wytlumaczylam , myslalam o jutrzejszym Sylwku w pubie czy w rest .
          Oczywista, ze w Pubie ostatnia wizyta jest w Christmas Eve, przynajmniej w tych ktore ja mam pod bokiem smile
          Nie zebym byla regularna bywalczynia pubow smileAle nie mam nic przeciwko temu establiszmentowi smile
          Tobie rowniez Dobrego Nowego Roku i relax smilewink
    • kandyzowana3x Re: I po swietach 30.12.25, 19:44
      U mnie dekoracje zostaną do pierwszego weekendu lutego teraz czas na koncerty kolęd, zaraz sylwester, pochody 3 króli. Do 7go jesteśmy w górach później ostatnie koncerty kolęd i jakąś impreza karnawałowa. Styczeń zdecydowanie jeszcze świąteczny.
    • geez_louise Re: I po swietach 30.12.25, 20:35
      U nas też było przyjemnie, choć zapowiadało się tak sobie. Chyba powinnam się przyzwyczaić już, że zawsze jest fajnie wtedy, kiedy jestem przekonana że będzie źle.

Najważniejsze - pogarszający się od pół roku stan zdrowia mojego ojca miał przełom właśnie w święta, kilka dni przed wigilią ważyły się losy kolejnej hospitalizacji i było koszmarnie, ale zareagował wreszcie na nowy (czwarty! w ostatnich miesiącach) schemat leczenia i świat znów jest piękny.

Mimo remontów, powodzi, awarii i katastrof budowlanych (a trochę nawet dzięki nim), domy udało się wysprzątać od piwnic po dachy, łącznie z myciem elewacji i aż miło było utykać wszędzie lampki i stroiki w takiej chałupie.

Jedzenie się udało, prezenty miłe i od serca. Wszyscy dojechali bez przygód, mieliśmy dwóch małych chłopców wierzących jeszcze w Mikołaja i moja bratowa jest w zaawansowanej ciąży co w święta jakoś cieszy jeszcze bardziej.

Tylko pies po ostatniej operacji zrobił się staruszkiem, do czego nie mogę się przyzwyczaić, bo jak to Samoyed, mając 10 lat nadal jeszcze zachowywał się jak szczeniak. Ale był szczęśliwy w święta, bo uwielbia gości i asystować przy gotowaniu. Ale nową zabawkę tylko przytulał, do tej pory zawsze szalał z nimi po wszystkich piętrach i chwalił się każdemu.
    • princesswhitewolf Re: I po swietach 30.12.25, 21:02
      Nie pamietam kiedy ostatni raz zalozylas watek. Cos niesamowitego. Szczesliwego Nowego roku
      • ritual2019 Re: I po swietach 30.12.25, 21:45
        Sporadycznie zakladam watki. Happy New Year!
        • princesswhitewolf Re: I po swietach 30.12.25, 23:32
          Ja tez juz zdjelam dekoracje. Po boxing day wyglądaja dziwnie
          • a74-7 Re: I po swietach 31.12.25, 11:01
            Sztuczne choinki faktycznie wygladaja dziwnie po Swietach smile A te prawdziwe - jakos szkoda tak szybko rozbierac ...moja jeszcze pachnie smile Do Trzech Kroli smile
            • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 11:21
              Dla mnie po swietach choinki czy sztuczne czy zywe oraz Christmas decorations wygladaja dziwni, nie ma juz tej atmosfery. To jak z Christmas movies, nie ogladam po swietach.
              • gryzelda71 Re: I po swietach 31.12.25, 11:25
                My na Podlasiu mamy jeszcze święta prawosławne..... fajnie. Jak ktos chce może wszystko podwójnie. Z sylwestrem włącznie.
                • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 11:27
                  Moze, nikt nikomu nie zabrania.
              • kandyzowana3x Re: I po swietach 31.12.25, 11:36
                To zależy od tradycji, dla mnie świętowanie to właśnie od świat przez styczeń . Grudzień to adwent i okres przygotowań. Od 24 grudnia czas świętowania właśnie , dość intensywny do 3 króli, a później świąteczną atmosfera do początku lutego. Swoją drogą, w UK tradycyjne też okres świąteczny trwał co najmniej do 6go stycznia, skrócenie i przeniesienie tego na grudzień jest związane z komercjalizacja okresu świątecznego i kreowaniem popytu przedświątecznego z wielkim finałem wyprzedażowym w boxing day.
                • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 11:54
                  Trwa do 6-go stycznia a nie co najmniej, tak.jest w Church of England ale i wielu innych Kosciolach chrzescijanskich.wlaczajac w to Katolicki. W Katolickim wg starej tradycji okres ten trwa 40 dni czyli do 2 lutego (Candlemas). Jednak obecnie jest to juz glownie tradycja religijna a nie ogolna bo jednak Christmas to generalnie dla wielu jesli nie wiekszosci poprostu tradycja, dowolnie modyfikowana i nie majaca zwiazku wylacznie z przezyciami religijnymi.
                  • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 11:59
                    Boxing Day oryginalnie byl dniem oferowania prezentow ubogim i przypadal 26,27 lub 28 w tygodniu po 25.12. Dzis to jest dzien wyprzedazy dla tych ktorzy chca, dla innych dzien do spotkan z rodzina, przyjaciolmi czy robienia czegokolwiek na co ma sie ochote, czyli podobnie jak w Polsce bo jest to dzien wolny od pracy.
                    A SB sa skomercjonalizowane ogolnie, w Polsce takze.
                  • gris_gris Re: I po swietach 31.12.25, 12:08
                    ritual2019 napisał(a):

> ). Jednak ob
                    > ecnie jest to juz glownie tradycja religijna a nie ogolna bo jednak Christmas t
                    > o generalnie dla wielu jesli nie wiekszosci poprostu tradycja, dowolnie modyfik
                    > owana i nie majaca zwiazku wylacznie z przezyciami religijnymi.

Ale jednak dla wielu, jesli nie większości Brytyjczyków święta to 12 days i choinkę stawiają przed lub w Wigilię i rozbierają ja w styczniu. Mój teść na przykład, on nie widzi żadnego powodu, zeby ten zwyczaj zmieniać. Dla mnóstwa ludzi ubieranie choinki i strojenie domu tuż po Wszystkich Świętych jest nowym zwyczajem, którego sobie nie przyswoili i nie zamierzają.
                    • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 12:17
                      Wiekszosc Brytyjczykow zdecydowanie dekoruje domy w pierwszym tygodniu grudnia i zdejmuje przed 6.01. Zdecydowana wiekszosc.
                      • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 12:21
                        W tym watku kto chce (oprocz nielicznych wysr...w) pisze o wlasnych tradycjach, co mu pasuje, co lubi a czego nie i moze na tym poprzestamy bez prob pokazania gdzie jest bardziej komercyjnie.
                      • gris_gris Re: I po swietach 31.12.25, 12:25
                        ritual2019 napisał(a):

> Wiekszosc Brytyjczykow zdecydowanie dekoruje domy w pierwszym tygodniu grudnia
                        > i zdejmuje przed 6.01. Zdecydowana wiekszosc.

Nie wiem, jak to mozna oszacować. Ja mam inne obserwacje. A ci, którzy to robią, robią to wbrew tradycji, nie zgodnie z nią, bo ta jest inna. Co nie znaczy, że nie mogą robić, jak chcą, tradycji nikt nikomu nie każe dotrzymywać.
                        • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 12:29
                          Jak mozna oszacowac? Wystarczy tu mieszkac i obserwowac? Dosc proste.
                          Tradycje sie zmieniaja, jak wszystko zreszta, i zmieniaja sie wszedzie, takze w Polsce, gdzie tez coraz wiecej osob dekoruje duzo wczesniej niz 24.12 i zdejmuje dekoracje duzo wczesniej niz 2.02 jak to kiedys, wcale nie az tak dawno bylo.
                        • princesswhitewolf Re: I po swietach 31.12.25, 21:43
                          >mam inne obserwacje.

A gdzie mieszkasz?

Tu w 1 tyg grudnia juz wszedzie wieniec na drzwiach i swiatelka wszedzie na domach
                    • kandyzowana3x Re: I po swietach 31.12.25, 12:29
                      Z mojego doświadczenia w Anglii zdecydowanie nie większość, jedynie ta część "uświadomiona" kulturowo, podejrzewam że jesteś w bańce tradycyjnej klasy średniej, lub tej mniejszości społeczeństwa z rocznymi subskrypcjami National trust i British Heritage. Większość święta kończy najpóźniej 1go stycznia, a sporą część właśnie 27go grudnia. Najtwardsi tradycjonaliści do candlemas nie będą trzymać, bo nikt im już choinki nie odbierze.
                      • gris_gris Re: I po swietach 31.12.25, 12:50
                        kandyzowana3x napisała:

> Z mojego doświadczenia w Anglii zdecydowanie nie większość, jedynie ta część "u
                        > świadomiona" kulturowo, podejrzewam że jesteś w bańce tradycyjnej klasy średni
                        > ej, lub tej mniejszości społeczeństwa z rocznymi subskrypcjami National trust i
                        > British Heritage.

A to jest dość prawdopodobnesmile

Najtwardsi tradycjonaliści do candlemas nie będą trz
                        > ymać, bo nikt im już choinki nie odbierze.

W Belgii odbierają choinki w tygodniu po 6 stycznia, ale gdy ktoś wyrzuci tydzień wcześniej (bywa) lub później (my, dłużej się nie da, bo jest sucha) to jednak wezmą.
                        • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 13:01
                          gris_gris napisała:

>
                          > W Belgii odbierają choinki w tygodniu po 6 stycznia,

Czyli jak tu, pozniej mozna zostawic w collection point, informacje sa w lokalnych councils. Poza tym przeciez nie wszyscy maja zywe choinki.
                      • ritual2019 Re: I po swietach 31.12.25, 12:56
                        Wiekszosc dekoruje w pierwszym tygodniu grudnia, konczy okolo 1.01. Mniejszosc robi inaczej, nie wszyacy celebruja Christmas w ogole i nie sa tylko wyznawcy innych religii. Generlanie nie ma zadnych scislych regul i ten watek nie jest o tym. Kto chce wpisuje jak minely lub jak niektorym mijaja swieta.
                        • gris_gris Re: I po swietach 31.12.25, 13:03
                          ritual2019 napisał(a):

> Wiekszosc dekoruje w pierwszym tygodniu grudnia, konczy okolo 1.01. Mniejszosc
                          > robi inaczej, nie wszyacy celebruja Christmas w ogole i nie sa tylko wyznawcy
                          > innych religii. Generlanie nie ma zadnych scislych regul i ten watek nie jest o
                          > tym. Kto chce wpisuje jak minely lub jak niektorym mijaja swieta.

Wiesz, w zasadzie nigdzie nie ma ścisłych reguł co do dekoracji świątecznych. Jest tradycja, a poza nią każdy robi tak, jak chce. Ty, i wiele innych osób ma jednak swoją nową, świecką tradycję i „ dekoruje w pierwszym tygodniu grudnia, konczy okolo 1.01”. Skoro tak ci pasuje, to żaden problem.
                          • princesswhitewolf Re: I po swietach 31.12.25, 21:46
                            Chyba jak wiekszosc a nie jak wiele....
                    • princesswhitewolf Re: I po swietach 31.12.25, 21:41
                      >Ale jednak dla wielu, jesli nie większości Brytyjczyków święta to 12 days i choinkę stawiają przed lub w Wigilię i rozbierają ja w styczniu

Ale to stara tradycja i w wiekszodci choinke luzie ubieraja w pierwszych 2 tygodniach grudnia.
    • turzyca Re: I po swietach 30.12.25, 22:24
      Schowałam dekoracje już 24 grudnia.
      Ale oczywiście tylko adwentowe. Wymieniłam je na świąteczne i te zostają przez cały okres świąteczny czyli do 2 lutego. Jeszcze przecież orszak trzech króli, koncerty, przedstawienia, kolędy się śpiewa.
      • mia_mia Re: I po swietach 31.12.25, 01:14
        Czym się różnią dekoracje adwentowe od świątecznych? U mnie akurat chyba jest jeszcze inna kategoria, czyli zimowe, a przynajmniej większość, jakieś girlandy, stroik, kokardy, renifery, skrzaty, jelenie, światełka, poduszki, talerzyk czy pojemnik mikołaj. Zresztą pierwszy rok, kiedy tyle tego mam, bo po remoncie naszło mnie na kupienie dekoracji
    • mamaafg Re: I po swietach 30.12.25, 22:46
      My tez zdjelismy juz wczoraj dekoracje. Swieta byly udane, tak jak lubimy, czyli zero spiny, pizza, filmy, wycieczki. Na wiosne nie czekam, ja lubie ciemnosc. Ciepelko i slonce to tylko na plazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka