Dodaj do ulubionych

Buty, na zimę

05.01.26, 01:08
Gdzieś w wątku o śniegu pojawił się temat obuwia. No, w sumie nie mam i szukam ciepłych butów ale też takich, żeby nie ślizgały się, bo bardziej od śniegu boję się upadków/ poślizgnięcia. Jakie macie buty na prawdziwą zimę?
Obserwuj wątek
    • wiesbaden Re: Buty, na zimę 05.01.26, 05:12
      Panama Jack - botki
      • wena-suela Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:42
        Sztywne, wąskie, niewygodne. Kupiłam i odesłałam.
        • wiesbaden Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:55
          Panama Jack Bambina - uściślę, są z kożuszkiem, mięciutkie.
    • alexis1121 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 06:54
      Skóra i futerko, w środku też, na mniejsze rozmiary jest teraz przecena. Najwygodniejsze buty, zaraz po uggsach 😅
      • alfa36 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:20
        A co to za marka? Litera b nic mi nie mówi. Nieprzemakalne są?
        • alfa36 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:21
          Sory, już widzę 🙈
          • wena-suela Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:52
            Ja nadal nie wiem co to za marka. Świetne są uggi, ale podeszwa nie nadaje się gdy ślisko, mam tez niezłe Marc oPolo, na grubej podeszwie, a na wczorajszy spacer po ośnieżonym parku założyłam Dolomite i było super.
            • alexis1121 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:29
              Bogner. Faktycznie, chodzenie w uggsach po śniegu grozi wywrotką 😅
      • szarmszejk123 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:07
        Fajne, wyglądają na super wygodne.
    • alpepe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:47
      Polecam markę Legero, jak masz dostęp. Ciepłe, nieprzemakalne, solidna jakość.
    • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:49
      Na prawdziwą zimę mam w dudzie elegancję.Wazne jest to, by bez uszczerbku na zdrowiu dojść do celu. Zwłaszcza, że w okolicy w której mieszkam, właściciele posesjimaja w rzucie obowiązek odśnieżania*. A i dzielnica daje ciała na jezdniach i chodnikach oddalonych przepisowo od płotu, które to mają utrzymanie w obowiazku.Podeszwa dla mnie ważna - taka, zalinkowana przez Aleksis jest bardzo ok.
      *Jestem jedyną w okolicy z odśnieżonym chodnikiem. Do tego najdłuższym z prywatnych posesji w pobliskiej okolicy 😈Właśnie uskuteczniał poranną gimnastykę. No urlop zobowiązuje do aktywności fizycznej 🤣
      • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:17
        Ja ostatnio też odśnieżam codziennie rano. Odsnieżanie chodnika nie nalezy do obowiązków mieszkanców ( jest ten zielony pas miedzy chodnikiem a ogrodzeniem) ale sypie ciąglę. Pług jezdzi ale zanim przyjedzie o 12 u mnie od 7 jest czysto smile Najpierw lece z łopatą, a potem z kijkami.
        Ja mam Back to Berkley - The North face i do tego raczki z decathlona.
        • alpepe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:33
          Dziwne, w Niemczech jest inaczej, kawałek chodnika przed własną posesją musi odśnieżyć właściciel.
          • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:42
            W a Polsce podobnie, o ile nie ma przerwy między płotem a chodnikiem min. 30 cm. Wówczas obowiązek odśnieżania spada na gminę/dzielnicę. To w przypadku zabudowy jednorodzinnej. Inaczej chyba działa to w przypadku zabudowy wielorodzinnej/osiedli itp
          • gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:48
            No właśnie też mi się wydaje, że to jakaś pomyłka. Ja mieszkam w PL i odśnieżam, wszyscy mieszkańcy w okolicy też sami odśnieżają. Może u Hanusinej jest chodnik publiczny i akurat tam nie ma takiego obowiązku, ale generalnie jeśli przed posesją jest chodnik, to dbanie o ten teren (w tym odśnieżanie) należy do właściciela posesji.
            A buty Alexis bardzo ładne, natomiast jak zobaczyłam cenę to trochę mi się przestały podobaćwink Jak jest bardzo ślisko to biorę takie stare no name górskie buty syna i dają radę smile
            • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:53
              garden-system.pl/do-kogo-nalezy-odsniezanie-chodnika-w-2025-roku-przepisy-obowiazki-i-najlepsze-narzedzia/?srsltid=AfmBOortVspO4cRdYxynqfsB4jUeraVCZlf_b53g1Vpx64b8Hn_3_3_M

Tu jest omówienie odpowiedniego punktu Stawy o utrzymaniu czystości ...
            • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:22
              To zalezy czy jest ten zielony pas szerokosci 30 cm jak napisałam kochamruskieleniwe
              Natomiast my odśnieżamy. I tak odsnieżam dojscie od furtki do dzrzwi, podjazd czy dosc do śmietnika wiec lece dalej chodnik. Dla mnie dodatkowy ruch, dla kogoś łatwiej iśc chodnikiem. Win win
              • gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:37
                U nas deweloperka szaleje, także te 30 cm to byłoby na wagę złota <sarkazm>
                • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:10
                  Wiesz są osiedla gdzie domy nie były przez deweloperke budowane a tez są takie chodniki
                  U mnie chodnik po jednej stronie drogi akurat po mojej. Ten snieg nie sypie 4 miesiace zeby to była nie wiem jaka upierdliwość.
                  • gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:36
                    A z ciekawości - sypiecie czymś, jeśli jest lodowisko i nie da się całkiem odśnieżyć? Ja mam worek piasku, ale zauważyłam że niektórzy sypią sól i jest mi żal zwierzaków. W mieście był podobno projekt sypania fusami z kawy, ale jakoś nigdzie tego nie zauważyłam. W sumie kawy u mnie idzie dużo, w lecie jakoś fusy łatwiej zagospodarować, pod rośliny itp.
                    • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:17
                      Piasek. Ale dzisiaj nie spałam. Jest słońce i pięknie resztki śniegu schodzą. Jest szansa na czysty ( no prawie czarny tzn szary ) chodnik🙂
                      • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:20
                        A w centrum wszędzie sypią sól. Stąd czarne jezdnię i bezśnieżne chodniki.( no fragmenty chodników, na pozostałych częściach hałdy śniegu z odgarniania)
                        W Warszawie czarne jezdnię czyli główne. Po których jeżdżą autobusy MZA. Małe uliczki np na Żoliborzu białe...
                    • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 13:46
                      Jak ślisko to piaskiem. Sól to zuo. Masa ludzi u mnie chodzi z psami (wszyscy elegancko sprzatają po nich), nie chce im szkodzić. Poza tym to jest złe dla roślin też a potem spłukane z deszczem szkodzi rzekom
                      Dzisiaj ładnie wszystko odeszło łopatą.
                      • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:56
                        U mnie coraz więcej osób sprząta. Ale... gdy jest śnieg, jakoś ten obyczaj podupada. I nie. Kupy się nie rozpuszcza. One w śniegu pięknie hibernuja się ..
                        Jak mam odśnieżony chodnik, ludziom jakoś głupio nie sprzątnąć.
    • chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:34
      Nie mam, całą zimę chodzę w tekstylnych skechersach.
      • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:46
        No wiesz, trochę u nas słabe to było... Nad ranem było -10. A i chodniki słabo odśnieżone (oprócz mojego!)
        • kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:47
          Byłoby
        • chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:02
          U mnie przedwczoraj było -7, ale na szczęście bez śniegu (tylko trochę grubszego szronu, zwłaszcza w cieniu).
          • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:23
            Pytanie ile ejst poza domem. Jak tylko wsiąśc do smaochodu i wysiąść ok. Jakos nie widzę aby w takim obuwiu chodzić godzinę przy -7
            • chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:37
              Otóż to!
              Ja jeszcze do ok -2/3 I na krótko, do najbliższego spożywczego np czy do auta, w całorocznych dla mnie New Balance'ach wyskoczę, no ale na dłuższe dystanse przy tych temperaturach i leżącym śniegu jednak odpada ta opcja wink
              • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:12
                przy temperaturach +5 do 0 mam trekingowe niskie i jest ok. Od zera łażę już zimowych trekingowych. Ale dzisiaj np od rana z kijami byłam w lesie.
                Mam sąsiadkę która tylko do samochodu i z samochodu i zimę przelata z kozaczkach nubukowych
              • chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:04
                Kluczowe jest to, że u mnie właśnie nie ma śniegu (spada raz na 3-5lat i leży najwyżej 2 dni).
                Po śniegu bym w takich butach nie chodziła.
            • chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:03
              hanusinamama napisała:

> Pytanie ile ejst poza domem. Jak tylko wsiąśc do smaochodu i wysiąść ok. Jakos
              > nie widzę aby w takim obuwiu chodzić godzinę przy -7

Samochodem jeżdżę tylko po zakupy, do pracy chodzę na piechotę, ale mam dość blisko (wychodzi jakieś 1,2 km dziennie).
      • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:23
        Codziennie robię 6-8 km z kijami w mojej okolicy nie byłoby to mozliwe z tekstylnych skechersach...w centrum chyba tez nie
      • snakelilith Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:04
        Ja też w tekstylnych, ale asicsach. Ale od kilku dni padał u nas śnieg. ciężki, mokry i jest bardzo ślisko. Na razie po prostu nie wychodzę (prawie) z domu, ale to nie jest wyjście na dłużej. Podobno idzie ocieplenie. wink
        Ale mam zimowe Clarksy i Gabory. Mogę polecić zwłaszcza Clarks model Orinoco. Mają go już dłużej, znosiłam dwie pary. Ten aktualny czarny jest nawet z GORE-TEXem..
        • lauren6 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:43
          W Polsce póki co idzie ochłodzenie i warto sobie kupić porządne śniegowce, jeśli nie chce się stać więźniem swojego mieszkania.
          • snakelilith Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:27
            lauren6 napisała:

> W Polsce póki co idzie ochłodzenie i warto sobie kupić porządne śniegowce, jeśl
            > i nie chce się stać więźniem swojego mieszkania.

Jak się mieszka w takich klimacie, to buty zimowe powinno się mieć w styczniu w szafie. Ja też mam, choć rzadko używam. Pokazane wyżej Orinoco. To są ocieplane buty, sprawdzone także na śniegu.
            A ocieplenie przyjdzie już w okolicach 13 stycznia.
          • hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 13:47
            Jak nie wychdozę z domu to mnie nosi. Mam buty na spacery w sniegu, na lód mam raczki, na mokro trekingi a jak mocno pada idę w kaloszach (mam takie w których spokojnie mogę iść z kijami kilka km).
            Ostatnio byłam chora 3 dni i chyba gorzej się czułam od siedzenia w chałupie niż od samej choroby...
    • chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:33
      Riekery z futerkiem, kolejny już sezon, choć w poprzednich dwóch/trzech właściwie tylko na wyjazd narciarski były zabierane.
      I typowo sportowo-spacerowe Merrele, też w wersji zimowej- znakomicie sprawdzają się w każdych warunkach. Mogę śmiało polecićsmile
      • chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:34
        Aaaa, i jeszcze- córa kupiła w tym roku Inuiiki (tak się chyba pisze wink ) i też jest b. zadowolona.
    • trut_u Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:46
      Z Decathlonu
    • lauren6 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:48
      Na jakimś wyjeździe kupiłam sobie takie bazarowe, klasyczne, babciowate śniegowce za 79 zł. Z wyglądu są brzydkie, za to mega ciepłe, nie przemakają i nie ślizgają się. Ostatnio codziennie chodzimy z dzieciarnią na sanki, brodzę w śniegu, więc przetestowane w warunkach ekstremalnych wink
      Nie słuchaj rad o snickersach czy skórzanych botkach: są od osób, które najwyraźniej zapomniały jak potrafią wyglądać polskie zimy.
      • kanga_roo Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:22
        to ja mam od lat takie tanie śniegowce z Lidla, idealne na sanki czy wychodzenie z psem kiedy jest śnieg. dół z miękkiej gumy, góra z ortalionu, solidnie watowane smile do tego zakładam raczki i super.
        do miasta raczej botki na solidnej podeszwie.
    • heca007 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:36
      Buty z kolcami np Bogner. Jak jest bardzo zimno i śnieg to chodzę w moon bootach i mam gdzieś, że one są apres ski tongue_out
    • siedemkropek82 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:25
      Ja kupiła w Decathlon -ie i już 4 sezon w nich chodzę.Zdjecia nie mam.
    • lilia-anna Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:57
      Wysokie czarne ocieplane skorzane (sznurowane i z suwakiem) wojasy na gumowym traktorze. Dzieci - wysokie ocieplane nieprzemakalne z decathlonu.
    • klaramara33 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:04
      Ryłko na wysokiej podeszwie, nie ślizaga i nie przemaka na śniegu, mąż chwali tak samo ecco.
      • kokosowy15 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 17:01
        Relaxy.
    • ritual2019 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 17:23
      Wlasciwie nie mam butow na zime, taka ze sniegiem. Gdyby snieg byl to wlozylabym walking boots. Na szczescie jest rzadko i lezy krotko. Do pracy, z pracy, na zakupy itp jezdze autem wiec zimowe buty nie sa potrzebne.
    • b.bujak Re: Buty, na zimę 05.01.26, 18:41
      ecco https://img.eobuwie.cloud/eob_product_528w_704h(d/b/c/2/dbc2ad0d131319b7c63c688a22ac37c903811a9f_20_0737431743540.jpg,webp)/trekkingi-ecco-gore-tex-81117353859-czarny-0000198766153.webp
    • bazia_morska Re: Buty, na zimę 05.01.26, 18:58
      Podobne do tych, ale wyższe i z suwakiem zamiast sznurowadeł. Ekstremalnie ciepłe.
      • b.bujak Re: Buty, na zimę 05.01.26, 19:09
        fajne, rozważałam podobne, ale ostatecznie wybrałam znaną mi markę i podobny model do poprzednich, bo jednak takie buty do tanich nie należą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka