alfa36 05.01.26, 01:08 Gdzieś w wątku o śniegu pojawił się temat obuwia. No, w sumie nie mam i szukam ciepłych butów ale też takich, żeby nie ślizgały się, bo bardziej od śniegu boję się upadków/ poślizgnięcia. Jakie macie buty na prawdziwą zimę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wena-suela Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:42 Sztywne, wąskie, niewygodne. Kupiłam i odesłałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesbaden Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:55 Panama Jack Bambina - uściślę, są z kożuszkiem, mięciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 06:54 Skóra i futerko, w środku też, na mniejsze rozmiary jest teraz przecena. Najwygodniejsze buty, zaraz po uggsach 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:20 A co to za marka? Litera b nic mi nie mówi. Nieprzemakalne są? Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:52 Ja nadal nie wiem co to za marka. Świetne są uggi, ale podeszwa nie nadaje się gdy ślisko, mam tez niezłe Marc oPolo, na grubej podeszwie, a na wczorajszy spacer po ośnieżonym parku założyłam Dolomite i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:29 Bogner. Faktycznie, chodzenie w uggsach po śniegu grozi wywrotką 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:07 Fajne, wyglądają na super wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:47 Polecam markę Legero, jak masz dostęp. Ciepłe, nieprzemakalne, solidna jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 08:49 Na prawdziwą zimę mam w dudzie elegancję.Wazne jest to, by bez uszczerbku na zdrowiu dojść do celu. Zwłaszcza, że w okolicy w której mieszkam, właściciele posesjimaja w rzucie obowiązek odśnieżania*. A i dzielnica daje ciała na jezdniach i chodnikach oddalonych przepisowo od płotu, które to mają utrzymanie w obowiazku.Podeszwa dla mnie ważna - taka, zalinkowana przez Aleksis jest bardzo ok. *Jestem jedyną w okolicy z odśnieżonym chodnikiem. Do tego najdłuższym z prywatnych posesji w pobliskiej okolicy 😈Właśnie uskuteczniał poranną gimnastykę. No urlop zobowiązuje do aktywności fizycznej 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:17 Ja ostatnio też odśnieżam codziennie rano. Odsnieżanie chodnika nie nalezy do obowiązków mieszkanców ( jest ten zielony pas miedzy chodnikiem a ogrodzeniem) ale sypie ciąglę. Pług jezdzi ale zanim przyjedzie o 12 u mnie od 7 jest czysto Najpierw lece z łopatą, a potem z kijkami. Ja mam Back to Berkley - The North face i do tego raczki z decathlona. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:33 Dziwne, w Niemczech jest inaczej, kawałek chodnika przed własną posesją musi odśnieżyć właściciel. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:42 W a Polsce podobnie, o ile nie ma przerwy między płotem a chodnikiem min. 30 cm. Wówczas obowiązek odśnieżania spada na gminę/dzielnicę. To w przypadku zabudowy jednorodzinnej. Inaczej chyba działa to w przypadku zabudowy wielorodzinnej/osiedli itp Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:48 No właśnie też mi się wydaje, że to jakaś pomyłka. Ja mieszkam w PL i odśnieżam, wszyscy mieszkańcy w okolicy też sami odśnieżają. Może u Hanusinej jest chodnik publiczny i akurat tam nie ma takiego obowiązku, ale generalnie jeśli przed posesją jest chodnik, to dbanie o ten teren (w tym odśnieżanie) należy do właściciela posesji. A buty Alexis bardzo ładne, natomiast jak zobaczyłam cenę to trochę mi się przestały podobać Jak jest bardzo ślisko to biorę takie stare no name górskie buty syna i dają radę Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:53 garden-system.pl/do-kogo-nalezy-odsniezanie-chodnika-w-2025-roku-przepisy-obowiazki-i-najlepsze-narzedzia/?srsltid=AfmBOortVspO4cRdYxynqfsB4jUeraVCZlf_b53g1Vpx64b8Hn_3_3_M Tu jest omówienie odpowiedniego punktu Stawy o utrzymaniu czystości ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:22 To zalezy czy jest ten zielony pas szerokosci 30 cm jak napisałam kochamruskieleniwe Natomiast my odśnieżamy. I tak odsnieżam dojscie od furtki do dzrzwi, podjazd czy dosc do śmietnika wiec lece dalej chodnik. Dla mnie dodatkowy ruch, dla kogoś łatwiej iśc chodnikiem. Win win Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:37 U nas deweloperka szaleje, także te 30 cm to byłoby na wagę złota <sarkazm> Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:10 Wiesz są osiedla gdzie domy nie były przez deweloperke budowane a tez są takie chodniki U mnie chodnik po jednej stronie drogi akurat po mojej. Ten snieg nie sypie 4 miesiace zeby to była nie wiem jaka upierdliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:36 A z ciekawości - sypiecie czymś, jeśli jest lodowisko i nie da się całkiem odśnieżyć? Ja mam worek piasku, ale zauważyłam że niektórzy sypią sól i jest mi żal zwierzaków. W mieście był podobno projekt sypania fusami z kawy, ale jakoś nigdzie tego nie zauważyłam. W sumie kawy u mnie idzie dużo, w lecie jakoś fusy łatwiej zagospodarować, pod rośliny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:17 Piasek. Ale dzisiaj nie spałam. Jest słońce i pięknie resztki śniegu schodzą. Jest szansa na czysty ( no prawie czarny tzn szary ) chodnik🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:20 A w centrum wszędzie sypią sól. Stąd czarne jezdnię i bezśnieżne chodniki.( no fragmenty chodników, na pozostałych częściach hałdy śniegu z odgarniania) W Warszawie czarne jezdnię czyli główne. Po których jeżdżą autobusy MZA. Małe uliczki np na Żoliborzu białe... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 13:46 Jak ślisko to piaskiem. Sól to zuo. Masa ludzi u mnie chodzi z psami (wszyscy elegancko sprzatają po nich), nie chce im szkodzić. Poza tym to jest złe dla roślin też a potem spłukane z deszczem szkodzi rzekom Dzisiaj ładnie wszystko odeszło łopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:56 U mnie coraz więcej osób sprząta. Ale... gdy jest śnieg, jakoś ten obyczaj podupada. I nie. Kupy się nie rozpuszcza. One w śniegu pięknie hibernuja się .. Jak mam odśnieżony chodnik, ludziom jakoś głupio nie sprzątnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:34 Nie mam, całą zimę chodzę w tekstylnych skechersach. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Buty, na zimę 05.01.26, 09:46 No wiesz, trochę u nas słabe to było... Nad ranem było -10. A i chodniki słabo odśnieżone (oprócz mojego!) Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:02 U mnie przedwczoraj było -7, ale na szczęście bez śniegu (tylko trochę grubszego szronu, zwłaszcza w cieniu). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:23 Pytanie ile ejst poza domem. Jak tylko wsiąśc do smaochodu i wysiąść ok. Jakos nie widzę aby w takim obuwiu chodzić godzinę przy -7 Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:37 Otóż to! Ja jeszcze do ok -2/3 I na krótko, do najbliższego spożywczego np czy do auta, w całorocznych dla mnie New Balance'ach wyskoczę, no ale na dłuższe dystanse przy tych temperaturach i leżącym śniegu jednak odpada ta opcja Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:12 przy temperaturach +5 do 0 mam trekingowe niskie i jest ok. Od zera łażę już zimowych trekingowych. Ale dzisiaj np od rana z kijami byłam w lesie. Mam sąsiadkę która tylko do samochodu i z samochodu i zimę przelata z kozaczkach nubukowych Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:04 Kluczowe jest to, że u mnie właśnie nie ma śniegu (spada raz na 3-5lat i leży najwyżej 2 dni). Po śniegu bym w takich butach nie chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:03 hanusinamama napisała: > Pytanie ile ejst poza domem. Jak tylko wsiąśc do smaochodu i wysiąść ok. Jakos > nie widzę aby w takim obuwiu chodzić godzinę przy -7 Samochodem jeżdżę tylko po zakupy, do pracy chodzę na piechotę, ale mam dość blisko (wychodzi jakieś 1,2 km dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:23 Codziennie robię 6-8 km z kijami w mojej okolicy nie byłoby to mozliwe z tekstylnych skechersach...w centrum chyba tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:04 Ja też w tekstylnych, ale asicsach. Ale od kilku dni padał u nas śnieg. ciężki, mokry i jest bardzo ślisko. Na razie po prostu nie wychodzę (prawie) z domu, ale to nie jest wyjście na dłużej. Podobno idzie ocieplenie. Ale mam zimowe Clarksy i Gabory. Mogę polecić zwłaszcza Clarks model Orinoco. Mają go już dłużej, znosiłam dwie pary. Ten aktualny czarny jest nawet z GORE-TEXem.. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:43 W Polsce póki co idzie ochłodzenie i warto sobie kupić porządne śniegowce, jeśli nie chce się stać więźniem swojego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:27 lauren6 napisała: > W Polsce póki co idzie ochłodzenie i warto sobie kupić porządne śniegowce, jeśl > i nie chce się stać więźniem swojego mieszkania. Jak się mieszka w takich klimacie, to buty zimowe powinno się mieć w styczniu w szafie. Ja też mam, choć rzadko używam. Pokazane wyżej Orinoco. To są ocieplane buty, sprawdzone także na śniegu. A ocieplenie przyjdzie już w okolicach 13 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Buty, na zimę 05.01.26, 13:47 Jak nie wychdozę z domu to mnie nosi. Mam buty na spacery w sniegu, na lód mam raczki, na mokro trekingi a jak mocno pada idę w kaloszach (mam takie w których spokojnie mogę iść z kijami kilka km). Ostatnio byłam chora 3 dni i chyba gorzej się czułam od siedzenia w chałupie niż od samej choroby... Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:33 Riekery z futerkiem, kolejny już sezon, choć w poprzednich dwóch/trzech właściwie tylko na wyjazd narciarski były zabierane. I typowo sportowo-spacerowe Merrele, też w wersji zimowej- znakomicie sprawdzają się w każdych warunkach. Mogę śmiało polecić Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Buty, na zimę 05.01.26, 10:34 Aaaa, i jeszcze- córa kupiła w tym roku Inuiiki (tak się chyba pisze ) i też jest b. zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 11:48 Na jakimś wyjeździe kupiłam sobie takie bazarowe, klasyczne, babciowate śniegowce za 79 zł. Z wyglądu są brzydkie, za to mega ciepłe, nie przemakają i nie ślizgają się. Ostatnio codziennie chodzimy z dzieciarnią na sanki, brodzę w śniegu, więc przetestowane w warunkach ekstremalnych Nie słuchaj rad o snickersach czy skórzanych botkach: są od osób, które najwyraźniej zapomniały jak potrafią wyglądać polskie zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:22 to ja mam od lat takie tanie śniegowce z Lidla, idealne na sanki czy wychodzenie z psem kiedy jest śnieg. dół z miękkiej gumy, góra z ortalionu, solidnie watowane do tego zakładam raczki i super. do miasta raczej botki na solidnej podeszwie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 12:36 Buty z kolcami np Bogner. Jak jest bardzo zimno i śnieg to chodzę w moon bootach i mam gdzieś, że one są apres ski Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:25 Ja kupiła w Decathlon -ie i już 4 sezon w nich chodzę.Zdjecia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Buty, na zimę 05.01.26, 15:57 Wysokie czarne ocieplane skorzane (sznurowane i z suwakiem) wojasy na gumowym traktorze. Dzieci - wysokie ocieplane nieprzemakalne z decathlonu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 16:04 Ryłko na wysokiej podeszwie, nie ślizaga i nie przemaka na śniegu, mąż chwali tak samo ecco. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Buty, na zimę 05.01.26, 17:23 Wlasciwie nie mam butow na zime, taka ze sniegiem. Gdyby snieg byl to wlozylabym walking boots. Na szczescie jest rzadko i lezy krotko. Do pracy, z pracy, na zakupy itp jezdze autem wiec zimowe buty nie sa potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Buty, na zimę 05.01.26, 18:58 Podobne do tych, ale wyższe i z suwakiem zamiast sznurowadeł. Ekstremalnie ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Buty, na zimę 05.01.26, 19:09 fajne, rozważałam podobne, ale ostatecznie wybrałam znaną mi markę i podobny model do poprzednich, bo jednak takie buty do tanich nie należą... Odpowiedz Link Zgłoś