05.01.26, 10:46
Pytanie do wiadomo kogo.

Czy możesz polecić książkę (w miarę krótka), artykuł, itp na temat zaplecza politycznego, gabinetu cieni itd w Rosji w przypadku upadku Putina ( z jakiegokolwiek powodu)
Obserwuj wątek
    • analoga_niet Re: Rosja 05.01.26, 10:58
      Nie ma takiej książki, jak chcesz trochę bardziej zagłębić się w niuanse polityki wewnętrznej to Ludzie Putina, jak KGB odzyskało Rosję. Co do artykułów to większość tego co znajdziesz w Polskich mediach to jest zwykłe wróżenie z fusów. Najbardziej mogę Ci polecić po prostu analizy Ośrodka Studiów Wschodnich
      • marecky81 Re: Rosja 05.01.26, 10:59
        W. Radziwinowicz. Putin, car Atlantydy. Droga do wielkiej wojny
      • mocca25 Re: Rosja 05.01.26, 11:10
        Jakąś konkretną? Albo autor / ekspert? Krótko mówiąc: kto po Putinie (nie musi być jedną właściwą odpowiedź, mogą być rozważania ale pisane przez kogoś sensownego)
        • yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:21
          youtu.be/VxZesI-ZH8E?si=YDz3eoqAJDPn62V0

youtu.be/6-T_1OOIlFI?si=hW2uREwxUU5arC5Q

youtu.be/g4xjlIt1SbE?si=nTuJLNAkaklSMZ2d

youtu.be/tdszQLUWItU?si=rIlnBH_pUYrZ23v1

youtu.be/-RZRrvLH_Do?si=WcamI55_E2ZlnH_y
      • mocca25 Re: Rosja 05.01.26, 11:27
        Dzięki za polecenie OSW - chyba znalazłam, praca Marii Domańskiej Putinizm po Putinie.
        • analoga_niet Re: Rosja 05.01.26, 11:30
          Tam tak naprawdę wszystkie analizy są godne uwagi, nieprzypadkowo OSW bywa nazywany filią Miłobędzkiej wink Jak poczytasz różne ich publikacje to sobie w miarę pełny obraz stworzysz.
          • mocca25 Re: Rosja 05.01.26, 11:34
            Nie chcę jakoś specjalnie zgłębiać, m.in. dlatego zależy mi na jakości.
    • yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:13
      A dlaczego nie zerkniesz na yt na kanal Arlety Bojke?
      Na Kanale Zero pani Bojke tez ma swój kącik i przedstawia bardzo ciekawe analizy. Współczesne, dotyczące obecnych uwarunkowań spoleczno-politycznych Rosji.
      • lauren6 Re: Rosja 05.01.26, 11:26
        > Na Kanale Zero pani Bojke tez ma swój kącik

To już jest wystarczająca antyreklama.
        • yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:29
          Nie. Kobieta jest świetna specjalistką, zna bardzo dobrze uwarunkowania Rosji i bardzo warto zapoznać sie z jej analizami.
          Szczególnie, ze sa to bardzo antyputinowskie analizy a babka w ten sposób ryzykuje zyciem.
        • yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:30
          Przykro mi, ze Pinski razem z Giertychem skupiają sie na czym innym. Bo tylko tych autorów polecasz?
          • boggi_dan Re: Rosja 05.01.26, 11:41
            Pinski razem z Giertychem to bym sobie darował. Nie po to ten ostatni zapisał się do KO. Ostatnio żałosna postać..

• yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:53
              A daj spokój. Baj zalosni. Szczególnie ojciec polskiego współczesnego nacjonalizmu, Lord Polnord.
              • yenna_m Re: Rosja 05.01.26, 11:54
                Obaj*
        • marecky81 Re: Rosja 05.01.26, 11:45
          Twoja dyskwalifikacja intelektualna i merytoryczna spowodowana oczadzeniem jedynie słuszną ideologią.

lauren6 napisała:

> > Na Kanale Zero pani Bojke tez ma swój kącik
          >
          > To już jest wystarczająca antyreklama.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Rosja 05.01.26, 19:52
      Rosja po Putinie to wróżenie z fusów, zwłaszcza po 2022, jak już mało kto tam jeździ. Ze swojej strony mogę polecić książkę Witolda Jurasza z Hieronimem Gralą: "Wataha Putina", sporo interesujących informacji. Do tego moja ulubiona Krystyna Kurczab-Redlich, ale jej książki mają już swoje lata.
      • mocca25 Re: Rosja 05.01.26, 20:10
        Wielkie dzięki, ale chyba już znalazłam, wspomniana Maria Domańska. Można przeczytać online

www.osw.waw.pl/sites/default/files/Prace_Putinizm_net_2.pdf

Poza skondensowaną treścią, odpowiada mi jej przejrzysty styl i layout/formatowanie tekstu - bardzo przyjemnie się czyta. Co prawda 2019 r, ale pewnie po następną pozycję kiedyś tam też się "do niej" wybiorę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka