Dodaj do ulubionych

O matko! Urszula!

07.02.26, 09:55
Czytam dziś na pudelku, że Urszula ma młodszego partnera o 24 lata. Spoko. Gwiazdy rocka i nie tylko już tak mają.
Ale czytam dalej (i tak podaje Wikipedia), że w maju 2003r. urodził im się syn.
Urszula jest rocznik 1960, jej mąż 1984. Więc musiał mieć 19 lat jak został ojcem.
Myślę, że zarówno dziś jak i wtedy musiał to być szok.
Fajnie, że im się ułożyło, ale wejść w związek z 18latkiem?!?
Dziś nazwalibyśmy to groomingiem.
Obserwuj wątek
    • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 10:02
      best_bej napisała:

> Czytam dziś na pudelku, że Urszula ma młodszego partnera o 24 lata. Spoko.

No pewnie że spoko.
      Jak stara baba wchodzi w związek z młodzianem, to jest OK.
      Jak stary dziad wchodzi w związek z młódką, to jest sodomia i gomoria. Przynajmniej na tym forum big_grin
      • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 10:56
        Szok, że 42 latka uprawia seks z 18 latkiem iwchoszi z nim w związek ma być wyrazem agizmu?
        Przecież 18 to jest dziecko bez wzglu jak tam sobie prawo ustaliło.
        • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:01
          best_bej napisała:

> Przecież 18 to jest dziecko bez wzglu jak tam sobie prawo ustaliło.

I takie dziecko może iść do wojska i zabijać.
          Zabijać bezkarnie matki i dzieci.
          Dziecko zabjało, więc nie można ukarać.
    • cegehana Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 10:12
      A chciałabym żeby nazywali to ageizmem. Upupianie jest akceptowane społecznie, ma długą tradycję i większość starszego pokolenia też tego doświadczyla. Tylko czy na pewno to takie dobre?
      • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:01
        Możesz rozwinąć? Mnie nie mieści się w głowie, że mogłabym stworzyć jakikolwiek relację z 18latkiem, bo dla mnie nadal to dziecko. Ale chętnie, bez złośliwości, poznam inna poerpektywe.
        • cegehana Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:14
          Masz prawo tworzyć związek z kim chcesz, ale nie o Tobie wątek, tylko o Urszuli i jej partnerze życiowym, który dzieckiem nie był w znaczeniu prawnym, bo oczywiście osobiście nazwać dzieckiem można każdego - zwłaszcza jak chcemy go zdeprecjonować, odebrać prawo do samostanowienia, potrzymać na smyczy naszych oczekiwań. Czyż nie o to chodzi w nazywaniu kogoś dzieckiem? Przecież nie o to, że byś chciała otoczyć go opieką i zwolnić z obowiązków wobec państwa (wojsko, podatki) czy innych ludzi (np. alimenty), opłacać np. zawodową rodzinę zastępczą dla niego i czekać do wspolnej poradni pediatrycznej z dzieckiem w okresie rozwojowym.
          • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:19
            No ale przecież częściowo, jeśli się uczą, 18 latkowie są zwolnieni z podatków, za moich czasów też z wojska, a ewentualne alimenty mieli płacić rodzice czy opiekunowie na koloniach.
            • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:20
              Rodzice mogą być pozwani o alimenty w przypadku pełnoletniego dziecka w każdym wieku jeśli ono się nie wywiązuje
            • cegehana Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:25
              A dzieci nie częściowo tylko stale są zwolnione z obowiązków, nawet w głośnym ostatnio przypadku zabójstwa dokonanego przez dziecko mowa jest o jego resocjalizacji a nie o karze przewidzianej dla tego czynu. Tego byś chciała dla osiemnastolatków? Żeby rodzice za nich alimenty płacili (plus na nich bo to przecież dzieci).
            • kamin Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:16
              O co chodzi z płaceniem alimentów przez opiekunów na koloniach? Przecież to niemożliwe, a na forach nauczycielskich pojawia się często ten argument.
          • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:21
            Plus chyba niski wiek w przypadku przestepst też jest okolicznością łagodzącą?
            • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:25
              To sprawa sądu co uzna za okoliczność łagodząca. Natomiast to nie zmienia faktu że 18-letni przestępca jest dorosły i jest sądzony tak samo jak 30-letni.
              • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:27
                Czyli 18 latek dostanie ten sam wyrok co 30latek w tej samej sprawie?
                • aankaa Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:30
                  powinien
                • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:34
                  Pewnie może dostać i większy, zależy od jego udziału w sprawie, choć to pytanie do znawców orzecznictwa nie do mnie. Ale osiemnastoletni mordercy z Rakowisk dostali 25 lat więzienia
      • hanusinamama Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 14:03
        Ale jakby twój syn w wieku 18lat związał się z twoją rówieśnicą to nie byłabyś szczęsliwa co?
        I ok dzieciom życia nie ułożę...ale taki układ, jezeli osoba młodsza ma te 18 lat jest bardzo nierówny. Takie wychowywanie sobie partnera. Ani w układzie on starszy ani ona starsza...
    • agiq_agiq Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 10:15
      Ale 1984 to rok urodzenia Tomasza Kujawskiego piłkarza. Maz Urszuli jest ponoć młodszy 20 lat. Więc robi to jednak troche różnicy bo miałby 23 lata gdy urodził sie syn. A patrząc na ich ostatnie zdjęcia to w sumie na wiele młodszego od niej nie wygląda..
    • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 10:15
      Grooming to przestepstwo wobec dziecka, nie rozmywajmy pojęć. Osiemnastoletni facet może głosować, założyć firmę, zaciągnąć się do Legii Cudzoziemskiej i zostać ojcem. Osiemnastoletnia kobieta także ma pełnię praw. Przestańmy robić z dorosłych ludzi nieporadne dzieciaczki
      • hanusinamama Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 14:05
        NIe jest jednak tak dojrzały jak 40latka. O ile związek 40latka z 60 latka mi zupełnie nie przeszkadza tak róznica wieku kiedy młodsza osoba ma 18 już tak.
        • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:11
          Jak Ci przeszkadza to w taki związek nie wchodzisz i tyle.
        • abria Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 22:22
          ble ble ble, lepiej żeby twoja córka związała się z 40+ letnim bogatym dziadem, niż gdyby miało jej odwalić i miała zaciągąć sie do wspomnianej Legii Cudzoziemskiej

taka prawda, a jak ci sie nie podoba,to skaldaj wniosek o to, zeby przesuna wiek praw wyborczych na 21 albo 24 lata
    • simply_z Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:01
      Żyłaś pod kamieniem?😅
      • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:03
        Dziś dopiero połączyłam kropki smile
      • la_felicja Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:28
        Ja chyba nadal siedzę pod kamieniem, bo w ogóle nie kojarzę, z kim ludzie z show-biznesu mają dzieci. Nie obchodzi mnie to
        • aksolot1 Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 13:53
          O tak, tak samo mam ja- świat celebrytów jest totalnie poza kręgiem moich zainteresowań.
    • lalkaika Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:28
      No i teraz wiemy gdzie i jak skończył Bob z hotelu Roma
      • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:32
        BOB był facetem z Egiptu. Chyba smile
      • heca007 Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:37
        Jego matka jest Polką dlatego zmienił nazwisko na polskie. Ojciec był z Libii.
    • heca007 Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 11:34
      Raz piszą, że 24 a innym razem że 20. W każdym razie on wcześniej pracował z Urszulą i jej mężem. Więc chyba miał więcej niż 18 lat.
      • riki_i Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 12:32
        heca007 napisała:

> Raz piszą, że 24 a innym razem że 20. W każdym razie on wcześniej pracował z Ur
        > szulą i jej mężem. Więc chyba miał więcej niż 18 lat.

Był technicznym od noszenia kabli
    • demodee Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:34
      > w maju 2003r. urodził im się syn. Urszula jest rocznik 1960,

Wiek ojca w ogóle nie jest ważny, ale Urszula urodziła w wieku 43 lat. Mam nadzieję, że syn zdrowy. (Jeśli nie jest pełną biomatką, to pytania nie było).
      • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:39
        A dlaczego 42-latka miałaby nie zajść w ciążę jako biomatka? Jak świat światem kobiety w tym wieku były jeszcze płodne
        • demodee Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:54
          > Jak świat światem kobiety w tym wieku były jeszcze płodne

Każdy wie, że w tym wieku kobieta zajść w ciążę może, ale też ma większe prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka.

Co nie znaczy, ze chore dziecko urodzić musi, mam nadzieję, że z synem Urszuli jest wszystko OK.
          • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 14:01
            Ale przecież każde dziecko jest darem życia a na dar życia należy być otwartym
          • simply_z Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 23:26
            No jest ok, btw moja prababcia urodzila moja babcie w wieku chyba 44 lat. Juz bez przesady.
      • cegehana Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:41
        Facet ma 23 lata teraz, chyba za późno na badania prenatalne.
      • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:54
        demodee napisała:

> Wiek ojca w ogóle nie jest ważny

A wiek matki jest ważny?
      • riki_i Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 12:34
        Ze szkoły młodego znam przypadki urodzenia dziecka przez panie tuż przed 50-tką, którym lekarz ginekolog wczesniej powiedział, że to koniec , koniec i absolutny koniec. No a potem się okazało, że.... surprise i zaawansowana ciąża.
        • demodee Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:21
          > Ze szkoły młodego znam przypadki urodzenia dziecka przez panie tuż przed 50-tką, którym lekarz ginekolog wczesniej powiedział, że to koniec , koniec i absolutny koniec.

Matki szkolnych kolegów syna zwierzają Ci się z problemów ginekologicznych?
          • riki_i Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 18:54
            Wyobraź sobie, że tak. Zresztą, nie tylko mi. Rodzice gadają ze sobą na najróżniejsze tematy.
      • inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 16:30
        demodee napisała:

> > w maju 2003r. urodził im się syn. Urszula jest rocznik 1960,
        >
        > Wiek ojca w ogóle nie jest ważny, ale Urszula urodziła w wieku 43 lat. Mam nadz
        > ieję, że syn zdrowy. (Jeśli nie jest pełną biomatką, to pytania nie było).

Przestan szerzyc dezinformacje.

1. wiek ojca rowniez JEST WAZNY i jakosc nasienia wg tych wszystkich badan spada
        z wiekiem.

2. w ogóle te wszystkie badania to tylko badania na grupach kontrolnych, a życie to nie matematyka i w praktyce kobiety po 40 rodzą zdrowe dzieci, a chore i downy zdarzają się i dwudziestolatkom. bez sensu straszyć, że urodzisz chore dziecko, bo „badania”.
        • demodee Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:19
          > w ogóle te wszystkie badania to tylko badania na grupach kontrolnych,

Ale nikt nie robi żadnych badań, to prosta statystyka: rodzi się chore dziecko, patrzą matce do dowodu i widać, ile ma lat. I okazuje się, że im starsza, tym częściej dziecko chore się rodzi. A do tego jeszcze dochodzi czynnik, że im matka starsza, tym trudniej jej donosić ciążę, więc nie wszystkie płody starszych matek dożywają porodu.

> jakosc nasienia wg tych wszystkich badan spada

No dobrze, ale czy starzy faceci mają częściej chore dzieci, niż młodzi faceci, czy nie?

Bo tu nie chodzi o jakość tego czy owego, tylko o zdrowie dzieci, które się rodzą.
          • abria Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:24
            beda zdrowe, jak przywrocimy abocje dzieci Płodek
          • cegehana Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:31
            Patrzenie do dowodu to nie jest żaden dowód naukowy. Jest XXI w., istnieją badania genetyczne i zaawansowana diagnostyka prenatalna. W standardzie są też badania nasienia - nie trzeba najpierw robić dziecka a potem patrzeć w PESEL, kiedy już i tak jest zresztą po ptakach. A dla mężczyzny po dwudziestce medycyna naprawdę dużo więcej oferuje niż sprawdzenie roku urodzenia jego matki.
          • inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:44
            demodee napisała:

> > w ogóle te wszystkie badania to tylko badania na grupach kontrolnych,
            >
            > Ale nikt nie robi żadnych badań, to prosta statystyka: rodzi się chore dziecko,
            > patrzą matce do dowodu i widać, ile ma lat. I okazuje się, że im starsza, tym
            > częściej dziecko chore się rodzi. A do tego jeszcze dochodzi czynnik, że im mat
            > ka starsza, tym trudniej jej donosić ciążę, więc nie wszystkie płody starszych
            > matek dożywają porodu.
            >
            > > jakosc nasienia wg tych wszystkich badan spada
            >
            > No dobrze, ale czy starzy faceci mają częściej chore dzieci, niż młodzi faceci,
            > czy nie?
            >
            > Bo tu nie chodzi o jakość tego czy owego, tylko o zdrowie dzieci, które się rod
            > zą.

No gratuluje jak „patrzenie do dowodu to twoja metoda badawcza”. Przynajmniej, żebyś te „statystyki” skonfrontowaa z patrzeniem do dowodu dwudziestolatkom, które urodzily chore dzieci, to możnaby dyskutować. Ale tak, to nie ma o czym.
            • inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:53
              Według najnowszych danych medycznych opublikowanych przez National Association for Down syndrome: “80% dzieci z zespołem Downa rodzą matki w wieku poniżej 35 lat. Przeciętny wiek matki to 28 lat.

www.zespoldowna.info/2010-01-17-prawdopodobienstwo-urodzenia-dziecka-z-zespolem-downa-a-wiek-matki.html?utm_source=chatgpt.com
              • abria Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 19:15
                wystarcza badania i abrcja w taich przypadkach
                • inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 19:46
                  przestań prowokować.
                  • abria Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 21:08
                    to nie prowokacja, tylko jedyny sensowne rozwiazanie: nie dla płodów Płodek!
    • krwawy.lolo Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 12:47
      Myślałem, że umarła. A tu takie "rozczarowanie".
      • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 13:41
        No tak, jeśli się pojawiają tu wątki z osobą znaną w tytule, to zazwyczaj w kontekście śmierci.
        • danka88 Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:05
          No to zaraz wyjdzie że pedofilka , bo jak ona mogła takiego dzieciaczka zaciągnąć do łóżka
          • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:35
            danka88 napisał(a):

> No to zaraz wyjdzie że pedofilka , bo jak ona mogła takiego dzieciaczka zaciągn
            > ąć do łóżka

A gdyby facet zaciągnął taką młodą do łóżka, to jak byś pisała?
      • majenkirr Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:51
        krwawy.lolo napisał:
        > Myślałem, że umarła.

Ja też😅😭
    • ingaki Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:31
      On miał 20 kilka lat jak się poznali to może 21 lub 22. Dziecko urodziło im się jak miał 23 to chyba ok?
    • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:43
      Dobra, zajrzałam do KRS, p. Tomasz urodził się w 1980 roku, Więc nie było tematu, a pudelek klamie w kwestii różnicy wieku.
      • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 15:52
        best_bej napisała:

> Dobra, zajrzałam do KRS, p. Tomasz urodził się w 1980 roku, Więc nie było temat
        > u, a pudelek klamie w kwestii różnicy wieku.

A Urszula urodziła się w 1960 roku.
        Dwadzieścia lat, to jednak dużo.
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLRfMrIGyEo1Hk_bNtsF3lS_nAcKDQ_eeyMxv8C5wXAdesa3A3q9Mbe_hbfFSN-c5b9JQ8RCeR64e5-jzMN6Zz4PFXOc41W2WVLSoEpxwWhA&s=10
        • best_bej Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 16:01
          Ale to już nie jest związek czterdziestolatki z osiemnastolatkiem.
          Natomiast sprawdziłam, że Edyta Pazura weszła w związek z 45letnim Cezarym jako 19latka.
          Ematki mają rację. Dorośli ludzie robią co chcą.
          • wybitniemondry Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 16:25
            best_bej napisała:

> Ale to już nie jest związek czterdziestolatki z osiemnastolatkiem.
            > Natomiast sprawdziłam, że Edyta Pazura weszła w związek z 45letnim Cezarym jako
            > 19latka.
            > Ematki mają rację. Dorośli ludzie robią co chcą.

Różnie bywa.
            Na przykład ona młodsza od niego 18 lat, śpiewa ze starym dziadem.
            Kochali się.

• inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 16:33
            best_bej napisała:

> Ale to już nie jest związek czterdziestolatki z osiemnastolatkiem.
            > Natomiast sprawdziłam, że Edyta Pazura weszła w związek z 45letnim Cezarym jako
            > 19latka.
            > Ematki mają rację. Dorośli ludzie robią co chcą.

a doczytaj teraz, ile lat miała PIERWSZA zapomniana żona uwielbianego przez wszystkich Czarka (nie Marczuk, tylko pierwsza) Podpowiem, że 16!

Dorośli…
            • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 17:01
              No nie, miała 19 jak urodziła Anastazję.
              • inkamovinka Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 19:44
                Ale poznali się trochę wcześniej zanim urodziła córkę, prawda? Przynajmniej 9 miesięcy wcześniej teoretycznie, co już daje tylko 18 lat - a oficjalnie pisano, że miała 16.
                • analoga_niet Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 20:26
                  Znać kogoś a być z nim w związku to dwie różne rzeczy
            • heca007 Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 21:29
              Ona nie jest zapomniana tylko podobno nie żyje. Miała problemy z uzależnieniami i z dnia na dzień porzuciła dziecko i męża.
    • kloacznymysliwy Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 16:34
      Zawsze rozbawia mnie fakt, że takie wątki powstają o związkach nie jakichś świeżych, ale bardzo długoletnich. Czyli o tym, że ludzie, mimo dużych różnic (w wieku, wyglądzie, majątku itp) są ze sobą kilkadziesiąt lat, będąc w środowiskach i mając majątek na tyle duży, że gdyby im to nie pasowało, to mogliby się rozstać z dnia na dzień. A przecież na taką jedną parę przypada mnóstwo tych "dopasowanych", którym się nie udało. I niby o czym to ma świadczyć i dlaczego akurat to budzi takie oburzenie?

Mój związake budził oburzenie 20 lat temu. Wszystkie moje koleżanki były oburzone. Nie mam żadnej koleżanki, która byłaby w związku/małżeństwie tyle lat co ja, bo te wszystkie związki się rozpadły. A mój związek trwa. I pewnie czasem nadal oburza, jak ktoś się dowie.
    • misterni Re: O matko! Urszula! 07.02.26, 16:46
      Nie 24, tylko 20. Gdy urodziło im się dziecko, jej mąż miał 23 lata. Nadal g..niarz, ale zdecydowanie lepiej, niż gdyby miał 19. 😉
    • bywalec.hoteli Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 19:31
      A Brigitte Macron na to "moja szkoła" wink
      • heca007 Re: O matko! Urszula! 08.02.26, 23:43
        Bez przesady. On był dorosły, młody ale dorosły. Nie miał 16 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka