Dodaj do ulubionych

Nowa praca i urodziny

08.02.26, 16:58
Siostrzenica rozpoczyna nową pracę ( na razie przez miesiąc ma być to umowa zlecenie) i za 3 dni ma akurat urodziny. Czy uważacie że powinna zapytać w pracy jak to wygląda w firmie czy z okazji urodzin przynosi się np ciasto czy przemilczeć ? Czy coś przynieść ( ciasto, ciastka?) czy nic?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:08
      Nic.
    • ekstereso Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:39
      Nie, żadnych cyrków- jak złożą życzenia jakimś cudem, to podziękujesz.
      • raczek47 Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:46
        Za krótko pracuje, żeby imprezy organizować.
        I chyba że współpracowników też nikt nie wie i nie będzie jej życzeń składał?
    • iberka Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:45
      Nic nie robić
    • kolindra Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:46
      Nie robić precedensu nic nie przynosić. Jest nowa i nikt nie zna jej urodzin, niczego nie oczekuję więc jeśli ona wystąpić z jakąś celebrą to poczują się głupią zobowiązani.

Praca to nie miejsce na celebrowanie prywatnych okazji
    • kamin Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:50
      Nic. Jest dla nich obcą osobą póki co. Nie ma powodu do wspólnego świętowania.
      • agnesx Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:55
        Bo zastanawia się czy zapytać tam kogoś jak to wygląda bo w poprzedniej pracy każdy przynosił ciasto i z jednej strony chciałaby tu pokazać że jest chętna na wspólną integrację i dostosowanie się do panujących zwyczajów. Nie chcę też by ktoś pomyślał źle że nic nie przyniesie jak np w kadrach zobaczą datę urodzin.... Z drugiej strony nie chce też postawić innych w niezręcznej sytuacji żeby pomyśleli że liczy na jakiś upominek.
        • aankaa Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 18:09
          Nie chcę też by ktoś pomyślał źle że nic nie przyniesie jak np w kadrach zobaczą datę urodzin...

panie z kadr oznajmiają wszem i wobec kto kiedy ma urodziny?
          • kaki11 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 14:36
            Nie muszą oznajmiać wszem i wobec, ale są firmy które takie okazje w jakiś sposób obchodzą, i te kadry zostawiają dla pracowników kartkę z życzeniami czy inny słodki upominek. I to już wystarczy by się rozniosło. Jasne, przy dziewczynie pracującej od paru dni nikt normalny nie uzna, że to źle, że nie przyniosła, bo normalne będzie, że mogła nie wiedzieć, ale sam fakt, że pracownicy widzą o urodzinach, to znowu nie takie dziwio,
            • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 20:46
              Nie wierzę, że ktokolwiek z kadr tak robi. Nadmiarowe przetwarzanie danych osobowych, na które jest paragraf. Nikt rozsądny z kadr by się pod coś takiego nie podłożył.
        • angazetka Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 23:16
          W kadrach musiałoby się im bardzo nudzić.
        • kolindra Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 11:50
          agnesx napisała:

> Bo zastanawia się czy zapytać tam kogoś jak to wygląda bo w poprzedniej pracy k
          > ażdy przynosił ciasto

NIE. To że w poprzedniej pracy mieli dziwne zwyczaje nie znaczy że należy to propagować. Praca to nie jest miejsce na prywatne imprezy, no chyba że to firma rodzinna. Nie należy pytać, żeby nie stwarzać wrażenia że ktoś czegoś oczekuje

Nie chcę też by
          > ktoś pomyślał źle że nic nie przyniesie jak np w kadrach zobaczą datę urodzin..

Kierowanie się w życiu tym, że ktoś coś może pomyśleć jest najgłupszą rzeczą którą można zrobić
          Naprawdę w normalnych firmach ludzie przychodzą żeby pracować i nie interesują ich prywatne wątki.
          Przy okazji nie wszyscy ludzie celebrują takie okazje, robienie sobie kłopotu z powodu obcych ludzi jest nieporozumieniem
        • la_felicja Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 19:58
          agnesx napisała: Nie chcę też by
          > ktoś pomyślał źle że nic nie przyniesie jak np w kadrach zobaczą datę urodzin..

Jedyne, co mogą pomyślec, to że nowa pracownica jeszcze nie zna zwyczajów w firmie

W takich sytuacjach lepiej jest być o krok do tyłu niż o krok do przodu - tzn lepiej wyjść na nieśmiałka czy lenia czy nawet skąpca niż na nadgorliwca
          Vide Anna z Wiednia i jej pomysł z pizzą

• jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 17:58
      Nic nie robić.
    • kachaa17 Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 18:05
      Ja bym w takiej sytuacji nie pytała. W nowej pracy człowiek stara się ogarnąć rzeczywistość i dodać do tego urodziny to już za dużo.
    • ritual2019 Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 18:07
      Zalezy od niej. U mnie jesli ktos chce przynosi jakies slodycze, kladzie w okreslonym miejscu i zostawia info ze to jego urodziny. Wystarczy.
    • szmytka1 Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 19:08
      Nic, jak okrzepnie w tej robocie i poobserwuje jakie są zwyczaje, to ewentualnie za rok się dostosuje do zwyczajów w tym miejscu
    • areyoubetter Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 19:08
      Co za dziwaczny pomysł.
    • majenkirr Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 19:26
      Przemilczeć.
    • m_incubo Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 19:49
      Na bogów, nie.
    • furiatka_wariatka Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 19:57
      Zupełnie nic nie robić,nawet nie mówić,ze ma urodziny.
    • eva_evka Re: Nowa praca i urodziny 08.02.26, 23:11
      Wstępnie nic, bo nie wiadomo jakie są obyczaje (jeśli towarzystwo starsze mogą nie obchodzić urodzin tylko imieniny). Ja bym jednak miała w zanadrzu jakieś czekoladki albo cukierki. Jeśli współpracownicy złożą życzenia i przyniosą jakiś kwiatek to można wyjąć i poczęstować.
    • feniks_z_popiolu Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 07:46
      Nic nie robić, nie wspominać.
    • akn82 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 08:04
      O kurczę wszyscy piszą, że nie big_grin
      A w miejscach gdzie ja pracowałam ( wszystkie ta sama branża) urodziny były celebrowane i często wjeżdżało ciasto. Ale mimo że o wiedziałam że w obecne pracy urodziny zobowiązują to nie ogarnęłam tego jako nowa. Urodziny miałam w drugim tygodniu pracy.

A siostrzenica jeśli che i lubi niech przyniesie coś. To jest poczęstunek z dobrych chęci i nie będzie to faux pas.
      • 35wcieniu Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 09:17
        Piszą że nie, bo mają rację.
        Można przynieść ciasto czy co tam jest przyjęte w danym miejscu, jak już się pozna zwyczaje. A nie wbijać po kilku dniach pracy z poczęstunkiem. Może w ogóle nie świętują, może nikt tam nie odwala celebry prywatnych okazji, może w ogóle atmosfera nie jest na tyle przyjazna, może szef źle patrzy na takie rzeczy itd. itd. Zorientuje się, popracuje, może przynieść coś za rok. Teraz bez sensu.
      • lauren6 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 11:55
        U nas też niektórzy przynoszą ciasto urodzinowe, ale mówią o tym z wyprzedzeniem, dzięki czemu reszta ma czas przygotować jakiś prezent, niespodziankę dla solenizanta. Takie wyskoczenie jak Filip z konopi z ciastem urodzinowym stawia innych w niezręcznej sytuacji.
        • kachaa17 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 14:24
          Wszystko zalezy od zwyczajów. U nas tylko przynosi sie ciasto/cukierki na urodziny a prezentów nikt nie robi.
      • kaki11 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 14:32
        u mnie też się przynosi, i jestem za takimi tradycjami, ale tu jestem za tym, by nie wyskakiwać przed szereg, kiedy dziewczyna nie zna zwyczajów w firmie smile dlatego, jeśli nie wie, no to jednak nie.
      • kolindra Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 19:35
        akn82 napisał(a):

> O kurczę wszyscy piszą, że nie big_grin
        > A w miejscach gdzie ja pracowałam ( wszystkie ta sama branża) urodziny były cel
        > ebrowane i często wjeżdżało ciasto.

Upiorne.
        To tworzy jakąś chorą presję, a potem wątki „piąte urodziny w tym miesiącu muszę się składać na prezent dla jakieś laski z biura, której serdecznie nie cierpię”

• la_felicja Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 20:01
        Ba - ja kiedyś pracowałam w takim porąbanym miejscu, że na imieniny wjeżdżał śledź i wódeczka, serio.
        Ale to nie znaczy, że trzeba takie durne zwyczaje powielać
        • kropkaa Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 20:38
          Też kiedyś kolega przynosił wódkę, a biuro miał gdzieś przy produkcji. No sorry, ale dla mnie to po prostu niedopuszczalne.
    • kropkaa Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 08:36
      Nie, nie, nie.
      Urodziny świętuje się w gronie najbliższych. Czy osoby, których imion nawet nie zna, są jej bliskie?
    • lauren6 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 11:52
      Przemilczeć i niczego nie przynosić.
    • kaki11 Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 14:30
      Przynosić nie wiedząc czy jest taki zwyczaj, zdecydowanie nie. Jeśli z jakąś z pomagających jej koleżanek może na tyle luźno rozmawiać, że się dowie jakie są tam zwyczaje, to wtedy może postawić te ciastka czy co tam jest w zwyczaju, ale na pewno nie, kiedy o tym nie wie.
      • kolindra Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 19:38
        Chryste panie, po co??? Takie chore zwyczaje trzeba raczej tępić niz kultywować
        • la_felicja Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 19:54
          100/100
          Jest szansa, że jeśli jej urodziny przejdą bez echa, a potem to się wyda - to ktoś inny też postanowi swoich nie obchodzić, a potem jeszcze ktoś inny - i pomału ta głupia "tradycja" się wykruszy
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Nowa praca i urodziny 09.02.26, 20:50
            Nawet nie wiadomo, czy tam jest taka tradycja. Ale co do zasady - pełna zgoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka