Dodaj do ulubionych

Japonskie placki

15.03.26, 14:32
Czy ktos ma doswiadczenia z japonskimi pancakes, plackami? Jakis super sprawdzony przepis? Moje dziecko jadlo w kawiarnii i lubi i chce zrobic ale przepisow wiele w necie wiec zapytam Was lepiej o sprawdzone przepisy
Obserwuj wątek
    • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 14:42
      Jadłem w Japonii ale przecież to są bez smaku jak naleśniki nie chciałoby mi się grzebać w tym wink

• princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 15:07
        My bardzo lubimy naleśniki. Ze wzgl na ilosc jaj nie do konca nalesniki.

Oczywisci nalesniki ida z czyms....
        • jasnoklarowna Re: Japonskie placki 15.03.26, 15:56
          Ja mam małe doświadczenie, robiłyśmy z corka ze 4 razy, z roznych przepisów w tym raz z gotowej mieszanki z japońskiego sklepu. Wychodziły w smaku i wyglądzie podobne. Zastrzeżenie takie ze piękne wysokie sa przez chwilę po wyjęciu, potem lekko oklapują. Wiec jeść trzeba na szybko.
          W moim odczuciu obojętnie jaki przepis, one sie niewiele różnią, przynajmniej te ktore widziałam.. Ważne żeby smażyć według instrukcji, tzn wykladac łóżka piętrowo, nie rozplaczszac jak Placki, smażyć pod przykrywką i dodawać tą odrobinę wody. Wtedy ładnie różna.
          • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 21:07
            Podobno winian potasu sie dodaje, cream of tartar by sie trzymaly wysokie
            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 07:36
              Będziesz taka chemia szpikować dziecko ?
              To już lepiej zabierz go na inne atrakcje
              Spragniony wrażeń jest bardzo

Jak porównam do mojej córki to jednym okiem i się ucieszyła na te naleśniki bo wzięła sobie z lodami i po półgodzinie już temat był zakończony, gdzie żeby chodziła i chciała znowu jeść
              • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 09:10
                Ale oczywiscie wiesz, ze za kazdym razem jak twoje "dziecko" pije wode, to szpikuje sie chemia (H2O), jak soli ciutke sypniesz na jedzenie to jest to chemia (NaCl) itp itd. W swiecie taaaakiej chemii ktora dzieci moga do dzioba ladowac (ciekawe ile chemii bylo w tych lodach, dwuwinian potasu jest bardzo maly misio.
                • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 09:52
                  Sęk w tym że możesz zrobić zwykłe naleśniki bez dodawania tego proszku i będą smakować tak samo

Tak jak mówiłam zjadłam teraz bo koleżanka mi polecała jako atrakcje w Japonii Ale do końca życia już nie zamierzam próbować to nie jest coś co byś chciała jeść regularnie
                  Inna sprawa że bili się o Stolik A bez rezerwacji kolejka do czekania na godzinę a cena też za ten placek jakbyś stek gdzieś indziej zamówiła

Rozumiem bo trudno to sklecić ale już podziękuję
                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:08
                    Mozna rowniez zamiast tego proszku dodac troche soku z cytryny. Chociaz, co prawda to tez chemia (jak wiekszosc rzeczy "w przyrodzie") wiec pewnie nie-da-sie?
                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:52
                      O dzięks

Jesteś chemiczka ?
                      • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 11:04
                        Raczej nie trzeba byc chemikiem/czka zeby wiedziec, ze woda i sol to zwiazki chemiczne (wystarczylo do szkoly chodzic).
                        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 11:12
                          Nic mi o cytrynie nie uczono na Chemii
                          Chodziłam do szkoły w Polsce a nie w Afryce
                          • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 11:20
                            Musi byc ci ciezko w zyciu z brakami podstawowej wiedzy. Myslisz, ze jakbys do szkoly w Afryce chodzila, to mialabys lepsza edukacje? Moze leanne (czy jaki teraz ma nick) pomoze ci na temat szkolnictwa w Afryce, ona tam czesto bywa.
                            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 12:38
                              Po co mi leanne
                              Ty mnie naucz
                              • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:02
                                Ale ja w Afryce nie bywam czesto ani wogole i na temat ich szkolnictwa nic nie wiem. Moze tani ci pomoze, on lubi linki z internetu wklejac - na pewno cos ci o szkolach w Afryce znajdzie. Albo sama sobie poszukaj; znalazlas o czekoladkach za kratkami w UK, to o szkolach w Kenii albo Tanzanii tez znajdziesz - dla chcacego nic trudnego, do dziela!
                                • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:10
                                  Nie szydz tak ze szkol afrykańskich
                                  w tanzanii dzieci mają obowiązek mundurkowy i edukacja jest po angielsku

To dużo więcej niż mają twoje bombelki
                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:34
                                    No widzisz, juz sama sobie znalazlas, good girl. Dalej kop, na pewno bedzie tez cos o szkolach w Kongo, Kamerunie, Angloi i Botswanie - dobrej i przydatnej wiedzy nigdy za duzo.

P.S. Moje bombelki juz sa zmartwione.
                                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:38
                                      Nie znalazłam sobie tylko jechałam kiedyś autobusem z widokiem na Kilimandżaro i w autobusie siedziała Grupka dzieci które wracały ze szkoły w mundurkach i miały podręczniki po angielsku oraz wyśmiewały się z nas (a wiem dlatego że zrozumiałam słowo mzungu powtarzane kilka razy )
                                      • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:43
                                        Bardzo nieladnie jest sie wysmiewac z niepelnosprawnych intelektualnie, nawet jezeli to byly dzieci ktore wam dokuczaly. Musialo ci byc bardzo przykro.
                                        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:53
                                          Nie spodziewały się że w zwykłym autobusie dla miejscowych jedzie taka gwiazda inteligencji która kuma suahili

Jak ich zmierzyłam spojrzeniem to się zawstydziły

• glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 13:57
                                            Niesamowite.
                                            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 14:09
                                              Swoją drogą to niesprawiedliwe że mieszkają w takim ładnym miejscu i codziennie jadac do szkoły mijają Kilimandżaro podczas gdy nasze dzieci jadą zwykłymi uliczkami

• glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 14:13
                                                Bardzo mi przykro, ze wasze dzieci jada zwyklymi uliczkami. Moje bombelki jada zwykle niezwyklymi uliczkami, wiec im tez jest bardzo przykro z powodu waszych bombelkow.
                                                • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 14:22
                                                  To i tak gorzej niż w Afryce więc przestań z nich szydzić

• glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 14:28
                                                    Niesamowite...
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:00
                                                    Płyta ci się coś zacina więc zjedz orzechów albo wyjdź na powietrze
                                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:02
                                                    Zadziwiajace.
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:10
                                                    Jest gorzej już myślałam
                                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:10
                                                    Niewiarygodne.
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:15
                                                    Czy jest na forum lekarz?
                                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:16
                                                    Niewyobrazalne.
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:20
                                                    Czy ktoś może pomóc ??????
                                                    Zlitujcie się
                                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:22
                                                    Zaskakujace.
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 17:19
                                                    Help
                                                  • sztalugi1234 Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:34
                                                    Chyba pierwszy raz widzę że komuś udało się wkużyć asmę szok
                                                  • sztalugi1234 Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:35
                                                    Wkurzyć!
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:36
                                                    Nie przelogowalas sie
                                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:38
                                                    Banalne.
                                                  • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 22:17
                                                    Lepiej juz?
              • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:38
                >Będziesz taka chemia szpikować dziecko ?

😄 Asmuś, winian potasi to skladnik proszku do pieczenia i to takiego lepszegoz bardziej naturalnymi skladnikami. No to mnie ubawilas
        • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:26
          No dobra potrawa jak jest recesja

Tylko to jest tak jak naleśnik możesz sobie wziąć na słodko albo wytrawnie co tam chcesz nie wiem w jakim miejscu byliście że tylko na słodko
      • pursuedbyabear Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:08
        Nie jadłoś, bo nigdy cię tam nie było.
        • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:25
          Już nie zazdrość tak
          to żadna atrakcja po prostu fotęczkę sobie dać na Instagram
          W smaku nic ciekawego
          myślę że u was nawet na wsi w krakowie są do kupienia

Musisz szukać pod happy pancake
          zjedz i poczujesz się jak wielkim świecie
          • pursuedbyabear Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:31
            Nie zazdroszczę konfabulantowi. W odróżnieniu od ciebie rzeczywiście tam byłam.
            • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:40
              Te japonskie pancakes sa robione na bazie sufletta, czy tez podobnie jak souffle.
              Osobiscie nie probowalam robic , nie mam cierpliwosci do zabawy whiskiem ,z maka i jajami wink.
              Polecam najpierw to try it w jakiejs knajpce, zebys wiedziala do jakiego smaku dazysz ( do mixtury mozna dodac waniliowa essencje jesli robisz na slodko .
              Domyslam sie tylko ,ze mialy byc na Mothers Day ?; -),
                • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:13
                  To nie są prawdziwe happy pancake tylko zwykłe amerykańskie

Facet się po znęcał nad tymi produktami a wyszedł normalne naleśnik który by zrobił z normalnego ciasta

W tych japońskich chodzi o to żeby te brzegi nie były takie przypieczone tylko tego samego koloru co ciasto tam gdzie byłam to nawet był widok jak oni to robią ale w sumie nie zwracam uwagi na takie szczegóły
                • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 21:09
                  Sluchaj ja nie pytam o to jak znalezc przepis na youtube ale o sprawdzone
              • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 21:08
                >Polecam najpierw to try it w jakiejs knajpce,

Ty czytalas moj post na początku? 😂🫵
                • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 21:45
                  "Ty czytalas moj post na początku? 😂🫵"
                  Czytalas , i co z tego,kiedy ty nie potrafisz sobie przyswoic co sie do ciebie pisze .
                  Jadlas kiedys te pancakes ? Czy dziubdzius ci tylko o nich opowiadal ? Bo zdjecie czy zobaczenie ich w kawiarni , to zupelnie inna bajka . Naucz sie najpierw robienia sufletow, to i taki sufletowy pankejk nie bedzie problemem . A czy sobie dosypiesz do tego cementu ,zeby ci stal - to juz zalezy od twoich zdolnosci kulinarnych , ja nie mam do tego cierpliwosci ,jak napisalam ( ty tez czytasz malo uwaznie smile, ja wole piec miesa smile
                  I nie zapominaj - pierwszy pancake jak pierwszy maz , nie zawsze udany .
                  • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 23:07
                    >Jadlas kiedys te pancakes ?

Oczywiscie. W mojej " wsi" sa nawet. Ale nie chcialoby mi sie robic dla mnie samej. Ponieważ on lubi to chce zrobic

>Naucz sie najpierw robienia sufletow

To nie to samo. Suflety robie z serem gruyere i robi sie je inaczej : W klasycznym suflecie nie ma maki luzem w masie bo jest ona wczesniej zaparzona z maslem i mlekiem. Zupelnie inny przepis. Jako francophile suflety juz 20 lat temu robilam.
                  • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 23:10
                    >
                    nie zapominaj - pierwszy pancake jak pierwszy maz , nie zawsze udany .

To nie sa crepes, to japanese pancakes. Ja sie o francuskie nalesniki nie pytam
            • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:40
              Nie byłaś bo byś zginęła
              Nawet na wieży Eiffla wymiękłaś

Jak byś kupiła bilet na komunikację miejską albo zamówiła coś do jedzenia ?
              Śmiem że wątpię
              • pursuedbyabear Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:44
                Normalnie, pisiorski trolliku, normalnie. Nara.
                • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:50
                  Ok czyli nie byłaś

Na pocieszenie idź sobie do wawelu w poniedziałek (to jest dzień bezpłatny) i zobacz sobie japońską wazę

Pa mała zazdrosnico
                  • pursuedbyabear Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:53
                    Mam uprawnienia przewodnickie na Wawel, strzelaj celniej i wróć do rozkminiania wzrostu Trzaskowskiego, szkodliwy smrodzie. Nie musisz myśleć nad ripostą, bo nie przeczytam, asmarabis vel durmitor.
                    • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:01
                      Oprowadzanie po wawelu to nic żebym mogła pozazdrościć
                      Jakieś. Inne osiągnięcia życiowe ?
                      • angazetka Re: Japonskie placki 15.03.26, 23:19
                        Niebycie tobą?
                        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 07:31
                          Hahaha
                          Uwielbiam was
                          Wybrałyście już siebie na moderatorki btw ?
                          • angazetka Re: Japonskie placki 16.03.26, 09:03
                            Mam kilka ciekawszych zajęć tongue_out
                            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 09:50
                              Wielka szkoda taki Talent się marnuje cała nadzieja zostaje zatem w iwles
      • bmtm Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:50
        To pani jest panem?
        • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:51
          Tego nie wiadomo ale na pewno ma straszne kompleksy i poczucie niższości
          • mocca26 Re: Japonskie placki 15.03.26, 16:58
            to do ciebie było, tłuku
            • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:02
              Następna która zazdrości podróży do Japonii i obcowania z japońską kulturą
            • boggi_dan Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:48
              mocca26 napisała:

> to do ciebie było, tłuku
              Musisz mieć nudne życie. Jak kogoś nie oplujesz to stracony. Powinnaś mieć na drugie żenada.
              • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:55
                Zazdroszczą nam wszystkiego
    • boggi_dan Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:46
      princesswhitewolf napisała:

> Czy ktos ma doswiadczenia z japonskimi pancakes, plackami? Jakis super sprawdzo
      > ny przepis? Moje dziecko jadlo w kawiarnii i lubi i chce zrobic ale przepisow w
      > iele w necie wiec zapytam Was lepiej o sprawdzone przepisy
      Ale eksperymentujesz księżniczko. Aż wbiłem w Google. Jest tego.
      • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:54
        Królewskie potrawy
        • boggi_dan Re: Japonskie placki 15.03.26, 18:03
          pani.asma napisała:

> Królewskie potrawy
          Coś dziewczyna robi.
          • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 18:06
            Coś muszą mieć Z życia jak czekolada w marketach chroniona czipami przed kradzieżą
            • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 18:43
              "Coś muszą mieć Z życia jak czekolada w marketach chroniona czipami przed kradzieżą"
              a ty w to swiecie wierzysz ...
              Pani Chlipala -costam artykul napisala, ale juz zdjec dowodowych brak .sad. biznes.interia.pl/finanse/news-umiescili-czekolade-w-pudelkach-antykradziezowych-to-odpowie,nId,22604969
              Oj astma, astma....
              • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 19:16
                Jejku jejku
                Strasznie trudno znaleźć

uk.news.yahoo.com/anti-theft-cases-cadburys-chocolate-coop-145003189.html
              • boggi_dan Re: Japonskie placki 15.03.26, 19:18
                a74-7 napisał:

> "Coś muszą mieć Z życia jak czekolada w marketach chroniona czipami przed kradz
                > ieżą"
                > a ty w to swiecie wierzysz ...
                > Pani Chlipala -costam artykul napisala, ale juz zdjec dowodowych brak .sad. biznes.interia.pl/finanse/news-umiescili-czekolade-w-pudelkach-antykradziezowych-to-odpowie,nId,22604969
                > Oj astma, astma....
                Wiesz, że Asma czasami wciska bajer 😁
                • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 19:57
                  Aaa, to specjalistka od wciskania kitu ,jak to mowilo sie w Warszawie big_grinwink
                  Oki , nie mialam przyjemnosci poznac wczesniej big_grin
                  Anyway , w Londynie nie widzialam czekolady czy batonikow w tych specjalnych opakowaniach ; natomiast jest alkohol w niektorych supermarketach w specjalnej" zbroi ".Ale jest dosc drogi , wiec nie dziwie sie, bo ceny sa dosc wysokie. Ciekawe co zrobi Polska czy Niemcy kiedy ceny gwaltownie poszybuja w gore , a biedni ludzie zaczna krasc bo nie bedzie ich stac na pewne rzeczy ? Pamietaj asma, ze my bylismy pierwsi wink:_)
                  • boggi_dan Re: Japonskie placki 15.03.26, 20:01
                    a74-7 napisał:

> Aaa, to specjalistka od wciskania kitu ,jak to mowilo sie w Warszawie big_grinwink
                    > Oki , nie mialam przyjemnosci poznac wczesniej big_grin
                    > Anyway , w Londynie nie widzialam czekolady czy batonikow w tych specjalnych o
                    > pakowaniach ; natomiast jest alkohol w niektorych supermarketach w specjalne
                    > j" zbroi ".Ale jest dosc drogi , wiec nie dziwie sie, bo ceny sa dosc wysokie.
                    > Ciekawe co zrobi Polska czy Niemcy kiedy ceny gwaltownie poszybuja w gore , a
                    > biedni ludzie zaczna krasc bo nie bedzie ich stac na pewne rzeczy ? Pamietaj a
                    > sma, ze my bylismy pierwsi wink:_)
                    I tak kradną w Niemczech. W sumie być może blisko mieszkasz Princessy.
    • bi_scotti Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:56
      Moge Ci tylko polecic wizyte w TO & Fuwa Fuwa big_grin Osobiscie nie za bardzo lubie cokolwiek Asian na slodko, wolalabym okonomiyaki ale jesli Twoj syn musi, no to ... samolot do TO i szamanko jak nalezy tongue_out Cheers.
      • pani.asma Re: Japonskie placki 15.03.26, 17:59
        Rozumiem że biscotti była w Japonii tuż po zakończeniu drugiej wojnie światowej bo nie kojarzy że okonomiyaki sa już również na słodko smile)))))
      • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 18:31
        skromnie tylko wtrace, ze Fuwa Fuwa mamy w Londynie ,dzieki smile
        • a74-7 Re: Japonskie placki 15.03.26, 18:56
          "When I visited Hefaure and Fuwa Fuwa,( dwie knajpki w obrebie China Town ), I got to sneak a little peak into how Japanese pancakes are made.
          https://i0.wp.com/wrapyourlipsaroundthis.com/wp-content/uploads/2021/08/fluffy-japanese-souffle-pancake-london-hefaure-fuwafuwa-5.jpg?w=750&ssl=1
          Chyba o takie princess pytala ?Nie trzeba leciec do Japonii.Duzo knajp i japonczykow w miesciesmile
        • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 23:11
          Przeciez ja mieszkam w Londynie. 🙄

A Fuwa Fuwa mam w Kingston czyli pod nosem
          • boggi_dan Re: Japonskie placki 16.03.26, 00:51
            princesswhitewolf napisała:

> Przeciez ja mieszkam w Londynie. 🙄
            >
            > A Fuwa Fuwa mam w Kingston czyli pod nosem
            >
            Przecież ona też.
            • a74-7 Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:21
              Znam Fuwa w Kingston , bywam w Kingston czesto w Waterstones ; ale jem nad rzeczka ,jako ze chlop lubi z widokiem wink
              Pozdro.
            • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:40
              >Przecież ona też.

Ale ja to pisze do biscotti, ktora poleca mi gdzies leciec do Fuwa Fuwa ktora mam ok 1 km od domu.
      • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 21:13
        Ale dlaczego mam gdzies po to jechac? Przeciez tu pelno kawiarni to sprzedaje o nie jest to jakas rzadkosc skoro tu w mojej " wsi" londynskiej tez.

Aebleskiver dunski to dokladnie to samo co okonomiyaki i mm do tego patelnie.... ale to nie japonskie pancakes
      • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 15.03.26, 23:12
        O tu.
        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 07:33
          Widzę jakieś masgajki ale czy tam nie ma otwartej kuchni?

Synek był z ojcem tam tak? Więc jak cię kręci temat to po prostu idź sobie w ogóle tego spróbuj i jeszcze może będzie akurat otwarta kuchnia tam gdzie ja byłam było za szybą i było widać jak oni to przygotowują

Wydaje mi się że raczej nikt nie pomoże bo to nie jest jakaś specjalna Potrawa żeby się nią delektować i robić w domu tylko po prostu taka Instagramowa żeby pójść tam zjeść i zrobić zdjęcia
          • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 10:41
            Niee... Syn byl tam z psiapsiami
            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 11:08
              Chodzą sami po Londynie ?
              W mojej bańce sami rodzice helikoptery
              Te gangi nie dawały by mi spokoju
              • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:22
                Te gangi to sa głównie w polskich glowach a w realu to ilosc morderstw w Londynie systematycznie spada od 2018 i jest prawie 3 razy mniejsza niz w Berlinie i podobnie 2-3 razy mniejsza niz w Paryzu.
              • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 15:24
                Londyn to nie Warszawa. Londyn to bardzo wielkie miejsce. Tu gdzie mieszkam sa i pastwiska i konie. Kingston to jest najblizsze shopping center i jest niedaleko
                • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:19

Kingston upon Thames – dziecko samo na ulicy

Choć Kingston nie jest znane z dużej przestępczości gangowej, samotne poruszanie się po ulicach przez 13-latka może być niebezpieczne. Nawet w ciągu dnia zdarzają się kradzieże, włamania czy incydenty z udziałem młodych ludzi. Policja i lokalne służby podkreślają, że dzieci w tym wieku nie powinny przebywać same poza domem, ani chodzić po mniej uczęszczanych miejscach. Rodzice i opiekunowie powinni zapewnić towarzystwo dorosłego lub starszego nastolatka i jasno wyznaczyć miejsca, w których dziecko może przebywać
                  • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:35
                    Ono sie samotnie nie porusza. My wozimy albo inni rodzice na spotkania z psiapsiami. I psiapsiow jest kilkoro

Ale ze szkoly wszystkie sie poruszaja same.... Do domu.
                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 17:22
                      No wszyscy rodzice tak pilnują to co mam zrobić
                      O londynie naoglądałam się za dużo true crime chyba
                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:41
                    Niespotykane
                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 17:20
                      Myślałam że to chwilowe pogorszenie ale nie
                      • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 18:29
                        Oszalamiajace.
                        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 18:36
                          Jakiś telefon zaufania podać.
                          • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 18:38
                            Szokujace.
                            • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 19:04
                              Osoba w manii pozostawiona sama sobie ?
                              Nie może tak być
                              Czy potrzebujesz pomocy ?
                              • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 19:05
                                Przewidywalne.
                                • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 19:37
                                  Jeśli naprawdę potrzebujesz pomocy to odpisz jednym słowem przymiotnikiem
                                  • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 19:55
                                    Plaskie.
                                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:22
                                      Chcesz mi opowiedzieć, co się stało?
                                      • glasscraft Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:26
                                        Zanudzilas mnie na smierc. Monotonne.
                                        • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 20:36
                                          Nuda jes dobra w twoim stanie. Weź sesje oddechowa
                  • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 16:44
                    A tak na serio... twoja 14 latka to takie dziecko co do kolezanki z domu nie moze wyjsc i ty jaze szkoly wieziesz? Biedna
                    • pani.asma Re: Japonskie placki 16.03.26, 17:19
                      Tak
    • szarmszejk123 Re: Japonskie placki 16.03.26, 08:01
      Robiłam z tego przepisu, wg córki wyszły tak, jak w knajpie ( mnie ciężko porównać, bo nie jadłam)

www.mochimommy.com/japanese-souffle-pancake/
    • mikams75 Re: Japonskie placki 16.03.26, 08:22
      zrobilam raz, przepisu nie pamietam ale opadly.
    • klaviatoorka3.0 Re: Japonskie placki 16.03.26, 19:21
      no co za typy tutaj siedzą, że każdy dosłownie temat zamienią w prywatne dosrywanie sobie i jatkę o dygresje kompletnie od czapy... big_grin

Ja miałam kilkanaście lat temu fazę na te omleciki... Obejrzałam mnóstwo tutoriali na YT, zużyłam mnóstwo jaj do ciasta,( chociaż właściwie wszystko było jadalne, to niekoniecznie dokładnie takie, jak oczekiwałam) jednak zanim zaczęły mi wychodzić takie puchate i efektowne, trochę wprawy trzeba było nabrać. Musisz sama próbować- który przepis się sprawdzi, ile czasu ubijać jajka, jaka temperatura twojej patelni, kiedy chlusnąć wodą i o jakiej temperaturze... pamiętam, że nawet początkowo nawet robiłam te okrągłe foremki z papieru do pieczenia, a finalnie nawet ich nie potrzebowałam- wychodziły perfekcyjne.
      I wtedy definitywnie nam się przejadły big_grin

Tak więc moja rada- próbujcie różnych przepisów i doświadczajcie porażek i sukcesów, przecież to koszt niewielki, z tych składników zawsze wyjdzie coś jadalnego, a satysfakcja dla dziecięcia z samodzielnie upichconego deseru- nieoceniona
      • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 16.03.26, 23:59
        >że nawet początkowo nawet robiłam te okrągłe foremki z papieru do pieczenia,

Ale dlaczego foremki z papieru? To na patelni sie smazy z wlasnie kropla wody jak mowisz. W piekarniku to chyba inaczej jakoś wyjdzie.
        • a74-7 Re: Japonskie placki 17.03.26, 11:32
          widzisz princesko, to pierwsze zdjecie ktore pokazalas jest wlasnie z tego przepisu , gdzie pani uzyla pergaminowej foremki dlatego one sa troche wyzsze ...
          www.chopstickchronicles.com/extra-thick-and-fluffy-japanese-style-pancakes/comment-page-1/
          • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 17.03.26, 11:51
            A to ciekawe ciekawe.... Musze sprobowac z foremka
      • princesswhitewolf Re: Japonskie placki 17.03.26, 00:01
        >Ja miałam kilkanaście lat temu fazę na te omleciki...

Wtedy w samej Japonii nikt ich nie znal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka