yenna_m 17.03.26, 10:15 businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/anthropic-nie-ma-juz-anonimowosci-ai-znajdzie-kazdego/4lekxgd Wiedziałyście o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
analoga_niet Re: AI detektywem 17.03.26, 10:23 Biorąc pod uwagę, że coraz więcej osób „pisze” chatem gpt to przestanie mieć rację bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: AI detektywem 17.03.26, 10:23 jezeli znajdzie tak, jak szukala i znalazla Nemroda, to poki co spie spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 10:33 Ale możesz powiązać pewne nicki. Przy wielonickowosci - super narzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 11:24 Mnie pięknie powiązalo kilka nicków i... osobę, o której bym nie pomyślała, ze tak się zabawia. No cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: AI detektywem 17.03.26, 11:25 Aha, czyli wyjechałaś z wątkiem jak to strasznie, po czym sama zadowolona chwalisz się, że skorzystałaś, no bardzo spójne Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 11:27 Oczywiście, ze wyjechałam i się chwalę, że tak można sobie sprawdzić wielonickowe byty. I mam nadzieję, ze więcej osob będzie z tego korzystać. Widzisz w dzieleniu się ta wiedzą coś niestosownego? Ja - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 14:32 Nie odbieraj jej radości z "wiem coś lalalala ale wam nie powiem", nie wyszło branie forum na litość, że odchorowala tutejsze jatki, nie wyszło robienie z siebie Jedynej Sprawiedliwej nie wyszły kłamstwka o rozwodzie daj się jej chociaż hakerkom poczuć! Przynajmniej spod tego nicka! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 11:30 Aha. Dla mnie to wcale nie jest straszne. Co w tym widzisz strasznego? A w sklepie jak zwracasz komuś uwagę to najpierw zakładasz papierową torbę na głowę, zeby cie nikt nie rozpoznał? Nie tak ludzie kompromitujące się w miejscach, w których żyją czy pracują. Przeciez od lat nie wierzę w anonimowość w necie. Straszny ten artykuł może być dla kogoś, kto na podstawowym nicku jest miły a na trollkontach jest zwykłą szują. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: AI detektywem 17.03.26, 12:55 Z ciekawości, jak to się robi, technicznie? Kazałaś chatusiowi przeczytać całe forum? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: AI detektywem 18.03.26, 09:17 Ja nic nie widzę ani strasznego, ani podniecającego. Mam na to całkowicie wywalone, bo nie chciałoby mi się ani prowadzić wielu kont, ani sprawdzać innych. Mam ciekawsze rzeczy do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 18.03.26, 09:23 No to dlaczego przypisujesz mi motywacje, ze to straszne? Nie, nie jest straszne. Jest bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 18.03.26, 15:54 Pomyśl logicznie: jak osoba, ktora nie wierzy w anonimowość w necie, mogłaby się bać dekonspiracji? Zwłaszcza, ze moje dane nie sa tajemnicą Przecież to się kupy nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: AI detektywem 19.03.26, 09:37 Ja mam wrażenie, że pozazdrościłaś Agacie forumowej sławy. Po jej śmierci to ona stała się forumową męczennica, a wszyscy oblekli białe giezelka na jej cześć. Teraz nikt już nie pamięta waszego konfliktu i Ciebie. Jak tak sobie podczytuje, to zaczynam się zastanawiać nad % twojego udziału w dawnych problemach. Każdy mający trochę oleju w głowie powinien Cię omijać. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: AI detektywem 18.03.26, 16:00 Yenna wrzucała tu przecież znowu swój numer telefonu. Bardzo mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: AI detektywem 18.03.26, 10:52 Dla mnie to jest wszystkim megadziwne, że można chcieć tropić godzinami czyjąś rzekomą wielonickowość. W dodatku forumek, które w większości ma się PODOBNO wygaszone. Co to ma niby dać? "Wiem, że ty, zosiu, piszesz również jako krzysio12 i marlenkaXXL, i nie zawaham się zrobić z tego użytku"? Bzdurne i kompletnie zbędne. Ale jak pozostałe, zazdroszczę nadmiaru wolnego czasu. Zachowań obsesyjnych zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 13:01 yenna_m napisała: > Mnie pięknie powiązalo kilka nicków i... osobę, o której bym nie pomyślała, ze > tak się zabawia. > No cóż. Mhm, na pewno. Taka sama prawda, jak Twoje zwierzenia, że się rozwodzisz, żeby podgrzać atmosferę No nie wychodzi Ci to mieszanie i knucie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 14:31 yenna_m napisała: > Mnie pięknie powiązalo kilka nicków i... osobę, o której bym nie pomyślała, ze > tak się zabawia. > No cóż. Powiedz w takim razie jak to zrobiłaś. W jaki sposób konkretnie powiązałaś te nicki i jakiego narzędzia do tego użyłaś Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: AI detektywem 17.03.26, 15:33 nieobiektywnie napisała: > > Powiedz w takim razie jak to zrobiłaś. W jaki sposób konkretnie powiązałaś te n > icki i jakiego narzędzia do tego użyłaś > Coś mi mówi, że yenna nie powie > Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: AI detektywem 17.03.26, 16:49 Oczywiście, że. Standard u niej. W sumie jestem ciekawa, które to forumki infiltruje, jeśli 80% wygasiła. W sumie zazdroszczę ilości wolnego czasu i współczuję zarazem, bo mnie byłoby szkoda życia. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: AI detektywem 17.03.26, 13:06 pursuedbyabear napisała: > Masz obsesję. > dokładnie to samo pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 13:14 Ej, czy pusia mi nie zarzucała, ze siedzę na kilku nickach i lazi za mną pomimo wygaszenia? To kto tu ma obsesję? Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 13:16 Ej a ta robota która zrobiłaś przy analizie forum to nie powinna być płatna? MILICJA PROSZĘ PRZYJECHAĆ NA FORUM YENNA ROBI PRACĘ ZA DARMO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: AI detektywem 17.03.26, 13:34 sztalugi1234 napisała: ... kolejna, której z logiką nie po drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 14:28 Na razie jedyna podekscytowana własnymi sukcesami to Ty 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: AI detektywem 17.03.26, 15:17 Kto to jest pusia? Bo widzę, że chamstwo ci wjeżdża na pełnej. Dawnośmy tego nie grali. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 10:57 Podczas eksperymentu, sprawdzano bowiem jak modele sztucznej inteligencji, poprzez wyszukiwanie zbieżności w stylu pisania, tendencji do używania poszczególnych słów i innych, indywidualnych charakterystyk związanych z tekstem, radzą sobie ze znajdowaniem powiązań między postami anonimowymi a publiczną działalnością poszczególnych osób. Tekst który tutaj pisze nie jest wpisane jest dyktowany. Gdyby ktoś prześledził moje wpisy to zauważ że ogromne różnice pomiędzy jednym wpisem a drugim. Na komórce dyktuję a jeżeli wchodzę na emotkę na komputerze pisze. Przez to część moich wpisów może wydawać się chaotycznych i niespójnych a część uporządkowanych i napisanych ładną polszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 11:25 Styl zapisu to mało. Każda wypowiedź składa się z wielu "warstw" i cech charakterystycznych dla autora. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 12:59 Przypuszczam jednak że potrzeba naprawdę dużo tekstu żeby zrobić dobrą analizę. Większość ludzi nie publikuje długich tekstów w internecie ani nie pisze antyków czy książek. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 13:16 To jest do zrobienia Radzi sobie super. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 14:25 Na szczęście dla nas na razie jako forumki emamy jesteśmy w miarę bezpieczna bo emama to forum starego typu oparte na ciężkim HTML i JavaScript a AI ściąga tylko statyczny HTML (jedna strona na raz), bez możliwości klikania rozwiń drzewko . stara technologia może nas uratować przed inwigilacją 🙈🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 17:05 Doprecyzuj, co to znaczy, że radzi sobie super. Bo jeżeli wzięłaś wpisy, o których wiesz na 100%, że są napisane przez jeden nick, bo są podpisane tym nickiem, to mógł zamiast analizować to, co wkleiłaś, wyszukać to w internecie + jakieś inne dane typu IP i po prostu sprawdzić, że to jeden nick. A jeżeli wzięłaś wpisy, o których uważasz, że są pisane przez tę samą osobę, no to wiesz tyle, że się zgodził z twoim osądem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 16:44 Z jednej strony styl to człowiek. Z drugiej strony ja widzę u siebie, jak mi styl się zmienia pod wpływem ostatniej lektury. Pewne cechy pozostają stałe - skłonność do długich zdań, myślników i nawiasów. Ale to trochę mało, żeby być niezawodnym wyróżnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: AI detektywem 17.03.26, 13:17 znaczy Hermes (to taki program, który niezbyt legalnie nabyła prokuratura za pissu a służby używały wybitnie nieleglnie, za co, tak jak za pegasusa, nikt pod tym nierządem tuska oczywiście, nie poniósł odpowiedzialności karnej, chociaż powinien) dla każdego? Jestem umiarkowaną fanką anonimowości w sieci, więc nie będę drzeć szat z tego powodu. Póki co to AI zjada swój własny ogon. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: AI detektywem 17.03.26, 14:46 Poprosiłam kiedyś chata, żeby wyszukał na emamie posty pewnej użytkowniczki (która zamilkła) i sprawdził, czy ktoś obecnie pisze takim samym stylem, jak ona. Chat się wypiął. Myślę, że przeszukanie forum go przerosło, modele nie lubią robić dużych analiz z dużą ilością danych. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 15:05 Chat nie wchodzi sobie na forum emama i nie przeszukuje całego forum jak człowiek. Nie ma dostępu do wszystkich postów ani nie siedzi i nie czyta wątków jeden po drugim bo na nasze szczęście ematka to bardzo stare forum słabo indeksowane. Druga rzecz to, o co prosisz, to już nie jest proste znajdź cośtam, tylko konkretna analiza na dużą skalę. To się robi narzędziami do analizy tekstu, a nie w rozmowie z czatem. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 15:12 Możesz wskazać wybrane wątki. Albo np z wyszukiwarki całość twórczości konkretnego uzytkownika i zestawić z innymi wybranymi użytkownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: AI detektywem 17.03.26, 15:22 A to działa jak na czatusiu że złapany na ściemnianiu pisze: masz racje,,to błąd, czy chcesz żebym teraz zrobił to dobrze? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 15:24 Czyli ręczna dłubanina. Jak ktoś ma czas i ochotę, to niech się bawi, ale mnie by się zwyczajnie nie chciało. Na tym etapie czat nie ogarnia drzewka dyskusji, więc nie możesz po prostu wkleić linku do wątku na ematce bo on zobaczy tylko post startowy i ewentualnie kilka odpowiedzi pod nim na jednej stronie, ale całej rozmowy już nie. Czyli wszystko i tak będzie mocno ograniczone. A jeśli chciałabyś porównywać styl dwóch forumek, to znowu wchodzimy w grubszą analizę bo trzeba by przekopiować dłuższy tekst i kiedy mówię dłuższy to mam na myśli tu przynajmniej ze 20 - 30 stron A4. Najpierw jednej, potem drugiej i dopiero kazać to zestawić. Dla mnie to już za dużo ręcznej roboty. Nie widzę tu żadnego obejścia. Jeśli się mylę to proszę o sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: AI detektywem 17.03.26, 15:33 Przede wszystkim - co to za narzędzie analizy? Bo oczywiście takie rzeczy istnieją, to żadna tajemnica ale nie są to popularne apki dostępne dla każdego. Więc jestem ciekawa w czym nasza detektywka to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 15:56 Konkretnego narzędzia to ja ci nie podam przecież bo nie znam ale są na przykład narzędzia do wyłapywania plagiatów na uczelniach, no i jest coś takiego jak stylometria sądowa więc jakoś to robią. W dodatku ekspert nigdy nie powie to na pewno ta sama osoba która wysłała anonim z groźbami 🫢 Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 16:05 Zakładając, że w ogóle to spróbowała zrobić bo jak sama napisała często kłamie na forum dla zabawy i dlatego że nie ma obowiązku pisania tu prawdy to super śmieszne jest to że na przykład czat jej wypluł że nicki analoga i nieobiektywnie piszą podobnie wiec czat obstawia 78% prawdopodobienstwa że to ta sama osoba i nasza bystrzacha to łyknęła. Bo jak czat tak mówi to na pewno magicznie przeanalizował i tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: AI detektywem 17.03.26, 16:17 Dlatego mnie zastanawia czy robiła to tym samym czatem który się wykłada na poleceniu: posortuj linki tak, żeby odnoszące się do tego samego źródła nie sąsiadowały ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: AI detektywem 17.03.26, 18:06 Ze wam sie k… chce 🙄😂 Stara, weź se jakieś hobby znajdź. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 16:34 Dzisiaj poprosiłam AI, żeby znalazła, gdzie odbywa się szkolenie. Zalinkowała mi stronę - chwała jej za to - po czym odczytała z tej strony niewłaściwy adres i jeszcze się przy nim upierała przez trzy wpisy. Oczywiście przeprosiła potem . Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: AI detektywem 17.03.26, 16:38 To jest narzędzie. Jak młotek, jak nóż. Można je wykorzystać w dobrym lub złym celu. Możesz namierzyć stalkera czy sieciowego prześladowcę, oszusta czy ruskiego agenta, a możesz go użyć do znajdowania i gnojenia przeciwników politycznych czy obrońców praw człowieka. Warto wiedzieć, że taka możliwość jest, ale to jest zło czy dobro nie zależy od narzędzia ale od korzystającego człowieka (oczywiście do czasu, gdy AI się usamodzielni, ale to już temat na inny wątek). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 17:16 Przetestowałam perplexity. Ponieważ zażądała dłuższych próbek, kierowałam się tylko długością postów i wrzuciłam post Alexis o Nowej z psem i post zdrowotny nie pamiętam czyj. Dostałam odpowiedź: "Tak, na podstawie analizy stylometrycznej obu tekstów (Text 1: ~280 słów, Text 2: ~180 słów) istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo (ok. 95-100%), że napisała je ta sama osoba. Kluczowe podobieństwa Oba teksty cechuje potoczny, introspektywny styl z narracją osobistą: krótkie zdania na początek (średnio 14 słów w Text 1, 10.9 w Text 2), bogate słownictwo emocjonalne i pytania retoryczne na końcu. Wysokie podobieństwo kosinusowe cech (1.000) wskazuje na identyczne proporcje: wysoka częstość słów funkcyjnych (np. "i", "że", "się", "nie" dominują w obu). Najczęstsze słowa pokrywają się (np. "na" 5-7x, "się" 6x), z typowymi kolokacjami osobistymi ("nie wiem", "co robić"). Wniosek analizy Różnice (krótsze zdania w Text 2) wynikają z tematu (zdrowie vs relacje), ale markery stylu – autoanaliza, bezpośredniość, brak formalizmów – są identyczne; to klasyczny fingerprint tej samej autorki." No więc jeżeli charakterystyczne kolokacje osobiste to "nie wiem" i "co robić", a autoanaliza, bezpośreniość i brak formalizmów to klasyczny fingerprint, to ewidentnie całe forum pisze ta sama osoba Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 17:37 właśnie takich rezultatów się spodziewałam hehe Yenna coś zamilkła a miały być warsztaty ze ejajowania. A nie sorka napisała POMIDOR. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: AI detektywem 17.03.26, 17:44 A mi narzędzie wytypowało kilka nicków jako jedną osobę i zdecydowanie wykluczyło kilkanaście innych 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 17:59 yenna_m napisała: > A mi narzędzie wytypowało kilka nicków jako jedną osobę i zdecydowanie wyklucz > yło kilkanaście innych 🙃 Nikt Ci już nie wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: AI detektywem 17.03.26, 18:03 Ciekawam, co to za tajemnicza osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: AI detektywem 17.03.26, 18:04 malia napisała: > Cudownie. Nemroda tez wytypowalo Jeżeli cokolwiek zrobiła to zadała "czatusiowi" pytanie z tezą pozostając w błogiej nieświadomości że "czatuś" usłużnie potwierdzi jej każdą bzdurę którą jej mózg wygeneruje Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 18.03.26, 10:58 sztalugi1234 napisała: > malia napisała: > > > Cudownie. Nemroda tez wytypowalo > > Jeżeli cokolwiek zrobiła to zadała "czatusiowi" pytanie z tezą Skoro już rozmawiamy filozoficznie, to nie ma czegoś takiego jak pytanie bez tezy. Każde pytanie ma jakąś tezę. Nawet jeśli zapytasz pytanie która godzina to jest to pytanie z tezą bo zakładasz z góry że jest jakaś godzina i że ja znam odpowiedź 🫢 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 18:05 Ale dało jakieś sensowne uzasadnienia? Bo wysoka częstość słów funkcyjnych "i", "że", "się", "nie", pisanie 6x, "nie wiem", "co robić", autoanaliza, bezpośredniość i brak formalizmów - no to pół ludzi tutaj tak pisze. Owszem, odrzuci drugie pół, które nie używa wielkich liter i znaków interpunkcyjnych albo tak jak ja pisze kilometrowe zdania. Bardziej bym na tym polegała jako na narzędziu eliminującym niż potwierdzającym. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: AI detektywem 17.03.26, 18:15 asia_i_p napisała: > > "Tak, na podstawie analizy stylometrycznej obu tekstów (Text 1: ~280 słów, Text > 2: ~180 słów) istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo (ok. 95-100%), że nap > isała je ta sama osoba. > A ja sprawdziłam i do rzetelnej analizy stylu potrzeba około 3000 słów!. Musiałaby za dwie godziny siedzieć i kopiować żeby skopiować 30 stron A4 jednego nicka a potem 30 stron drugiego nicka, zaploudować to wszystko do AI i dopiero wtedy może dostać coś konkretnego. Tylko której by się chciało coś takiego robić 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: AI detektywem 17.03.26, 20:15 Ale dziadostwo samo poprosiło o 200 słów! I jeszcze chrzaniło wcześniej, że w zasadzie to 5-6 (!) starcza, żeby określić styl, ale tak dla bezpieczeństwa dać mu 200 Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: AI detektywem 17.03.26, 17:33 Powiedzmy sobie raz, głosno i wyraźnie. Żadne AI nie przebije mnie w dekodacji. Wielonickowość też wyczuwam na kilometr. Choćby nie wiem jak się dana userka/user pilnowali zawsze w końcu wylezie prawdziwa natura. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: AI detektywem 17.03.26, 20:55 Sama jesteś wielonickowa, to masz wprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: AI detektywem 18.03.26, 09:27 Szczerze i nieudawanie zazdroszczę wolnego czasu. W tyrze nie wyrabiam się na zakrętach, ranczo leży odłogiem, góra prania domaga się przyozdobienia czymś na święta, a ematki tu sztuczne inteligencje na forum robio. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: AI detektywem 18.03.26, 11:31 Oj tam oj tam, im mniej wolnego czasu, tym lepsza organizacja. My to robimy w tak zwanym między czasie. A dziś np jest Europejski Dzień Mózgu. I żeby nie zagrzebać się totalnie w pracowych papierach, i jako higienę dla mózgu, dla potrenowania komórek mózgowych miedzy jednym praniem, a kolejnym praniem, to można porobić takie właśnie głupotki jak dekodacja jakiejś forumki z pomocą AI Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: AI detektywem 19.03.26, 09:50 Chyba inaczej pojmujemy higiene mozgu... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: AI detektywem 19.03.26, 10:07 Nie jestem zaskoczona. W niejednym wątku wyszło, że na wiele rzeczy patrzymy w odmienny sposób. Ty chyba jako jedyna wprost piszesz o tym, że coś inaczej widzisz, i że masz odmienne zdanie do mojego. Nie uprzedzam się, wręcz mnie to inspiruje, i pozwala poznawać nowe perspektywy. To jest fajne, i ciekawe- jesteśmy różne. Odpowiedz Link Zgłoś