Nadrabiam lektury

Tym razem słucham audiobooka...
Czy mowa jest o patronce Jagny? Jasio (przyszły ksiądz) rozdaje obrazki i Jagna dostaje obrazek ze świętą patronką. Jaką? (Agnieszką, Jadwigą, Agatą?). Myślałam, że gdzieś wprost jest to napisane, ale nie słyszałam...
Czy dzieci Boryny to: z pierwszą żoną Antek, Magda, a drugą Grzela (Grzegorz?), Józka? Czy tylko Józka z drugą? (Grzela lat 26 prawie, Józka 10 (w tomie 1 slończone 9).
Czy Józka to naprawdę 9/10 latka? Nie wydaje mi się ... Rejmontowi się pomerdało czy ja czegoś nie rozumiem?
Czy Witek pochodził z Warszawy? Stamtąd przywiozła go Kozłowa... Czy Warszawa może mieć coś wspólnego z jego talentem (struga, potem gra)?
Ile dzieci mają Hanka i Antek? Podczas przenosin z domu Boryny do domu Bylicy wyraźnie jest dwoje. Gdy Antek wraca z więzienia, wychodzi w pole z jednym (młodszym?) Przy czym to młodsze chyba nie mówi a ...trzaska batem? Chyba chrzczone było na źniwa i to te, bezpośrednio przed początkiem akcji...
I dlaczego u licha Antek Boryna, syn pierwszego gospodqrza we wsi, ożenił się z trzema morgami piachu Hanki?