Dodaj do ulubionych

Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka)

27.03.26, 18:50
Nadrabiam lekturysmile Tym razem słucham audiobooka...

Czy mowa jest o patronce Jagny? Jasio (przyszły ksiądz) rozdaje obrazki i Jagna dostaje obrazek ze świętą patronką. Jaką? (Agnieszką, Jadwigą, Agatą?). Myślałam, że gdzieś wprost jest to napisane, ale nie słyszałam...

Czy dzieci Boryny to: z pierwszą żoną Antek, Magda, a drugą Grzela (Grzegorz?), Józka? Czy tylko Józka z drugą? (Grzela lat 26 prawie, Józka 10 (w tomie 1 slończone 9).

Czy Józka to naprawdę 9/10 latka? Nie wydaje mi się ... Rejmontowi się pomerdało czy ja czegoś nie rozumiem?

Czy Witek pochodził z Warszawy? Stamtąd przywiozła go Kozłowa... Czy Warszawa może mieć coś wspólnego z jego talentem (struga, potem gra)?

Ile dzieci mają Hanka i Antek? Podczas przenosin z domu Boryny do domu Bylicy wyraźnie jest dwoje. Gdy Antek wraca z więzienia, wychodzi w pole z jednym (młodszym?) Przy czym to młodsze chyba nie mówi a ...trzaska batem? Chyba chrzczone było na źniwa i to te, bezpośrednio przed początkiem akcji...

I dlaczego u licha Antek Boryna, syn pierwszego gospodqrza we wsi, ożenił się z trzema morgami piachu Hanki?

Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 18:59
      1. Agnieszka.
      2. Józka tylko z drugiego małżeństwa.
      3.Tak.
      4.Sierota z sierocińca.
      Chłopi otrzymywali pieniądze jednorazowo za wzięcie sieroty, stąd Kozlowa po nie jeździła.
      5. Wiosną rodzi im się trzeci syn, Roch.
      • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 19:01
        5. Wiem
        2. Agnieszka - to jest gdzieś napisane wprost, czy w domyśle?
      • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 19:19
        raczek47 napisała:

> 2. Józka tylko z drugiego małżeństwa.

A nic podobnego. Kiedy Antek na jarmarku gada z kowalem i tamten mowi, ze jest podstawa do sadzenia sie z Maciejem, bo "grunt po twojej matce, tyle lat obsiewa" Antek odpowiada "wielka parada, cztery morgi na mnie i na twoja" - na niego i na kowalowa. Grzela po pierwszej zonie Boryny nie dziedziczy, ergo - jest synem drugiej.
        • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:00
          tt-tka napisała:

Kiedy Antek na jarmarku gada z kowalem i tamten mowi, ze jest
          > podstawa do sadzenia sie z Maciejem, bo "grunt po twojej matce, tyle lat obsiew
          > a" Antek odpowiada "wielka parada, cztery morgi na mnie i na twoja"

pardonsik, ta rozmowa byla pozniej, po zareczynach, a przed wyrzuceniem Antow z chalupy
      • smoczy_plomien Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 23:36
        Ad 4. Nie pamiętam szczegółów tej postaci, ale jeśli mowa o braniu sierot z Warszawy, to zapewne chodzi o Szpital Dzieciątka Jezus. Ten temat znam dobrze i generalnie dzieci ze Szpitala dzieliły się na dwie grupy:
        - do 8 lat - za te otrzymywano stałą pensję, póki nie skończyły 8 lat
        - powyżej 8 lat - za te nie otrzymywano pensji, co sprawiało, że niestety zdarzało się, że po zaraz po 8. urodzinach wracały do ośrodka sad Dzieci w tym wieku były już brane nie na odchowanie, ale do pomocy w gospodarstwie, jako taki darmowy (za wikt i opierunek) parobek.
        • baszkircef Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 28.03.26, 08:06
          Mój pradziadek jest takim dzieckiem, jego matka była służącą, panną, po urodzeniu dziecka oddała go do szpitala Dzieciątka Jezus następnie został oddany na wychowanie na wieś. Teraz dużo informacji można znaleźć w internecie. Znam numer ewidencyjny z sierocińca, nazwisko ludzi, którzy go wychowywali. Akt urodzenia z Warszawy, wiem na jakiej ulicy się urodził. Co ciekawe numer ewidencyjny był podany w akcie ślubu, gdzie było napisisane skąd przybył i kto go wychowywał.
          • raczek47 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 28.03.26, 08:17
            Bardzo ciekawe.
            Dokładnie tak to opisywała Zapolska w
            " Kaśce Kariatydzie". Tyle, że to już XX wiek.
            • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 28.03.26, 10:00
              Kaska Kariatyda zostala napisana w latach 1885-86 - prawie ten sam czas akcji co w Chlopach.
    • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 19:13
      marooska napisała:

> Czy mowa jest o patronce Jagny? Jasio (przyszły ksiądz) rozdaje obrazki i Jagna
      > dostaje obrazek ze świętą patronką. Jaką? (Agnieszką, Jadwigą, Agatą?). Myślał
      > am, że gdzieś wprost jest to napisane, ale nie słyszałam...

Tak, daje obrazek z Agnieszka i Jagna/Jagus bylo skrotem/zdrobnieniem od Agnieszki.

>
      > Czy dzieci Boryny to: z pierwszą żoną Antek, Magda, a drugą Grzela (Grzegorz?),
      > Józka? Czy tylko Józka z drugą? (Grzela lat 26 prawie, Józka 10 (w tomie 1 slo
      > ńczone 9).

Z pierwsza zona Magda i Antek, z druga Grzela i Jozka. Gdy mowa o gruncie naleznym po matce, mowa tylko o tej starszej dwojce.
      Miedzy Grzela a Jozka Borynowa Druga mogla poronic kilka razy albo stracic dzieci juz urodzone, dosc powszechne to bylo, niestety

>
      > Czy Józka to naprawdę 9/10 latka? Nie wydaje mi się ... Rejmontowi się pomerdał
      > o czy ja czegoś nie rozumiem?

Sadzac po tym, ile i jaka robote wykonuje Jozka, powinna miec wiecej, przyjazn z 16-letnia co najmniej Nastka tez wskazuje na wiecej... ale te dziesiec jest zapodane w powiesci. Coz, Reymont w okolodzieciowych sprawach nie raz sie machnal.

>
      > Czy Witek pochodził z Warszawy? Stamtąd przywiozła go Kozłowa... Czy Warszawa m
      > oże mieć coś wspólnego z jego talentem (struga, potem gra)?

Brano raczej dzieci male, kilku-, tak do pieciu, letnie. Raczej talent wrodzony, sadze.

>
      > Ile dzieci mają Hanka i Antek? Podczas przenosin z domu Boryny do domu Bylicy w
      > yraźnie jest dwoje. Gdy Antek wraca z więzienia, wychodzi w pole z jednym (młod
      > szym?) Przy czym to młodsze chyba nie mówi a ...trzaska batem? Chyba chrzczone
      > było na źniwa i to te, bezpośrednio przed początkiem akcji...

A tego to nikt nie wie smile
      zima, na tym wygnaniu, Hanka mysli "troje nas cierpi biede, a niezadlugo bedzie czworo" i wyraznie zaznaczono, ze Antka nie wlicza, ma dwoje dzieci, trzecie rodzi na wiosne. A gdy Antek wraca, opisy sa takie, jakby tych dzieci byla tylko dwojka.

>
      > I dlaczego u licha Antek Boryna, syn pierwszego gospodqrza we wsi, ożenił się z
      > trzema morgami piachu Hanki

Dlatego, ze ten syn ma troje rodzenstwa w chwili, gdy sie zeni, a moze miec wiecej - zyla i byla plodna druga zona Macieja. Antek ma dwie niekwestionowane morgi po matce - tzn nie ma ich, bo je stary trzyma, ale naleza mu sie - i bedzie mial szesc po ojcu, o ile rodzenstwa nie przybedzie. Jego ojciec na 25 morgach wzial zone 4-morgowa (jedna szosta tego, co on mial), Antek, w najlepszym wypadku dziedzic 8 morgow bierze 3-morgowa (ponad jedna trzecia tego, co on ewentualnie bedzie mial)
      • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 19:49
        Czytałam gdzieś, że daje jej obrazek ze ṣ̌w. Agnieszką, ale nie ma wymienionej patronki. Może Jagna jeszcze ten obrazek np. ogląda i tam gdzieś to jest?
        • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 20:15
          Rzeczywiscie zajrzalam do ksiazki i tam na odpuscie Jasio po prostu nakupowal swietych obrazkow, jest "nasci, jagus, swoja patronke", ale imie nie pada.
          Po prostu wiem smile, ze Jagusia byla od Agnieszki, imie czesto wystepujace, Jadwiga stawala sie Jadzka, jakie bylo zdrobnienie czy skrot od Agaty, nie wiem, moze po prostu Jaga (Jagata), ale nie Jagna
    • cegehana Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 19:24
      Dzieci nikt ich dokładnie nie liczył (często umierały, były kosztem) - to jest realizm w narracji, że mówi się o dzieciach mimochodem przy okazji innych tematów nie czyniąc z nich indywidualnych bohaterów. Roch ma podane imię tylko dlatego, że trzeba było pokazać znaczenie dorosłego Rocha. Co innego dzieci zdolne do pracy, takie jak właśnie Józka - niby dziecko według naszych standardow nawet dość małe, ale pracuje jak stara więc jest pełnoprawną bohaterką.
      • aandzia43 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 19:56
        Tak jak mimochodem wspomina się że wójtowa na przednówku straciła dwoje malutkich dzieci. Chyba w ten sposób tlumaczono jej wzmożoną nerwowość i zajadłość na Jagnę. A może sobie coś dopowiedziałam z tą Jagną.
        • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 20:08
          Ospica padla na Lipce i sporo dzieci pozgarniala, miedzy innymi dwoje najmlodszych wojtowej. Co ciekawe (i potwierdza to, co wyzej napisala Cegehana) nigdy w ogole nie ma mowy o zadnych dzieciach wojtostwa, ani starszych, ani jakkolwiek istniejacych, kiedy Boryna wpada z sasiedzka wizyta, do miski siada dwoje wojtostwa i zadnych dzieci nikt nie karmi ani nie nianczy...
          • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 20:48
            Mnie tam jeszcze zastanawia to, że Hanka karmi najmłodszego piersią, a potem jak gdyby nigdy nic wybiera się z pielgrzymka do Częstochowy... Nijak mi się to nie zgrywa z trójką drobiazgu...
            • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 21:03
              Najmlodszego urodzila w okolicy Wielkanocy, kwiecien, a pielgrzymka w sierpniu... faktycznie, trzy- czy czteromiesieczniaka tak z nagla odstawic, to sie nie zdarzalo. W realu poszlaby z najmlodszym w chuscie smile, starszymi zajelaby sie Jozka

ale to juz zapisze na karb autora, ktory o dzieciach, ich potrzebach i mozliwosciach pojecie mial takie sobie, mowiac najlagodniej
          • raczek47 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:11
            Owszem, gdy Boryna idzie poradzić się w sprawie sprawy sądowej do wójta, wójtowa karmi dziecko. To się dzieje na jesieni.
            • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 28.03.26, 00:00
              Jedno. A drugie z tych najmlodszych i starsze gdzieeeee ?
              • magnoliaa50_50 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 28.03.26, 07:27
                tt-tka napisała:

> Jedno. A drugie z tych najmlodszych i starsze gdzieeeee ?
                >

Znowu męczysz, tak jak na forum ESD. Byle wyszło na twoje, nawet jak wszyscy wiedzą że nie masz racji.
    • minivini Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 21:59
      A ile lat miała matka Jagny? Bo w serialu Jagna ma 19 a jej matka wygląda na 70.
      • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:04
        Corka 18-letnia, mlodszy syn 19-letni, starszy juz pelnoletni (skonczone 21) - Dominikowa moze miec czterdziesci kilka, moze i mniej, moze troche wiecej, tak do piecdziesiatki.
        O Jagustynce wszyscy z narratorem na czele mowia "stara", a ona ma male wnuki ! czyli tez tak po miedzy +50 a -60

jak mawiala Kobieta Pracujaca, "na wyglad trzeba sobie zapracowac", a o to w tamtych warunkach bylo nietrudno
        • raczek47 Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:22
          Skąd masz dane o dokładnym wieku Paczesiów ? Jagustynka, obgadując ich mówi, że to stare chłopy, jaże im już kłaki na łbie puszczają, czyli łysieją. Nie ożenili się dotąd, bo im matka nie pozwala.
          Jędrzych wydaje się rzeczywiście być dziecinny i nieporadny.
          .
          • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:59
            raczek47 napisała:

> Skąd masz dane o dokładnym wieku Paczesiów ?

Z ksiazki. "wasz Jedrzych na bezrok do wojska staje" - do poboru stawali dwudziestolatkowie, czyli jedrek, ktoremu to grozi na przyszly rok, na poczatku powiesci ma 19.
            Szymek odgraza sie, ze matki o pozwolenie na slub pytal nie bedzie, bo "swoje lata ma", czyli musi byc pelnoletni.

"Te Paczesie to stare chlopy, klaki im sie puszczaja" mowi Jagustynka o obydwu, takze o 19-letnim Jedrku tongue_out
      • furiatka_wariatka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:41
        W czasach opisanych w książce, na wsi w szczegolnosci, kobiety 40+ to już wyglądały ma staruszki o ile w ogóle dożyły takiego wieku. A dzieci, takie 10 Jozki w polu i w domu pracowały tyle co dorośli,no takie czasy.
        • taki-sobie-nick Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:45
          furiatka_wariatka napisał(a):

> W czasach opisanych w książce, na wsi w szczegolnosci, kobiety 40+ to już wyglą
          > dały ma staruszki o ile w ogóle dożyły takiego wieku. A dzieci, takie 10 Jozki
          > w polu i w domu pracowały tyle co dorośli,no takie czasy.

Witek ma lat kilkanaście, jest sierotą, parobkiem i mieszka w stajni z Kubą.
          • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 22:54
            Witek to w ogóle wygrał los na loterii... Nie wiedziałam (nie doczytałam/nie sosłyszałam), że otrzymywano JEDNORAZOWE pieniadze, za wzięcie sierot, ale zwróciłam uwagę, że Kozłowa nie będzie stratna (pogrzeb zostanie opłacony), kiedy jedno z dzieci śmiertelnie się poparzyło się (ugotowało). W takim układzie nie opłacało się dbać o "znajdę"...
            • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 23:04
              Bo nie otrzymywano jednorazowych, "50 zlotych NA ROK daja, wielka obrada". Nie wiadomo, jak dlugo, tzn do jakiego wieku dziecka, ale to byla zapomoga (przez jakis czas) stala. Inna rzecz, ze rzeczywiscie niewielka, 50 zeta, czyli 7-8 rubli na caloroczne utrzymanie dziecka...
            • taki-sobie-nick Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 23:07

> no z dzieci śmiertelnie się poparzyło się

PRAWIE ugotowało
    • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (książka) 27.03.26, 23:02
      To jeszcze zapytam o Jewkę. Jak obstawiacie - dziecko jest Borynowe czy nie? Jak Jewka w ciążę zachodziła, żyła chyba jeszcze żona nr 2, Maryś
      • tt-tka Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 23:07
        To, ze zona zyla, to niekoniecznie przeszkoda (mlynarz ma zyjaca zone i ciagle mu przypisuja psowanie dziewek), ale obstawiam, ze jednak nie. Boryna mysli - sobie, nie ze komus mowi - ze nie moze zrozumiec, po co i dlaczego skarzyla, najwyrazniej sie nie poczuwa.
        • marooska Re: Pytanie do wielbicielek "Chłopów" (ks 27.03.26, 23:27
          A, nie pomyślałam, że przeszkoda dla Macieja. Raczej zgryzota dla żony, ale widać nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka