Dodaj do ulubionych

Regionalne potrawy z waszych miast

13.04.26, 13:19
Hej dziewczyny, jakie są wasze ulubione, endemiczne potrawy?

Prosto ze Szczecina- paprykarz szczeciński (ten z Biedronki, uwielbiam), pasztecik szczeciński (bleh), i moja ulubiona potrawa, o której dowiedziałam się na pierwszym roku studiów i jem do dziś- frytki w bułce, z sosem czosnkowym i keczupem.

A wasze miasta czym mogą się poszczycić?

* zdjęcie frytek moje, pasztecik z internetu, bo nie chodzę w takie miejsca 😅

Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:22
      Chyba musze odwiedzic ten twoj Szczecin, bylam tam lata temu, jakos mi nie po drodze, bo dojazd straszny.
      • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:10
        Szczecin na parę dni super, zwiedzałam miasto z przewodnikiem i jednym z punktów był bar z pasztecikami na dworcu, polecam, lokalny folklor i moim zdaniem lepsze to niż bułka z frytkami.
        • simply_z Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:14
          Mnie się podobało muzeum morskie.
    • gajmal Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:22
      Kaszuby - zupka brukwiowa na gęsinie.
      • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:23
        Już googluje, kocham zupy.
      • cichadziewuszka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 21:13
        Pogranicze Kaszub i Kociewia: ru...ki (mogą być z fjutem), purcle, zupa brzadowa, czernina, pulki ze śledziem, żuchel, plince, frikase, golce.
        • cichadziewuszka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 21:15
          Ocenzurowało regionalną potrawę🙃 to może tak - ruch Anki
    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:24
      Pochodzę ze Świnoujścia, więc różnicy wielkiej nie ma ( choć bułki z frytkami chyba nigdy nie widziałam, ale możliwe, że nie leżała w obrębie moich zainteresowań, więc nie pamiętam. Była za to hyłka jarska- wypchana surówkami i polana sosem i to lubiłam)'a paszteciki bardzo lubiłam za dziecka :p była taka buda obok przychodni w Ś-ciu gdzie sprzedawała pani z wąsem, zawsze szliśmy na paszteciki po szczepieniu czy innym bilansie. Dwa rodzaje do wyboru- z "mięsem" i pieczarkami+ barszczyk w plastikowym kubku którego nie dało się wziąć w rękę:p

• at.attin Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:25
        Potrawy z miast big_grin
      • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:25
        Hyłka- bułka* 😐
      • gunila7 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:29
        Teraz w tej pasztecikarni jest pączkarnia smile
        • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:38
          O, nie zburzyli tego jeszcze? 😅
          • gunila7 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:43
            Nie, i przychodnia też nadal funkcjonuje, wciąż mam tam lekarza rodzinnego
            • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:45
              🙂
              To teraz po szczepieniu chodzi się na pączki wink
            • alpepe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:24
              A kogo? Moja matka chodzi tam do mężczyzny big_grin
              • gunila7 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:36
                Tam są dwie przychodnie teraz, ja chodzę do nowamed, do młodej kobiety, ale od niedawna, bo poprzednia lekarka poszła na emeryturę. Więc za wiele jeszcze nie mogę powiedzieć na temat tej młodej, bo byłam u niej tylko raz.
                • alpepe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:05
                  Moja mama też tam. Była zapisana do kobiety, ale jak chciała iść, to akurat nie było terminów, no i wylądowała u pediatry big_grin
                • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:11
                  Co kieruje lekarzem żeby przyjmować w takiej spelunce ?
                  • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:33
                    Dlaczego w spelunce? Spelunką była buda z pasztecikami, przychodnia była normalna:p może nie jakaś ąę, ale normalna:p też tam miałam rodzinna, syn pediatrę a pietro wyżej prowadziłam ciażę u doktora gbura :p
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:35
                      Przypomniało mi się, że on się nazywał Bróg, ale był gburem:p
                      • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 06:04
                        Prawie anagramowy doktor
    • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:26
      Flaki z pulpetamy smile z Różyca 😀

W ogóle są jeszcze tam sprzedawane? Bo sam Różyc to jakiś okrojony taki.
      • heca007 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:28
        Nie wiem czy na Różycu ale na pewno nadal są sprzedawane w Barze Grochowskim wink Tylko chyba bez pulpetów.
        • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:36
          Eee, no pulpety muszą być, to są dopiero flaku po warsiawsku. smile I jeszcze były na Ŕóżycu pyzy w słoiku.
          Nigdy co prawda tam nie jadłam ale miejska legenda właśnie tamte ogłosiła daniami kultowymi.
          • heca007 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:43
            Ojca muszę zapytać on mógł jeść smile
            • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:58
              Pyzy jadłam. Te klasyczne- to chyba byla pierwsza połowa lat 80. ub. wieku...
        • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:57
          Napis tam to flaki po warszawsku, chyba...czyli muszą być z pulpetami.
          Nawiasem mówiąc, ulubionych bar proc. Religi 🙂
      • koko8 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:56
        W barze "Pyzy, Flaki Gorące!" przy bazarze można takie flaki zjeść. W słoikach (a jakże) podają też tradycyjne pyzy i kopytka. Warto tam wpaść, bo jedzenie pyszne, ale ta okolica Brzeskiej nieco przerażająca.
        • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:12
          Pyzy i flaki można zjeść w barze „pyzy, flaki gorące”, jedzenie pysze, okolica jak okolica, chodzę tam od lat do optyka (Zabkowska 11).
    • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:30
      Pasztecik szczeciński smaczny i lubię. Jadłam lata temu w jakimś kultowym miejscu w Szczecinie, nazwy nie pamiętam.
      Nie pasował mi tylko ten barszczyk, który był w komplecie bo nie jadam buraków. A nic innego, płynnego np. bulion do tego nie było.
      • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:35
        Może tu byłaś? To podobno jedyne miejsce, gdzie pasztecik jest dobry. Aleja Wojska Polskiego.
        *zdjęcie z internetu
        • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:46
          Chyba to właśnie to miejsce, wejście schodami w górę 😀
          Jakiś czas temu pisano o nich, w pandemii?, że mają trudny czas. Istnieje jeszcze ten lokal?

• alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:41
            Tak, istnieje, podejrzewam że może turyści tam chodzą, albo ma jakieś dofinansowanie.
        • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:56
          Wejście jak do najgorszej speluny
          Jaka ematka by skorzystała ?
          • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:31
            Do speluny po schodkach? Nie wydaje się to dobrym pomysłem.
        • marzenka12 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:12
          3 x chciałam tam kupic te paszteciki ale zawsze była kolejka. Im bardziej nie moge ich spróbować tym bardziej mam na nie ochote
        • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:14
          Jest jeszcze polecane miejsce na górze na stacji kolejowej, ale tam lepiej wziąć na wynos bo warunki lokalowe kiepskie.
      • gulcia77 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:34
        Ostatni raz byłam tam przed ślubem mojego kuzyna z mamą i ciocią, odstrzelone jak szczur na otwarcie kanału, bo czekałyśmy na godzinę ślubu, a wyjechałyśmy z Barlinka za wcześnie. Zdążyłyśmy zgłodnieć, pojeść pasztecików i jeszcze czekałyśmy pod zamkiem książąt na rzeczony ślub. A wcześniej bywałam często, bo w kamienicy na przeciw mieszkała moja kuzynka. Teraz mieszka w Skolwinie, to i na paszteciki się nie chodzi. W każdym razie wspominam z sentymentem.
    • jkl13 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:40
      Ja tylko chciałam powiedzieć, że paprykarz szczeciński jest produkowany pod Koszalinem wink – Dega ma siedzibę w Karnieszewicach.
    • helka.na.zakrecie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:54
      Cebularz.
      Pierogi ruskie z miętą
      • kurt.wallander Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:15
        O, Lublinianka smile

A pierog z kaszą gryczaną znasz?

I lemieszkę?

No i forszmak.
        • koko8 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:58
          kurt.wallander napisała:
          >
          > I lemieszkę?
          >

Uwielbiam, niestey nie jadłam dawno. Zrobilabym sama, ale jakos mi świta pracochlonny sposób jej tworzenia (ubijania?).
        • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:23
          kurt.wallander napisała:

> A pierog z kaszą gryczaną znasz?
          >

Ja go znam spod Biłgoraja (gdzie często spędzałam wakacje u rodziny).
        • helka.na.zakrecie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:42
          kurt.wallander napisała:

> O, Lublinianka smile
          >
          > A pierog z kaszą gryczaną znasz?
          >
          > I lemieszkę?
          >
          > No i forszmak.
          ..

Jak mogłam pominąć te z kaszą gryczaną!
          A lemieszki nie kojarzę🤔
        • helka.na.zakrecie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:45
          I jeszcze:
          U mojej Babci matczystej to był piróg,
          U Babci ojczystej- kaszak.
          Czyli ciasto drożdżowe nadziewane kaszą gryczaną pieczone w blaszce
          • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:12
            U mojej ciotecznej babci spod Biłgoraja kasza gryczana (niepalona) była zaparzana gorącym puree ziemniaczanym, a ciasto nie było drożdżowe.
            • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:16
              Kto to cioteczna babcia-?
              • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:29
                siedemkropek82 napisała:

> Kto to cioteczna babcia-?

Siostra mojego dziadka (i ciotka mojej matki).
      • paszczakowna1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:23
        Ruskie z miętą? Ja znam pierogi z kaszą gryczaną i z serem z miętą.
      • koko8 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:54
        Ruskie to ruskie, ruskie z miętą nie wystepują w przyrodzie.
        Z miętą są natmiast lubelskie, z kaszą gryczaną i serem białym.
        • helka.na.zakrecie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:43
          Ruskie z.miętą występują!
          Smaki dzieciństwa...
      • n-ell Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:37
        Też lublinianka 😊, ale u mnie z miętą są te z serem i kaszą gryczaną. Wolę cebularze
        • paszczakowna1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 23:33
          > ale u mnie z miętą są te z serem i kaszą gryczaną

Bardzo dobre polane gęstym jogurtem (pod warunkiem że nikt nie wpadnie na pomysł, by nadzienie posłodzić, fuj).

W Lublinie się jeszcze jada (albo jadało) kaszę gryczaną z mlekiem w charakterze zupy mlecznej. Nadspodziewanie smaczne. (Moja mama jest z Lublina).

> Wolę cebularze

Cebularze to jest nadpieczywo, ale poza Lubelszczyzną trudno o dobre (jakieś pizze udające cebularze, zupełnie nie o to chodzi).
          • koko8 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 19:17
            paszczakowna1 napisała:

> > ale u mnie z miętą są te z serem i kaszą gryczaną
            >
            > Bardzo dobre polane gęstym jogurtem (pod warunkiem że nikt nie wpadnie na pomys
            > ł, by nadzienie posłodzić, fuj).
            >

Moja babcia Lublinianka tak właśnie mi te pierogi podawała- ze słodką śmietanką i cukrem. Nie znoszę słodkich pierogow (np. z owocami), ale te twarogowe z kaszą przełamane odrobiną cukru to raj, przynajmniej w moich wspomnieniach.
            • paszczakowna1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 08:34
              > Moja babcia Lublinianka tak właśnie mi te pierogi podawała- ze słodką śmietanką i cukrem. Nie znoszę słodkich pierogow (np. z owocami), ale te twarogowe z kaszą przełamane odrobiną cukru to raj, przynajmniej w moich wspomnieniach.

Za całym szacunkiem dla babci, dla mnie brzmi to strasznie. Od dzieciństwa nienawidzę potraw, które są posłodzone, a których znam smak bez cukru (słodkie jest OK tylko wtedy, gdy mi mózg mówi, że "tak ma być").
    • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:55
      Kurczę nie wiedziałam że paprykarz jest specjalnie ze Szczecina i dla Szczecina myślałam że to po prostu Polski znak

I wydaje mi się że kiedyś był mega Popularny tak z 20 lat temu a teraz mimo takiego nagłaśniania jednak jest to produkt upadły

Jak mam coś kupić takiego do kanapek polskim sklepie to jednak wybiorę pasztet a nie paprykarz musicie się bardziej postarać
      • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:01
        Paprykarz,przynajmniej ten na export:p bardzo się popsuł. Że dwa lata temu mnie naszło jak zobaczyłam w niemieckim Rewe i to w ogóle nie było to, co pamiętałam z dzieciństwa... Wodnisty jakiś, wypłowiały i w ogóle bez smaku sad
        • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:04
          No właśnie nie pamiętam w sumie kiedy raz ostatnio jadłam ale pamiętam z dzieciństwa i czasów studenckich że to był który się chętnie sięgało mimo że w ogóle nie był jakoś reklamowany czy coś a teraz kijem bym nie trzeba zaganiać żeby to kupić
        • snakelilith Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:24
          szarmszejk123 napisał(a):

> Paprykarz,przynajmniej ten na export:p bardzo się popsuł. Że dwa lata temu mnie
          > naszło jak zobaczyłam w niemieckim Rewe i to w ogóle nie było to, co pamiętała
          > m z dzieciństwa...

O tak. Też kupiłam. Z nadzieją na smakowy highlight. Ble...
          Nie byłam tylko pewna, czy moje wspomnienia mnie oszukują, czy ten nowy jest faktycznie tak beznadziejny. Szukałam po tym nawet przepisu w necie na domowy, bo narobiłam sobie smaka na paprykarz, a tu takie rozczarowanie.....
          • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:31
            Hmmmm, no nie wiem..mnie się jakoś od zawsze z najgorszymi latami komuny kojarzył i omijałam szerokim łukiem wink
            To już prędzej zwykłą pasztetową zjem albo ser smażony z kminkiem. Ten ostatni to, zdaje się, coś na kształt regionalnego wyrobu - tak przynajmniej kiedyś usłyszałam od znajomej z Warszawy, że ona nigdy czegoś takiego nie jadła. Prawda to..?
            • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:35
              Taki ser robiły moje ciotki spod Kalisza. Do dziś pamiętam smród zgliwiałego sera 🤢W moich rejonach się tego nie jadło.
              • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:45
                Keskese "zgliwiały ser"?
                • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:47
                  To twaróg zostawiony na kilka dni w ciepłym miejscu ( zwykle na szafie) który wali trupem. Potem się go smaży i tak powstaje smażony ser z kminkiem:p
                  • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:49
                    Na szafie w pokoju ?
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:56
                      No, takie mam wspomnienie z dzieciństwa, że na szafie w pokoju stała wielka miska z tym serem przykryta ścierką i ciotka tam zaglądała żeby sprawdzić czy już zgliwiał:p
                    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:09
                      Albo na szafie w kuchni.
                      Albo na strychu
                  • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:50
                    szarmszejk123 napisał(a):

> To twaróg zostawiony na kilka dni w ciepłym miejscu ( zwykle na szafie) który w
                    > ali trupem. Potem się go smaży i tak powstaje smażony ser z kminkiem:p

No nieeeee, noooo - tym trupem to już pojechałaś, Szarm tongue_out
                    Nie jest wcale tak źle, przynajmniej jeśli o gotowy wyrób chodzi big_grin
                    • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:51
                      Niektóre ą i ę frrrrancuskie sery gorzej dają!!

LOL
                      • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:58
                        Najgorszy, z jakim miałam coś wspólnego był jakiś ser duński, który kiedyś kolega mi przywiózł w podarku :p tego się nie dało, musiałam wyrzucić zanim sąsiedzi wezwą policję:p
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:52
                      Gotowy wyrób to i ja lubię, ale stan pośredni zwala z nóg :p
                    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:11
                      Popieram. Trup wydziela inny zapach. Fakt, gliwiejacy ser ma specyficzny mocny zapach. Ale do trupa i niektórych francuskich serów mu bardzo daleko.
                  • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:14
                    I po co ja pytałam?????🤢🤢🤢
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:25
                      To jest jedna z tych potraw kiedy się zastanawiam jak ktoś na to w ogóle wpadł:p
                      • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:30
                        Kanapka z surströmming, podana jako rarytas w Sztokholmie. OMG do dziś mi się śni po nocach, choć nie miałam z nią kontaktu organoleptycznego. Kilkoro z naszej grupy chwaliło.
                        >>To jest jedna z tych potraw kiedy się zastanawiam jak ktoś na to w ogóle wpadł:p
                        Może zapomniał włożyć twaróg do lodówki i minimalizował straty?
                        • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:30
                          Zapomniał o twarogu i wyjechał na długi weekend 😅
                        • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:09
                          mizantropka65 napisała:

> >>To jest jedna z tych potraw kiedy się zastanawiam jak ktoś na to w og
                          > óle wpadł:p
                          > Może zapomniał włożyć twaróg do lodówki i minimalizował straty?
                          Ten ser robiło się jeszcze w czasach przedlodowkowych 😜
                          >
                          • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:09
                            No i cała pracowicie opracowana teoria poszła się... paść.
                  • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:04
                    babcia dodawala sody, mniej wtedy cuchnal tongue_out a jak po topieniu przestygl to dodawala zoltko, no i kmninek. jakie to bylo dobre smile

jak zobaczylam w markecie 'ser smazony' i oczywiscie z niemiecka flaga tongue_out to wrzucilam bez zastanowienia do koszyka i juz bylam myslami przy kolacji... coz, okazalo sie, ze sam ser w calkiem dobrej konsystencji tylko dlaczego sypneli do niego kumin?????? pewnie znow dla kogos comino i comino aleman (czyli kmninek) to jedno i to samo 🤬
                    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:12
                      U mnie żółtko też było grane. Ser był bardziej kremowy. I niestety kminek również. Dopóki nie zaczęto odlewać dla mnie i mojego kuzyna sera PRZED dodaniem kminku.
                    • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:25
                      Moja babcia smażyła z całym jajkiem.
                  • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:24
                    Ej, on nie wali trupem, tylko starymi skarpetami! Ale po usmażeniu i tak jest pyszny (moja babcia często robiła).
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:25
                      Po usmażeniu nie mam mu nic do zarzucenia:p
                • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:49
                  mizantropka65 napisała:

> Keskese "zgliwiały ser"?
                  >

Taki przepis znalazłam.
                  Nigdy nie robiłam sama i nie jestem z Kujaw wink
                  • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:55
                    No nie, w przepisie ciotek to ten ser stał zdecydowanie dłużej, ze dwa- trzy dni pewnie.
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:01
                      Gugiel ejai też mówi, że kilka dni
                  • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:19
                    Po wyjaśnieniu szarm, zrezygnowałam ze zgłębiania tematu.Przepraszam
                    • abasia0 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:11
                      Wy o jedzeniu czy o broni chemicznej?
                      U mnie standard: kluski z dziurką, modra kapusta i rolada🙂 kuchnię pomorską i śląską łączy cytrynowa szpajza / wygląda dobrze ale nie jadłam/.
                      • snakelilith Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:22
                        abasia0 napisała:

> Wy o jedzeniu czy o broni chemicznej?
                        > U mnie standard: kluski z dziurką, modra kapusta i rolada🙂 kuchnię pomorską i
                        > śląską łączy cytrynowa szpajza / wygląda dobrze ale nie jadłam/.

Cytrynowa szpajza może być bronią chemiczną, bo robi się ją z surowych jajek. Klasyka deseru śląskiego wesela. Można zatruć salmonellą całkiem duże towarzystwo na raz. big_grin
                        Zajadałam się w latach 70-80 tych, gdy świadomość salmonelli nie była jeszcze zbyt wielka, a i nie było jeszcze knajpowego cateringu, kucharki weselne były śląskimi babami z pruskim ordnungiem i brały do tego celu tylko bardzo świeże jajka.

• mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:05
                    wielkopolskie korzenie i ser zgliwialy bywal czesto
                  • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:14
                    Nie. To absolutnie nie to. Owszem, otrzymasz stopiony ser, ale smak zupełnie inny. Wielkopolski zawdzięcza charakterystyczny smak właśnie gliwieniu.
                    • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:28
                      kochamruskieileniwe napisała:

> Nie. To absolutnie nie to. Owszem, otrzymasz stopiony ser, ale smak zupełnie in
                      > ny. Wielkopolski zawdzięcza charakterystyczny smak właśnie gliwieniu.

Ekhem, a dlaczego wielkopolski? Nie mam żadnych rodzinnych związków z Wielkopolską, a moja babcia która często przyrządzała zgliwiały ser pochodziła spod Lwowa...
                      • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:31
                        Bo to wielkopolska potrawa regionalna, co nie znaczy, że nie mogła być robiona i gdzie indziej.
                        • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:35
                          Skoro była popularna gdzie indziej (bez związku z Wielkopolską), to niezbyt regionalna.
                          • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:36
                            www.gov.pl/web/rolnictwo/wielkopolski-ser-smazony
                            No nie ja to wymyśliłam wink
                            • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:38
                              No to sobie przywłaszczają tongue_out
                              • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:39
                                big_grin
                              • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:43
                                Ha, no i teraz wszystko się zgadza, moja babcia z Galicji tongue_out
                                pl.wikipedia.org/wiki/Ser_domowy_sma%C5%BCony
                          • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:11
                            No pisałam też o śląskie hauskyjzji. Też jest produktem regionalnym. A praktycznie sposób robienia taki sam
                    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:39
                      kochamruskieileniwe napisała:

> Nie. To absolutnie nie to. Owszem, otrzymasz stopiony ser, ale smak zupełnie in
                      > ny. Wielkopolski zawdzięcza charakterystyczny smak właśnie gliwieniu.

To było do chłodnych dłoni, która linkował przepis! To przepis z innego regionu. Chyba Kujaw.
                    • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:40
                      i im dluzej 'gliwiony' tym ostrzejszy smak
                • gulcia77 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:38
                  W Lesznie się robiło bez kminku. Ale zapach zgliwiałego sera nie do zapomnienia. Choć uwielbiałam sam produkt gotowy.
              • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:46
                wink Nigdy nie próbowałam zrobić sama.
                Ale raz na tzw. ruski rok zjem, ze smakiem nawet.
            • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:07
              Ten ostatni to wielkopolskie danie regionalne. Nieznosilam go ze względu na kminek. Ponieważ u mnie w domu robiło się go, ser polubiłam, gdy podczas jego produkcji odlewano go trochę przed dodaniem kminku. 🙂. Ale zapaszek zgliwialego sera jest ..o rety. Już go czuję..
              Obecniy twaróg niezbyt się nadaje do domowej produkcji takowego. Jak mi tłumaczył mleczarz, dodaje się teraz podpuszczki sztucznej by wytrącił się skrzep twarogowy. Dlatego ser gorzknieje i psuje się, a nie gliwiwje.
              Rany, alle mi smaku narobiłaś, przywołując ten ser. Najlepszy w bloku, na wagę z mleczarni w Śremie lub Gostyniu. W Warszawie praktycznie nieosiągalny. Czasem bywa w Auchan. Lub Biedrze (bardzo rzadko) w pudełkach.
              Ten ser na takiej ciemnej, świeżej bułce poznańskiej, to smak świetnych wakacji w dzieciństwie.
              Na Śląsku to hauskyjza
            • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:43
              Warszawianka od paru pokoleń i nigdy u nikogo z rodziny sera smażonego z kminkiem nie jadłam, ani nie widziałam. Pierwsze słyszę o takim rarytasie.
              • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:12
                Spróbuj, jak go gdzieś na mierzysz..
                W pudełkach bywa firmy Frąckowiak w słuchanie. Czasem z Nowego Tomyśla. Uwaga smażonego z Czarnkowa nie polecam...nie udaje im się.
                • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:12
                  Auchanie miało byc
                • kk345 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:53
                  Z Nowego Tomyśla jest najlepszy, od lat.
                  • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 20:16
                    Jest bardzo ok. Moim faworytem jest kupowany na wagę z bloku. Mleczarnia że Śremu albo z Gostynia.. Ale do dostania tylko w okolicach mleczarni sad
                  • areyoubetter Re: Regionalne potrawy z waszych miast 17.04.26, 13:24
                    Zgadza się. A w ogóle to najlepiej podgrzać go w mikrofali i tak z bułeczką... Takie poznańskie fondue, a ma tylko 10% tłuszczu smile
          • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:11
            natchniona nostalgia tez szukalam przepisu na paprykarz i glownie trafilam na takie z ryba wedzona i jakos mnie nie przekonaly, zreszta z wedzonych ryb to u mnie losos ogolnie dostepny

i zrobilam 'na czuja', calkiem dobry wyszedl i czesto powtrzam, jak zostanie ryby w warzywach z obiadu
            • pani.asma Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:13
              Niech ci Alexis wyślę zgrzewkę prosto z taśmy
        • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:21
          Dobrze. Przyznam się. O ile większość potraw wymienionych w wątku nie jest mi obca pod względem smaku, to paprykarza szczecińskiego i pasztecików nigdy nie jadłam. Mimo, zen dzieckiem i nastolectwo spędziłam w PRL. Paprykarz był w domu zakazany, podobnie jak parówki ( i bułki -Marta graca, rozumiesz mnie z tymi bułkami?,,😁), ponieważ "składał się wyłącznie z odpadków" (cytat rodzica..)
          Paszteciki wyguglalam, spróbuję zrobić ale poproszę o wskazanie przepisy, który najbardziej przypomina ten paprykarz sprzed lat. Może ktoś ma taki (w sieci jest mnóstwo). O obecnym kupnym już czytałam...a chciałabym spróbować czegoś, co przypomina oryginalny, dawny smak.
          Ps. Szczecin mi kompletnie nie po drodze, łatwiej mi w domu spróbować zrobić
          • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:27
            Można kupić online
            paprykarzszczecinski.com/
            • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:40
              Ale podobno to już nie to!
              • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:57
                Ten jest tradycyjny, robiony w Szczecinie i jak czytam listę składników to wygląda dobrze, to nie jest ten produkt w sreberkach. Nie jadam ryb więc nie wiem, ale tata jadł w czasie wakacji w Szczecinie i bardzo mu smakowało, podobno przypomina ten sprzed wielu lat, taki prawdziwy.
          • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:36
            na tarce scierasz kawalek selera (ja z musu naciowy), marchewke, troche pora (biala czesc) albo cebuli papryka, dusisz na oleju, dodajesz slodkiej papryki w proszku i odrobine ostrej, pieprz, podlac troche woda i teraz idzie koncentrat pomidorowy, nie zadna pasata!, na tym etapie dodaje kawalki ryby ale mozna dodac np ugotowana parze albo wedzona jak ktos lubi i niech dusi w wtych warzywach, dosolic do smaku i jak ryba bedzie miekka dodaje ryzu ugotowane , powiedzmy al dente, mieszam paciaje i juz
            najlepsze na drugi dzien jak sie dobrze schlodzi i przegryzie

mozna zapakowac w sloiki i tyndalizowac
            • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:37
              najwiecej marchewki i pora dodaje
              • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:42
                No to spróbuję. Co prawda ryż jest u mnie na liście potraw zakazanych, ale spróbować mogę. .
                • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:48
                  ale tego ryzu duzo byc nie musi, moze czerwony? albo nieluskany?
        • mocca26 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:51
          Polecam ten z Wolina www.kubeksmakow.pl/pl/producer/Ryby-z-Wyspy-Wolin/33

Dobry, przynajmniej jeszcze niedawno
          • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 21:53
            Oczywiście musiałam wyguglać i przeczytałam taką oto opinię
            "Bardzo dobry paprykarz, dobry skład. Nie zajeżdża bezczelnie rybą"
            Już jest w koszyku, dzięki. Tęskniłam za paprykarzem, ale trafiałam tylko na "bezczelne" namiastki
            • mocca26 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 15:39
              To ma nadzieję, że będzie smakował.

Ja poszłam o krok dalej i próbowałam sama zrobic, ale śrendio wyszło, delikatnie mówiąc. Może kiedyś jeszcze podejmę próbę
      • andace Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:27
        Paprykarz szczeciński jest na liście produktów tradycyjnych i jest nawet pomnik paprykarza i sam produkt ma całkiem ciekawą historię.

pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski

Obecnie produkowany jest przez firmę Nemo ze Szczecina, w oparciu o pierwotną recepturę
        paprykarzszczecinski.com/
    • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 13:57
      U mnie nie jada się w regionie kaczki,gęsiny,dziczyzny-w życiu tego nie jadłam ani w gościach,ani na weselach,i znajomych,na imprezach i po rodzinie!!!!!!nigdy!!
      • kk345 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:54
        W regionie to się jada na pewno, po prostu w twojej bance nie.
        • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 19:29
          W regionie też się nie jada!
          • kk345 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 09:10
            Pozwól, że nie uwierzę w twoje wyjątkowo ubogie doświadczenie życiowe i uproszczoną wizję świata.
            • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:46
              Nie musisz.Nie pisałam do Ciebie.
    • olaf2011 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:29
      Fuczki - placki z kiszonej kapusty
      • chlodne_dlonie Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:32
        Oo, a o tym słyszałam, ale nigdy nie jadłam!
        Brzmi jak coś, co bym zjadła chętnie smile
      • vivyan Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:51
        Oooo fuczki są pyszne!😍
      • ponis1990 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 22:31
        Dzieki za pomysł na obiad, to nie moja potrawa regionalna ale je jadłam! I robiłam. i O nich zapomniałam. A teraz sobie przypomniałam <3
        • cudko1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:49
          ponis1990 napisała:

> Dzieki za pomysł na obiad, to nie moja potrawa regionalna ale je jadłam! I robi
          > łam. i O nich zapomniałam. A teraz sobie przypomniałam <3
          >

czy moge prosci przepis? kiszona kapusta pieczona, smazona, gotowana to cos co kocham, ale o plackach pierwszy raz slysze wink
          • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:52
            A jadłaś kiedyś tosty ( takie wiesz, nie jedna kromka, tylko typu sandwich ) z kiszoną kapustą? Zaskaujaco dobre!
          • olaf2011 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 09:26
            Ciasto jak na naleśniki, gęstsze trochę, do tego odciśnięta kiszona kapusta. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, śmietaną
    • bazia_morska Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:33
      Licytacja komornicza w sosie słodko-kwaśnym.
      Eksmisja wiosenna z jajkiem.
      Egzekucja z musem z szarej renety.
      • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:36
        😂😂😂 obiecuję, że dopisze ciąg dalszy, na razie sąsiadka łazi po ludziach i szuka współczucia. Do mnie nie zapukała.
        • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:42
          I znowu będzie Ośla ławka.
          • bazia_morska Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:08
            Tak, szkoda, że takie piękne świadectwo dobroci poleciało na oślą.
          • marzenka12 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:39
            angazetka napisała:

> I znowu będzie Ośla ławka.
            >

ciekawe za co, bo niczego obrazliwego tam nie bylo, az tak klikalas ze automat sie zagrzał?
            • baletnicazielona Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:56
              Nie, to nie ona. Nie starczyłoby jej czasu między usilnym żebraniem o uwagę rikiego a je**aniem celebrytek na innym forum.
              • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:07
                baletnicazielona napisał(a):

> Nie, to nie ona. Nie starczyłoby jej czasu między usilnym żebraniem o uwagę rik
                > iego a je**aniem celebrytek na innym forum.

Ale się przywaliłas, może gromadzi Teczkę na Rikiego, nie o tym jest Von Tag
                • nastarana Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:26
                  sztalugi1234 napisała:

>
                  > Ale się przywaliłas, może gromadzi Teczkę na Rikiego, nie o tym jest Von Tag

„Teczkę”, powiedziała „teczkę” 😂😂😂
                  • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:32
                    Chory fanklub.
                    • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:39
                      angazetka napisała:

> Chory fanklub.
                      >

Yyy, a Tobie o co chodzi? LKogo fanklub, Ryczarda? Wypraszam sobie, fuu.
            • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:03
              Bankowo ktoś zgłaszał natrętnie. Już parę razy pisałam o sąsiadkach i jakoś żaden z tych postów nie trafił na Oślą.
    • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:34
      Zalewajka świętokrzyska - wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, parzybroda, kugel, goły
    • mariola233 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:48
      Chełm województwo Lubelskie

Cebularze
      Pierogi ruskie
      Bułki z kaszą gryczaną
      • mariola233 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:59
        A jeszcze psiocha
    • gryzelda71 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 14:58
      Podlasie to kartacze lub cepeliny, babka ziemniaczana, zwana niekiedy ulnikiem( myślam, ze tak mój ojciec se wymyślił, ale nie), kiszka ziemniaczana, pierekaczewnik, ser koryciński z ciast marcinek i skacze, no i duch puszczy😜
      • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:02
        Buza. Sękacz.
        • gryzelda71 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:08
          W sumie buzy nigdy nie piłam i całkiem niedawno sie o niej dowiedziałam. Ale jest.
          • dwaguziki Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 13:21
            gryzelda71 napisała:

> W sumie buzy nigdy nie piłam i całkiem niedawno sie o niej dowiedziałam. Ale je
            > st.

Jest. W smaku taka powiedzialabym srednia. Ale dobrze "wchodzi" z chalwa.
            • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 18:50
              Mój pradziadek po wypłacie wracał do domu z buzą i chałwą dla dzieci smile
      • paszczakowna1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:21
        A kakory (coś w rodzaju pasztecików drożdżowych z soczewicą)?
        • gryzelda71 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:30
          Tez nie jadłam.
      • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:39
        pierekaczewnik- nie znam ale z opisu lubię! Z resztą, resztę też lubię. Babka ziemniaczana była moim kulinarnym olśnieniem kiedyś 😍
        • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:17
          Z sosem z opieniek (taką podano mi w Hajnówce) jest doskonałą.

A i z wrót aPodlasia- Drohiczyna- zaguby!
          • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:16
            Mnie podali babkę odpiekana na ognisku w takim żeliwnym, wielkim garze/formie kiedy byłam na czymś w rodzaju wyjazdu survivalowego, to było coś cudownego! Było zimno, bo to był listopad, przez ostatnie trzy dni jadłam chleb z konserwą i pilam wodę ze strumienia i ta babka była dosłownie spełnieniem moich marzeń 😍
          • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:33
            Jezu, zaguby to jest niebo w gębie.
      • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:47
        Podlasie, pyszne wszystko, mniam. Bywam czasem w Supraślu i nigdy nie mogę oprzeć się tym smakom.

Skacz to rozumiem Sękacz.
        A duch puszczy?
        • angazetka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:53
          Bimber wink
          • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 16:06
            No fakt, bimber! Skoncentrowałam się na ciastach 😀
      • cudko1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:52
        gryzelda71 napisała:

pierekac
        > zewnik, 😜

ja z podlasia, ale pierwszy raz slysze suspicious co to jest ?
        • gryzelda71 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 18:58
          Tatarski specjał. Super cieniutkie ciasto warstowe z roznym nadzieniem.
          W Kruszynianach mozna zjeść.
    • daniela34 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:28
      Tarninówka! O ile to potrawa 🤔
    • kadfael Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 15:58
      Plyndze, pyry z gzikiem i szneki z glancem!
      • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:04
        Kocham pyry z gzikiem!!
      • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:08
        siostro!
        • kadfael Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:12
          😍
          • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:18
            A szabelek i galart?
            • mayaalex Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:38
              I szare kluski
              • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:07
                oczywiscie wylacznie z surowych pyrow !
                moj tatko lubil z bialym serem i skwarkami, jak ze skwarkami i mamina kapiusta 'po litewsku" albo odsmazane
                • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:07
                  *ja
              • memphis90 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:46
                I szagówki!
            • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:05
              tez!
      • memphis90 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:45
        I ślepe ryby…
        • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:50
          babcia robila dobrego slepego sledzia - sekret w dobrej smietanie i utarciu drobno posiekanej cebuli z odrobina cukru
    • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:08
      lokalnie to wielbie machas z parmezanem, nie ma ilosci, ktorej bym nie zjadla

ale tez jest cos czego nie tkne, za zadne pieniadze
      es.wikipedia.org/wiki/Curanto
      absolutnie nie polecam tongue_out

z wielkopolskich korzeni to oczywiscie
      pyry z gzikiem!
      • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:17
        Dzięki, uwielbiam muszle, na pewno je zrobię.
        • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:29
          co zrobisz? do curanto trzeba dol w ziemi wykopac tongue_out

a machas chyba tez nie, z powodu braku dostepnosci - to ednemiczne malze czilijskie wink nie sadze by byly w PL, ot tak, dostepne
          teoretycznie da sie zrobic z innymi ale to juz nie bedzie ten smak
          • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:35
            Małże- wiadomo, że nie dostanę takich jak Chile, pojadę do Selgrosa i może coś wybiorę 😬
            • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:44
              i bedziesz dol w ogrodku kopac? a pierwsze lepsze muszle nawet zapieczone z parmezanem nie beda machasami - to sa dosc duze muszle, ktore sie czysci, odcina 'jezyk', lekko sie rozbija, odrobina masla na dno muszelki, rozbity 'jezyk; parmezan (moze byc inne ser) i zapieka, a o lekkie rozbicie 'jezyka' jest kluczowe, inaczej wychodzi twardogumiaste, niesmaczne

jak juz chcesz to zrob
              en.wikipedia.org/wiki/Paila_marina
              • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:52
                Nie będę kopać dołu, chyba nie miałabym gdzie- znalazłam przepis w internecie na te małże z piekarnika.
                • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:53
                  delishglobe.com/recipe/chilean-machas-a-la-parmesana/
                  • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:06
                    jak znajdziesz machas i je odpowiednio przygotujesz (czyli dobrze oczyscisz muszle - jedna bedzie potrzebna, odetniesz tylko 'jezyczek' i lekko rozbijesz - jak pisalam)

jadlam takie nierozbite i zawsze byly niesmaczne

ale sie nie upieram, wszak kazda muszle mozna zapiec z serem
                    • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:12
                      A ja nie lubię połączenia owoców morza z produktami mlecznymi, jakoś mi się to kłóci.
                      • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:05
                        ale akurat maczasy z parmezanem, dobrze zrobione to sa mecyje smile

inne skorupy to juz nie ten smak i bywaja obrzydliwe
                • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:55
                  ten?
                  martita.cl/recetas/curanto-al-horno

lojalnie uprzedzam, curanto, nawet jesli nie z dolu w ziemi, to mocne przezycie tongue_out zapachowe rowniez
            • aankaa Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:45
              nie zapomnij, że świeże owoce morza dostarczane są we czwartki i piątki
    • heca007 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 17:31
      Wuzetka chyba tylko wink
      • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:06
        walbrzyski torcik basia smile
        • b.bujak Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:19
          mysiulek08 napisała:

> walbrzyski torcik basia smile
          >

a po sąsiedzku Michałki smile
          • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:27
            tez smile
      • mdro Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 22:54
        No nie tylko! Schab. Flaki. Pyzy.

Schabu nie jadłam całe wieki, nie wiem, czy gdzieś jeszcze podają. Pyz też nie. Flaki całkiem niedawno, ale w Łodzi wink.
        • mizantropka65 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 06:03
          Schab zamawiam w cateringu. Uwielbiam i daję sobie w tym wypadku dyspensę na wieprzowinę. Fantastyczne pyzy (też dyspensa) kupuję na pobliskim bazarku. Mniam😋
          • mdro Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 15:01
            Gdzie zamawiasz schab po warszawsku?
    • nawoyka_2 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:20
      5 lat w Szczecinie a buły z frytkami nie widziałam. Takie buły w Barze-Rab kupowałam ale pełne warzyw. Z sosem.
    • czarna_kita Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 18:51
      Kaszuby - ryz z białym sosem. Uwielbiam !
    • memphis90 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 19:47
      Ale bym zjadła bułkę z pieczarkami…
      • kk345 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:59
        Na Deptaku jest budka/tramwaj z tradycyjnymi bułami z pieczarkami, Adi z Kociaka to firmuje swoją marką.
    • pepsi.only Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:38
      Po 1) Zalewajka- to nasza królowa!
      po 2) kapuśniak (zwany kwoskiem) i prażoki,
      i 3) knedle na słodko z owocem, najczęściej z truskawkami, podane z kapustą zasmażaną z boczkiem.

a dalej to:

kluski żelazne (czasem zwane betonami, czyli kluski łyżką kładzione) ze skwarkami,
      kompot z makaronem, zupa gruszkowa
      pampuchy na słodko,
      żulik (chlebek z karmelem),
      tatarczuch - chlebek/placek z tatarki czyli z mąki gryczanej
      kapusta z grochem,
      śledzie pod pierzynką,
      śledzie z cebulą w śmietanie i ziemniaki- chociaż to chyba ogólnopolska potrawa
      Piernik z marchwi.
      Zupa chrzanowa i kugiel (ale nie jadłam, jedynie słyszałam)
      • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:16
        Pepsi, jak w Łodzi robi się kapustę z grochem? Kiedyś jadłam, dobra była..

Mój ojciec nie mający z Łodzią nic wspólnego, lubił do gęstej zupy dodać podgotowaną kapustę kiszoną. Też tak lubię, ale chciałabym taką czysta kapustę z grochem. Bez mięsną ( jadłam jako potrawę wigilijną, postną)
        • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:27
          nie wiem jak w Łodzi ale w domu robilo sie zawsze na wigilie

kapuste w zaleznosci od kwasnosci przeplukac albo nie, troche posiekac
          drobno posiekana cebule zezlocic na oleju, dodac kapuste, podsmazyc, dolac wody, dusic do miekkosc, listek laurowy, ziele ang, pieprz, majeranek, pod koniec gotowania dodaje sie ugotowany groch (caly, nie luskany) i jeszcze razem gotuje, im bardziej miekki groch, tym lepiej, mozna dodac cukru albo miodu, to zalezy od smaku

byla tez wersja z zasmazka ale ja odmawialam jedzenie wiec zostala bez

w wersji pozawigilijnej, cebule podsmaza sie z boczkiem, do tego dziadek preferowal szare kluski
        • pepsi.only Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:30
          Na ok 1kg kapusty kiszonej trochę mniej niż 0,5kg grochu w połówkach, gotuję osobno, jak groch jest miękki, to łączę (część grochu można ugnieść ), dodaję też 2 spore cebule podsmażone, i jeszcze troche razem gotuję, żeby te smaki przegryzły się. Z przypraw sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe (odrobina majeranku czy kminku nie zaszkodzi) .
          Jeśli ma być na wigilię to bez okrasy.
          Jeśli nie - można polać skwarkami. smile
          • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:30
            Dziękuję 🙂
      • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 13:08
        kluski żelazne (czasem zwane betonami, czyli kluski łyżką kładzione) ze skwarkami

Czy to te co sie nazywaja szare tez czyki 50 proc gotowane 50 proc surowe ziemniaki i jajko?
    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 20:44
      Nikogo z Wrocławia nie ma w tym wątku?
      Bo o knyszy cicho...
      • zandt Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:09
        Lodz ma duzo lokalnych potraw, ktor3 co prawda bywaja tez w innych regionach, ale sa specyficznie przygotowane. Np lodzka zalewajka nie jest zaprawiana smietana, prazoki jada sie okraszone podsmarzona cebula, sledzi z ziemniakami nie polewa sie smietana, wodzianke krasi sie smalccem itp.
        • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:20
          Wodzianka,prazoki-pierwsze słyszę
        • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:28
          prazoki to pyry zaparzane z mąką?
          • zandt Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:31
            Tak.
          • pepsi.only Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:31
            Tak, to są właśnie prażoki. smile
            • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:37
              jake to bylo zapychajace wink
              w domu robilo z pszennej mąki i do tego skwarki z boczku
              • ponis1990 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 22:39
                A ja to znam pod nazwą prażuchy. kartofle zaparzane z mąką, przekładane boczkiem i tłuszczem, popijane kefirem.
      • delorianka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 01:00
        Haha, najpierw się wpisałam, potem sprawdziłam początek wątku. Knysza 😍 jadłam niedawno na Wajgla, dobra!
    • siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:26
      Południe Polski -blizej Ukrainy-kutia
      • hasty Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 08:09
        Pierogi z ciastem ziemniaczanym, kugel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka