Dodaj do ulubionych

Regionalne potrawy z waszych miast

• siedemkropek82 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 21:28
      Obwarzanki /precle.
    • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 13.04.26, 22:41
      Jeszcze jeden specjal warszawski przypomniał mi się. Pańska skórka!
      • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 17:23
        A to nie jest krakowski?
        • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 17:25
          Doczytałam, nie jest, przepraszam oba miasta!
        • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 17:49
          sztalugi1234 napisała:

> A to nie jest krakowski?

Krakowski jest miodek turecki. Zawsze muszę sobie kupić tutkę miodku pod cmentarzem.
          • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:22
            Wyguglałam, toż to nugat!
            • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:26
              Nie, to nie nugat, nugat jest raczej miękki i zrobiony na bazie białek ubitych z cukrem, a miodek turecki jest twardy jak landrynka. Jedyne co mają wspólnego to nafaszerowanie (nie zawsze) orzeszkami.
              • sztalugi1234 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:33
                A,, dobrze, to mnie zdjęcia zmyliły smile I zwiódł na manowce apetyt na nugat!
              • chatgris01 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 20:02
                Są też twarde nugaty, hiszpańskie przeważnie (turrón), na miodzie właśnie.
                Rodzaje
                Tradycyjny turrón składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód skarmelizuje, oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. Może być kruchy (biały turrón z Alicante, zawierający 64% całych, prażonych migdałów) lub miękki i ciągnący (turrón z Jijony), w którym migdały są utarte na pastę.

Turrón w wersji z Alicante przykrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami, nie tylko z rodziną.

W Czechach produkuje się podobny do kruchego turrónu Turecký med („miód turecki”, por. tradycyjny krakowski miodek turecki).
                pl.wikipedia.org/wiki/Turr%C3%B3n
    • delorianka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 00:59
      Moje miasto ma knyszę.
      • dominika9933 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 17:21
        Maczanka krakowska. Pycha.
    • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 17:48
      Obwarzanki, maczanka krakowska, którą u mnie w domu jada się często na kolację gdy zostaje z obiadu mięso z sosem. Piszinger, ale też tylko domowy, jak u Estreichera wyleżany pod ciężką książką smile
      Makaroniki krakowskie, takie duże na kruchym spodzie. Z cieszyńskiej kuchni mojej babci kołaczyki z serem (w dzieciństwie ku jej utrapieniu zawsze wyjadałam miękkie serowe wnętrze obficie posypane kruszonką, i zostawiałam ten suchy obrąbek z ciasta) no i cieszyńskie ciasteczka świąteczne. Z kuchni galicyjskiej świąteczny karp po żydowsku i kluski z makiem, zupa chrzanowa. Serowe małdrzyki krakowskie.
      • dominika9933 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:01
        O tak, pishinger musi być pod książkąsmile raz tak go docisnęłam, że rano myślałam, że ktoś zjadł, bo prawie zniknąłsmile. Jajko w szklance też, ale to już kuchnia galicyjska, bo jajko po wiedeńsku. Sernik krakowski.
        • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:28
          Też mi się zdarzyło docisnąć za mocno i wyszedł rozciapany. Jajko w szklance to już moja najstarsza, ośmioletnia wnuczka nauczyła się robić smile
      • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:22
        Makaroniki krakowskie, takie duże na kruchym spodzie

to takie ciastka?
        mojewypieki.com/przepis/krakowskie-ciasteczka

lubie smile
        • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:27
          Tak, takie. Pyszne są.
          • aqua48 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:33
            No i nie wiem czy czysto krakowskimi ciastkami są sokoły. Zniknęły na długo z wszystkich cukierni i dopiero ostatnio koło mnie zauważyłam że wróciły. Ale tuż po Świętach nie miałam siły próbować czy są takie jak dawniej - kruche rozpływające się w ustach trójkątne orzechowe bezy z maślanym kawowym kremem.
            • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:51
              to nie znam

cos takiego?
              www.krolestwogarow.pl/2020/09/ciastka-sokoly.html
              • marzenka12 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:58
                mysiulek08 napisała:

> to nie znam
                >
                > cos takiego?
                > www.krolestwogarow.pl/2020/09/ciastka-sokoly.html
                >
                >

One sa wspaniałe, ja to znam jeszcze w wersji z kruchym ciasteczkiem. Okrągłe kruche, na to krem kawowy na spirytusie i na to beza. Obłędne
                • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 18:09

Trójkątne!
              • koko8 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 16:59
                Sokoły można dostać w wielu starych cukierniach tj. jak Olczak na Wiatraku czy u braci Kowalskich. Dla mnie sokoły są niezjadliwe, za tluste i za słodkie, smakują PRL em.
                Ale! - przypomnial mi sie regionalny i legendarny slodycz- rurki z Wiatraka!
            • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 20:08
              Warszawa też miała sokoły. Dobre były w hotelu Europejskim
              • paszczakowna1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 08:31
                > Warszawa też miała sokoły. Dobre były w hotelu Europejskim

Bardzo dobre były też, dawno temu, w jakiejś cukierni na Powiślu. Moja przyszywana ciotka je przynosiła, jak przychodziła z wizytą. W każdym razie to nie są endemicznie krakowskie ciastka.
                • feniks_z_popiolu Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 16:40
                  A takie m warszawskie ciastka to WZ-tka i Zygmuntówka. Ta druga słabo się przyjęła.
                • kochamruskieileniwe Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 18:09
                  Strzałkowski. Niestety. Już tej cukierni nie ma.
          • mysiulek08 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:46
            to takie moje ciastka 'z resztek'smile
            kruche i bialka zawsze sie w zamrazalniku znajda smile a orzechy jakies tez sa
    • bene_gesserit Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 18:36
      Schab po warszawsku, uwielbiam.
      Inne tutejsze to nie, chyba że uznamy za nie sushi, to wtedy tak. ,A najbardziej życzyłbym sobie wielu hinduskich barów w moim mieście.
    • krwawy.lolo Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 19:33
      Nie znam żadnej regionalnej potrawy z Gdańska.
      Owszem było piwo Gdańskie i Perła Bałtyku, ale chyba nie o to chodzi. smile
      Może ktoś mnie oświeci?
      Tylko proszę mi tu nie wychodzić z potrawami kaszubskimi. Gdańsk to nie Kaszuby. Mimo pobożnych deklaracji na przydrożnych tablicach.
    • alexis1121 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 14.04.26, 19:49
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ❤️ mam już swoich faworytów, muszle z parmezanem i bułkę z warzywami z Wrocławia.
    • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 10:40
      pyry z gzikiem, rogale swietomarcinskie, plyndze i szneka z glancem, ser smazony🤢, twarog wedzony
      • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 10:42
        To wyzej z miasta z ktorego pochodze. A tu gdzie mieszkam to

fish and chips, full English breakfast, Sunday roast, pie and mash oraz bangers and mash.
        • delorianka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 10:56
          princesswhitewolf napisała:

A tu gdzie mieszkam to
          >
          > fish and chips, full English breakfast, Sunday roast, pie and mash oraz bangers
          > and mash.
          >
          To są REGIONALNE potrawy? 😂
          • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 11:58
            A co cie smieszy dokladnie? To sa dokladnie Londyńskie regionalne potrawy.
            • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:10
              Tak obok tematu, to brytyjskie nazwy potraw zawsze mnie bawią:p zwłaszcza bangers and mash I toad in the hole :p
              Skąd to toad? Ty wiesz może, Princess skąd ta nazwa?:p
              • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 13:05
                Toad in the Hole to pubowa gra niegdys popularna gdzie do dzurki wpadaly kulki a to danie serwowano w pubach jako tanie codzienne danie. I idziemy na Toad in the Hole mialo znaczenie idziemy to jesc i grac w gre o tejze nazwie

A mash to mash potates czyli po polsku z francuskiego puree a bangers to kielbaski ktore mocno woda wypelniali i mogly bang!!
                • szarmszejk123 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 13:06
                  Dzięki!
            • delorianka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 22:26
              princesswhitewolf napisała:

> A co cie smieszy dokladnie? To sa dokladnie Londyńskie regionalne potrawy.
              >
              Ty albo nie jesteś prawdziwa, albo nie mieszkasz w UK 😳
              • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 22:45
                No nie mieszkam. Mieszkam na Marsie

Wyjasnij mi w czym masz watpliwosci?
                • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 22:58
                  Pierwszy fish and chips shop otworzyl Joseph Malin w polowie XIX wieku w Londynie.
                  Tzw English Breakfast to ​The Victorian Power Breakfast po prostu jadane kiedys przez arystokracje londynska a potem przejeta przez Londynu Greasy Spoon culture. Sunday Roast ma swoje tradycje londynskie ze wzgledu na tzw "Beefeaterow" (tak okreslano straznikow z Tower of London) oraz historyczny zwyczaj londynczykow, ktorzy oddawali mieso do upieczenia w lokalnych piekarniach w drodze do kosciola.Pie and mash jest uznawane za rdzenne danie londynskie, poniewaz powstalo w XIX wieku jako tani i sycacy posilek dla klasy robotniczej w East Endzie. Bangers and mash to juz mowilam, puby podczas I wojny swiatowej i tanie gastronomie.

Jakieś watpliwosci?

Moge dowalic obrzydliwego wegorza jeelied eels, albo Chelsea bun ze slodkosci
                  • delorianka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 17.04.26, 17:04
                    Wiesz co, mam wrazenie ze ty naprawdę jakoś inaczej widzisz świat…
                    To, że jakieś danie zostało wymyślone w jakimś mieście czy regionie nie czyni go daniem regionalnym. Fish and chips można kupić w absolutnie chyba każdym miejscu uk, od Szkocji popołudniową Anglię, roast dinner to też niedzielna i świąteczna klasyka w całym kraju.
                    Ale ok, co ja ci będę tłumaczyć, na pewno wiesz lepiej.
                    • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 17.04.26, 20:10
                      Delorianka co ty za glupoty opowiadasz ? Co to za brednie

Tu ktos napisal ze ich regionalna potrawa sa np ruskie pierogi. No i racja z ich regionu pochodza ruskie pierogi.
                      Ale cala Polska je jada.

Szneka z glancem to drozdzowka. I co? Jadaja ja tylko w Poznaniu? Nie. Pochodzi z Poznania.

Ktod wymienia obwarzanki. No i co? Oznacza to ze tylkl tam jada sie obwarzanki? Nie, stamtad pochodza

Paszteciki? Tylko w Szczecinie sie jada? Nie. Stamtad pochodza.

Kutie ktos wymienia. I co tylko tam sie to jada? Nie, w Wielkopolsce z jakiej pochodze niektorzy ludzie tez jedza.

Regionalne potrawy to nie cos co jada sie tam i tylko tam. To miejsce pochodzenia

A ludzie ruskie pierogi wcinaja nawet w Chicago i tam produkuja.

Stuknij sie
    • cudko1 Re: Regionalne potrawy z waszych miast 15.04.26, 12:37
      alexis1121 napisała:

> Hej dziewczyny, jakie są wasze ulubione, endemiczne potrawy?
      >
      > paszte
      > cik szczeciński
      >
      tak wygladajece paszteciki sprzedawali 100 lat temu przed wojna w mojej szkole (nie Szczecin) byly pyyyyszzzzne smile ale mi smaka narobilas suspicious a tu takich napewno nie znajde sad
      >
    • nieboraczek-raczek Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 13:19
      u mnie chyba nie ma

smakuje mi kugel żydowski (żydowski z wieprzowiną smile) ) z Przedborza
    • dwa_kubki_herbaty Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 15:41
      Mamy dużo koreańskich knajp - Wrocław.
      • princesswhitewolf Re: Regionalne potrawy z waszych miast 16.04.26, 16:10
        Koreanska kuchnia jest rewelacja. Wietnamska i Koreanska sa fantastyczne
    • bujakajamajka Re: Regionalne potrawy z waszych miast 17.04.26, 16:34
      Pampuchy, Marcinek, buslowe łapy. Tych ostatnich nigdy nie próbowałam, dwa pierwsze uwielbiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka