21.04.26, 10:53
Tym razem nie chodzi o tytuły, ale o nośnik: cyfrowy czy papierowy.

Kupujecie wersje papierowe? Czy przy wyborze nośnika kierujecie się tylko wygodą czy też innymi czynnikami.

Tak się zastanawia przy okazji zamawiania prenumerat (coraz ciężej z papierem - jednocześnie wydawcy narzekają na spadek sprzedaży wydań papierowych
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Prasa 21.04.26, 10:54
      Zdarza mi sie, kupuje sobie sobie tez kwartalniki jezykowe w wersji papierowej.
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 11:00
        Czyli tak raczej od przypadku do przypadku.
    • mona.blue Re: Prasa 21.04.26, 10:56
      Wyborcza cyfrowo. Czasopisma w wersji papierowej. Najgorzej z książkami, już z trudem się mieszczą w mieszkaniu, a czytnik jakoś się nie przyjął.
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 11:04
        Z książkami mam podobnie, ale prasa to trochę inny problem. Poza preferencją dotycząca formatu, wpływamy na jakość tego typu mediów. Na przykład przez promowanie "szybkiego dziennikarstwa" co niekoniecznie wiąże się z jakością.
    • koko8 Re: Prasa 21.04.26, 11:01
      Prasę mam dostępną w bibliotece cyfrowej w pracy (tak się szumnie nazywa folder w chmurze. gdzie zeskanowane są popularne dzienniki i czasopisma).
      Książki czytam niemal wyłącznie na czytniku.
    • marzenka12 Re: Prasa 21.04.26, 11:04
      Nie kupuje ani papierowych ani cyfrowych gazet
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 11:17
        rozumiem, że nie kupujesz/nie płacisz ale czytasz cyfrowe wersje?
        • marzenka12 Re: Prasa 21.04.26, 13:02
          Rzadko i tylko darmowe. Generalnie poziom dziennikarstwa, szczególnie njusowego, jest tak sensacyjny że płacić za to nie bede i czytac tez mi się chce coraz mniej. Czasami doczytuje informacje z X, IG, czy YT, jak jakas kolejna wojna wybucha
    • daniela34 Re: Prasa 21.04.26, 11:05
      Czasopisma kupuję papierowe - z tym że to jest w tym momencie jeden miesięcznik i kilka dwumiesięczników. Czasem, ale to już wyjątkowo rzadko, kupuję papierową Wyborczą albo Tygodnik Powszechny.
      • at.attin Re: Prasa 21.04.26, 11:09
        DGP, Rzeczpospolita. Od gazet zideologizowanych i nieobiektywnych jak GW albo GP, stronię.
        • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 11:18
          Tak jak pisałam - nieważny tytuł, może być Przegląd Hodowców Mrówek.

Chodzi o wybór (jeżeli istnieje) - papier czy on line
          • at.attin Re: Prasa 21.04.26, 11:24
            Online, czasem papier. Nie lubię gromadzić makulatury.
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 11:19
        Z ciekawosci - kupujesz bo wolisz papier w tym wypadku czy wersje cyfrowe są mocno ograniczone?
        • daniela34 Re: Prasa 21.04.26, 11:58
          Wolę papier, czytam z drugą osobą, która woli papier. Książki tez wolałabym papierowe ale tu wygrywa zdrowy rozsądek - nie mam aż tyle miejsca.
    • kaki11 Re: Prasa 21.04.26, 11:34
      Do pracy zamawiałam sobie jeden branżowy miesięcznik w papierze. Tak prywatnie to raczej nie kupuję wcale-owszem jak już mnie coś bardzo zainteresuje to wykupuję dostęp online ale to naprawdę sporadycznie, i dokładnie tak samo czasem kupię papierową w sklepie z myślą o pociągu czy samolocie, ale też rzadziej niż częściej.
    • hanusinamama Re: Prasa 21.04.26, 11:43
      Prenumeruję dwa miesieczniki w papierze, mam dostęp tez do wersji elektronicznych i audio
    • marta.graca Re: Prasa 21.04.26, 11:52
      Kupuję regularnie papierową Politykę i Newsweeka.
    • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:01
      Uzupełnię. W tym samym, mniej więcej, czasie trafiałam na analizy o tym jak złe konsekwencje będzie miał upadek rynku "papierowego" prasy (zgadzam się z wieloma tezami) i walczyłam o prenumeraty papierowe, ale często było "niedasię" "niema". Wydawałoby się, że powinni dopieszczać tych, którzy chcą "papier" - ale widocznie jest ich zdecywowanie za mało.
      • koko8 Re: Prasa 21.04.26, 12:11
        mocca26 napisała:
        . Wydawałoby się, że powinni dopieszczać tych, którzy chcą "papier"

dlaczego?
        • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:18
          dlatego bo sami narzekają, że odchodzą, brak papierowej wersji wpływa na jakość, trzeba zwalniać ludzi itd itp.

Skoro intencją/marzeniem wydawców jest utrzymanie rynku papierowego to chyba powinni się o niego zatroszczyć, szukac nowych odbiorców itp itd
          • koko8 Re: Prasa 21.04.26, 12:36
            Nie wiem, czy jest to marzeniem wydawców albo - czy wszystkich.
            Rynek papierowy po prostu ewoluuje i dostosowuje się do tego, jak społeczeństwo konsumuje informacje. Cyfrowe dziennikarstwo jest  szybkie (szybsze), bez czekania na druk i dystrybucję. No i jest dużo korzystniejsze dla środowiska.
            Myślę też, że jeśli wg ciebie wydawcy tak pragną dopieszczać "papierowych czytelników", to jedynie tych wykluczonych cyfrowo, bo reszta znajdzie interesujące ich treści w telefonie albo czytniku.
            Zaraz pewnie też padnie argument o niskiej jakość dziennikarstwa cyfrowego - że powierzchowne. niewiarygodne bla bla.  Ale to już jest kwestia wyboru treści.
            • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:41
              Opieram się na wypowiedziach wydawców prasowych.
              • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:44
                p.s. i to wygląda tak z mojej perspektywy:

"kupujcie papier, kupujcie, to wazne!" .

Dobra kupuję. (z innego powodu niż te apele)

A nie, "niema" "niedasię" - kup se cyfrową wersję
                • koko8 Re: Prasa 21.04.26, 12:53
                  Szczerze - los żadnego z wydawców papieru nie dotyka mnie osobiście, więc tu kieruję się wyłącznie własną wygodą i upodobaniami (nie lubię dotyku papieru, może mam zaburzenie sensoryczne).
                  Więc skoro jest problem z zakupem wersji analogowej , to nawet mi powieka nie drgnie przy zakupie cyfrowej wersji, a przy okazji zminimalizuję wycinkę drzew wink

• mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:55
                    tak off top - to utrzymanie wersji cyfrowej też jest bardzo mało ekologiczne
                    • koko8 Re: Prasa 21.04.26, 13:02
                      Zależy od skali. Gdyby tysiąc osób przekazywało sobie jedną te samą gazetę do czytania to może produkcji elektroniki byłaby bardzie szkodliwa środowiskowo od produkcji ton makulatury.
                      Ale dla jednego czytelnika?
                      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 13:20
                        Nie podejmę się dyskusji bo o żadnych badaniach n/t nie słyszałam.

• tania.dorada Re: Prasa 21.04.26, 12:49
              Gorszy pieniądz wypiera lepszy i ty zachodzi to samo. Wydawcy papierowi najpierw zaczęli obcinać formaty do rozmiaru tabloidu, to się przekłada na to ile treści się zamieścił, miało to być trochę pod kątem „można gazetę wziąć ze sobą do autobusu” ale to też wpłynęło na treści - bo w autobusie ma człowiek tyle czaszy i uwagi ile ma, a jednocześnie coraz większa powoerzzchnie tego papieru zaczęły zajmować reklamy.
              • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 13:11
                Niektórzy nie tylko rozmiar zmniejszyli do tabloidu.

P.s. Lubię czasami "wielki format"
            • taki-sobie-nick Re: Prasa 21.04.26, 20:51
              k
              > Zaraz pewnie też padnie argument o niskiej jakość dziennikarstwa cyfrowego - że
              > powierzchowne. niewiarygodne bla bla.  Ale to już jest kwestia wyboru treści.

Pitolenie o Szopenie. Jeśli wszędzie jest niska jakość, to nie ma czego wybierać.

Zresztą prasa psuła się jeszcze za czasów "papierowych".
            • taki-sobie-nick Re: Prasa 21.04.26, 20:53

> Zaraz pewnie też padnie argument o niskiej jakość dziennikarstwa cyfrowego

Jeśli artykuł prezentuje wyraźną tezę, to nie ma po co go czytać, choćby autor był mistrzem mowy polskiej.

• pyza-wedrowniczka Re: Prasa 21.04.26, 12:44
      Zdarza mi się, kupuję "Psimo", "Znak", "Książki. Magazyn do czytania" - oczywiście nie wszystko na raz, dość nieregularnie. Ale uważam, że potrzebny mi jest detoks od telefonu i komputera, więc wolę przeczytać ten sam artykuł w papierze niż online. Zwłaszcza, że książki czytam głównie na czytniku.
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:50
        Jednym z powodów, dla których kupuję "papier" (chociaż wiadomo, że nie tylko) jest własnie detoks, hygge itp. smile
        • pyza-wedrowniczka Re: Prasa 21.04.26, 12:54
          Ja mam taką zasadę - newsy i wiadomości ze świata online lub często radiowo.
          A dłuższe teksty, felietony, eseje itp. offline i wtedy telefon jak najdalej.
          • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 12:59
            Ja sobie wybieram (o ile to możliwe) kilka papierowych (gdybym chciała wszytskie to bym zbankrutowała). Siłą rzeczy to nie są newsy. Z newsami mam tak, że sprawdzam "byle gdzie" (ale oficjalne tytuły) a nie jakies platformy X itp. Jesli coś mnie interesuje, doczytuję już w wybranych tytułach.
    • edw-ina Re: Prasa 21.04.26, 13:02
      Mam wyłącznie prenumeraty cyfrowe. Kilka rodzimych, reszta zagranicznych. W sumie pewnie tak około 10. Czasami, jeśli akurat nie mam przy sobie lapka, kupuję coś na dworcu lub na lotnisku. Ale zdarza się to bardzo rzadko. Nie mam w pobliżu domu żadnego dobrze zaopatrzonego punktu z prasą papierową, a te podstawowe tytuły mnie nie kręcą. Poza tym nie mam gdzie tego składować. A każda Polityka, National Geographic itp. zanim trafią w końcu do kosza, przeleżą w moim domu pół roku i więcej, bo każdy ma jeszcze jakiś artykuł, którego nie zdążył przeczytać. Online nie zaśmieca mi domu. I mogę szybko wrócić do czegoś, co czytałam dłuższy czas temu, a raptem stało mi się ponownie potrzebne.
      Za to książki czytam tylko w papierze. I nic i nikt nie jest w stanie tego zmienić.
    • bi_scotti Re: Prasa 21.04.26, 13:27
      Z pewnym zazenowaniem & smutkiem przyznaje, ze jedyne papierowe pisemka za jakie place to 2 tytuly dla "przedszkolakow" - wnucze dostaje raz w miesiacu & sie cieszy (bawiac uczyc wink) smile Jakos tak w czasie Covid powoli zrezygnowalismy ze wszystkich paper subscribtions, choc i wtedy to byly juz tylko tygodniki, miesieczniki etc. Z weekend edition Globe and Mail zrezygnowalismy chyba jakos kolo 2010 roku surprised Nastepny byl The Economist, a potem to juz poszlo, eh sad Prase czytamy juz teraz wylacznie online, ale ksiazki wylacznie papierowe. Przy czym, wracajac do wnuczecia, nasze mlode pokolenie korzysta glownie z ich local libraries, my wciaz jestesmy "starej daty" i niektore (sporo uncertain) ksiazki lubimy kupic i miec. Ciagle sobie obiecujemy, ze no more & ze bedziemy jak nasze dzieci - supporters of the local libraries, ale kiepsko nam z tym idzie. Zle nawyki zamawiania ksiazek online i/lub kupowania choc jednej przy kazdej wizycie w bookstore wciaz ciezko wyplenic, a dom nie jest z gumy suspicious Moze gdy juz faktycznie bedziemy na emeryturze, plan sie uda ... smile Cheers.
      • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 13:39
        A dlaczego zrezygnowaliście ,?
        • bi_scotti Re: Prasa 21.04.26, 14:24
          mocca26 napisała:

> A dlaczego zrezygnowaliście ,?

Paradoksalnie, siedzac w domu w czasie Covid & majac wiecej czasu na czytanie tak w ogole, zaczelismy czytac mniej prasy ... Wrocilismy do classic lit smile A to, co nas interesowalo w prenumerowanych pismach & tak bylo available online. No i (of course!) kwestia miejsca & recycling. Jak wiadomo, nie wszystkie produkty papierowe/pisma/magazyny mozna recycle - zaczelo nam to przeszkadzac "moralnie", bo przed Covid takie strony uzywalam do pakowania gifts (nie kupuje wrapping papers/gift bags od dobrych 30 lat) a w czasie Covid nie bylo komu dawac jakichkolwiek prezentow jakkolwiek opakowanych & gorka pism sobie rooooosla zajmujac miejsce & zbierajac kurz, eh. No i tak poskladawszy this & that reasons, powoli poodpadaly kolejne tytuly. To be honest, najbardziej jest mi zal (tak ogolnie), ze znikaja rozne lokalne pisemka w jakichs malych osrodkach - przez dziesiatki lat byly the best way of communication dla lokalnych spolecznosci jak rowniez takim natural breeding ground dla przyszlych reporters, journalists ... Tych najbardziej mi zal. Life.
          • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 14:29
            Ha, to ja odwrotnie - w czasie Covidu zatęskniłam za papierem. I za Covidu nie ubyło mi okazji prezentowych (a nawet przybyło)

off top - podobno były jakieś badania, które wskazywały na związek lokalnej prasy z absencją na wyborach. I mniej takiej prasy, tym większa absencja
    • mocca26 Re: Prasa 21.04.26, 13:28
      Dodam jeszcze jedna historię. Papierowa wersja jest. Prenumerować można. Ale nie wysyłamy zagranice. Nawet za dodatkowy koszt przesyłki. Bo nie.
    • feniks_z_popiolu Re: Prasa 21.04.26, 17:17
      Czasopisma w wersji papierowej. Niektóre ekonomiczne w papierze bo mam do nich dostęp w pracy.
      Cyfrowo dzienniki.
    • swiecaca Re: Prasa 21.04.26, 18:08
      W pracy mam papierową Rzeczpospolita, prywatnie kupuję papierowy program tv i dostaje od rodziny papierowe Polityki. Wszystko z wyboru, życie jest dziś tak scyfryzowane że unikam gdzie się da. Aczkolwiek książki czytam głównie elektroniczne. Jednak widzę różnice w percepcji, przeczytane w papierze lepiej osiada w głowie.
      • niemcyy Re: Prasa 21.04.26, 18:41
        Też podtrzymuję papierową "Politykę" przy życiu.
    • nellamari Re: Prasa 21.04.26, 21:01
      Dla siebie elektroniczne, dla dzieci tylko papierowe, w sumie mają 5 prenumerat. Pierwsza prenumerata jako 3 latki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka