Dodaj do ulubionych

Opalacie się?

02.05.26, 22:16
Wiem, że ematki w grudniu smarują twarz kremem z SPF50. A teraz jak tylko wiosna i pierwsze słońce to opalają się na potęgę. Gdzie tu logika?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:21
      Ale te same ematki?
      • minivini Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:25
        Tak.
    • lajtova Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:30
      Nie.Nie opalam się. Nie rozumiem tej koncepcji.
      Ale za plazujesmile Ale wtedy zawsze Spf50.
    • marzenka12 Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:44
      Nie opalam sie i nie smaruje spf 50
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Opalacie się? 02.05.26, 22:54
      Nie opalam się, twarz caly rok smaruję filtrem, bo usuwanie przebarwień pochłania fortunę.
    • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:00
      Gdzie logika nie wiem. Osobiście "opalam" się na plaży, smarując się z obrzydzeniem tłustym łojem oznakowanym współczynnikiem 30.
    • ga-ti Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:46
      Opalam się, na własnym balkonie, uwielbiam! Siedzę, leżę z książką, telefonem, krzyżówką, kawką, mężem, dzieckiem, psem. Staram się nie w samo południe i zakładać coś na głowę.
      Smaruję się nad wodą, bo tam słonko jakoś inaczej świeci.
      Mam w nosie przebarwienia oraz że mi się skóra szybciej zestarzeje. Ważniejsze dobre samopoczucie.
    • primula.alpicola Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:55
      Smaruję się i opalam, nie widzę sprzeczności.
    • kaki11 Re: Opalacie się? 02.05.26, 23:57
      I jesteś przekonana, że to dokładnie te same ematki? opalam się, choć jeszcze nie teraz, bo nie jest aż tak przyjemnie, nie używam SPF na każde wyjście na zewnątrz, zwłaszcza w grudniu, a 50 to już używam tylko w niewielu sytuacjach, i raczej to dzień na plaży albo wielogodzinne łażenie w słońcu.
    • princesswhitewolf Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:13
      Nie jestem kielbaska na bbq by sie smazyc.

Tyle co zlapie w ruchu swiatla. Tak SPf50
    • tanebo0001 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:17
      Nigdy. Dzięki temu mam cerę dwudziestolatka.
    • gryzelda71 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:18
      Oczywiscie. Specjalnie i przy okazji. Słońce to życie.
    • andace Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:21
      Nie opalam się, nigdy nie lubiłam się opalać.

Smaruje filtrem SPF50 nie tyko twarz ale i szyję, dekolt, uszy, przedziałek, ręce i nogi, wszystkie odsłonięte części ciała, gdy UV index przekroczy jest co najmniej 3.
      Leżenie na słońcu, nawet jak się wysmaruje kremem z filtrem jest szkodliwe, przyspiesza starzenie skóry i zwiększa ryzyko czerniała, a poza tym trzeba by ten filtr nakładać co 30 min.

• primula.alpicola Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:27
        Czy od smarowania przedziałka nie masz tłustych włosów?
        • marzenka12 Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:38
          Moze smaruje przedzialek miedzy posladkami?
        • andace Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:39
          Nie, bo używam innych kremów niż do twarzy czyli bardziej do cery tłustej (mężowych), ale smaruję przedziałek tylko jak idę na cały dzień na słońce, głównie na wakacjach, to samo z uszami bo zdażyło mi się w tropikach spalić i uszy i przedziałek.

Jak idę no kopać w ogródku to poza twarzą, pilnuje żeby posmarować kark, uszy i za uszami 😂

Mam jasną karnację, opalam się na czerwono i jestem mistrzynią poparzeń słonecznych w dziwnych miejscach jak np palce u stóp 🫪
          • geez_louise Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:10
            Na przedziałek są najlepsze spfy w sprayu, też używam, bo mam łysienie androgenowe, marne włosy na czubku głowy i łatwo się tam parzę.
    • default Re: Opalacie się? 03.05.26, 12:39
      W ogóle nie lubię się opalać, jeśli jestem na plaży, to pod parasolem i tyłem do słońca. Do opalania wystawiam czasem tylko nogi, oczywiście posmarowane filtrem.
      W młodości to owszem, opalałam się - wtedy to było modne i pożądane, było obciachem wrócić bladym z wakacji 🙂
      Ale rzadko kiedy opalałam się leżąc plackiem, raczej w ruchu i "mimochodem".
    • arthwen Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:07
      Ja się nie opalam. Nigdy.
    • geez_louise Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:14
      Opalam się, porzadnie wysmarowana spf 50 leżę sobie czasem i niezbyt długo na słońcu, ale staram się więcej ukrywać pod parasolami, kapeluszami i zwiewnymi ubraniami. Mam latem i na wyjazdach „muśniętą słońcem” skórę, ale żadnych ciemnych brązów czy popalonych ramion czy nosów.
    • tanebo0001 Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:23
    • superematka Re: Opalacie się? 03.05.26, 15:24
      No pewnie, ja już nogi czarne mam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka