Dodaj do ulubionych

Mam pytanie o menopauzę

03.05.26, 18:34
52 lata, rok temu odstawiłam pigułki.
Obecnie miesiączki mam jak w zegarku, endometrium cienkie, zmiany w nastroju ( mam krótki zapalnik), brak uderzeń gorąca.
2 razy robiłam test z apteki, w odstępie 3 miesięcy, każdy pokazał, że wchodzę w przekwitanie.
Ginekolog kazał obserwować.
Innych badań nie zlecił.
Co zrobić w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 18:37
      A to zależy, czego chcesz. Ja bym zastosowała htm, gdyby mi dokuczała menopauza.
      • snakelilith Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 18:52
        Jej przecież nic nie dokucza.
        Nie każda kobieta potrzebuje HTZ przed punktem ostatniej miesiączki. Niektóre nie mają też żadnych objawów po.
        Oczywiście, niektóre konsekwencje menopauzy pokazują się dużo później, dlatego czasem stosuje się HTZ profilaktycznie, ale tą decyzję można podjąć po menopauzie, czyli po ostatnim krwawieniu.
        • primula.alpicola Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 19:28
          A, myślałam, że te zmiany nastroju.
          No to nic nie robić.
    • snakelilith Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 18:44
      Nic. Czekać aż pojawią się objawy (nie muszą) i/albo skończysz miesiączkować.
      Wtedy po konsultacji z ginekologiem możesz się zastanowić, czy chcesz/potrzebujesz HTZ.
      Większość kobiet wchodzi w menopauzę (punkt ostatniej miesiączki) pomiędzy 49 a 54 rokiem życia. Więc i bez testu z apteki było wiadome, że jesteś w okresie przekwitania (perimenopauza),
    • princy-mincy Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 19:10
      Od dwóch koleżanek słyszałam o jakimś programie badań.
      Jedna jest po całkowitej histerektomii, drugiej lekarka powiedziała, że jeden z jajników kończy pracę. Obie mają iść do szpitala na 3 dni na wszelkie badania hormonalne i inne, dla kobiet przed menopauzą.
      Chcesz to się dowiem co to za program.
      Obie ida do szpitala klinicznego w Poznaniu
      • brenda_bee Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 19:15
        A spytaj
      • snakelilith Re: Mam pytanie o menopauzę 03.05.26, 19:18
        Ale po co? Przecież brenda jest zdrowa. Mam 52 lata i do tego jeszcze miesiączkuje, więc nie ma mowy o przedwczesnym przekwitaniu. Po co jej te badania?
        Jak jest ciekawa, to może na 7 dni przed spodziewaną miesiączką zrobić w laboratorium badanie estradiolu, progesteronu i FSH. To wystarczy.
        Progesteron ma pewnie obniżony, co jest normą w tym wieku, FSH podwyższony, a estradiol może się wahać, ale pewnie będzie jeszcze powyżej 50ng/l. W menopauzie czyli po ostatniej miesiączce jest zwykle stale poniżej 30 ng/l.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka