Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰 knedle

08.06.26, 09:05
Witam piękne panie,mam pytanie,nigdy nie robiłam knedli a mam dużo truskawek,przeglądam przepisy i są robione z sera białego,albo z ziemniaków,które smaczniejsze???Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego,spokojnego i pięknego dnia 🌻🌹🌺🪻🌷
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 09:06
      Zgubiłaś stary zeszyt teściowej?! 😱
      • mariola233 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 11:57
        Mam ale tam nie ma przepisu na knedle
    • ditta7 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 09:09
      Żadnego sera.
    • raczek47 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 09:09
      Poproś Annę aby Johannes podał przepis.
    • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 09:16
      Polecam ten przepis!!

www.kwestiasmaku.com/przepis/knedle-serowe-z-truskawkami
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 11:22
      Serowe lepsze!
      • grey_delphinum Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 11:42
        Tylko serowe
    • marzenka12 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 11:44
      Ja zawsze robilam z serem
    • aagnes Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 13:06
      Prawdziwe knedle nie mają sera, ale poniewaz mysle, ze to kompletnie nieistotne, to idz do wątku o leniwych i w to ciasto ktore wyda ci sie smaczne zawiń truskawke i ugotuj. moim zdaniem niezłe to jest, ale ja lubie klasyke - knedel ziemnaczany ze sliwką.
    • snakelilith Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 14:10
      Możesz takie i takie.
      Obie wersje są smaczne, choć trochę się różnią. Jeżeli chcesz nadziewać truskawkami, to lepiej z samych ziemniaków, ciasto jest stabilniejsze.
      Ale ja uważam, że tego nadzienia jest za mało, więc robię kopytka mieszając ziemniaki pół na pół z twarogiem, to smakuje mi lepiej i owoce podaję do tego osobno.
    • arthwen Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 17:42
      Ziemniaczane są bardziej zbite, twardsze, serowe są miekkie i delikatne.
      U mnie w domu zawsze się knedle robiło z ciasta serowo-ziemniaczanego i takie mi najbardziej smakują.
    • nenia1 Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 18:36
      U mnie w domu i u babci knedle z owocami robiło się z ziemniaków. Ale też knedle jak były to ze śliwką i takie lubię najbardziej. Do śliwek mniej mi ser w cieście pasuje. Do truskawek jakoś bardziej.
      Kwestia gustu i przyzwyczajenia. W każdym razie super jak knedle są polane roztopionym masłem i bułeczką tartą. Na takie załapałam się w okolicach spływu kajakowego na Krutyni. Pycha. Obok kluseczki z serem i skwarkami.
    • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 19:16
      Knedle są nie kul. Szeczególnie na słodko. Zrób pyzy z mięsem.
    • kochamruskieileniwe Re: Cześć piękne 🥰 knedle 08.06.26, 19:44
      Jeśli z truskawkami, to ja bym robiła serowo-ziemniaczane. Jakoś bardziej mi pasują do delikatniejszych truskawek. Same serowe mogą się rozwalić, bo truskawki są miękkie i puszczą dużo soku.Jeżeli z samego sera, to musiałabyś dać więcej mąki, ale wtedy ciasto straci na delikatności. Takie mam wrażenie, bo knedli z truskawek nie robię (truskawek nie jadam). Jeżeli z samego sera, to musiałabyś dać więcej mąki, ale wtedy ciasto straci na delikatności.
      No i ja to raczej z frakcji ziemniaczanych ze śliwką (robiłam z morelami, jednak to nie to dla mnie. Mimo że morele były słodkie na surowo, w knedlach zrobił się sam kwas).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka