Dodaj do ulubionych

Zaczynam się bać…

03.07.26, 11:09
Ciekawe, czy atak Rosjan na Polskę to kwestia miesięcy, czy jednak tygodni. Może na forum jest jakaś żona wojskowego, to się wypowie?

www.telegraph.co.uk/world-news/2026/07/03/russia-planning-attack-on-poland-test-nato-resolve-us-warns/?WT.mc_id=tmgoff_reddit_test-nato-resolve-us-warns/&accesscontrol=facebookchannel_open

Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:11
      Kosz
      • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:16
        Dlaczego kosz? Link wzięłam z Reddita, tam jakoś nikt nie kasuje wątków w temacie wojny.

www.reddit.com/r/Polska/comments/1um8xcw/russia_planning_attack_on_poland_to_test_nato/
      • bromba11 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 14:56
        Ale w sumie dawno nie było.
        • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:49
          No.. ja niezawodnie wspominam
    • homohominilupus Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:11
      Na pewno wojskowi opowiadają w domu przy rosole co tam w pracy a żony lecą doniesc na forum 😅
      • angazetka Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:14
        "Kochanie, pyszny ten schabowy, za tydzień wojna z Rosją, podasz mi kompot?"
        • asia.sthm Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:22
          angazetka napisała:

> "Kochanie, pyszny ten schabowy, za tydzień wojna z Rosją, podasz mi kompot?"
          >

- Podam kochanie, ale najpierw emamę ostrzegę.
        • inkamovinka Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:35
          ale śmieszne.
          • homohominilupus Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:29
            Co nie?
            🤣🤣🤣
      • memphis90 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:56
        Wiadomym jest też, że każdy obiegacz poligonu posiada dokładne informacje nt dzisiejszego menu w kantynie (kaszanka) oraz szczegółowych rosyjskich planow.
    • analoga_niet Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:13
      Osoba która uważa żony wojskowych a raczej osoby podające się za nie na forum za źródło rzetelnych danych wywiadowczych ma problemy dużo większe niż potencjalny atak Rosji 🙄
      • milva24 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:15
        Moim zdaniem raczej tej osobie chodzi o wywołanie paniki. Tak jakby Rosja mało po dupie dostawała...
        • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:19
          Normalna jesteś? To ja napisałam ten artykuł? To jest Telegraph a nie Pudelek.
          • memphis90 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:03
            A czytałaś ten artykuł, bo oni się powołują na Onet, a Onet na źródła bliskie Nawrockiemu …?
            • bromba11 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 14:57
              A Nawrocki na emamę...
      • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:18
        Tuż przed rozpoczęciem wojny z Ukrainą właśnie na emamie jakąś żona wojskowego napisała, że jej mąż wyjechał i przerzucają wojska. Dosłownie parę dni później nastał pamiętny dzień.
        • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:21
          Może i ciebie przerzucą do ojczyzny
          • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:22
            Jestem w Polski i głosowałam na Trzaska, więc się odczep.
            • skumbrie Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:06
              >Jestem w Polski i głosowałam na Trzaska

Niemożliwe! 🤣
            • boggi_dan Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:31
              rita83rita napisał(a):

> Jestem w Polski i głosowałam na Trzaska, więc się odczep.
              To teraz się wstydź jak głosowałaś na niego😥
              • iwles Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:03
                boggi_dan napisał:

> To teraz się wstydź jak głosowałaś na niego😥

A ty głosowałeś na Nawrockiego i zobacz, co czeka Polskę.

• mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:06
              Aha, a g-rze rozpętujesz, bo?
              • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:50
                No cos ty fajny watek zaczela
        • angazetka Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:57
          Ale... w Polsce te wojska przerzucali?
        • memphis90 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:59
          No to może znów zapytaj jakąś Rosjankę gdzie przerzucają jej męża i skład planuje przywieźć lodówkę? 🤔
    • gryzelda71 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:13
      Princes, wolaja
      • infinitypool Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:16
        gryzelda71 napisała:

> Princes, wolaja

😅

A do autorki- nie nakrecaj sie artykulami ze szmatlawca
        • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:20
          Jaki szmatławiec? To gazeta z ogromnymi tradycjami.
      • jkl13 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:19
        😂
      • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:51
        Jestem jestem. Prorokuje Przesmyk Suwalski i Litwa albo Lotwa szybciej niz Polska
        • pupu111 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:27
          Niedawno Putin zwołał specjalne spotkanie w sprawę Krolewca. Wczesniej deklarował, że w razie ataku będzie go bronił wszelkimi środkami. Szkoda ze nie wiadomo co oni planują, a moze tego się nie podaje do wiadomości publicznej.. bo mogą np. zrzucić kilka bomb na nasze obiekty i potem udawać że to przypadek, albo zwalac na Ukraine, albo coś większego, typu sfingowanie ataku przez jakieś państwo na np. Krolewiec i potem tlumaczenia, ze "oni sie tylko bronia" przed polskimi faszystami czy tym podobne bzdury
        • bazia_morska Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:37
          Zesrasz się ze szczęścia, co?
    • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:19
      Ja się wypowiem, to będzie jutro o 13,25 i 5 sekund. Uspokoiłam?
      • pasquda77 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:04
        mizantropka_20 napisała:

> Ja się wypowiem, to będzie jutro o 13,25 i 5 sekund. Uspokoiłam?
        >

Nie wprowadzaj proszę Ematek w błąd, jako, że mój stryjek służył 40 lat temu w Marynarce Wojennej to mam informacje z pierwszej ręki: atak nastąpi o godzinie 21:37.
        • alpepe Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 14:52
          O Panie, to ty na mnie spojrzałeś... Twoje usta, dziś wyrzekły me imię...
        • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:10
          Wcale że bo nie!!!! Stryjeczny brat, mojego wujecznego szwagra, został (jako wojskowy) przerzucony zza Buga na za Wisłę. W trakcie przerzucania podsłuchał, że j-nie wtedy, kiedy napisałam
          • pasquda77 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:13
            mizantropka_20 napisała:

> Wcale że bo nie!!!! Stryjeczny brat, mojego wujecznego szwagra, został (jako wo
            > jskowy) przerzucony zza Buga na za Wisłę. W trakcie przerzucania podsłuchał, że
            > j-nie wtedy, kiedy napisałam
            >

No nie wiem… a na kogo ów człowiek glosował, bo to ma kluczowe znaczenie w tej sprawie?
            • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:42
              No jak na kogo? Na wiecznie winnego Tuska off Kors!
              • pasquda77 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:49
                mizantropka_20 napisała:

> No jak na kogo? Na wiecznie winnego Tuska off Kors!
                >

No to zmienia postać rzeczy, lecę po mąkę do sklepu 🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
                • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:51
                  I listwy przypodlogowe
                • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:25
                  Leć, bo Tusk zapowiedział wstrzymanie sprzedaży mąki!
                  • pasquda77 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:27
                    Podobno sam osobiście wykupił całą mąkę 🤣🤣🤣
                    • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 19:07
                      Kto go tam wie, to człek szalony, gotów to uczynić!
                  • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 20:15
                    A co ja mam wspolnego z Tuskiem i polska mąka?
    • feldmarszalek.duda Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 11:52
      W sumie to podbijam, bo radują mnie takie wątki - robicie w gacie ze strachu, bo przegrywacie, taka prawda.
      • bazia_morska Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:04
        Prawda?

Niestety kacapy zabijają cywilów, dlatego warto kupić skarpety do sandałów:
    • skumbrie Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:03
      ZACZYNASZ się bać? Tak późno?
      To jeszcze mąki za listwami nie masz, jak radziła cztery lata temu princess? Co za niedopatrzenie 🙄
      • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 12:34
        Bałam się tuż po wybuchu i teraz. Poza tym wyczytałam teraz na fali, że Tusk od jakiegoś czasu ostrzega w tv przez możliwym atakiem Ruskich. Nie wiedziałam tego, bo nie oglądam tv a czytam tylko sekcje plotkarskie w necie. Teraz to się zmieni.
        • raczek47 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 13:12
          Pokazałam to, co zalinkowalas dwóm osobom, każdej osobno, bez poinformowania, że druga też otrzymała.Osoby, powiedzmy, związane z obronnością kraju.
          Obie osoby niemal w tym samym czasie odpisały, że bait.
          Więc przestań się bać.
        • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:13
          A to banie, to jakoś pomaga? Jeśli tak, to też zacznę się bać.
        • homohominilupus Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:30
          A dlaczego piszesz Ruskich a nie ruskich? 🤔
          • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:57
            Bo ona chyba mowi o narodzie uzywajac tego słowa a nie jako przymiotnika
    • heca007 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 14:59
      Wiemy już, że WAGs są specjalistkami od wszystkiego ale, że żony wojskowych są specjalistkami od obronności... ? To jeszcze nie było grane big_grin

Czy dotyczy to też innych zawodów? Hej, boli mnie kolano. Czy jest na ematce jakaś żona lekarza i mogłaby się wypowiedzieć? Hallo, mam problem ze spadkiem. Czy jest na forum żona prawnika? Porzeczki mi usychają, czy jest tutaj żona ogrodnika? ...
      • milva24 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 15:26
        Kiedyś moj jeden kolega twierdził, że żona/dziewczyna informatyka zyskuje wiedzę na te tematy przez sztywne łącze, może w innych zawodach tez to tak działa big_grin
      • m_incubo Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:15
        A mój mąż miał przeziębiony pęcherz, to ja wiem, co to za ból!
        • heca007 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:38
          big_grin
          • evro44 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:07
            a mnie wcale nie do śmiechu bo czego jak czego w życiu najbardziej się boję, to wojny. Nie jestem doświadczona taką historią (stan wojenny jako nastolatka i bez demonizacji) ale przeraża mnie prawdopodobieństwo, że może nas to dotknąć. Mamy fatalne położenie geopolityczne. W 1939 też mało kto się spodziewał, a jednak. Nie wierzę w ochronę unijną bo sojusze historycznie pokazały, że każde państwo dba przede wszystkim o siebie. Rząd mam w pompie wraz z pięknym prezydentem, którzy spierd... jak będzie gorąco. Tak jak ongiś bywało. I będą patriotyzm uprawiać na odległość zagrzewając do boju. Obym tego nie doświadczyła. Nawet jeżeli to fejkowa informacja, to ja biorę to za możliwy rozwój wypadków.
            • bazia_morska Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:39
              Zapisz się do kamratów, naucz robić kupę do latryny i kup saperkę.
            • heca007 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 19:04
              W '39 jak najbardziej się spodziewano wojny tongue_out
              A skoro od urodzenia wiesz, że mamy fatalne położenie geopolityczne to mogłaś się stąd wyprowadzić. Od lat 90 granice są w sumie otwarte mniej lub bardziej.
              • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 20:17
                Nie. Poczytaj sobie ksiazke:

Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania- Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Z przygotowujących sie rzali jak tu rza ze mnie i mąki
    • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:48
      Od straszenia wojna tutaj to jestem ja
      • boggi_dan Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:46
        princesswhitewolf napisała:

> Od straszenia wojna tutaj to jestem ja
        >
        Już Ci się pazurki stępiły dawno😁
        • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:53
          Ojtam ojtam. Slabo sie nakrecaja
    • inkamovinka Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:51
      Washington has issued several warnings to Warsaw about the plot, sources close to Karol Nawrocki, the Polish president, told Onet, the Polish news outlet, which, along with The Telegraph, is owned by Axel Springer and is part of its Global Reporters Network.

No wygląda to kiepsko. Czy to Trump z Putinem się dogadują i odwalą coś a la Iran (oczywiscie oficjalnie będzie na ruskich), czy to Niemcy z Putinem niczym Adolf i Józef - skoro niemiecki onet bierze czynny udział w wywoływaniu paniki?
      Kto i z kim?
      Jak coś się odwali, to czy Ukraina nam pomoże?

Czy Sikorski nam pomoże- czy pierwszy wyleci z żoną, American Jewish, do USA?
      • boggi_dan Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:25
        NATO istnieje prawie 80 lat. I jest faktem, że przez ten czas żaden kraj tego sojuszu nie został zaatakowany, jedyny atak to zamachy na USA z 2001, które zresztą uruchomiły art. 5 sojuszu. To jest konkretny fakt i konkretna gwarancja, dlatego Polacy kibicują Trumpowi. I amen.
    • pupu111 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:51
      Od dłuższego czasu o tym trąbią, pewnie to kiedyś nastąpi. Jakby zgadywać to raczej zima bo wtedy może być bardziej dotkliwe.
    • nieboraczek-raczek Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:53
      można podejść inaczej:
      rodziny wojskowych się wyprowadzają, albo chociaż wyprzedawają z tego co się żle pakuje
      • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:55
        Skad wiesz?
        • nieboraczek-raczek Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:59
          nie wiem, pytajnik się nie wbił

mam jednego wojskowego w rodzinie i nic nie trzeszczy,
    • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 16:58
      Mam znajomego w rezerwie. Powolali go do obrony cywilnej- obiekty cywilne takie jak ujecia wody, dlektrownie egc. Trenuja teraz takich na terenie calej Polski
      • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:00
        Co to znaczy? Tzn dla nas, ludności.
        • pupu111 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:14
          Każdy będzie musiał sam o siebie zadbać, nie ma się co czarować. Na yt jest fajny kanal Krzyska Lisa pt. Domowy survival. Ja sobie często oglądam, są filmiki jak zrobić mini kuchenkę z puszki, zapasy, co w razie braku pradu, itp. Najbardziej smutne, ze nawet jakby to nie było militarnie strasznie groźne, to może doprowadzić do spadku złotego, inflacji i kryzysu
          • inkamovinka Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:17
            i na ile ci wystarczą te puszki?
            • pupu111 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:34
              Puszek jest wszedzie pelno. A co do zapasow, to proste zapasy typu kilkadziesiat paczek ryzu, cukru, makaronu , kaszy, oleju, to można kupić na niewielkie pieniądze i jest rezerwa jedzenia na całe miesiace
              • rita83rita Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:12
                Dziękuję pupu, jutro sobota, zrobię większe zakupy. Widzę że reszta kobiet trwa w wyparciu, jakbym conajmniej wkleiła tu artykuł z Daily Mail. Chociaż z drugiej strony, gdybym siedziała w Hiszpanii, to pewnie też bym się teraz zaśmiewała.
              • mizantropka_20 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:22
                I to na surowo zjesz?
                • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:24
                  A czemu na surowo? Przeciez na ukrainie z paru cegiel zapalek i drewnianych galezi paleniska do gotowania robia
                  • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:25
                    Powiedziawszy to musze dodac ze mam maszynke na wklady gazowe i kilka przenosnych na paliwo stale czy olej.
        • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:17
          >Co to znaczy? Tzn dla nas, ludności.

No w kazdej gminie sa cywilne punkty strategiczne takie jak elektrownie, mosty tunele lotniska ujęcia wody, przetwarzalnie wody terminale LNG gazu, centra komunikacyjne. No i do obrony tego przydziela sie rezerwistow. Co uczyniono.

A takze zarzadzanie cywilami, organizacja pomocy, schronów, co wlasnie czynia na treningach. Omawiaja z burmistrzem miasta itd
      • iwles Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:22
        Znowu szafujesz nazwami i pojęciami w niezrozumiały sposób.
        W jakiej jest rezerwie?
        I na czym polega dziwność jego powołania?
        • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:19
          O iwles wpadla sie wiedza wojskowa popisac i przy okazji pobawić w kotka i myszke.

Nie bede mowic szczegółow tej osoby bo to podpulkownik w rezerwie.
          • princesswhitewolf Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 18:23
            Jest rezerwistą pasywnym z przydzialem do struktur obrony cywilnej / ochrony infrastruktury w ramach gminnego sztabu kryzysowego
    • partytura2026 Re: Zaczynam się bać… 03.07.26, 17:37
      Eeee… mam kolegę wojskowego. Po tym jak mi kazał wypłacać kasę z bankomatu i robić zapasy przy pierwszym lockdownie, straciłam zaufanie.
    • miaumia Re: Zaczynam się bać… 04.07.26, 00:48
      Atak MARSjan od tyłu , PLAYadian w mazi slime i uścisk domorosłych Karkturian to kwestia mrugnięcia mgławicy w Twojej głowicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka