Dodaj do ulubionych

Popularność biol-chemów w liceum

15.07.26, 21:12
Trochę zastanawia mnie popularność wyboru klasy biol.-chem. w liceum przez obecnych ósmoklasistów, zwłaszcza przez dziewczynki. A jednocześnie niepopularność mat-fizów.
Dochodzi do tego, że klasa biol-chem to ta, która wymaga najwięcej punktów żeby się dostać a mat-fiz mało a czasami nawet najmniej z profili. Jak ja szedłem do szkoły, to najlepsi uczniowie szli do mat-fiz a do biol-chem ci słabsi i mniej zdecydowani. Teraz z powodu tak dużych wymagań punktowych lepsi pewnie będą w biol-chemach niż w mat-fizach.
Szkoły w takim Poznaniu tworzą już po 2 albo 3 biol-chemy i jeden mat-fiz.

No i czemu się tak dzieje? Wszyscy pójdą na medycynę, inne kierunki medyczne czy rolniczo-przyrodnicze albo na biologię czy chemię?
To fajnie, ale czy środowisko lekarskie dopuści tylu młodych lekarzy do zawodu? Czy tyle osób będzie w stanie dostać się i przetrwać trudne studia medyczne? A może będziemy mniej wiedzy wymagać od medyków, bo będą oni używać dużo więcej narzędzi informatycznych i AI?
Z płacą po w/w nie wiem czy zawsze jest różowo. A przynajmniej na początku bywa ciężko i na przykład bardzo dużo pracy.

Z drugiej strony mat-fiz to dość pewna droga na wszystkie kierunki na politechnice, na uczelnie ekonomiczne, na ścisłe kierunki uniwersyteckie, wreszcie: na informatykę smile. Dość dobra droga do dobrze płatnej pracy w biurze i domu w komfortowych warunkach.

Młodzież tak bardzo boi się matematyki i fizyki, że nie myśli perspektywicznie?
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:19
      Szkoły nie tworzą nowych, ciekawych profili tylko powtarzają biol-chem, bo tak najłatwiej.
      • klaramara33 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 09:45
        iberka napisała:

> Szkoły nie tworzą nowych, ciekawych profili tylko powtarzają biol-chem, bo tak
        > najłatwiej.
        Tu się nie fodzę. Jest sporo nowych, jakich ja nie miałam do wyboru. W najbliższy liceum profil biznesowy (geografia z matematyką wrozszerzone), profil z roszwrzonym WOS plus angielski, profil psychologiczny.
        • klaramara33 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 09:46
          klaramara33 napisała:

> iberka napisała:
          >
          .
          > Tu się nie fodzę. Jest sporo nowych, jakich ja nie miałam do wyboru. W najbliżs
          > zy liceum profil biznesowy (geografia z matematyką wrozszerzone), profil z rosz
          > wrzonym WOS plus angielski, profil psychologiczny.

* tu się nie zgodzę
          * w najbliższym
    • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:24
      Moja córka "od zawsze" chciala być lekarzem, wiec wybrała biol-chem, z kolei syn jest po mat-fiz i studiuje na kierunku związanym z informatyką wink

Kazde z nich poszło swoją ścieżką po prostu (inna sprawa, ze córka na maturze rozszerzonej z matmy miala jakies 98% i nawet aplikowała na informatykę, gdyby jednak medycyna nie wyszła, no ale cóż wink - dostala się lekkim twistem).

Poza tym mam zupełnie inne spostrzeżenia- to właśnie mat-fizy (a zwłaszcza mat-fiz-inf) mają najwyższe progi.
      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:27
        Czyli córka dostała się i na medycynę i informatykę i wybrała medycynę? Dlaczego?
        • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:29
          bywalec.hoteli napisał:

> Czyli córka dostała się i na medycynę i informatykę i wybrała medycynę? Dlaczeg
          > o?

A podobno nie ma głupich pytań...
          • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:30
            Podpowiedź- przeczytaj pierwsze zdanie mojego pierwszego wpisu...
            • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:36
              grey_delphinum napisał(a):

> Podpowiedź- przeczytaj pierwsze zdanie mojego pierwszego wpisu...

No rozumiem, córka od zawsze chciała być lekarzem. Ale dziwię się że ktoś po zdaniu matury rozszerzonej z matematyki na 98% i szansy nauki i kariery w IT z tej szansy nie skorzystał...
              • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:46
                Marceli Szpak dziwi się, że ktoś wybrał ciekawszy dla niego kierunek?
              • pyza-wedrowniczka Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:58
                Hmm... ja po wygraniu ogólnopolskiego konkursu matematycznego w gimnazjum poszłam do humana smile Bo tak chciałam. Niektórzy w wybieraniu studiów czy pracy kierują się jeszcze zainteresowaniami na przykład.
              • nuka_2 Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:50
                Ja byłam uzdolniona matematycznie, olimpiada, w LO na mat-fizie. Dobre oceny u bardzo wymagającego fizyka, który wyrzucał podręcznik licealny przez okno i kazał kupić podręczniki używane w politechnice. Skończyłam medycynę. Do pracy w IT nie nadawałbym się kompletnie. Po moim mat-fize jest jeszcze kilkoro lekarzy. W swoich kolejnych pracach spotkałam sporo lekarzy po mat-fizie.
                Obecnie w liceach jest sporo klas o profilu biol-chem-mat. Taki profil skoczyło jedno z moich dzieci. Absolwenci z tej klasy są zarówno na medycynie, jak i na psychologii; matematyce jak i na kierunkach politechnicznych.
              • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 10:54
                Jakiej kariery? 98 procent z matmy i skończone studia z informatyki nie gwarantuje takich pieniędzy, jak przeciętny lekarz poz.
                Lepiej iść na medycynę jak sie chce to robić, niz lazic do korpo i odwalać żmudną pracę za przeciętne zarobki.
              • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:32
                bywalec.hoteli napisał:

> grey_delphinum napisał(a):
                >
                > > Podpowiedź- przeczytaj pierwsze zdanie mojego pierwszego wpisu...
                >
                > No rozumiem, córka od zawsze chciała być lekarzem. Ale dziwię się że ktoś po zd
                > aniu matury rozszerzonej z matematyki na 98% i szansy nauki i kariery w IT z te
                > j szansy nie skorzystał...

Moj m.pracuje jako programista, kwota, jaką zarabia na rękę (nie liczac innych benefitow), padła gdzieś w tym wątku wink Ale on ma wieloletnie doswiadczenie, ogromną wiedzę (m.in.tytul doktora fizyki) i pracuje w miedzynarodowej korporacji.
                Wielokrotnie mówił o tym, ze swiezakom bardzo trudno jest się teraz wybić w branzy i zarabiać dobre pieniądze. Trzeba być naprawdę świetnym, przeciętnych klepaczy kodów i tak kiedyś (raczej wcześniej niż pozniej) wygryzie AI.
                Poza tym praca lekarza jest jednak znacznie ciekawsza (choc i o wiele trudniejsza).
                • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 13:06

> Moj m.pracuje jako programista, kwota, jaką zarabia na rękę (nie liczac innych
                  > benefitow), padła gdzieś w tym wątku wink Ale on ma wieloletnie doswiadczenie, og
                  > romną wiedzę (m.in.tytul doktora fizyki) i pracuje w miedzynarodowej korporacj
                  > i.

Tyle wyciąga na umowę o pracę czy B2B?
                  • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:10
                    bywalec.hoteli napisał:

>
                    > > Moj m.pracuje jako programista, kwota, jaką zarabia na rękę (nie liczac i
                    > nnych
                    > > benefitow), padła gdzieś w tym wątku wink Ale on ma wieloletnie doswiadczen
                    > ie, og
                    > > romną wiedzę (m.in.tytul doktora fizyki) i pracuje w miedzynarodowej kor
                    > poracj
                    > > i.
                    >
                    > Tyle wyciąga na umowę o pracę czy B2B?

Ma umowę o pracę (zwykły etat).
          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:31

> A podobno nie ma głupich pytań...

No które daje lepsze możliwości finansowe od samego startu, gdzie można zacząć sporo zarabiać już na studiach?
            • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:47
              Ludzie kierują się nie tylko wysokością zarobków ale też (a może przede wszystkim) zainteresowaniami.
              • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:49
                A, i ja też wybrałabym medycynę przed informatyką, chociaż lubiłam w liceum wszystkie te przedmioty i świetnie sobie radziłam. Z matematyki i biologii miałam na świadectwie ocenę celującą, z chemii i fizyki bardzo dobrą.
            • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:58
              bywalec.hoteli napisał:

>
              > > A podobno nie ma głupich pytań...
              >
              > No które daje lepsze możliwości finansowe od samego startu, gdzie można zacząć
              > sporo zarabiać już na studiach?

Mniej istotne, czy na studiach możesz dorabiać, ważne żeby po studiach była dobrze płatna i stabilna praca.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:24
        Bo te z inf. mają.
    • ageman Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:26
      Bo do biol-chem idą wszyscy, który czują się zbyt slabi na mat-fiz a jednocześnie nie widzą się w humanie.
      Wiele biol-chem daje możliwość rozszerzenia z matematyki a potem jest naprawdę duży wybór kierunków studiów.
      Sama kończyłam mat-fiz ale żadno z moich dzieci nie wybrało tego profilu a biol-chem i owszem.

Aga
      • grey_delphinum Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:28
        ageman napisała:

> Bo do biol-chem idą wszyscy, który czują się zbyt slabi na mat-fiz a jednocześn
        > ie nie widzą się w humanie.

Co za głupoty wypisujesz...
        • ageman Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:34

>
          > Co za głupoty wypisujesz...

Bo ?
          • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:43
            Zupełnie tak nie jest. Wg moich obserwacji ci, którzy nie czują się bardzo mocni matematycznie, ale nie chcą humana i nie jest im po drodze z biologią/chemią idą na mat-geo (tak było w sp mojego syna), a i to nie zawsze, bo znałam chłopca, który autentycznie interesował się geografią i wybrał mat-geo nie z powodu strachu przed fizyką. Biol- chemy to zupełnie inna ścieżka i inne zainteresowania niż mat-fizy.
            • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:19
              Mam takie same spostrzeżenia.
        • andaba Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:39
          No ale przecież to prawda. Oczywiście idą też tacy, którzy interesują się chemią, biologią, marzą o byciu lekarzami i zoologami, ale też tacy, którym z matmą nie po drodze, a humanistyczne studia ich nie ciągną (no i nie dają perspektyw)
          • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:21
            Taka sama prawda, jak stwierdzenie, że na mat-fiz idą ci, którym nie po drodze z przedmiotami humanistycznymi, biologia i chemią.
    • kiszonababka Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:29
      Moj syn skonczyl biol chem , poszedl na studia gdzie mial matematyke , fizyke i chemie . Poradzil sobie , wlasna praca oczywiscie.
      Mlodzi wybieraja to co obecnie im sie podoba a finalnie mature moga robic z czego chca , tyle ze wymaga to duzej pracy.
    • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:30
      Dodam że prawie wszystkie córki znajomych które w tym roku lub poprzednich zdawaly to starały się o biol-chem w pierwszej kolejności, wsrod synów też dużo na biol-chem a część na inne profile typu mat-fiz czy mat-geo.
      • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:23
        Jak ten czas leci… w końcu bez fotelików Wam wygodnie 😁
        • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:41
          mylisz się w swoich obliczeniach big_grin
          ale uspokoję cię - zmieniłem auto na większe i wygodnie się jedzie nawet między fotelikami
          • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 09:29
            Ojezu… zrobiłeś se 4te?
            • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 10:57
              Rozwiodłaś się?
              • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 13:02
                Tak. Zdarzyło się.
                • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 13:08
                  partytura2026 napisała:

> Tak. Zdarzyło się.

Ale z tym najnowszym mężem. Bo coś tu ematki go określiły mianem łobuza delikatnie mówiąc...?
                  • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 17:11
                    Tak? To nic nie wiem. Tak mówią?
    • pepsi.only Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:31
      Nie zauważyłam tej popularności biol-chem, a córka jest po mat-fiz, i po politechnice.
      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:42
        pepsi.only napisała:

> Nie zauważyłam tej popularności biol-chem, a córka jest po mat-fiz, i po polite
        > chnice.
        >

Może te lata temu jak córka wybierała szkołę średnią to tego jeszcze nie było, teraz trend jest jak napisałem.
        W całym kraju najbardziej oblegane są biol-chemy, najwięcej osób wybiera je.
        • pepsi.only Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:55
          Nie, ale może tak jest w Poznaniu, bo u nas tego nie zauważam dziś, i nie było tak również za moich czasów.
          • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:01
            Nie ma takiego trendu w Poznaniu.
            • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:08
              princy-mincy napisała:

> Nie ma takiego trendu w Poznaniu.

Jak to nie ma?
              Sprawdź sobie statystyki i wymagania punktowe do wybranych szkół
              • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:19
                Sam sprawdź i wklej wyniki.
                Wskaż w nich ile osób startowało na mat-fiz i się nie dostało, bo zabrakło na mat-fiz ale wystarczyło na biol-chem.
                • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:39
                  princy-mincy napisała:

> Sam sprawdź i wklej wyniki.
                  > Wskaż w nich ile osób startowało na mat-fiz i się nie dostało, bo zabrakło na m
                  > at-fiz ale wystarczyło na biol-chem.

Przykład - wyniki z 2025 do Marcinka: najpierw - największe wymagania punktowe mat-geo, potem biol-chem, potem mat-chem, dopiero potem mat-fiz, na końcu human

Jak masz analityczny umysł, to masz całe zestawienie za 2025
                  www.cdzdm.pl/download_default/D1676/zestawienie-wynikow-rekrutacji-do-liceow-ogolnoksztalcacych-na-rok-szkolny-2025-2026.html
                  • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:43
                    Te zestawienia znam.
                    W tym zestawieniu nie ma jednej informacji- nie ma danych jak wiele osób startowało do klasy mat- fiz i się nie dostało więc poszli na biol-chem. Wtedy można byłoby potwierdzić Twoja tezę.
                    A tak to tylko gdybanie.
                  • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:43
                    I zwróć uwagę na to, że są 2 klasy biol-chem, jedna mat-chem a mimo to na mat-fiz mniej punktów potrzeba niż na w/w klasy.
                    Mi też trudno w to uwierzyć, ale tak jest.
                    • pepsi.only Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:03
                      No patrz, a w LO córki było dokładnie inaczej....

Ok, zerkam na aktualny rozkład:

mat-fiz-ang
                      mat-geo-ang
                      biol/chem - mat
                      biol- mat
                      mat-ang
                      (do tego klasa human. )

Nijak się ma to twojego wywodu. że biol-chem jest trendy , bo jednak są LO gdzie jest matematyka w różnych konfiguracjach.
                    • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:10
                      Ale jeden Marcinek nie mówi o trendzie w całej Polsce.
                      Popatrz na inne licea w Poznaniu i w innych miastach.
                      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:18
                        princy-mincy napisała:

> Ale jeden Marcinek nie mówi o trendzie w całej Polsce.
                        > Popatrz na inne licea w Poznaniu i w innych miastach.

No choćby Trójka przy Strzeleckiej:
                        mat-fiz 165.4
                        biol-chem 172.9
                        • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:29
                          Nadal dwa licea w jednym mieście to żaden trend. Wiesz co to statystyka?
                          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 00:11
                            W kilku kolejnych to samo - nadal więcej punktów wymagane jest na biol-chem, masz komplet danych z zeszłego roku, jak chcesz się bawić w statystykę to zrób średnia dla wszystkich. Ja tam się kłócić nie będę i przekomarzać kto ma rację
                            • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 10:59
                              Ja tym bardziej nie bede. To Ty chcesz udowodnic swoja teze.
        • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:20
          Nie ma trendu o którym mowisz. Sporo liceów nie ma mat-fizu bo brakuje matemtyków i fizyków...
          W dobrych liceach jest wiecej chętnych do mat-fiz niż miejsc.
          I nie pitol, ze dziewczynki nie chcą do mat-fizów bo co roku jakoś na politechnikach jest wiecej kobiet
          Porównaj sobie 20 lat temu a dzisiaj...
          • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:24
            Dokładnie. Ja też znam kilka dziewczyn na mat- fiz w topowych liceach a także na różnych kierunkach technicznych na politechnice.
            • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:05
              Ostanio sprawdzałam. W ciagu 20 lat na większosci politechnik odsetek studentek wzrósł srednio z 10-15% do 30-40%, przy czym na studiach drugiego stopnia jest jeszcze więcej dziewczyn
              Moj mąz konczył informatykę w Łodzi, z nim na roku były 3 dziewczyny. Dzisiaj na tym kierunku studiuje koleżanki syn, dziewczyn jest 30 z hakiem, czyli 10 razy tyle
              W rodzinie mamy dziewczynę na mechatronice i nie jest jedyna na tym kierunku
      • asia_i_p1 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 20:21
        W naszej tegorocznej rekrutacji ponad 70 osób do biol- chemu i drugie tyle do biologicznej ze zwiększoną liczbą godzin z wf-u. Do mat-fizu i do humana po niecałe 50. W zeszłym roku podobnie.
    • wyprawa32768 Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 21:55
      bywalec.hoteli napisał:

> No i czemu się tak dzieje?
      > Młodzież tak bardzo boi się matematyki i fizyki, że nie myśli perspektywicznie?

Buhahahah ale głupie pytanie, młodzież właśnie myśli perspektywicznie. Też chcą zarabiać po 1,6 mln rocznie jak w szpitalu południowym.
      • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:06
        Takich pieniędzy, nawet doswiadczony informatyk po wielu latach korporacyjnej roboty nigdy nie zarobi. Znam bardzo dobrych architektów systemów it, zarabiają gora 30 tysiecy na rękę, a za nimi kilkadziesiąt lat doświadczenia. I to jest bardzo wysoka pensja.
        • wyprawa32768 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:30
          i właśnie dlatego młodzi idą na biol-chem czyli na lekarzy. Czytają ile to lekarze w takim szpitalu zarabiają i też tak chcą, przeciez to są miliony rocznie, żaden informatyk nie dorówna lekarzowi w zarobkach
        • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:25
          W mojej bańce programiści z IT (nie klepacze kodu) biorą po kilka kontraktów, pracują zdalnie około 9 godzin dziennie, 20 dni w miesiącu i wyciągają w okolicach 100 000 zł miesięcznie (przed opłaceniem księgowej, podatków itd). Ale to starzy wyjadacze z imponującym CV i dużymi osiągnięciami naukowymi, dawni olimpijczycy. Wchodzili na rynek na samym początku wielkiego boomu. Nie wiem czy obecni młodzi mają taką perspektywę przed sobą, może w działce AI.
          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:47
            ania_z_zielonymii napisała:

> W mojej bańce programiści z IT (nie klepacze kodu) biorą po kilka kontraktów, p
            > racują zdalnie około 9 godzin dziennie, 20 dni w miesiącu i wyciągają w okolica
            > ch 100 000 zł miesięcznie (przed opłaceniem księgowej, podatków itd).

Kilka kontraktów, gdzie każdej od każdej firmy biorą za fakturę na 176 godzin w miesiącu?
            Czy to jest uczciwe?
            • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:49
              To nie są dupogodziny tylko konkretna robota z konkretnym terminem, więc jest to uczciwe i jak najbardziej legalne w ramach umowy.
              • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 15:30

> To nie są dupogodziny tylko konkretna robota z konkretnym terminem, więc jest t
                > o uczciwe i jak najbardziej legalne w ramach umowy.

Ale umowa nie jest na "konkretną robotę z konkretnym terminem" tylko na konkretną ilość godzin za konkretną stawkę godzinową? Standardem w B2B jest stawka za godzinę, więc jak chcesz pogodzić dostarczenie 2-5 razy 176 godzin w miesiącu przy pracy 9h dziennie przez 20 dni w miesiącu?
                Firmy już się zabezpieczają i po prostu uczą się liczyć czas pracy "kontraktora B2B".
                • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:07
                  O czym ty w ogole piszesz? Nie masz pojecia jakie umowy zawierają ci ludzie, o ktorych pisałam i nie jest „pozorowane” b2b. Ta rozmowa nie ma sensu.
          • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:50
            Znam programistów bez matury, którzy sobie firmy zakladali i po roku kupowali porsche.
            Jednak mówimy tu średniej.
            Mnóstwo absolwentów informatyki, o pracy 30 tysiecy na rękę na etacie, to moze sobie zwyczajnie pomarzyć. Zreszta firmy nie chcą ludzi na etat, tylko na umowę.
            • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 17:01
              Porsche czy audi się nie kupuje, takie auto się leasinguje na firme
              • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 19:40
                Znam sporo informatyków, którzy maja wlasna dzialanosc gospodarczą i nie mają porsche w leasingu. Audi zresztą tez.
                wink
            • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 17:14
              Oczywiście, zdaje sobie z tego sprawę, ale padło hasło o lekarzach zarabiających milion rocznie, do których nie dorówna zarobkowo żaden informatyk. Podałam przykład małej grupki, którą znam, która tyle zarabia pracując bez takiego obciążenia czasowego, psychicznego i odpowiedzialności jakie mają lekarze. Cieszę się, że IT przestało być modne. Ta pogoń za studiami, które rzekomo mają być pewnym gwarantem wysokich zarobków skutkuje potem słabymi specjalistami na rynku. Teraz wszyscy chcą być lekarzami i w jakichś małych miasteczkach typu Piła otwierają się kierunki lekarskie…
              • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 18:43
                Ci lekarze którzy zarabiają milion rocznie to też kradną jak ci informatycy na b2b którzy robią 2 czy 3 etaty w jednym
                • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 18:59
                  Tak sobie to tłumacz, że trzeba ukraść, żeby tyle zarobić jeśli lepiej się z tym czujesz😂
                  • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 19:46

> Tak sobie to tłumacz, że trzeba ukraść, żeby tyle zarobić jeśli lepiej się z ty
                    > m czujesz😂

Sama sobie tłumacz, że dostarczanie 180h pracy w cenie 450h pracy nie jest kradzieżą
                    • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 20:01
                      Przecież oni mogą równie dobrze podpisać umowy o dzieło i mi kogo nie obchodzi, a wręcz nie powinno, ile godzin wykonujący dzieło spędzi na projekcie. Umowa zlecenia też nie podlega inwentaryzacji godzin tak jak umowa o pracę. Dzieło ma być wykonane a usługi w umówionym zakresie wykonane. Jak najbardziej mogą podpisywać umowy z trzema podmiotami.
                      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 20:32
                        Umowa B2b to nie jest ani umowa o dzieło ani umowa zlecenie.
                        Właściciel takiej JDG wystarcza fakturę na przykład na usługi programistyczne w liczbie przepracowanych przez siebie godzin razy stawka godzinowa. Jeśli każdemu z 3 odbiorców wystawia fakturę na 180h a przepracował 180h łącznie to znaczy że oszukał te firmy na 360h. To nie jest kradzież?

Zarówno ta branża jak i branża lekarska mocno jedzie na złodziejstwie jak i na arbitrażu podatkowym i składkowym, jednocześnie domagając się takich samych usług medycznych, edukacyjnych zarówno dla siebje i dzieci jak płacący dużo wyższe podatki osoby na etacie
                        • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 20:57
                          Większość wystawia fv za „dyspozycyjność”, a dodatkowo mają godzinowo liczone ekstrasy.
                        • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 23:40
                          Nie wiem, jakie umowy podpisali ci informatycy, o których pisze Ania. Skoro to są wybitni specjaliści to watpię, żeby świadczyli standardowe usługi - raczej zleca im się zadanie rezultatu, które nie ma narzuconej liczny godzin. Po prostu ma być zrobione, mogą też świadczyć usługi doradcze. Zupełnie inna sytuacja niż lekarze, którzy w trzech miejscach "pracują" na etacie czy tam B2B ale w rozumieniu świadczenia pracy.
                          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 00:07
                            taje napisała:

> Nie wiem, jakie umowy podpisali ci informatycy, o których pisze Ania. Skoro to
                            > są wybitni specjaliści to watpię, żeby świadczyli standardowe usługi - raczej z
                            > leca im się zadanie rezultatu, które nie ma narzuconej liczny godzin. Po prostu
                            > ma być zrobione, mogą też świadczyć usługi doradcze. Zupełnie inna sytuacja ni
                            > ż lekarze, którzy w trzech miejscach "pracują" na etacie czy tam B2B ale w rozu
                            > mieniu świadczenia pracy.

"Wynagrodzenie: Stawka określona najczęściej w systemie Time & Materials (rozliczenie godzinowe/dniowe) lub Fixed Price (za konkretny etap projektu). Ważne jest jasne określenie terminu płatności (np. 14 lub 21 dni od wystawienia faktury)."
                        • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:49
                          Umowa B2B to po prostu określenie tego, że stronami umowy są firmy. Może ona dotyczyć dowolnych rzeczy, jak firma X dostarcza codziennie firmie Y warzywa do restauracji to jest to też umowa B2B. Ja tą mam takie umowy, bo od lat mam jdg. I zapewniam Cię, że nikt mi za godzinę nie płaci.
                          A usługi edukacyjne takie same ma też dziecko bezrobotnych.
                • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 19:28
                  Oj bywalec…
                • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 09:05
                  > informatycy na b2b którzy robią 2 czy 3 etaty w jednym

Znam taki przypadek, że programista miał podpisany kontrakt z 2 firmami na raz. Mój kolega zauważył, że bardzo często nie ma z nim kontaktu, na spotkaniach zespołu nie odpowiada na zadane pytanie itd. Pech chciał, że inny jego kolega pracował z tym samym gościem w tej drugiej firmie.

Historia się skończyła smutno dla pana wielokontraktowca, bo z 2 kontraktów zrobiło mu się 0.

Więc owszem, takie cuda jak kilka kontraktów w IT równolegle się zdarzają, ale firmy już wiedzą o takim cwaniactwie. M.in. tym jest spowodowane odejście od pracy zdalnej, choć teoretycznie informatycy mogą pracować z domu cały czas.
                  • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 10:37
                    Przecież to zależy jaki kontrakt. Mój znajomy pracuje projektowo, ma tych projektów zawsze kilka i one mają bardzo różne obciążenie czasowe, nie bierze piecu z obciążeniem 10 godzin dziennie przecież, ma też takie, które wymagają niedużo twardej pracy za to praktycznie pełnej dyspozycyjności jeśli chodzi o reakcje na sytuacje nagłe. Ma też projekty które wymagają spotkań online w dzikich godzinach ze względu na różnice stref czasowych. To jest po prostu kompletnie inny system działania niż praca na etacie 9-17.
                    • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 11:33
                      Te małe projekty są traktowane jako dodatkowe fuchy. Większość kontraktowców zaczepia się na dłużej w jakimś korpo czy innej firmie, żeby mieć zapewniony stały dochód. W rzeczywistości to praca jak na uop, tyle że chodzi o płacenie niższych podatków.

I nie chodzi o sytuację, że ktoś po "głównej" pracy dłubie sobie w dodatkowym projekcie 1-2h dziennie, tylko o sytuację, że ktoś umawia się w jednej firmie na przepracowanie 8h dziennie i w drugiej na to samo. Rekordziści podobno mieli 3 takie konkrakty-uop na raz i zanim pracodawcy się zorientowali to ciągnęli z kilku miejsc na raz grubą kasę. Coś jak ci lekarze dyżurujący w kilku szpitalach na raz.

Tego dotyczył mój wpis, a nie prawdziwych jdg.
                      • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 13:22
                        Ja znam ludzi którzy po prostu mają wielu różnych klientów i nie pracują w żadnej korpo.

A co do etatu to kiedyś w pewnej firmie po kilku miesiącach zorientowali się, że na umowę o dzieło robię tyle ile normalnie jest obstawiane prze 2,5 etatu i nastąpiło wielkie oburzenie że nei mogę tyle zarabiać (miałam płacone zadaniowo) bo to nieuczciwe wobec etatowców. A praca nie była zrobiona źle, wszystko hulało dopóki ktoś nie spojrzał w rozliczenia. No ale jak woleli płacić paniusi która co godzinę wychodziła na papieroska, wiecznie uskuteczniała pogaduszki i snuła sie po firmie przez 8 godzin robiąc tyle co ja robiłam w niespełna 4 to ich sprawa
                      • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 14:18
                        Ale zasadniczo b2b nie może nosić znamion UOP więc wyznaczanie w kontrakcie 8h czasu pracy jest trochę bez sensu.
                        • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 15:34
                          Shell jak zwykle odpisuje nie w temacie. Nikt nie pisał o wskazaniu 8h czasu pracy dziennie. Jednakże faktura jest wystawiana na przepracowane godziny. Jeśli przedsiębiorca-programista przepracował-dostarczył usługi programistyczne tylko przez 40h a wziął fakturę na 180h - to kradnie pieniądze za 140h świadczenia usług?
                          • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 15:56
                            Nie kradnie pieniędzy tylko fałszuje dokumentację, to coś innego. Natomiast wypadałoby udowodnić takie oskarżenia
                          • partytura2026 Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 16:01
                            Nie wydaje mi się, żeby (pomijając obsługę typowo informatyczną) kontrakty „o dzieło” czyli rozliczane z wykonania zadań, a nie czasu pracy zawierały konkretną liczbę godzin.
              • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 19:38
                No w mojej bańce informatycznej ludzie nie zarabiają milionów. Jesli zarabiają więcej to wylacznie na b2b, a nie każdemu to pasuje i to nadal nie są pensje rzedu 100 tysiecy zlotych. O etat jest bardzo trudno.
                Kilka znanych mi wyjatków jest bardzo bogatych, ale ja piszę o osobach zatrudnionych w korporacyjnym it na bardzo różnych stanowiskach. I zarobki nie powalają.
                Informatyka jest nadal bardxo popularnym kierunkiem, bo gdzies po tym mat fizie trzeba pracować.

• katriel Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:13
      > Dochodzi do tego, że klasa biol-chem to ta, która wymaga najwięcej punktów żeby się dostać
      > a mat-fiz mało a czasami nawet najmniej z profili.

No nie, przesadzasz. Zgodziłabym się, że do mat-fizów tradycyjnie były najwyższe, a teraz te do biol-chemów w wielu szkołach zrobiły się porównywalne, ale żeby była aż taka rewolucja jak piszesz, to nie.

> Wszyscy pójdą na medycynę, inne kierunki medyczne czy rolniczo-przyrodnicze
      > albo na biologię czy chemię?
      > To fajnie, ale czy środowisko lekarskie dopuści tylu młodych lekarzy do zawodu?
      > Czy tyle osób będzie w stanie dostać się i przetrwać trudne studia medyczne?

Noż kurczę - sam wymieniasz inne kierunki medyczne czy rolniczo-przyrodnicze, biologię i chemię, a już w następnym zdaniu w ogóle o tym nie pamiętasz?

Biol-chem to nie jest tylko profil dla przyszłych lekarzy. Zdarzyło mi się uczyć matematyki w biol-chemie w kiepskim liceum. Żadne z tych dzieci nie wybierało się na medycynę jako taką (i prawdę mówiąc podejrzewam, że żadne by się nie dostało), ale w zasadzie prawie wszyscy byli zainteresowani jakąś formą pracy z ludzkim ciałem. Dziewczyny najczęściej planowały zostać kosmetyczkami, dietetyczkami, czasem asystentkami stomatologicznymi; chłopcy widzieli się jako trenerów personalnych albo fizjoterapeutów (a jeden chciał być barberem). Bardzo fajni, pozytywni ludzie, chociaż faktycznie bez predyspozycji intelektualnych do tak trudnych studiów jak medycyna.
      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:52
        katriel napisała:

> No nie, przesadzasz. Zgodziłabym się, że do mat-fizów tradycyjnie były najwyższ
        > e, a teraz te do biol-chemów w wielu szkołach zrobiły się porównywalne, ale żeb
        > y była aż taka rewolucja jak piszesz, to nie.

Wyżej zamieściłem statystykę do jednego z topowych liceów w Poznaniu - sprawdź sama co pisałem do Princy-Mincy.
        Mi też jest w to trudno uwierzyć.

Te mniej wymagające zawody jak asystentka stomatologiczna czy barber dla osób które dobrze się uczą i dostaną się na oblężony biol-chem a nie dostaną na medycynę, farmację, genetykę itp. mogą nie przynosić im satysfakcji i powodować frustrację.
        • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:12
          Jedno topowe liceum nie świadczy o trendzie.
      • mamalgosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 11:37
        Od kilku lat u nas matfizy ciężko wypełnić podczas rekrutacji
    • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:18
      NIe wiem jak w innych miastach ale u mnie w topowych liceach mat-fiz faktycznie ma mniej punktów ale nie jest ostatni w szkole, jest zaraz po biol-chemie.
      I nie wiem czy tak mało popularna klasa. Szkoły które obstawia młoda za rok mają duzo chętnych do mat-fizu.
      Wiele szkół nie ma mat-fizu ale nie dlatego, ze to mało popularna klasa ale brakuje fizyków
    • dwa_kubki_herbaty Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:22
      Było tu chyba, biologii mozna się nauczyć na pamięć i fajnie się uczy, bo jest ciekawa, czego nie mozna powiedzieć o fizyce, owszem bywa ciekawa ale .... no właśnie.
      • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:26
        Chyba za Twoich czasów można było się nauczyć biologii na pamięć (za moich zresztą też).
        Obecnie na rozszerzeniu z biologii jest sporo obliczeń stricte matematycznych.
        • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:07
          Bez przesady. Nadal można bardzo dobrze zdać biologię (która jest trudnym egzmainem dzisiaj) bez duzej znajomości matematyki.
          Masa dzieciaków boi sie matmy po podstawówce, bo była słabo uczona
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:28
        MOim zdaniem....w podstawówkach zazwyczaj są fajne panie od biologii smile sorry ale masa wybiera tak bo biologia w podstawówce była fajna z fajną panią smile POtem się okazuje, ze rycie jest duzo, matura z biiologii jest w wuj trudna.
        MOje dziecko tez chciało do biol-chemu...aż zaczeła przygotowywać sie do konkursu kuratoryjnego z biologii ( leci się podrecnzikami z rozszerzenia z biologii) i stwierdziła, że nie...
        Matemtyka i fizyka za to w podstawówkach jest uczona słabo, fizka jest tylko w 7 i 8 klasie (okrojona po zamknięciu gimnazjów) i w efekcie, nie ma się jak w tym "zakochać".
        Masa dzieci w podstawówce ma problemy z matmą ( to widać też w wynikach z egzaminów E8 które trudne nie są), wiec jak mieliby iść do mat-fizu.
        Zaorałabym cały program matemtyki, wymieniła 3/4 nauczycieli w podstawówce od tego przedmiotu (wiem nie da sie) i zaczełabym porządnie uczyć tego przemdiotu
        • nick_z_desperacji2 Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:30
          Chemii też jest mało, a biologia, no właśnie, często jest przyjemna. Egzamin przedmiotów przyrodniczych nie obejmuje, a młodzież słyszy, że to "dobry" profil, część myśli jeszcze o medycynie nie wiedząc, że jest kompletnie poza ich zasięgiem. W dobrych szkołach tak tego nie widać, ale np. u mnie w mieście biol-chem jest w naborze bardzo popularny, a potem te dzieciaki przeżywają szok i zaczynają się migracje na mat-geo i human, a z klasy 25-osobowej na starcie, maturę z chemii piszą 4 osoby.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 00:00
            A z tym się zgodzę że biologia w podstawówce jest dlugo uczona bo najpierw jako przyroda, ba nawet w klasach 1-3 w podręcznikach jest bardzo dużo o przyrodzie, która to później płynnie przechodzi w biologię i geografię, czyli na upartego przez 8 lat uczysz się o środowisku, a takiej fizyki tylko 2 lata.
      • 71tosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 01:15
        Fizyka jest ciekawa, chociaż jak czyta się podręczniki szkolne to w żaden sposób tego nie widać, podobnie jest z chemią a nawet matematyką. Zieje z nich przerażająca nuda.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 22:29
      A Jak ktoś wybiera mat-chem to dobrze, czy niedobrze wyrocznio od siedmiu boleści?
      Trochę ci się coś pozajaczkowalo z tym pianiem nad informatyką. To ta branża nie jest wcale takim pewniakiem, właśnie ze względu na coraz bardzo panosząca się AI . Lekarza raczej żadna sztuczna inteligencja nie zastąpi, bo zawsze musi być ktoś odpowiedzialny fizycznie, gdyby pacjent w trakcie leczenia zszedł . Popularność medycyny jest oczywista, słychać od dawna ile zarabiają lekarze , ostatnie afery tylko to podkręcają
      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:02
        A mogłabyś prowadzić dyskusję kulturalnie, bez uciekania się do obrażania uczestników dyskusji, inwektyw?
        Co do tej branży to dzisiaj jest jakieś tysiąc razy więcej systemów IT w użyciu niż 30 lat temu. Jest moda na "cyfryzację", czyli informatyzację. Oprogramowanie masz wszędzie, nawet w ładowarce do telefonu, w domofonie, w systemie nawodnienia. Ktoś musi te wszystkie systemy tworzyć, utrzymywać, rozwijać, pielęgnować, wspierać i integrować. Myślisz, że wszystko to zrobi AI?
        • princy-mincy Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:14
          Programowanie akurat bardzo mocno jest wspierane przez AI i w przyszłości będzie potrzeba mniej programistów. Oczywiście nie znikną całkowicie.
          • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:49
            Przyszłość branży IT jest w sumie ciekawa. Bo zaraz może się okazać, że płacenie za klepanie kodu jest tańsze niż koszty tokenów. Nie mam pojęcia w którym kierunku to pójdzie, na dwoje babka wróżyła. W każdym razie nie wieszczyłabym na razie końca zawodu programisty.
            • martishia7 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:17
              Ja podobnie.
    • asia_i_p Re: Popularność biol-chemów w liceum 15.07.26, 23:29
      Biol-chemy to nie tylko medycyna. U nas na biol-chem, ku rozpaczy chemików, zawsze rekrutowali się przyszli studenci AWF-u. Dopiero od dwóch lat poszliśmy im na rękę z profilem biologiczno-sportowym (teraz cierpi tylko biolożka).
    • figa_z_makiem99 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 00:07
      Panowie się uparli, żeby zawstydzać dziewczynki informatyką i zajmowaniem się samochodem, albowiem to wiedza zbyt trudna dla kobiecych umysłów. Byłam na biol-chemie w liceum i nie przeszkodziło mi to skończyć informatyki.
      • figa_z_makiem99 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 00:17
        A,najwięcej w tym temacie mają do powiedzenia matoły, którzy nigdy nie studiowali. Ostatnio jeden komentował w mediach społecznościowych, że kobiety kończą nic nie warte kierunki, na przykład prawo. Ktoś zapytał jakie ma wykształcenie, odpowiedział, że oczywiście techniczne z obszaru nauk inżynierskich smile Zapewne szkołę zawodową. Matoł siedząc na fotelu pasażera, zawsze będzie mówił kobiecie jak ma jechać, nieważne, że kobieta ma większe doświadczenie od niego wink
        • figa_z_makiem99 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 00:54
          I jeszcze chciałam dodać, że matematyka na wydziaie chemicznym na PW, byla trudniejsza od matematyki na informatyce zaocznej, miałam piątkę i mizogin wykładowca, który innym kazał liczyć truskawki na targu bo napisali słabiej, wpisując mi ocenę nic nie powiedział. Nie przecenialabym niektórych kierunków. Nieliczni po informatyce zarabiają grube tysiące. Lubię kasować matołów.
    • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 06:24
      Potwierdzam obserwację o wzroście popularności biol-chemow w ostatnim czasie. U mnie w mieście najpopularniejszy profil, najwięcej do niego chętnych mimo, iż od niedawna pootwierali w szkołach podobne profile typu biol-chem-mat albo chem-mat tak więc oferta wzrosła w tym kierunku.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:24
        Tak ale już taki biol-chem-mat z obowiązkową rozszerzoną matematyką jest oblegany ale nie aż tak...
        • afro.ninja Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:26
          Bo tylko na niektóre uczelnie trzeba zdawać tę matmę rozszerzoną, więc nie wszystkim to potrzebne.
      • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:56
        Żeby dostać się na biotechnologię czy medycynę, czyli najbardziej przyszłościowe kierunki, trzeba jednak zdać tę matematykę lub fizykę na poziomie rozszerzonym. Owszem można szukać uczelni, gdzie wystarczą 2 rozszerzenia z biologii i chemii, zamiast 3, ale to zawęża perspektywy. Znajomi, którzy mają dziecko na bio-chem-ang płacą jeszcze dodatkowo za korki z matmy. Dla mnie to strata pieniędzy. Lepiej już od razu nastawić się na profil bio-chem-mat lub bio-chem-fiz.
        • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:32
          Ale nie wszedzie takie profile są
          U mnie w dobrych LO tylko jedno z sensownym dajzem ( dojazd 2 godziny i 3 przesiadki nie jest sensowny)
          W Łodzi są 2 licea z takim profilem.
          • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:35
            Dokładnie, u nas też to raczej nowość (biol-chem-mat bo z fizyką to w ogóle nie widziałam). Poza tym na wszystkie rozszerzenia jest 22 h w liceum więc już lepiej mieć dwa porządne niż 3 po łebkach.
            • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:45
              W Warszawie nie spotkałam się z 2 rozszerzeniami. 90 % profili to 2 przedmioty kierunkowe + rozszerzony angielski. Rzadziej się trafiają profile typu bio-chem-fiz, bio-chem-mat, pol-hist-wos lub zamiast angielskiego inny język obcy.
              • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:49
                U nas są najcześciej dwa rozszerzenia lub jeśli trzy to ten trzeci to najczęściej angielski, który jest dużo łatwiejszy dla większości licealistów niż matma, fizyka czy chemia.
    • siedemkropek82 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 06:58
      U mnie jakieś 25 lat temu,to tylko dobrzy uczniowe poszli do biol-chemu.Teraz są lekarzami,pielęgniarkami itp.Profil bardzo ciekawy.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:26
        25 lat temu konczyłam biol-chem. Na lekarski poszły sztuki dwie (jedna na płatny bo sie nie dostała, nie dziwię się z 2 z matury z biologii.), jedna na farmację i 2 na biologie na uniwerek. Reszta na rózne kierunki...sorry ale 20 lat temu profil klasy nie mówił wcale co masz zdawac na maturze i gdzie isc
        • 71tosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 13:28
          U mnie z całej klasy o profilu biol-chem tylko kilkoro nie zostało lekarzami. Na spotkaniu po latach okazało sie ze mamy specjalistów od pierwszych po ostatnie dni życia a nawet dłużej jeden z kolegów jest cenionym specjalistą medycyny sądowej smile.
          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 13:31
            Tosia, a Ty zostałaś lekarzem?
            • 71tosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 22:40
              Jako jedna z nielicznych nie, wybrałam inne studia i pracę naukową.
          • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:36
            Bo wtedy profil klasy mało decydował.
            Moj mąz tez po biol-chem - informatyk smile
            Ale u niego był jeszcze lepszy system, do konca 2 klasy wszyscy szli profilem ogólnym od 3 wybierało się profil
            Powinno byc tak teraz.
    • gatito_z_kato Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 11:49
      Nie wiem jakie są zbiorcze zestawienia rekrutacji do LO z całej PL, ale nie zauważyłam w swojej bańce boomu na biol-chem, a raczej zdecydowanie na mat-inf i mat-ang rozszerzony. U nas w LO jest też mat-fiz i mat-geo.
      Jeśli ktoś nie jest zdecydowany od początku na jakiś konkretny kierunek, to może wybierać rozszerzenie tylko na podstawie tego, jaki przedmiot lubił w podstawowce. Zresztą w trakcie LO też zdarzają się zmiany profilu, poza tym można samodzielnie nadrobić rozszerzenie we własnym zakresie i pisać maturę z czego się chce.
      Sama jestem po mat-fiz, a skończyłam filologię.

A rzeczywiste trendy widać chyba dopiero przy rekrutacji na studia - w tym roku wygląda to np tak:
      Kierunek lekarsko-dentystyczny (Stomatologia) – Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu: 38,5 kandydata na miejsce.
      Kierunek lekarski (Medycyna – Filia w Wałbrzychu) – Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu: 34,6 kandydata na miejsce.
      Kierunki lekarsko-dentystyczne – Śląski Uniwersytet Medyczny: ok. 26 kandydatów na miejsce.
      Orientalistyka – Japonistyka – Uniwersytet Warszawski / Uniwersytet Jagielloński: ok. 22 kandydatów na miejsce.
      Reżyseria – Uniwersytet Śląski (Szkoła Filmowa im. K. Kieślowskiego): 19,9 kandydata na miejsce.
      Kierunek lekarsko-dentystyczny – Uniwersytet Jagielloński: 19,11 kandydata na miejsce.
      Psychologia – Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu: 18,28 kandydata na miejsce.
      Elektroradiologia – Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu: 18 kandydatów na miejsce.
      Cyberbezpieczeństwo – Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie: 16,8 kandydata na miejsce.
      Psychologia – Uniwersytet Śląski: 16,5 kandydata na miejsce.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:33
        Ja po znanych mi dzieciach widzę mat-geo, czasami jest geo-ang.
      • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:40
        Jeśli jesteś z Katowic i cię to interesuje to możesz przejrzeć statystyki chętnych do liceów i zobaczysz, że najwięcej chętnych do biol-chemow. Informacji zbiorczych o progach nie ma ale w liceum, do którego dostał się syn najwyższe były do biol-chem a z tego co wiem w innych szkołach było podobnie.
        slaskie.edu.com.pl/kandydat/app/candidates_statistics.xhtml
        • gatito_z_kato Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:10
          kulka-online napisała:

> Jeśli jesteś z Katowic i cię to interesuje to możesz przejrzeć statystyki chętn
          > ych do liceów i zobaczysz, że najwięcej chętnych do biol-chemow.

Dzięki, rzeczywiście trendy się zmieniają, aczkolwiek do naszego LO na biol-chem jest 10 os na 1 miejsce, a na mat-fiz aż 19, natomiast bardzo spadło zainteresowanie klasami dwujęzycznymi, gdzie jeszcze kilka lat temu był najwyższy próg i dodatkowy egzamin.

Pamiętam że jak szłam na studia to prawie wszyscy szli na Akademię Ekonomiczną...jak to się wszystko zmienia smile
          • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:39
            Ja patrzę głównie na liczbę osób w stosunku do liczby miejsc na pierwszym priorytecie bo to jakby bardziej oddaje prawdziwe zainteresowanie. Niektórzy pewnie wpisywali wiele profili w każdej ze szkół licząc że ewentualnie przeniosą się do wymarzonego profilu.
            Faktycznie, klasy dwujęzyczne straciły zainteresowanie. Do francuskiej i niemieckiej mało chętnych, lepiej do hiszpańskiej i włoskiej a najwięcej międzynarodowej (w Mickiewiczu). Ale to też związane z medycyną. Ponoć łatwiej uzyskać na tyle dobre wyniki w IB (tu skala 1-7) niż bardzo wysoki wynik procentowy na polskiej maturze z biologii, chemii i matematyki.
            • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:42
              Ile jest zazwyczaj wymagane po IB? Przelicznik dla A-levels też jest bardzo korzystny.
              • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:49
                Tu najpierw przeliczają oceny z przedmiotów IB na skalę procentową (żeby móc porównać z wynikami polskiej matury) i tak np. 7 daje 100%, a 6 i 5 i 4 odpowiednio mniej (tu już chyba zależy od konkretnej uczelni).
                • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 17:38
                  Z A-levels jest podobnie, a niektóre polskie uczelnie tak samo traktują ocenę A*, jak i A i dają w obu przypadkach 100%, a czasami za A 90%. To dobry przelicznik względem polskiego systemu, bo oceny na A-levels nie oznaczają określonego procentu poprawnych odpowiedzi na teście, tylko bycie w top iluś tam procent zdających, a granice są ustalane co roku odmiennie, w zależności od trudności testu. Można dostać A i za 70%, jeśli całej grupie zdającej w zdanej sesji poszło słabiej. Zresztą w IB jest podobnie. Więc łatwiej dostać A na A-levels niż 100% z testu na polskiej maturze.
                  • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 18:49
                    Dokładnie tak. Wystarczy popatrzeć na centyle polskiej matury i rozkład ocen IB. W znanej mi dobrze szkole z programem IB uczniowie z lepszymi wynikami dostają się na te uczelnie z wyższymi progami a słabsi np. z piątkami na te gorsze.
    • arwena_111 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 12:37
      To raczej nie z tego wynika. Pamiętam z rekrutacji moich dzieci. Mat-fizów ( w różnych konfiguracjach) było więcej niż biol-chemów, stąd wyższe progi. Najniższe zawsze w humanach były.
      • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 15:29
        Twój syn kończył Reytana, a tam otwierają tyle samo klas matematycznych, co biologicznych. W tym dwie biol-chem-mat.
        • arwena_111 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 16:02
          Za czasów mojego syna były dwa biol-chemy, jeden bez matematyki rozszerzonej. Aż sprawdziłam - mocno się pozmieniało. Ale typowe biol-chemy dwa. Jeden to human z biologią ( nie rozumiem tego połączenia), mat-geo, mat-biznes-, i dwa typowe mat-fiz
          Za czasów mojego syna mat-fizów było chyba z 4, mat-geo-ang, hist-wos-ang. Za moich czasów były 2 biol-chemy, 6 mat-fizów i jeden human.
          • lauren6 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 18:28
            > Jeden to human z biologią ( nie rozumiem tego połączenia)

Obstawiam, że to kierunki punktowane przy przyjęciu na psychologię.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:36
        Teraz (przynajmniej u mnie) najniższe są na mat-geo
    • 152kk Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:11
      Matematyka (i fizyka) rozszerzone są po prostu bardzo trudne. A dobrych nauczycieli jak na lekarstwo. W podstawówkach to w zasadzie rodzynki, w dobrych szkołach srednich tez uczą w większosci kiepscy nauczyciele, niestety (wyniki "się robią" bo uczniowie są zdolni i zdyscyplinowani, a rodzice zaangażowani). Więc młodzież musi uczyć się sama, co w tym wieku (nastoletnim) jest bardzo trudne, w zasadzie trzeba być genialnym i bardzo dobrze zorganizowanym, żeby dać radę samemu. A korepetycje drogie.
      Biologia i chemia też łatwe nie są, ale łatwiej nauczyć się samodzielnie mlodziezy, która jest "tylko" zdolna i pracowita.
      • asia_i_p Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 14:22
        To nawet nie chodzi o to, co jest trudne w liceum, chodzi o to, co jest trudne w podstawówce.

Fizyka szybciej odkrywa karty i jest otwarcie wredna smile, a biologia i chemia dłużej się kryją. Przychodzą do nas potem dzieci, które "kochały biologię" i "przepadały za chemią" i wymiękają, kiedy się okazuje, że to jednak są w dużym stopniu nauki ścisłe.
        • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 15:21
          Je tyle „co jest trudne” tylko jak jest uczone. Dobrych matematyków i fizyków jest w szkołach bardzo mało
    • aagnes Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 14:19
      nie rozumiem po co te udawanie, jawnie czy nie - wszytstkie dzieciaki, ktore ida na biol chem chca isc na medycyne. kropka.
      wsrod moich znajomych są dwa znane zawody: prawnik i lekarz. jak mowilam na co chce isc moja corka (ktora w tym roku i tak raczej nigdzie nie pojdzie) to byly wielkie oczy, ze takie kierunki w ogole istnieją i co to jest.
      • alpepe Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 15:38
        Ja nie chciałam i nie poszłam. Moja córka w Gymnasium miała coś w stylu profilu biol-chem i się nie przykładała do nauki, bo twierdziła, że na studia medyczne nie pójdzie. Inna sprawa, że z powodu pandemii jednak niespodziewanie poszła.
        • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:39
          Ja nie rozumiem przekonania, ze medycyna jest dla najzdolniejszych. Trudne studia ale nie jedyne trudne.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:38
        Nie, nie wszystkie smile
        Byłam w biolchemie, dostałam się na medycyne...poszłam na pilibudę (to było za czasów jak były jeszcze egzaminy na studia)
        Mój mąz dostał sie na farmecję poszedł na informatykę na polibudę. Jakbysmy wybrali UniMed nie spotkalibyśmy się
      • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:57
        Skąd wzięłaś takich ograniczonych znajomych? Nasza najstarsza skończyła biol-chem i nigdy nie brała pod uwagę kierunku medycznego, dla niej ważniejsza była część chemiczna niż biologiczna. Teraz kończy studia z inżynierii procesów produkcji i jest bardzo zadowolona z pierwszych staży w branży. I bynajmniej większość jej klasy nie startowała na kierunki medyczne
        • aagnes Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 13:35
          z warszawskich liceów - nie oszukujmy sie, pojedyncze jednostki mysla o czyms innym, ale 90 % chce isc na medycyne, dla ludzi to jest totalny prestiż, dla niektorych awans spoleczny, dla innych kontynuacja rodzinnej tradycji.
          • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 13:40
            Absolutnie doświadczenia dziecka z biolchemu tego nie potwierdzają. Jakieś 30 procent szło na medycyne
          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 13:42
            aagnes napisał:

> z warszawskich liceów - nie oszukujmy sie, pojedyncze jednostki mysla o czyms i
            > nnym, ale 90 % chce isc na medycyne, dla ludzi to jest totalny prestiż, dla nie
            > ktorych awans spoleczny, dla innych kontynuacja rodzinnej tradycji.

90% nie jest w stanie dostać się na medycynę?
      • asia_i_p Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 14:25
        No nie, jest też spora grupa, która wybiera się na AWF, na regularny (mniej) i na fizjoterapię (dużo). I dla nich biol-chem był jedyną opcją, która dawała możliwość zdawania rozszerzonej biologii, ale teraz z ulgą przyjęli opcję klasy z rozszerzoną biologią i w-f-em (wiadomo, że nieoficjalnie, oficjalnie jest biologia, geografia i angielski, i nawet nie ma pełnego profilu sportowego, ale jest jakaś nie wiem na ile oficjalna wersja light profilu sportowego z trochę zwiększoną liczbą godzin w-f).
    • mysiapysia34 Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 15:07
      6 lat temu kiedy do liceum zdawała moja córka najpopularniejsze klasy do był mat- fiz i mat - geo. Córka poszła do klasy biol chem mat i w progu punktowym ta klasa była niżej niż biol chem ang. Nie było chyba mody na te rozszerzenia.
      Matura z matematyki rozszerzonej bardzo jej się przydała.
    • maeve_binchy Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 19:00
      Wystarczy zobaczyć, jakie jest oblężenie kierunków lekarskich. Kilkadziesiąt,0np. 35, osób na miejsce. Mój, którego pasją jest biologia od zawsze, bierze udział w tegorocznej rekrutacji na studia. Sami kandydaci na lekarzy, wiec widac, ze biol chem popularny. Młody miał bardzo dobre wyniki IB, biologia i chemia 99 centyl w odniesieniu do polskiej matury, dostał się już na lekarski 3 uczelnie pozawarszawskie. A i tak nie wiem, czy w Warszawie wejdzie z pierwszych list, oby w ogole wszedł, mimo wyzszych wynikow niz ubiegłoroczne progi.
      • aagnes Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:30
        Czekajcie, kolejka rezerwowa przesuwa sie caly czas, znajomi dostali sie do Warszawy chociaz wczesniej podostawali sie gdzies tam w Polsce, juz wozili papiery, juz szukali mieszkan a ostatecznie wyladowali tam gdzie chcieli - w Warszawie.
      • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:36
        Jeżeli miał 7 na IB z tych przedmiotów to to się przekłada na 100% na polskiej maturze, więc chyba powinien się dostać bez problemu.
        • kulka-online Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:54
          Raczej uzyskał 6, które na polskich uczelnia przekłada się na osiemdziesiąt parę procent co jest 99 centylem na polskiej maturze z chemii i biologii.
          • maeve_binchy Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 16:14
            6, co jest liczone od 88 do 95 w zależności od uczelni. Na razie WUM 4 pkt poniżej progu. Czekamy
            • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 17:48
              To świetny wynik przecież. Jaki jest w tym roku próg na WUM?
              • taje Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 17:54
                W ubiegłym roku było 221, więc z trzema 6 z IB powinien się dostać bez problemu.
                • maeve_binchy Re: Popularność biol-chemów w liceum 19.07.26, 12:40
                  Prog 240, syn ma 236. Po 6 ma z biologii i chemii. Matma nie poszla tak, jak oczekiwal, ale tez nie jest to jego ulubiony przedmiot. Znam przeliczniki itp.
                  • maeve_binchy Re: Popularność biol-chemów w liceum 19.07.26, 12:46
                    Zreszta caly czas byla grana biotechnologia, na medycyne zdecydowal sie w ostatniej chwili. Wiec to, ze juz sie dostal na 3 uczelnie jest niezle 🙂
    • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:27

>
      > Młodzież tak bardzo boi się matematyki i fizyki, że nie myśli perspektywicznie?

Mlodzież może jednak wybiera to, co ją interesuje, a nie co bywalcowi wydaje się atrakcyjniejsze. Szczególnie, że jedynym kryterium atrakcyjności dla ciebie wydaje się być możliwość studiów na kierunkach inżynierskich na politechnice.

Weź też pod uwagę, że biol-chemy wcale nie są dla osób nie lubiących/słabych z matematyki. Wiele to biol-chem-mat, a nawet jesli formalnie matematyka nie jest rozszerzana, to de facto nauczana jest w zakresie rozszerzonym.
      • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:40
        Piszesz o duzym miescie? Jakim? Pytam z ciekawości bo niestety w Łodzi tak nie jest ( z matemtyka na rozszerzonym)
        • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:45
          W Warszawie jest sporo biol-chem-matów i trochę fiz-chem-matów szczególnie w szkołach, które są wyżej w rankingu, bo jednak takie rozszerzenia to jest killer i trzeba mieć łeb na karku,
          • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:30
            Idąc na biol-chem-mat realizujesz program matmy rozszerzonej ale nie musisz zdawać matmy rozszerzonej na maturze
            • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:42
              bywalec.hoteli napisał:

> Idąc na biol-chem-mat realizujesz program matmy rozszerzonej ale nie musisz zda
              > wać matmy rozszerzonej na maturze

Nie musisz zdawać żadnego z rozszerzeń, to jest jakby oczywiste. Zgodnie z prawem to możesz sobie zdawać po biol-chemie fizykę i język łemkowski.
              • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:49
                Tylko z jednego przedmiotu musisz zdawać maturę rozszerzona.
                Języka łemkowskiego raczej nie możesz zdawać po maturze
                • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:57
                  Oczywiście, że można na maturze zdawać język łemkowski.
                  No i co z tego, że conajmniej z jednego musisz zdawać rozszerzenie? To chyba nie powoduje, że nie możesz zdawać 6 rozszerzeń jeśli masz na to ochotę. Znam młodą osobę, która zdała 8 rozszerzeń, wszystkie w granicach 90-100%.
                  • biesywulu Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 11:02
                    Jak to możliwe? Można zdawać max 6 rozszerzeń
                    • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 11:05
                      W jednym roku owszem. Ta młoda osoba (po biol-chem-mat zresztą) zdawała w jednym roku 6 rozszerzeń a w następnym dorobiła 2 kolejne bo chciała rozpocząć drugi kierunek studiow.
                • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 23:04
                  bywalec.hoteli napisał:

> Tylko z jednego przedmiotu musisz zdawać maturę rozszerzona.

Musisz z jednego, możesz z kilku.

> Języka łemkowskiego raczej nie możesz zdawać po maturze

Możesz zdawać łemkowski na maturze.
          • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:34
            Dlatego pytam o miasto. Warszawa to nie cała Polska
        • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 21:55
          hanusinamama napisała:

> Piszesz o duzym miescie? Jakim? Pytam z ciekawości bo niestety w Łodzi tak nie
          > jest ( z matemtyka na rozszerzonym)

Warszawa

Np. w szkole jednej z córek był kiedyś biol-chem (chociaż i tak robili rozszerzoną matematykę), a od paru lat jest biol-chem-mat juz oficjalnie z nazwy.
          • hanusinamama Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 22:36
            NO wiec w Warszawie moze jest wiekszy wybór.
            • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 23:06
              Możliwe. Ale to dalej nie oznacza, że teoria bywalca jest prawdziwa (że biol-chem wybierają osoby, które nie umieją/nie lubią matematyki).
              • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 23:30
                Nie muszą nie umieć matematyki. Wystarczy że się jej boją.
                • ania_z_zielonymii Re: Popularność biol-chemów w liceum 16.07.26, 23:42
                  Tak, na pewno na biol-chem-matach się boją matematyki. Tak samo się boją języka łemkowskiego i dlatego co roku tylko 1 osoba zdaje ten język na maturze, reszta po prostu drży ze strachu.
                • kurt.wallander Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 15:35
                  bywalec.hoteli napisał:

> Nie muszą nie umieć matematyki. Wystarczy że się jej boją.

Ale to tylko twoje przypuszczenie, że boja się matematyki.
                  • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 15:43
                    kurt.wallander napisała:

> Ale to tylko twoje przypuszczenie, że boja się matematyki.

Akurat umiem słuchać i wiem co gadają smile
                    Nieraz zdają super matematykę na egzaminach a się boją profilu z nią związanego.
              • snakelilith Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 00:48
                kurt.wallander napisała:

> Możliwe. Ale to dalej nie oznacza, że teoria bywalca jest prawdziwa (że biol-ch
                > em wybierają osoby, które nie umieją/nie lubią matematyki).

To jakiś wyciągnięty z brudnego palucha idiotyzm. Jeżeli założymy, że wybierający biol- chem mają ambicję studiowania medycyny, to nie da się studiować tego kierunku bez znajomości matematyki i fizyki.
                Ja byłam na biol- chemie, choć prawie 100 lat temu. Medycynę wybrali u mnie niektórzy, ale byli tacy, co wybrali farmację (no jak qrwa da się to bez matematyki?), dwie osoby wybrały weterynarię, ktoś tam poszedł na rolnictwo, dwie osoby na psychologię, gdzie bez statystyki i matematyki jesteś stracona. Ok, były też też osoby wybierające pielęgniarstwo, ktoś tam specjalizował się w położnictwie, była też pedagogika i AWF. Jedna osoba zagranicą studiowała ekotrofologię, gdzie masz biochemię, technologię żywności i elementy gospodarki, tam też potrzebna jest matematyka. Jedna osoba poszła na fizykę i pracuje gdzieś za oceanem. A jedna dziewczyna odkryła miłość do matematyki jako królowej nauk (mieliśmy zarąbistą nauczycielkę tego przedmiotu)i poszła na ten kierunek. Chciała zostać nauczycielką jak nasza, choć nie wiem, czy to faktycznie zrobiła.
                Bywalec strzela jak zwykle ślepakami.
                • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 00:52
                  Snejkowa, ty chodziłaś do liceum 40 lat temu albo lepiej i nie znasz dzisiejszych realiów.
                  Możesz wybrać klasę biol-chem, ale nie będziesz mieć dodatkowych godzin matematyki i zdanie matury rozszerzonej z matematyki będzie trudniejsze.
                  Dla ułatwienia podpowiem ci, że matura podstawowa z matematyki jest obowiązkowa, matura rozszerzona to dodatkowy egzamin, który możesz albo nie musisz zdawać, i nie możesz tego egzaminu nie zdać. Musisz zdawać maturę rozszerzoną tylko z jednego wybranego przedmiotu a możesz do sześciu.
                  • snakelilith Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 11:51
                    bywalec.hoteli napisał:

> Snejkowa, ty chodziłaś do liceum 40 lat temu albo lepiej i nie znasz dzisiejszy
                    > ch realiów.

Znam za to realia życiowe i wiem, że zdany, czy niezdany egzamin podstawowy czy rozszerzony nie ma żadnej wartości informacyjnej o prawdziwych kompetencjach w danej dziedzinie. Ty też masz zdane jakieś egzaminy i nie robi cię to mądrzejszym.

• 71tosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 23:12
                      No jednak nie, egzaminem maturalne na poziomie rozszerzonym praktycznie z każdego przedmiotu są dość trudne więc umiejętnośc uczenia z pewnością sprawdzają. Nie da się np rozszerzonej matematyki zdać dobrze bez umiejętności analitycznego myślenia i jednak pewnej samodyscypliny w procesie przygotowania do tego egzaminu. Co do mądrości - to chyba zależy jak ją definiujesz?
                      • bywalec.hoteli Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 13:23
                        Mądrość wedlug snakowej:
                        - snejkowa mądrość 100%
                        - bywalec mądrość 0%
                        - przeciętny użytkownik forum 10%
                        - przeciętna uzytkowniczka mądrość 20%
    • mamalgosia Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 02:18
      Co roku zadaję to pytanie moim uczniom (uczę biolchemy właśnie). W każdej klasie jest kilkoro tych, którzy chcą studiować coś okołomedycznego. Ale generalnie na matfiz nie idą, bo się boją, (a zresztą fizyka już rzadko gdzie jest potrzebna, a matematykę można też rozszerzać na biolchemie), a na human nie, bo po nim to tylko do McDonalda do pracy. W dodatku "lubią chemię", bo była fajna w podstawówce.

I gdzieś w listopadzie rozpaczaǰą, bo chemia jest bardzo trudna i nie dają rady
      • pade Re: Popularność biol-chemów w liceum 18.07.26, 14:35
        Bo chemia na rozszerzeniu to właściwie połączenie chemii, fizyki i matematyki. Nie dość, że jest dużo teorii, to jeszcze sporo obliczeń.
    • analoga_niet Re: Popularność biol-chemów w liceum 17.07.26, 08:55
      Nie każdy chce pracować w biurze czy przy komputerze. I trzeba być naprawdę ograniczonym żeby nie widzieć innych zawodów niż te po informatyce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka