Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz robot kuchenny

24.07.26, 12:04
Przeczytałam ostatni wątek eilian na ten temat, ale ze dotyczył głównie przystawki mielącej mięso, to nie bardzo mi pomógł. Do tej czynności akurat mam działającą od 30 lat maszynkę zelmera wink

Potrzebuję robota do wyrobienia ciasta, ubicia smietany, poszatkowania warzyw itp.

Nie potrzebuję przystawki do makaronu ani np. misy do lodów. Nam tez kuvingsa do sokow i oczywiscie żyrafęwink

Z drugiej strony fajnie by bylo, gdyby dało się dokupić jakies przystawki, gdyby kiedyś naszła mnie na to ochota.

Nie mogę sie zdecydować... Poratujcie polecajkami.

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 12:35
      bosch mum robi to wszystko i możesz dokupić jakie chcesz przystawki
      • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 12:53
        Dzięki smile Widzę jednak, ze są różne serie. Którą polecasz?
        • novembre Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 13:03
          Mam Bosch mum 5 bodajze, z maszynka do miesa (maszynki nie polecam, ona mi sie rusza w trakcie mielenia, a jest zaprojektowana tak nisko, ze podstawic moge jedynie blaszke do pieczenia, bo miska juz nie wejdzie).
          No ale samym MUMem maz wyrabia ciasto na pizze, ja ubijam beze, robie wszystko, co tam potrzeba. Przystawki do krojenia warzyw w kostke nie mam, ciekawe jak duza ta kostka wychodzi, musze obczaic.
          • slonko1335 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 13:46
            Mam przystawki do krojenia w kostkę do muma5. Grubsza kratka kroi kostki na 0.9x0.9 cm a cienka na 0.13 x0.13.
        • slonko1335 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 13:47
          Mam 5 ale wtedy gdy kupowałam to jeszcze takiego wyboru nie było. Mnie ona zdecydowanie wystarcza ale nie mam porównania z wyższymi seriami.
      • wzosia Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 13:23
        Ja też polecam MUM Boscha. Ja mam MUM 6. Kupić można z różną kombinacją dodatków. Ja mam tarcze do tarcia wraz z taką krojącą w kostkę. Kostka wg mnie idealną wielkość do sałatki warzywnej.
        MUM6 ma dużą moc i dużą misę. Świetnie wyrabia ciężkie ciasta - drożdżowe, chleb, ubija białka. Mam go ponad 2 lata i wciąż jestem zadowolona. Mam maszynkę ale nie używam jej za często. Nie ma problemu z podstawieniem misy. Nie mam dostawki do makaronu ani dodatku do lodów bo nie potrzebuję. Dokupiłam za to 2 misę bo przydaje się gdy trzeba osobno mieszać składniki przed połaczeniem.
    • pepsi.only Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 13:30
      Kilkanaście lat miałam Bosch Mum, ale się zużył- maszynka do mielenia najszybciej, potem cały był taki rozklekotany, ale ja naprawdę nie oszczędzałam go.
      Teraz mam KA, dostałam w prezencie, śliczny jest. I generalnie piekę mniej, i mniej mnie w kuchni, to.... jednak KA to nie to uncertain
      Jeśli miałabym wybór, to kupiłabym po prostu nowszy Mum, ewentualnie rozejrzałabym się za jakimś Kenwood. Nie wyglądają może tak elegancko na blacie, ale trudno, nie o to chodzi w robocie planetarnym.
      • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 14:49
        Dziękuję za wszystkie opinie smile

• princesswhitewolf Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 15:05
      Ja mam KA do ubijania, jest nie do zdarcia i Thermomix.
      Kenwood jest lepszy niz KA jesli ci nie przeszkadza wyglad jak maszyna do szycia
      • engine8t Re: Jeszcze raz robot kuchenny 25.07.26, 03:06
        princesswhitewolf napisała:

> Ja mam KA do ubijania, jest nie do zdarcia i Thermomix.
        > Kenwood jest lepszy niz KA jesli ci nie przeszkadza wyglad jak maszyna do szyci
        > a
        >

KitchenAid wyglada "kool"
    • mayaalex Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 15:51
      Ja mam KA i dla mnie jest wystarczajacy - pieke raz na tydzien, niezbyt skomplikowane ciasta, czasami jakis tort sie zdarzy, rzadko drozdzowe na pizze albo focaccia. Uzywam dostawki do makaronu jak robie pierogi albo empanadas bo czasami mam problem z nadgarstkami i walkowanie mnie meczy. Maszynka do miesa jest kiepska wiec dobrze, ze masz osobna. Czasem szatkuje warzywa. Nie jestem fanka gotowania ale gotuje bo mam w domu glodnego nastolatka i wybredna nastolatke i czasem KA sie przydaje. Natomiast mam otwarta na jadalnie/salon kuchnie (niby tylko czesciowo ale jednak) i KA ladnie wyglada na blacie bo mam pistacjowy na ciemnozielonym marmurze i do tego rozne pistacjowe dodatki. Plus ostatnio kupilam tez pistacjowy czajnik ipewnie dokupie toster smile Czyli - jesli wazny jest dla Ciebie wyglad tego grata, to jak najbardziej kupuj KA.
      • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 16:32
        KA rzeczywiście jest bardzo ładny, ale ja nie lubię takich sprzętów trzymać na stałe na blacie, wiec na dizajnie finalnie mi nie zalezy.
        Pewnie padnie jednak na Bosch mum 6.
        • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:17
          KA to moje najgorsze doswiadczenie kuchennosprzetowe, absolutnie nie polecam obcnej produkcji whirpoola
          na dodatek ciezkie to cholernie
        • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:24
          mum6 nie znam

przez 14lat uzywalam niemal codziennie mum4, o ile wiem ciagle dziala ], najslabsze ogniwo to byl mlynek do ziaren

od prawie 9lat uzywam, intensywnie mum9

chyba 5lat temu kupilam KA bo chcialam sprawdzic o co tyle krzyku a i drugi robot czasami mi sie przydaje, ilosc soczystych ojczyznianych slow jakie uslyszaly wulkany nie zlicze smile wielokrotnie pisalam na ematce liczne krytyki KA tongue_out

teraz jako drugi dzielnie pracuje ankarsum i tak jak krusety, wystarczy mi do konca zycia wink
    • sabek81 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 16:49
      KA tylko i wyłącznie🫣
    • jasnoklarowna Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 16:59
      Ja mam od chyba 24 lat kenwood titanium major. To ten z dużą 7 litrową chyba misą i większą mocą. Ma dobry malakser do warzyw, młynek do ziaren, szklany duuzy blender do gorących zup, taka wyciskarkę do pomarańczy. No taaszynke ma tez. Ale mozesz kupić bez przystawek i dokupić co ci odpowiada.
      Jedyne co wymieniałam to tarcza do placków ziemniaczanych bo mi sie stara zużyła i pękła przy środku.
      • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:18
        Ja mam od chyba 24 lat kenwood titanium major

i te 24lata sa tu kluczowe wink
      • leyla76 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 18:07
        Też mam Kenwood. Wprawdzie nie od 24 lat , ale od jakiś 13.
      • bene_gesserit Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 18:55
        Wcale nie jestem pewna, czy jakość obecnych urządzeń tej firmy jest taka sama, jak twojego zasłużonego sprzętu sad
    • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:18
      pytanie podstawowe, jaki masz budzet na zakupy? smile
      • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:39
        Tu nawet nie chodzi o budżet, tylko o to, ze gotuję/piekę sporadycznie i od pon do pt dla jednej osoby (dzieci juz wyprowadzone, m. w pracy wyzywienie funduje firma).
        Nie chcę wydawać kasy na drogi sprzęt. Taki ze mnie centuś krakowski wink
        • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 17:41
          A odpowiadając na pytanie - myślę, ze 3 tysiące to bedzie taka optymalna kwota.
          • drogadodomu Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 18:31
            Ja mam mum5 , siostra męża Kenwooda i obie jesteśmy zadowolone. Tylko ja muma używam w małej kuchni a ona swój robot w dużej. U mnie wybór Boscha podyktowany był wymiarami robota. Mum jest mniejszy i każda z części jest dużo mniejsza niż te do Kenwooda więc łatwiej mi przechowywać. Od początku planowałam gzie postawię robot, gdzie pochowam dodatki tak żeby wygodnie mi się używało.
        • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 19:21
          to kup mum5 albo 6 jesli chcesz chowac to beda najlepsza opcja, sa w miare kompaktowe i lzejsze od maszyn do szycia typu kenwood czy KA - to jest naprawde ciezkie i nieporeczne i do nich jak i mum9 potrzeba troche blatu
    • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 18:51

Do szatkowania warzyw mam przystawki do też prawie 30-letniego Zelmera.
      Bosch mum 9 służy mi do wyrabiania ciast i tym podobnych 😊
      • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 19:38
        Przeglądam oferty mum i widzę same duże zestawy. Czy nie da sie kupić bazy i dobrać akcesoriów wg potrzeb?
        Tzn. rozumiem, ze w zestawie jest misa, mieszadła itp., ale sa tez rzeczy zupełnie mi nieprzydatne...
        • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 19:39
          Akcesoria
          • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 19:59
            mum5?
            • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 20:51
              Myślałam raczej o MUM 6
              • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:20
                to tu jest wersja podstawowa
                allegro.pl/produkt/robot-planetarny-bosch-mums6zs00-1600w-misa-5-5l-do-mieszania-ubijania-caaeb2a3-a680-48e5-852d-973b304ab7ef

ale szatkownicy osobno nie znalazlam
                • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:23
                  sprawdzilam i na stronie boscha nie ma osobnej szatkownicy,
              • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:24
                jako fanka boscha kupilabym mum5
              • slonko1335 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:32
                Mum 6 ma większą misę. Zastanów się czy aż taka jest Ci potrzebna .
                • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:37

Duża misa jest fajna, bo może w niej bezpiecznie rosnac ciasto drozdzowe i nie ucieknie 😁
                  • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:42
                    z mum4 mi nie uciekalo to i zmum5 nie ucieknie tongue_out
                    • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:45

Robiłam kiedyś pizze z podwójnej porcji (mum 9) i skubane ciasto już próbowało wychodzić 😆
                      • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:54
                        za duzo drozdzy i bez zimnej fermentacji wink

podwojna porcja to ile? 1kg?

z 900gram robie ciasto na bagietki, lezakuje przez noc w temp pokojowej i jak na razie nie ucieka tongue_out
                        • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:59
                          Fakt, robię bez zimnej fermentacji, tylko na bieżąco. Pomysł na obiad-wykonanie-szamanie.
                          Kocham mojego muma za to, że pizza jest u mnie z gatunku "obiad na szybko".
                          Tak, wiem, że tamto ciasto na pewno jest lepsze. Kiedyś wypróbuje 😊
                          • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 22:44
                            zmniejsz ilosc drozdzy
        • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 20:06
          allegro.pl/oferta/robot-planetarny-bosch-mum5xw10-1000w-timer-wbudowana-waga-misa-3-9l-15131513869?

w zestawie tylko szatkownica, ktora chcialas smile
          wszystko mozna myc w zmywarce - w przeciwienstwie do KA
          dokup druga miske, moze byc plastikowa i zbierak do szatkownicy, to byla najslabsza czesc mum4 wiec lepiej miec w zapasie, tarcze do ziemniakow i ewentualnie frytek
          allegro.pl/oferta/walek-napedowy-do-robota-kuchennego-mum5-bosch-za-00630760-mum5xw4006-16423247267?
          allegro.pl/produkt/bosch-tarcza-do-plackow-ziemniaczanych-muz45rs1-utwardzana-mum4-mum5-9f11df64-2cf3-4e4e-80ac-95e45f925c83
          allegro.pl/produkt/tarcza-do-frytek-bosch-muz45ps1-1bde4238-47e3-480c-bceb-76f44cf92ecb?
          • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 20:08
            stowke taniej smile
            allegro.pl/produkt/robot-kuchenny-bosch-mum5xw10-1000-w-bialy-2df3a84a-df41-4de5-9bf9-dbb37044ce37
        • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 20:47
          Ja kupiłam tylko z mieszadłami i kielichem.
          Nie wiem jaka teraz jest oferta, też zaraz popatrzę
          • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:12
            Grey oprocz mieszadel chciala tylko szatkownice
            • iwles Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:34
              Dlatego wspomnialam jej, że ja szatkownice mam do maszynki do mięsa Zelmera, bo napisała, że też ma Zelmera, tego prawdziwego starego 🙂
              • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:41
                to jakma zelmera, to szatkownice faktycznie moze dokupic do maszynki do miesa ( i tak sie lepiej sprawdza i szybciej myje niz boszowskie) a podstawowy model mum6 wyzej zalinkowalam
                • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 21:59
                  Bardzo Wam dziękuję za zaangazowanie w moj wątek smile

W Mum 6 kusi mnie wbudowana waga i większą misa, ale, za radą Mysiulka, rozważę jeszcze MUM 5.

Jeśli chodzi szstkownicę, to wolałabym mieć ją w boschu, by powoli odchodzić od zelmera (nie wiem, jak długo jeszcze pociągnie wink)
                  • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 22:03
                    Coś mi się pozajaczkowało. Widzę teraz, ze 5 tez ma wagę.

A, jeszcze chciałabym kostkarkę wink
                    • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 22:29
                      waga, przynajmniej w mum9 optimum, przeklamuje, po kilku sprawdzenaich juz jej nie dowierzam, tak, ze ten smile
                  • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 22:31
                    cos mi sie wydaje, ze mum6 chyba za bardzo boschowi nie wyszedl i nie beda kontynuowac
                    dlatego mocno rozwaz mum5 , mum9 jest super ale to spory grzmot jest
                    • grey_delphinum Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 23:02
                      mysiulek08 napisała:

> cos mi sie wydaje, ze mum6 chyba za bardzo boschowi nie wyszedl i nie beda kont
                      > ynuowac
                      >
                      >

Ooo, cenna uwaga.
                      • mysiulek08 Re: Jeszcze raz robot kuchenny 24.07.26, 23:05
                        ale ja nie mam pewnosci, tylko patrzac jaka jest slaba oferta akcesoriow na stronie boscha, do tego modelu, mam takie podejrzenia smile

i to takie nitonisio ani sprawdzony mum5 ani solidniejszy mum9 a swoje kosztuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka