Dodaj do ulubionych

Nowa forma zebractwa 🙄

28.07.26, 19:04
Poszlam do pralni z posciela, koldra, no duzymi gabarytami, to i czas dluzszy, bo musisz osobno pranie i osobno suszenie. Zapomnialam z domu bidonu z piciem. Wiec ide do marketu. Juz przy wyjsciu zaczepia mnie brudny goszek, czy dam mu butelke (dopiero lyka wzielam). Mowie, ze nie i ide dalej. Wchodze do pralni a gostek za mna. Usiadl dwa siedzenia za mna i jak sroka w gnat gapi sie w butelke. Juz na lekkim wkur… irytacji pytam, czy przyszedl cos wyprac, czy gapic sie na moja butelke z piciem. On beszczelnie: „jak wypijesz, to mi ja dasz.“ Tu juz mnie trafilo. Schowalam picie i wycedzilam, ze kamery sa a to co on robi, to juz powoli jest nekanie. I czy pojdzie sam, czy policje wzywac. Splunal mi pod nogi, cos zaklal w swoim narzeczu, ale polazl. Widzialam juz z tramwaju jak dziewczynie na chodniku jakas lajza puszke napoju wyrwala z reki. I dwoch klocacych sie meneli przy smietniku. Nich dzlag trafi te kaucyjne butelki i puszki. A z tylu grzebiacych po smietnikach juz lata nie widzialam. Chyba sobie bidon na szyi zawiesze, zeby nie zapomniec.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Nowa forma zebractwa 🙄 28.07.26, 19:10

To nie masz jeszcze tej pralki? 😲
      • bowemniejest_6 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 28.07.26, 19:15
        Nie. Wciaz nie doszla do magazynu. A nawet gdyby byla, zo tak duzego wsadu bym nie wysuszyla. A pieprzyc sie po jednej, dwoch rzeczach, no nie..,
    • partytura2026 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 18:18
      Ostatnio w puszkomacie „zarobiłam” 60 zł.
      To było takie ekscytujące, że jak zobaczyłam w śmietniku (wyrzucałam trzy butelki, których automat nie przyjął) zobaczyłam puszkę po napoju, wręcz miałam ochotę po nią sięgnąć.
      To jest takie ekscytujące.
      Wcale się panu nie dziwię 😁
      • okruchlodu Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 19:07
        Wow, tak z ciekawości ile to miejsca zajmowało? Bo ja najwięcej "zrobiłam" kilkanaście złotych i miałam największa torbę ever wypełnioną po brzegi.
        • partytura2026 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:06
          Niepełny żółty worek do segregacji. Chyba 60 litrowy.
          Lepsze niż zdrapki. Zawsze wygrywasz.
          • partytura2026 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:07
            A i miałam praktycznie same puszki po coli i redbullu - one są wąskie. A butelki 0,5 litrowe. Też wąskie.
    • nick_z_desperacji2 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 18:33
      Może urzekła go twoja nowa stylowa na oskorowanego facata? Albo jej zapach.
    • bujakajamajka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 19:55
      To nie mogą sobie po koncercie Skolima czy innego Zenka nazbierać tyle butelek, ile chcą? Naprawdę, nie trzeba wyrywać z ręki. Ta opowieść nie trzyma się kupy.
      • glasscraft Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 19:59
        Ciiiiii... on nie chcial zadnej butelki, tylko po prostu sie w Annie zakochal.
      • angazetka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:07
        Skolim koncertuje w Wiedniu?
        • bujakajamajka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 00:54
          Nie ogarnęłam, że to ta z Wiednia big_grin Cóż, na pewno mają tam na kopy swoich Skolimów oraz Zenków. Żadna szerokość geograficzna nie jest wolna od szmiry.
    • wyprawa32768 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:22
      rządzi PO to coraz więcej ludzi grzebie w śmietnikach, co tu jest dziwnego ?
      • angazetka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:34
        W Wiedniu?
        • stasi1 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 07:02
          Bo tam bogatsze śmietniki, więc wyjeżdżają za zarobkiem. Za Kaczyńskiego nasi grzebali w polskich narodowych śmietnikach
    • srubokretka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:34
      Niestety tym razem w PL widzialam bezdomych. Kilku spalo na lawkach w parku, kilku grzebiacych w smietnikach. W Krakowie dziewczyny zachecajace do wstapienia do klubow nocnych. Tego to juz dziesiatki lat nie widzialam. Niedlugo tirowki powroca.
      • superematka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:36
        Tusk to znaczy bieda
      • iwles Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:38
        srubokretka napisał:

> W Krakowie dziewczyny zachecajace do wstapienia
        > do klubow nocnych. Tego to juz dziesiatki lat nie widzialam. Niedlugo tirowki p
        > owroca.

Ale że to wszystko przez kaucję na butelki? 😲

• angazetka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 29.07.26, 23:39
          Ja usiłuję znaleźć związek między bezdomnymi a dziewczynami zapraszającymi do klubów nocnych...
          • nunia01 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 00:43
            Raz i drugi pójdziesz do klubu i lądujesz jako bezdomny na ulicy. Może taki związek?
      • nick_z_desperacji2 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 00:35
        Dziesiątki lat? Ja jakieś 4-5 lat temu. I 15 też.
        • ponis1990 Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 01:41
          Ja też. Na Mariackiej w Katowicach.
          • srubokretka Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 10:42
            Widocznie cos innego przyciagalo moja uwage wczesniej i bezdomnych nie zauwazylam. Klub gogo to juz byl w mojej glowie relikt.
    • snakelilith Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 01:03
      Serio? Jakaś ostatnia ofiara losu w upalny dzień prosi cię o butelkę wody za kilkadziesiąt centów, a ty robisz aferę z nękaniem i policją? Ty wielka pani, co to Missoni wyrzuca do kontenera i rozbija się taksówkami po Wiedniu?
      Meine Fresse. Brakuje słów.....
    • weronika_ozankowa Re: Nowa forma zebractwa 🙄 30.07.26, 06:22
      Ty to masz przygody. Ja kilka lat mieszkałam w Niemczech, gdzie system kaucyjny od lat, i nikt za mną nie chodził… przed chwilą wróciłam zaś z wakacji, gdzie też system kaucyjny, i też mi nikt wody z ręki nie wyrywał. Wręcz przeciwnie, jak widziałam osobę szukającą butelek, to oddawałam jej te butelkę zamiast nosić ją cały dzień po mieście. Może jej to pomoże, a mnie nie zrobi różnicy w budżecie. Ale ja prosty człowiek jestem i Chaneli do kontenera nie wrzucam…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka