ewa_2009 05.08.26, 23:47 Macie jakieś patenty, żeby oznaczyć ubrania tak, by można było je potem zidentyfikować? Nalepki jakieś itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:42 co za pytanie.. Widocznie ktoś ma taka potrzebę... A oznaczenia ubrań mogą być potrzebne: do żłobka, przedszkola gdy dziecko (małoletnie)jedzie do sanatorium (pranie rzeczy jest w pralni i potem trzeba te ubrania rozdzielić) pardokosalnie - w internacie. Syn (licealista) w roku szkolnym mieszka w internacie. Zazwyczaj na weekend przyjeżdża do domy z praniem - tak ustaliliśmy po tym, jak mu zaczęły ginąc koszulki szkolne. Tudzież inne rzeczy typu gacie - czego absolutnie nie rozumiem. Giną z ogólnej suszarni. Ponieważ szkolne koszulki (wymagane ich noszenie podczas lekcji) zamawiane są raz w roku - nowa partie podpiszemy skutecznie, sposobem sprawdzonym ze żłobka i przedszkola. Czyli od spodu na podwiniąciu koszulki zostanie przyprasowany kawałek tzw łatki do bielizny pościelowej* na którym będzie podpis wykonany markerem permanentnym lub kopiowym ołówkiem (ktoś jeszcze pamięta takie cudo?) Można haftować inicjały - tak zrobiła moja mama, gdy jechałam jako dziecko do sanatorium, Ale to było sto lat temu i nie było zbyt wiele innych możliwości. *łatka do bielizny pościelowej dostępna w pasmanterii - jest to kawałek płótna z klejem do naprasowania. Są tez inne łatki z klejem. Można dobrac odpowiednią. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 09:35 Po to, żeby się nie pomieszały z innymi. W żłobku, przedszkolu, na koloniach a nawet w pracy jak wszyscy mają takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 00:34 Oznaczam tak ubrania córki do zlobka/przedszkola, teraz szkoły. To są takie małe nalepki ktore zamawiam online i na nalepce jest imię, telefon i jakis obrazek ze zwierzaczkiem. Przychodzi tego ze 200 więc starcza na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 08:06 brenya78 napisała: > Oznaczam tak ubrania córki do zlobka/przedszkola, teraz szkoły. To są takie mał > e nalepki ktore zamawiam online i na nalepce jest imię, telefon i jakis obrazek > ze zwierzaczkiem. Przychodzi tego ze 200 więc starcza na długo. > Tak samo robiłam lata temu, gdy moj syn chodził do żłobka i przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 08:03 Kupiłam taką taśmę na allegro. Do tego pieczątkę do ubrań u tego samego sprzedawcy. Podajesz jaki ma być napis czy znaczek. Nic się nie odkleja, nie spiera. Estetyczne rozwiązanie na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:15 Naprasowanki imienne personalizowane na allegro kupowalam. Caly komplet starczy do konca zlobkowo-przedszkolnej kariery. Zywotne są na pewno. Do dzis mam zlobkowa poduszkę z takim podpisem a chlopczyk ma 23 lata w wersji ekonomicznej plaster materialowy i pisak do tkanin Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:45 Opisałam swój sposób wyżej. Kołderko-kocyk ze żłobka jest do dzisiaj podpisany wyrażnie mimo częstego prania. Delikwent jest młodszy - ma zaledwie 16 lat Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:35 Moja mama mi wyszywala pierwszą literę imienia... ja tez tak chciałam, ale poległam. Podpisywałam niezmywalnym pisakiem na metce Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 06:44 Moja mama też haftowała. Ja mam igłowstręt. przy śliskich metkach i częstym praniu - ten permanentny pisak potrafi sie zmyć Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 07:57 Tak jak wyżej piszą. Jak to ubrania do leżenia, czyli piżamy, koszulki to najprościej markerem, ułatwia to segregowanie, na małych naszywkach trudno bez okularów odczytać. Dawniej się wyszywało... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 09:33 Zwykłym długopisem albo niespieralnym markerem na metkach albo gdzieś tam na wewnętrznej stronie przy grubszych rzeczach typu kurtka, buty, kalosze. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:39 Dziękuję za temat. Ponieważ jestem zainteresowana - poszperałam. I okazuje się, że sa pieczatki do ubrań na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawane w zestawach z taśma termiczną. Właśnie nabyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:40 aha - napis na pieczatce samemu sie układa. A za trop pieczątek dziękuję małejperspwktywie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:47 Też się chętnie dowiem, bo zaczyna się u nas przedszkole, a muszę wycinać wszystkie metki z ubranek córki, więc nie mam pojęcia jak to oznaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 10:54 zobacz pieczątki (które właśnie odkryłam ) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 14:00 Markery nieywalne, bądź pieczątki. Kiedyś nawilqm się z naprasowankami ale pieczątka i markery są łatwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: oznaczanie ubrań 06.08.26, 14:14 Ja tylko nieśmiało zaznacze, ze nie wystarczy opisać ubrania imieniem ani nawet imieniem i nazwiskiem. Jak sie zgubi to znalazcą i tak nie bedzie wiedział komu oddać. Dlatego ja zawsze na naklejkach mam numer telefonu. Sprawdziło sie kilka razy przy zgubionych rękawiczkach i maskotkach. Odpowiedz Link Zgłoś