Dodaj do ulubionych

Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumaczy

15.08.26, 20:46
Jak dziala Paracetamol/acetaaminophen?
Bo sie okazuje ze juz w 19 wieku zauwazono za dziala na bol i obniza goraczke
Pozniej go pozstawiono "na parkingu" i pozwolon Aspirynie brac na siebie ciezar boli a producentom robic biznes
A stosunkow niedawno znow zaczeto go uzywac uzywac.
Ale poza tym ze jego dzialanie jest inne niz aspiryny to na dobraa sprawe nie wiadomo jak dziala.
Poniewaz nie patentu wiec nikt na tym kasy nie zbije a wiec nikt nie robi powaznych badan.
Wiadomo jedynie ze jest skuteczny na bole i goraczke ale nie wolno przekraczac dopuszczalny dawek, nalzy uwazac na to ze moze byc czaesci ainnych lekow albo wplywc negatywnie na wartobe bo wtedy moze byc zabojczy W nadmiarze (nikt nie wie jak to zdefiniowac) - zatruwa watrobe bardzo szybki kiedy sie przekroczy dopuszczalna dawke i watroba nie radzi sobie z matabolizowaniem wiec wytwarza sie bardzo tokosyczna substancja niszczaca komorki watroby i mozna umrzec nawet w kilka godzin? A wiec na ulotkach mozna przeczytac ze jak sie przedawkuje nie nalezy czekac na objawy ale natychmist na SOR bo objawow moze nie byc.

A pomimo tego lekarze uwazaja ze to "najbezpieczniejszy " srodek przeciwbolowy ?
Obserwuj wątek
    • sylwiastka Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 20:55
      Co za glupoty! Mechanizm działania paracetamolu oraz jego metabolizmu, zalecane dawki oraz mechanizm toksyczności są doskonale znane i przebadane!
      pl.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Dawka tworzy truciznę... Pozatym którzy lekarze uważają paracetamol na najbezpieczniejszy?
      • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:02
        sylwiastka napisała:

> Co za glupoty! Mechanizm działania paracetamolu oraz jego metabolizmu, zalecane
        > dawki oraz mechanizm toksyczności są doskonale znane i przebadane!
        > pl.wikipedia.org/wiki/Paracetamol
        >
        > Dawka tworzy truciznę... Pozatym którzy lekarze uważają paracetamol na najbezpi
        > eczniejszy?

To jest oficjalna wersja smile A taki ewersje znamy sprzed 5-6 lat na temt innych srodkow

"Nikt nie wie dokładnie, jak działa acetaminofen (paracetamol), ale naukowcy sądzą, że działa głównie w ośrodkowym układzie nerwowym, ograniczając intensywność sygnałów bólowych przesyłanych do mózgu.
        nurofen.pl
        Mechanizm działania acetaminofenu
        Ogólne informacje

Acetaminofen, znany również jako paracetamol, jest powszechnie stosowanym lekiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Jego dokładny mechanizm działania nie jest w pełni zrozumiany, jednak naukowcy mają pewne hipotezy.
        Jak działa acetaminofen?

Ośrodkowy układ nerwowy: Uważa się, że acetaminofen działa głównie w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie ogranicza intensywność sygnałów bólowych przesyłanych do mózgu.
        Blokowanie prostaglandyn: Lek może również zapobiegać uwalnianiu substancji zwanych prostaglandynami, które są odpowiedzialne za zwiększenie odczuwania bólu i podwyższanie temperatury ciała.

Wnioski

Choć nie ma pełnej pewności co do wszystkich aspektów działania acetaminofenu, istnieją solidne podstawy naukowe sugerujące, że jego efekty są związane z interakcjami w ośrodkowym układzie nerwowym."
        • boggi_dan Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:26
          Paracetamol nie działa przeciwzapalnie tylko znieczula ból i obniża gorączkę. Nie jest refundowany za to powszechnie nadużywany. Na pewno uszkadza wątrobę w połączeniu z alkoholem. To elementarna wiedza.
        • memphis90 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 09:14
          Działam przez receptory CB1, TRPV1 i TRPA1
          • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 17.08.26, 18:06
            memphis90 napisała:

> Działam przez receptory CB1, TRPV1 i TRPA1
            >

A jak dziala?

Bo ciagle robi sie badania aby poznac mechanizm

"Acetaminophen is widely used to relieve pain, but exactly how it works has long been a mystery. "

www.livescience.com/health/we-may-finally-know-how-tylenol-works-and-its-not-how-we-thought
      • katriel Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:30
        > Poza tym którzy lekarze uważają paracetamol na najbezpieczniejszy?

Ze strony laboratoriów ALAB (to pierwsze, co AI znalazło):
        Paracetamol uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych leków świata. Zalecany między innym jako środek bezpieczny do doraźnego stosowania w bólach różnego pochodzenia u kobiet w ciąży i karmiących, u niemowląt od 3 miesiąca życia (w syropach dostępnych bez recepty). Bezpiecznie mogą go stosować również astmatycy (w odróżnieniu od aspiryny), pacjenci z chorobą wrzodową, zaburzeniami krzepnięcia krwi, uczuleniem na leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Autorką tego tekstu jest Magdalena Obrzut, farmaceuta. Czyli opinia o paracetamolu jako najbezpieczniejszym leku świata jakoś tam w internecie krąży i fachowcy się pod nią (z wiadomymi zastrzeżeniami, najbezpieczniejszy to nie znaczy całkowicie bezpieczny) podpisują.

Podejrzewam, że popularność tej opinii w społeczeństwie opiera się głównie na tym, że w odróżnieniu od ibuprofenu (który jest lekiem z wyboru w bólach z komponentem zapalnym) można go brać w ciąży. W ciąży jest, była lub będzie 1/3 społeczeństwa, więc bardzo wiele osób miało szansę zetknąć się z sytuacją, kiedy oni sami lub bliska osoba wzięłaby ibuprofen, ale zamiast tego bierze paracetamol, bo (w ciąży) bezpieczniejszy.
        Ja na przykład leżałam kiedyś na patologii ciąży z zagrożoną ciążą, nie udało się uratować, poroniłam, musiałam mieć łyżeczkowanie, oczywiście w znieczuleniu, ale jak znieczulenie zeszło, bardzo mnie bolała kurcząca się macica. Poprosiłam o lek przeciwbólowy, dostałam paracetamol - nic innego pielęgniarki w dyżurce nie miały, bo ciężarnym się nic innego nie podaje.
        • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:35
          Posluchaj tego bo ten lekarz wkasni eostrzega by kobiety w ciazy tego unikaly
          www.youtube.com/watch?v=IHkIix8WkMs

Nikt nie kwestionuje ze ten lek nie dziala. Tlko problem w tym ze nie wiadomo dlaczego dziala jak dziala...
          • asia.sthm Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:39
            Oooo, engine o wàtrobę i mózg zaczyna dbać 😅
            • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:44
              asia.sthm napisała:

> Oooo, engine o wàtrobę i mózg zaczyna dbać 😅
              >

Na pewni nic nie trace bedac doinformowanym
              A kazdy niech robi co sam uwaza za sluszne. Byle sobie zdawal z tego sprawe co i dlaczego robi
        • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:40
          To nie jest aby kogokolwiek straszyc ale uczulic aby sie glebiej zapoznal zanim wezmie.

Ja tez bylem zaskoczony bo wszyscy uwazaja to za najbezpieczniejszy lek przeciwbolowy tylko nie wiemy dlaczego? A to juz moze byc problem bo nie wmeimy co on jeszcze robi czy mzoe robic. Jest mas danych z zycia i wiel teorii jak to pracuje ale jak na razie zadna nie tlumaczy tego wystrczjaco dokladnie.
          • memphis90 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 09:15
            Czyli że powtarzasz brednie Trumpa… 😂

„Panie prezydencie czy mamy jakieś dowody, że szczepionka MMR jest niebezpieczna?
            Trump: nie, nie mamy… ale ktoś mi powiedział…”
            • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 17.08.26, 01:47
              memphis90 napisała:

> Czyli że powtarzasz brednie Trumpa… 😂
              >
              > „Panie prezydencie czy mamy jakieś dowody, że szczepionka MMR jest niebezpieczn
              > a?
              > Trump: nie, nie mamy… ale ktoś mi powiedział…”
              >

Ty zas ?
        • cegehana Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 14:31
          Z tekstu, który wkleilas nie wynika odpowiedź na pytanie "kto", autorka nie napisała nawet że sama tak uważa. Mnie osobiście lekarka zalecała ibuprofen jako najbezpieczniejszą opcję, w znaczeniu najmniej skutków ubocznych. O ile w ogóle ma sens wygładzanie tak ogólnych opinii bez odniesienia do konkretnego pacjenta.
      • memphis90 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 09:22
        >Jak dziala Paracetamol/acetaaminophen?
        Napisałam powyzej

>niedawno znow zaczeto go uzywac uzywac.
        Może w USA, gdzie tylko fentanyl i kodeina. Reszta świata używa cały czas

>W nadmiarze (nikt nie wie jak to zdefiniowac
        Masz podana dawkę max w każdej ulotce

>jak sie przedawkuje nie nalezy czekac na objawy >ale natychmist na SOR bo objawow moze nie >byc.
        Ależ beda, beda, staniesz sie pomarańczowy jak twój guru. Dlatego należy jechać na SOR zanim dojdzie do uszkodzenia wątroby, żeby podać odtrutkę…

>A pomimo tego lekarze uwazaja ze to >"najbezpieczniejszy " srodek przeciwbolowy
        Tak, bo potwierdzają to wszystkie badania naukowe.
    • asia.sthm Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 20:56
      Twoje źródła kit wciskajà i przedawkowałeś.
      • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:11
        asia.sthm napisała:

> Twoje źródła kit wciskajà i przedawkowałeś.
        >

Twoje pewnie tez tlumacza inaczej niz moje. Pewnie tez pierwsz polecisz przyjac nowczesne sczepinkomrna na grype? smile

nikt nie wie dokladnie.
        Co troche wychodzi jakas teoria i sie okazuje ze jednak to ciagle nie to..

www.scientificamerican.com/article/tylenol-is-popular-and-safe-yet-nobody-knows-how-it-works/
        cen.acs.org/articles/92/i29/Does-Acetaminophen-Work-Researchers-Still.html
        youtu.be/Kq7I-Rt2SnY
        • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:21
          engine8t napisał:

> asia.sthm napisała:
          >
          > > Twoje źródła kit wciskajà i przedawkowałeś.
          > >
          >
          > Twoje pewnie tez tlumacza inaczej niz moje. Pewnie tez pierwsz polecisz przyja
          > c nowczesne sczepinkomrna na grype? smile
          >
          > nikt nie wie dokladnie.
          > Co troche wychodzi jakas teoria i sie okazuje ze jednak to ciagle nie to..
          >
          >
          > www.scientificamerican.com/article/tylenol-is-popular-and-safe-yet-nobody-knows-how-it-works/
          > cen.acs.org/articles/92/i29/Does-Acetaminophen-Work-Researchers-Still.html
          > youtu.be/Kq7I-Rt2SnY

posluchaj sobie jak lekarz ocenia i ostrzega kobiety w ciazy
          www.youtube.com/watch?v=IHkIix8WkMs
          • turzyca Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 09:30
            >posluchaj sobie jak lekarz ocenia i ostrzega kobiety w ciazy

A poleca jakiś inny lek przeciwgorączkowy? Bo akurat negatywny wpływ gorączki ciężarnej na płód jest zbadany.
            • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 17.08.26, 18:27
              turzyca napisała:

> >posluchaj sobie jak lekarz ocenia i ostrzega kobiety w ciazy
              >
              > A poleca jakiś inny lek przeciwgorączkowy? Bo akurat negatywny wpływ gorączki c
              > iężarnej na płód jest zbadany.
              >

No i wlasnie powoli do mnie dociera skad obecnie odkurzono fakt ze nie wiadomo jak to dziala..
              I odowiedz jest prosta - FARMA jest gotowa z nowym lekiem mRNA na bol i nalezy takie sprawdzone i popularne wyeliminowc w sposob naturalny - tzn ludzi wystraszyc..
              Robimy zzklady ze nuiedlugo sie okaze ze jest nowy super lek?
    • boggi_dan Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:24
      Jak chcesz mieć w rozsądnym stanie swoją wątrobę to w ogóle nie jedz paracetamolu, a jeśli już to rzadko, można zamienić mniej szkodliwym substytutem.Powyżej grama paracetamolu na dzień czyli takie ponad dwa Gripexy max i już masz uszkodzoną wątrobę,bjeszcze przy problemach z nią czasem nieodwracalnie.
      • boggi_dan Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:50
        Trochę byków narobiłem. To nie do Ciebie bo Cię znam i jesteś wysportowany. Codziennie tabletki na miażdżycę i wysoki cholesterol jak statyny i takie tam a mimo to wciąż stwierdzany jest wysoki cholesterol a miażdżyca postępuje. W najlepszym przypadku nieco spowolniona a dlaczego? Bo nie jest leczona przyczyna.
        A skoro nie jest leczona przyczyna , tzn. nie ustępuje to nie jest to leczenie tylko łagodzenie objawów, prawda?.
        O tym piszę wyżej jak ten model medycyny działa, czyli nie można mówić o leczeniu ale o tokowaniu skutków i nieprzyjemnych objawów. . Natomiast gdyby radykalnie zmienić dietę i zacząć intensywnie uprawiać sport to parametry cholesterolu by wyraźnie uległy poprawie i to bez tych tabletek. Główne źródło wysokich trójglicerydów, czyli złego cholesterolu i producenta miażdżycy to wysoka podaż węglowodanów prostych w diecie, oraz oczywiście cukru i słodyczy, mało ruchu i dobrych tłuszczy . Choruje metabolizm a otłuszczona wewnętrznie wątroba będzie produkować wysoki cholesterol i trójglicerydy, i niestety łykanie tabletek to będzie zabawa w chowanego bo Big Pharma porządnie zarobi ale problemu nie uleczy. To dla potomnych i dla innego wątku, dlaczego mam wysoki cholesterol.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:31
      Proponowałabym mniej chlać , bo to ci zniszczy wątrobę na pewno. Paracetamol to przy tym pikuś dziadziu
      • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:43
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Proponowałabym mniej chlać , bo to ci zniszczy wątrobę na pewno. Paracetamol to
        > przy tym pikuś dziadziu

Z Twojego zachwania moze wynikac ze ja uczulam na byc moze porblem a ty przechodzs do ataku.? Dlaczego? Glowa boili i wlasnie wzielas kilka tabletek?
        Byc moze Ty za duzo uzywasz albo Matka uzywala jak byla w ciazy? Nikt na razie tego nie wie bo nie wiadomo jak to dziala.
        • boggi_dan Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 15.08.26, 21:51
          Daj spokój i lekceważ takie odniesienia.
        • turzyca Leki w PRL. 16.08.26, 09:40

> Byc moze Ty za duzo uzywasz albo Matka uzywala jak byla w ciazy? Nikt na raz
          > ie tego nie wie bo nie wiadomo jak to dziala.

Abstrahując od reszty wypowiedzi Engine'a - właśnie sobie uświadomiłam, że jako dziecko nigdy nie brałam paracetamolu. Dostawałam polopirynę. Poza tym była pabialgina oraz tabletki z krzyżykiem. Ibuprofenu też nie pamiętam.
          W sumie dlaczego nie było paracetamolu i ibuprofenu, skoro to tanie leki bez patentu? Czy może były ale nie były popularne?
          • mdro Re: Leki w PRL. 17.08.26, 12:19
            Nie wiem, kiedy byłaś dzieckiem wink, ale w Polsce paracetamol i ibuprofen pojawiły się w sprzedaży dopiero w latach 90. (paracetamol może nawet w końcówce 80.). I bardzo szybko stały się popularne.
    • memphis90 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 09:13
      > dziala Paracetamol/acetaaminophen?
      Działa poprzez receptory TRPV1, TRPA1 i CB1 w układzie nerwowym.

>A stosunkow niedawno znow zaczeto go uzywac >uzywac
      Paracetamol był i jest stale używany medycynie, nikt nie „odkrył go na nowo” - chyba, że mówimy o USA, gdzie tylko kodeina i fentanyl…

>Poniewaz nie patentu wiec nikt na tym kasy nie >zbije, wiec nikt nie robi powaznych badan.
      Badania są, wystarczy wejść na pubmed i poczytać. A kasę na painkillerach firmy farmaceutyczne koszą olbrzymią.

>W nadmiarze (nikt nie wie jak to zdefiniowac)
      Oczywicie, że wie, masz informacje o dawce maksymalnej na ulotce w każdym opakowaniu

>ale natychmist na SOR bo objawow moze nie >byc.
      Nie, robaczku, należy jechać na SOR, żeby podać odtrutkę zanim dojdzie do uszkodzenia wątroby, wiec zanim pojawią się jakiekolwiek objawy. Bo jak już dostaniesz niewydolności wątroby, bo naprawdę zauważysz, że objawy mas.

>A pomimo tego lekarze uwazaja ze to >"najbezpieczniejszy " srodek przeciwbolowy
      Ponieważ wszystkie badania naukowe wskazują na wysoki profil bezpieczeństwa tego leku. Tak, wiem, Trump tego nie ogarnia, więc ty też nie 😂
    • partytura2026 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 10:45
      Na mnie nie działa.
      Ibuprom ma przewagę, bo działa również przeciwzapalnie. I działa.
      Na starość wolę aspirynę.
    • m_incubo Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 11:57
      W nadmiarze (nikt nie wie jak to zdefiniowac) - zatruwa watrobe bardzo szybki kiedy sie przekroczy dopuszczalna dawke

Czytasz siebie czasami, geniuszu?
      • engine8t Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 17.08.26, 18:23
        m_incubo napisała:

> W nadmiarze (nikt nie wie jak to zdefiniowac) - zatruwa watrobe bardz
        > o szybki kiedy sie przekroczy dopuszczalna dawke

>
        > Czytasz siebie czasami, geniuszu?
        >

A niby po co ja mialbym siebie czytac?
        • m_incubo Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 21.08.26, 07:57
          Po to, żeby w odpowiednim momencie powstrzymać się przed kliknięciem "opublikuj".
          A tak to niestety ty siebie nie czytasz, publikujesz bzdury, a inni te twoje bzdury czytają.
    • eufrozyna2020 Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 16.08.26, 12:00
      Obecnie wytyczne są takie, że dla zdrowej, młodej osoby dozwolone są 4g na dobę, dla starszej osoby i z chorobami przewlekłymi do 3g na dobę. To są dawki bezpieczne. Kolezanka pracująca w szpitalu opowiadała mi, że kilka lat temu zmarla u nich 25 letnia dziewczyna, która przedawkowała paracetamolol i zmarla.
    • srubokretka Re: Jesli emama wie wszystko to nich mi wytlumacz 17.08.26, 19:07
      > Jak dziala Paracetamol/acetaaminophen?

Jak choragiewka.
      Spotkalam sie z ta chemia po urodzeniu dziecka. najpierw lekarka szczepila dziecko. Po kilku dniach dziecko dostawalo objawow jak przy przeziebieniu. Powrot do lekarki. Recepta na Tylenol. Za kilka mies powtorka z rozrywki dopoki nie zajazylam, ze to schemat. Skonczylam i ze szczepieniami, i tylenolem, i innm goownem chemicznym.
      Po kilku latach dowiedzialam sie , ze go sciagnieto z polek. Pozniej wrocil pod inna nazwa itd itp jak z innymi cudami wspolczesnej medycyny.
      Jak nie musisz, to nie bierz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka