20.08.26, 07:51
Za poleceniem forum przetestowałam serum z peptydami które jest jak dla mnie świetne. Z retinolu używam tretynoiny więc nie interesowałam się ich serami z retinolem. Zastanawiam się nad kremem z ceramidami może któraś e- mateczka używała? Warto? Macie jakieś sprawdzone kosmetyki z tej firmy które warto kupić? Mam 53 lata więc polecanki mile widziane
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 08:19
      Ja mogę polecic vit C z antyoksydantami - jest ok (ale cały czas nie znalazłam swojego świętego graala - uzywam różnych)

A jeżeli pisząc o peptydowym masz na myśli to z bakuchiolem to niestety nie robiło mi nic
      • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:12
        Jeśli lubisz lubisz lekkie, wodniste to polecam to, bardzo przyjemne
        • presens Re: Medik 8 20.08.26, 09:16
          Bardzo dobre serum z vit c ma Jan Marini
          • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:23
            Palmitynian askorbylu nie jest uważany za skuteczną formę wit. C.
            • homohominilupus Re: Medik 8 20.08.26, 09:28
              A która substancja jest uważana za skuteczną?
              • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:33
                Czysty kwas L-askorbinowy, daje błyskawiczny glow, ma wady.

Tetraizopalmitynian askorbylu i etylowany kwas askorbinowy- te mają działanie anty aging, są stabilne, nie podrażniają
                • homohominilupus Re: Medik 8 20.08.26, 12:04
                  Dzięki!
                • snakelilith Re: Medik 8 20.08.26, 12:04
                  primula.alpicola napisała:

> Tetraizopalmitynian askorbylu i etylowany kwas askorbinowy- te mają działanie a
                  > nty aging, są stabilne, nie podrażniają

Dlatego polecam Colibri Vitamin C 20 Booster.
                  Ma w składzie 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Tetrahexyldecyl Ascorbate (THD) oraz 3-Glyceryl Ascorbate w jednym preparacie. W sumie 20% witaminy C. Lekka emulsja, nie klei się, nie lepi i do tego ma lekko cytrusowy zapach. Przeznaczona dla cery raczej dojrzałej i suchej.
                  Moja najlepsza witamina C do tej pory. Marka ma często promocje 15-20%.
                  • leyla76 Re: Medik 8 20.08.26, 14:12
                    snakelilith napisała:
                    :
                    >
                    >
                    > Dlatego polecam Colibri Vitamin C 20 Booster.
                    >
                    Dzięki za przypomnienie, właśnie kończy mi się vit c z sesderma.
            • presens Re: Medik 8 20.08.26, 10:02
              Tego nie wiem ale fantastycznie działa
            • presens Re: Medik 8 21.08.26, 08:15
              Rozpuszczalny w tłuszczach lipidowy kompleks: Formuła C-ESTA wykorzystuje rozpuszczalną w tłuszczach formę witaminy C, co pozwala jej bez problemu pokonywać barierę lipidową naskórka (czego czysty kwas L-askorbinowy w wodnej bazie bez odpowiedniego pH nie potrafi).
              Działanie synergiczne z DMAE: Jan Marini nie opiera formuły na samej witaminie C. Kluczem jest połączenie palmitynianu askorbylu z DMAE (Dimethylaminoethanol). Ta dwójka działa w synergii – stymuluje syntezę kolagenu, napina skórę i silnie chroni błony komórkowe przed fotostarzeniem.
              Ochrona przed utlenianiem lipidów: Palmitynian askorbylu rewelacyjnie chroni przed utlenianiem własne sebum skóry i lipidy komórkowe, co zapobiega powstawaniu zaskórników i stanów zapalnych – a tego popularne pochodne wodne nie robią tak skutecznie.
              Patent i biotechnologia: Jan Marini to marka gabinetowa (cosmeceuticals), która tworzy kompleksowe systemy nośnikowe, a nie "zwykłe serum z pojedynczym składnikiem active". Ich receptura C-ESTA jest opatentowana i ma poparcie w niezależnych badaniach klinicznych.
              • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 08:44
                Ale tetracostam i 3:0 ... też są rozpuszczalne w tluszczach
                • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 08:47
                  Przy czym ja też kupowałam te formę ale za 40 PLN a nie 120 euro
              • brenya78 Re: Medik 8 21.08.26, 17:45
                "Kluczem jest połączenie palmitynianu askorbylu z DMAE (Dimethylaminoethanol)."

Ni trudz sie. Tutaj każda sie zna na kosmetologii, zaraz ci napisza ze najważniejsze żeby było wysoko na liście składników...
                • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 18:15
                  Bo w tym kosmetyki pewnie działa dmae
          • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 09:39
            Jednak ta forma wit C za 125 euro to dla mnie za dużo.
            • taje Re: Medik 8 20.08.26, 22:45
              Jak już masz wydawać 120 euro to lepiej kup Skinceuticals CE Ferulic. Przynajmniej jest skuteczne.
        • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 09:41
          Bardzo fajny skład, miałam teraz kupić serum neutrea, ale chyba wypróbuję to.
          • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:51
            Neutrea też bardzo fajne, ale ma emulsyjną, tłustawą konsystencję (co samo w sobie nie jest wadą, tylko że rano wolę serum które migiem się wchłonie). To Hdrey jest lekkie i wodniste
          • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 17:55
            No i kupiłamsmile Obawiam się, że ma taką formę, której nie lubię - nie umiem gospodarowac odpowiednią ilością i chyba będę częśc marnowała. Mają też krem z tej serii (może przerzucę się na krem, bo przyjemny w użyciu)

p.s. dostałąm też "gratis" i próbki - właśnie ceramidy.
            • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 18:18
              Nie rozumiem o co chodzi z gospodarowaniem i marnowaniem?
              • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 18:26
                Bo one są w takim "kroplomierzu" - zawsze taką formę szybciej zużywam, taka jedna "rurka" to dla mnie zawsze za mało, mam wrażenie, że coś jest niedosmarowane.
                • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 18:27
                  p.s. a w opisach jest 2-3 krople
                • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 21:08
                  mocca26 napisała:

> Bo one są w takim "kroplomierzu" - zawsze taką formę szybciej zużywam, taka jed
                  > na "rurka" to dla mnie zawsze za mało, mam wrażenie, że coś jest niedosmarowane
                  > .
                  To tylko wrażenie, kilka kropel naprawdę wystarcza
                  • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 21:32
                    Jutro rano zobaczę
                    • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 22:12
                      p.s. imho ceramidy Neutrea lepsze niż te Hdrey (zużyłam próbkę)
                    • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 08:04
                      Jest bardzo fajny, chyba trafi na stałe do moich witamin C. Mają też wersję w kremie , "tylko" 15%, ale to chyba będzie opcja na podróże jesli mało miejsca na kosmetyki - ten krem pewnie sie sprawdzi i na noc i na dzień i na dłonie (parodniowe przerwy w ewentualnych innych kosmetykach krzywdy nie rzobią)

p.s. maja też maseczkę z kwasem ascorbinowym
        • cudko1 Re: Medik 8 20.08.26, 09:51
          primula.alpicola napisała:

> Jeśli lubisz lubisz lekkie, wodniste to polecam to, bardzo przyjemne

chyba cie primula udusze suspicious sklad ma z tego co czytam baaardzo dobry, kupilabym natychmiast i nie ma tego w UK do kupienia sad aaaaaaa a ja chcem tongue_out
          • cudko1 Re: Medik 8 20.08.26, 09:52
            cudko1 napisała:

> chyba cie primula udusze suspicious sklad ma z tego co czytam baaardzo dobry, kupil
            > abym natychmiast i nie ma tego w UK do kupienia sad aaaaaaa a ja chcem tongue_out

dobra wysylaja do UK big_grin cos jeszcze polecisz z tej firmy? zeby nie wysylali jednego kosmetyku (niezla wymowka do wiekszych zakupow wink )
            • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:54
              Niczego innego nie miałam. Ale ofertę mają szeroką, na pewno coś wybierzesz. Z wit. C cała seria, o, brałabym płatki pod oczy i maski hydrożelowe
        • mysiapysia34 Re: Medik 8 21.08.26, 16:13
          Dzięki, wypróbuję to serum. Zastanawiałam się nad tym z medic 8 z wit c ale to jakoś bardziej do mnie przemawiasmile
      • mysiapysia34 Re: Medik 8 20.08.26, 12:22
        Kupiłam to: www.notino.pl/medik8/liquid-peptides-serum-przeciwzmarszczkowe/p-16088423

Jak do la mnie jest ok.
        • mocca26 Re: Medik 8 20.08.26, 12:35
          Ja miałam inny, bakuchool z peptydami.
    • cudko1 Re: Medik 8 20.08.26, 09:29
      gdzie kupic tretynoiny bez recepty? da sie w ogole? potrzebuje do/w UK?
      i co to za serum z peptydami?
      ja uzywam z medik retinal te srebrne 6 i w zasadzie nie wiem czy cos mi robi, teraz pierwszy raz w zyciu uzywam skwalanu i to jest moje odkrycie zycia kosmetycznego suspicious takiej cery nie mialam od dawna (albo to zasluga tygodniowego pobytu w Kornwalii wink )
      • primula.alpicola Re: Medik 8 20.08.26, 09:38
        W UK masz chyba kilka preparatów do wyboru, zdobądź receptę, kup i stosuj
      • taje Re: Medik 8 20.08.26, 22:47
        Można kupić online z rumuńskich aptek.
        • kura17 Re: Medik 8 21.08.26, 08:56
          > Można kupić online z rumuńskich aptek.

ja wlasnie zamowilam z rumuskiej strony kosmetycznej (nie z apteki) i czekam na dostawe.
          ceny maja atrakcyjne, 11-15 euro za najsilniejszy krem/zel z tret.
          • brenya78 Re: Medik 8 21.08.26, 17:47
            Chryste. Nie boicie siw zamawiać z rumunskich sklepów online??
            • taje Re: Medik 8 21.08.26, 18:43
              Nie
      • taje Re: Medik 8 20.08.26, 22:50
        cudko1 napisała:

> gdzie kupic tretynoiny bez recepty? da sie w ogole? potrzebuje do/w UK?

Np. tutaj tretinoins.com/
        • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 07:17
          czy te konkretne produkty przeszły rózne europejskie procedury bezpieczeństwa? Czy gdzieś są zarejestrowane, ogólnie w EU lub jakimś państwie indywidualnie? (pomijając już tretynoidy jako takie, ale całe formulacje, zanieczyszczenia itp itd)?
          • azalee Re: Medik 8 21.08.26, 09:22
            Rumunia jest w EU przeciez...
            • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 09:29
              Poświęciłam 15 minut i :

Jest to sklep nie apteka
              Nikt nie starał się o zarejestrowanie tych produktów w EU poza jednym wyjątkiem. Kilka lat temu Firma z Węgier próbowała oficjalnie, dostała odmowę.
              • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 09:34
                P.s. jak kto już chce tretynoife to chyba lepiej produkt zarejestrowany w EU?
                • snakelilith Re: Medik 8 21.08.26, 11:25
                  Kliknęłam w to co podaje taje, choć w do głowy by nie przyszło tam zamawiać. Na mnie już dostępne u nas niskie stężenia retinoidów działają drażniąco, przypuszczam, że tym zrobiłabym sobie więcej szkody niż pożytku. Ale.... np. producent Menarini, to farmaceutyczny koncern zarejestrowany we Włoszech, należy do 20 największych w Europie, działa w 140 krajach. Można więc przypuszczać, że te leki są gdzieś zarejestrowane, choć niekoniecznie w Europie.
                  Ale to są silne preparaty do stosowania pod opieką dermatologa, głównie na problemy związane z Acne. Problematyczne jest, że nie podają składu i nie wiesz, czy coś tam jest, co np w Azji przechodzi, a u nas jest na czarnej liście.
                  • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 11:43
                    Eu dało alert na ten produkt A12/00909/21
                    • snakelilith Re: Medik 8 21.08.26, 16:33
                      Dlaczego kobiety to kupują? I co sobie obiecują? Przecież złuszczające działanie nie jest działaniem anty aging. To drugie masz już przy innych, słabszych retinoidach stosowanych regularnie, a peeling można zrobić sobie kwasem.
                    • azalee Re: Medik 8 21.08.26, 17:34
                      Z tego co widze to ten alert dotyczyl tego ze produkt powinien byc sprzedawany na recepte, tak jak wszystkie inne formy tretynoiny. Czyli powinien byc klasyfikowany jako lek a nie kosmetyk. Nie ma tam nic o szkodliwosci skladnikow (poza znanym juz dzialaniem tretynoiny).
                      • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 18:14
                        Ale ja nie twierdze, że jest szkodliwy tylko niezbadany ponieważ nawet się nie kwalifikował jako kosmetyk. A wniosku o rejestrację jako lek nikt nie złożył. Jeżeli już, tonie lepiej kupować te zatwierdzone w Europie?
                        • azalee Re: Medik 8 21.08.26, 18:21
                          Jest zbadany, dokladnie wiadomo co w nim jest smile Nie kwalifikuje sie jako kosmetyk bo zawiera tretynoine, ktora powinna byc stosowana pod okiem lekarza.
                          • mocca26 Re: Medik 8 21.08.26, 18:43
                            Jak uważasz. Jest tretynoina zarejestrowana w EU, ale każdemu wg woli. Tak na marginesie w Rumunii tretynoina jest na recepte wiec jak ten sklep działa to oddzielna historia
          • taje Re: Medik 8 21.08.26, 18:43
            Nie wiem, ale jest to sklep w EU i od roku używam stamtąd tretinoiny bez żadnego uszczerbku dla zdrowia. Niech każdy podejmie swoją decyzję. A kwestię rejestracji, o których piszesz poniżej dotyczą wyłącznie tego, czy dany produkt pod europejskim prawem kwalifikuje się jako lekarstwo na receptę, czy nie, a to zależy od prawodawstwa danego kraju, a nie składu chemicznego. Do tej pory kupowałam super duper Retinoate z Medik8, który swoją drogą nadal uważam za bardzo dobrą markę, ale ta generyczna tretinoina robi mi dużo lepiej na skórę niż Retinoate. Dużo lepiej. Za 1/20 ceny. Działa tak samo dobrze jak tretinoina znanej marki z hiszpańskiej apteki, używam zamiennie w zależności, gdzie kupię.
    • evening.vibes Re: Medik 8 20.08.26, 10:28
      mysiapysia34 napisała:
      > Zastanawiam się nad kremem z ceramidami może któraś e- mateczka używała
      > ? Warto? Macie jakieś sprawdzone kosmetyki z tej firmy które warto kupić?

Z medika nie ale Bielenda ma kultowy krem z ceramidami na noc:
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxakAp_TrDuVJAMXBqSQOdLB5vFZNoAe81vhKvhQIUSHoSBoQT5oZunE8Z&s=10
    • husky_cat Re: Medik 8 20.08.26, 11:05
      Krem z ceramidami jest ok, ja używam go na retinoidy tej firmy. Witamina C też, ale wolę Dermomedica
      Peptydy, teraz mam te czarne, też.
      Najbardziej lubię jednak Retinoate, zwłaszcza czarne, i Sleep Glycolic
    • nenia1 Re: Medik 8 20.08.26, 11:53
      Ja te kosmetyki ze zdjęcia stosuję teraz latem. Wszystkie mogę polecić, no może z wyjątkiem toniku, bo po nim jakoś cudów nie widzę. Pamiętaj jednak, że wiele zależy od rodzaju skóry. Ja mam suchą i wrażliwą, niektóre kremy mnie podrażniają, a tutaj nie podrażnia mnie absolutnie nic i skórę mam w bardzo dobrym stanie.

Najlepszy dla mnie z tego zestawu jest krem na noc. To ten z ceramidami, o które pytasz – dla mnie jest po prostu świetny. Doskonale nawilża i daje uczucie takiego, jakby to nazwać, komfortowego ukojenia. Nie jest to jednak krem tłusty (jeśli takie lubisz). Delikatnie pachnie, jakby lekką lawendą, bardzo subtelnie, ale jednak mnie to kompletnie nie przeszkadza, chociaż wiem, że niektórzy wolą kremy całkowicie bezzapachowe.
      Tak samo bardzo lubię ten żółty olejek do mycia. Jest super! Pięknie pachnie, a po zetknięciu z wodą zamienia się w delikatne, myjące mleczko. Po myciu mam zerowy efekt ściągnięcia skóry, co przy cerze suchej jest dość rzadkie. Nie wiem jednak, jak sprawdza się przy mocniejszym makijażu, bo ja albo wcale się nie maluję, albo bardzo minimalnie.

Następny w kolejności jest krem na dzień z witaminą C: żadnego szczypania, zaczerwienienia, nic. Mam po nim bardzo ładny koloryt skóry. Czasem, z uwagi na mocniejsze słońce, stosuję zamiennie ten z filtrem 50+. Serum z peptydami to pewnie to samo, co już znasz, więc nie muszę Ci go reklamować. Retinalu latem nie używam, ale jesienią włączam wersję nr 6
      • husky_cat Re: Medik 8 20.08.26, 12:25
        Moje peptydy ☺
        Ja latem używam białego Retinoate i jest ok, a mam bardzo jasna cerę, więc jakbyś chciała spróbować to polecam ☺
        • nenia1 Re: Medik 8 20.08.26, 12:42
          dzięki, obczaję go wink
      • mysiapysia34 Re: Medik 8 20.08.26, 12:31
        Dziękuję smile
    • leyla76 Re: Medik 8 20.08.26, 14:10
      Ja bardo lubię medik8 i kupuję dość często różne produkty. Obecnie mam peptydy w czarnej butelce, sleep glicolic, , crystal retinal ceramide eye. Bardzo lubię też ich retinol, ale ten w brązowej butelce, olejowy, chociaż teraz mam z Paula’s choice ten co na zdjęciu

Vit c kupuję z sesderma albo z colibri

Dla
      • pani.asma Re: Medik 8 20.08.26, 18:01
        Ciągle wklejasz te same kosmetyki co mam ja wink
    • princesswhitewolf Re: Medik 8 21.08.26, 08:58
      Uzywalam z tej serii jakis srebny krem w tubce ktory byl przecietny. Tam rewelacyjne to sa podobno dwa tylko i ich cena jest zaporowa. Reszta jest ok po prostu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka