Dodaj do ulubionych

Weto do e-dziennika

28.08.26, 16:01
Czy cieszycie się z tego ze e-dziennik został zawetowany przez prezydenta? Jest przecież librus i vulcan, co co nam kolejny dziennik?
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:17
      Jest coś, czego nie zawetował?
      3 x zawetował ustawę, mającą uregulować rynek kryptowalut. Ciekawe dlaczego?
      • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:47
        raczek47 napisała:

> Jest coś, czego nie zawetował?
        > 3 x zawetował ustawę, mającą uregulować rynek kryptowalut. Ciekawe dlaczego?
        Z kryptowalutami to się już mecenas Giertych zainteresował i kombinuje jakby tu pisowców wtopić.
        • angazetka Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:07
          Sami się wtopili
      • mia_mia Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:50
        Wcale nie ciekawe, bo całkowicie oczywiste.
      • usmiechniety-polak Re: Weto do e-dziennika 03.09.26, 13:28
        Obrazeczek dla platwuska, bo widać ciężko platwuskowi odszukać ogólnodostępnych informacji.
    • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:28
      Następna badźewna ustawa zawetowana. Zamiast eDziennika może należałoby uczyć dzieci matematyki i przawetowana. Dane dzieci na sprzedaż i dla korporacji.
      • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:33

W twojej szkole, Bogdanie, było zdecydowanie za mało polskiego.
        • alpepe Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:37
          Za mało zwykłego mydła, za dużo święconej wody.
          Tak mi się skojarzyło. Nie rozumiem takich pożytecznych idiotów powtarzających wszystko za pisowskimi szczekaczkami.
      • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:49
        >Dane dzieci na sprzedaż i dla korporacji.

A kto ma dane dzieci teraz? Czy przypadkiem może firmy prywatne?
      • semihora Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 08:21
        Fajnie głupoty wypisujesz, więc na pewno dasz radę wyjaśnić (w tym swoim niepowtarzalnym stylu!), kto ma teraz dane dzieci.
      • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:32
        właścicielem librusa jest amerykańska grupa Public Consulting Group
        a vulcana fińskie korpo notowane na giełdzie

te dane już są sprzedane?
    • ga-ti Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:34
      Nie mam pojęcia.
      U moich dzieci był i vulkan i librus i oba spoko, oba za darmo dla rodzica i ucznia.
      Wierzę (może naiwnie), że oba mają zabezpieczenia przed wyciekiem danych wrażliwych.
      Co do rządowego dziennika trudno się wypowiedzieć, nie znając go.
      • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:41
        No jak masz pojęcia. Gawkowski, człowiek za którego rządów w resorcie cyfryzacji co najmniej dwa razy wyciekały dane połowy Polaków, w każdym kraju już dawno powinien być zdymisjonowany.
        Na Łotwie po podobnym skandalu na dymisjach się nie skończyło, tam politycy za coś takiego trafiają do więzień.
        • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:47
          Bogdanie, czyje głowy poleciały po wyciekach w latach 2016-2023?
          A było tego ohohoho!
      • lauren6 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:44
        Vulcan to tragedia. Librus całkiem spoko, tyle że za aplikację mobilną trzeba płacić.
        • little_fish Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:08
          Za aplikację nie. Za niektóre funkcje w tej aplikacji.
          • ga-ti Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:29
            Korzystam od lat i nie płacę. Tyle, ile potrzebuję mam za darmo.

Z jakich płatnych funkcji korzystacie?

Vulkan mniej intuicyjny, ale korzystałam u dziecka w szkole średniej to wiadomo, że mniej intensywnie niż w podstawówce 😉
            • arthwen Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:39
              Z wiadomości. U nas zdarza się, że wychowawca pisze coś na ostatnią chwilę. Te 40 zł rocznie odżałuję.
              • vessss Re: Weto do e-dziennika 03.09.26, 14:07
                W przeglądarce są bezpłatne.
                • arthwen Re: Weto do e-dziennika 04.09.26, 00:26
                  Są. Owszem. Ale mi jest wygodniej w aplikacji, nie mówiąc już o tym, że wtedy mam powiadomienie jak jest wiadomość.
        • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 08:24
          A ja lubiłam Vulcana.
      • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 12:59
        > U moich dzieci był i vulkan i librus i oba spoko, oba za darmo dla rodzica i ucznia.

Ale jak to? Wczoraj w TVP, po dzienniku w "Pytaniu dnia" ministerka B. Nowacka powiedziała, że brak e-dziennika uderzy rodziców po kieszeni. Czyżby dystrybutorzy dotychczasowych bezpłatnych dzienników elektronicznych chcieli od nowego roku wprowadzić za nie opłatę?
        • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 18:01
          Możliwe też, że ministerka B.Nowacka nie wie, jak działają librus i vulkan i myśli, że rodzice za nie płacą. Skoro nie wie, to dlaczego nie spyta kogoś, kto wie, tylko opowiada bzdury w publicznej telewizji?
          • ga-ti Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 20:17
            Nie wiem. Może pośrednio, bo jednak organy prowadzące (miasta, gminy, powiaty) za te dzienniki płacą, to może rodzicom- mieszkańcom tych miast, gmin i powiatów ubędzie kasy na jakieś inne inwestycje?
            A może ze złości, obciążą rodziców? 😄
            • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 20:26
              Wiesz, ga-ti, nie ma darmowych programów. Na pewno za korzystanie z licencji płaci gmina z gminnych podatków.

I tak się zastanawiam, bo teraz są 2 programy i gmina może sobie wybrać ten, który jest lepszy, negocjować ze sprzedawcą programu (jednego z dwóch), co by się stało, gdy ministerka B.Nowacka wprowadziła te swój rządowy e-dziennik? Czy dotychczasowe prywatne by zostały jako konkurencja dla rządowego, czy rząd zmonopolizowałby ten obszar?
          • little_fish Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 20:59
            Ministerce najprawdopodobniej chodziło o aplikację. Sama w sobie jest bezpłatna, ale za część funcji trzeba zapłacić. W sensie rodzic musi zapłacić
            • ga-ti Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:16
              Pytam po raz kolejny chyba, jakie to są te cudowne funkcje, za które rodzice płacą?
              • little_fish Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:26
                Żadne cudowne i wszystkie dostępne przez przeglądarkę.
                Z tego co pamiętam to chyba wiadomości w aplikacji są płatne i usprawiedliwienia, o ile funkcjonują w szkole
                • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 08:34
                  > Żadne cudowne i wszystkie dostępne przez przeglądarkę.

Czyli rodzice uczniów nie płacą za prywatne edzienniki, jak to powiedziała ministerka B.Nowacka. Dlaczego ministerka powiedziała nieprawdę?
                  • arthwen Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:40
                    Owszem, płacą. Ja na ten przykład płacę.
                    • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:02
                      Płacisz bo chcesz. Obowiązku nie ma.
                      • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:12
                        Płaci, bo chce być poinformowanym na czas rodzicem.
                        Nawet UOKIK odpłatność w tych aplikacjach uznał za systemowy problem.
                        • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:30
                          Sorry, byłam bardzo dobrze poinformowanym rodzicem, nawet nie mając dziennika elektronicznego. Jak u syna w gimnazjum był - to nawet nie wiem czy była aplikacja - bo to mnie nigdy nie interesowało. Wiedziałam co mam wiedzieć. Nie potrzebowałam być na smyczy.
                          Stwierdzenie, że dzięki temu wiesz co dziecko ma przynieść - informacje spokojnie można odczytać po południu/wieczorem. Ale to dziecko powinno uczyć się pamiętać. Zawsze będziesz je zwalniała z odpowiedzialności? Zapomni raz czy drugi - za trzecim będzie pamiętało. U nas w klasach zawsze była zasada, że rodzice dawali czegoś więcej niż trzeba było - bo może kolega zapomniał. I w ten sposób każde dziecko, nawet zapominalskie miało na czym pracować.
                          • arthwen Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:35
                            Nie wiem skąd wzięłaś "co dziecko ma przynieść". Mam dziecko w LO, w ogóle nie o takie informacje chodzi. Natomiast wychowawca potrafi wrzucić info, że zebranie jest w dniu dzisiejszym (!). Czasem jak mamy szczęście, to późno wieczorem, że jutro.
                            Albo że zmieniła się godzina/miejsce wyjazdu - też z wyprzedzeniem często jednodniowym albo mniejszym (ok, raz to nie jego wina, zamknęli ulice akurat, bo był jakiś mecz czy coś tam).
                            • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:48
                              Otóż to! U nas największym problemem były odwoływane lekcje. Jak dzieci były młodsze musiałam dla nich zorganizować opiekę. Ciężko to zrobić zerkając do dziennika o godzinie 21!
                              • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:05
                                > Jak dzieci były młodsze musiałam dla nich zorganizować opiekę.

Wcale nie musiałaś! To szkoła musiała.
                            • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:04
                              > Natomiast wychowawca potrafi wrzucić info, że zebranie jest w dniu dzisiejszym (!).

No ale chyba nie pójdziesz na takie zebranie?
                              • arthwen Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 11:19
                                demodee2 napisała:

> > Natomiast wychowawca potrafi wrzucić info, że zebranie jest w dniu dzisie
                                > jszym (!).
                                >
                                > No ale chyba nie pójdziesz na takie zebranie?

Pójdę, czy nie pójdę, to już zależy od tego, w jakiej sprawie to zebranie i jak bardzo zależy mi na ustaleniach, które na tym zebraniu będą. Jest to problematyczne, nawet jeśli te zebrania są krótkie (to na szczęście, bo w podstawówce zdarzało się, że zebranie trwało parę godzin (!)), ale czasem brak obecności na takim zebraniu generuje jeszcze większy kłopot.
                            • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 17:00
                              To coś się w szkołach zmieniło, od czasu moich dzieci. Ja dostawałam rozpiskę o zebraniach i dniach otwartych we wrześniu na pierwszym zebraniu. O pierwszym zebraniu dowiadywaliśmy się wraz z informacją o harmonogramie rozpoczęcia nowego roku szkolnego.
                              • amarantha Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 17:15
                                arwena_111 napisała:

> To coś się w szkołach zmieniło, od czasu moich dzieci. Ja dostawałam rozpiskę o
                                > zebraniach i dniach otwartych we wrześniu na pierwszym zebraniu. O pierwszym z
                                > ebraniu dowiadywaliśmy się wraz z informacją o harmonogramie rozpoczęcia nowego
                                > roku szkolnego.

Nadeszło otóż pokolenie asertywnych, wyszczekanych na forum ematek, co to jak nauczyciel (w LO!) szarpnie za elektroniczną smycz i wyda polecenie "zebranie dzisiaj", to mało nóg nie pogubią 🤡
                              • arthwen Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 11:29
                                Jak rany, w podstawówce też mieliśmy rozpiskę. W LO nie. To nie kwestia "się zmieniło", tylko kwestia szkoły, czy w ogóle osobnicza.
                                A wychowawca, oprócz tej - ewidentnej - wady, ma też zalety, dość istotne nawet, więc tu akurat zostaje zacisnąć zęby i wytrzymać jeszcze te dwa lata.
                          • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:41
                            Oh, oh, oh tak wiemy wszyscy, że byłaś najcudowniejszą szkolną matką i masz najinteligentniejsze dziecismile
                            A teraz uwaga dzieci mają różne problemy, często niezależne od nich i zadaniem rodzica jest takiemu dziecku ułatwiać życie a nie ciągle pokazywać, że do niczego się nie nadaje. Na tym polega wsparcie.To nie jest zwalnianie z odpowiedzialności...
                      • arthwen Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:36
                        arwena_111 napisała:

> Płacisz bo chcesz. Obowiązku nie ma.

Płacę, bo jest mi tak wygodniej. Wiem, że nie ma obowiązku, w ogóle można nie mieć aplikacji, nie mówiąc o płatnych funkcjach.
                        • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:48
                          Płacisz bo jak to powiedział UOKIK po kontroli, jest to błąd systemowy.
      • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:40
        Co z tego ze maja zabezpieczenia skoro te dane należa do tych firm...moga z nimi zrobić co chcą.
        Miliony idą na zewnętrzne firmy a moglibysmy miec swoj produkt
        Tak samo jak mObywatel
        Zdecydowanie ze względów bezpieczenstwa lepiej by było gdyby był e-dziennik
        • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 08:38
          > Co z tego ze maja zabezpieczenia skoro te dane należa do tych firm...moga z nimi zrobić co chcą.

Bzdura.

Nie mogą "robić, co chcą", bo jest przecież Ustawa o RODO.

> Miliony idą na zewnętrzne firmy a moglibysmy miec swoj produkt

Tak jak w bankowości. Polacy trzymają pieniądze w bankach należących do obcego kapitału, a przecież mó©łby być w Polsce jeden bank należący do rządu, a nie żeby jacyś obcy zarabiali na polskich obywatelach!...
          • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 11:59
            Ok. Państwowy eDziennik do kosza. Reforma poczeka, rząd wysyła CBA w poszukiwaniu lobbingu. Czyli można .
          • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:33
            >Nie mogą "robić, co chcą", bo jest przecież Ustawa o RODO.
            To nie ustawa a Rozporządzenie UE.
            Nie wiem czy czytałaś Politykę Prywatności obu tych aplikacji, ale używając profilowania, mogą wszystko.
    • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:39

Co złego widzisz w tym, zeby szkoły nie ponosiły kosztów e-dziennika?
      • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 08:28
        A kto będzie ponosił te koszty? Przecież za darmo nikt tego dziennika nie zrobił, nikt nie będzie za darmo robił aktualizacji, poprawek, chronił danych za darmo też nie będzie.
        Kwestia raczej kto zgarnie kasę. Prywatna firma czy krewny i znajomy królika.
        • iwles Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 08:40

A kto ponosi koszty innych aplikacji, jak mObywatel, IKP, ePue, ePit itp?
          • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:09
            My wszyscy - dokładnie tak samo jak za vulcana itd. Samorządy nie mają własnych pieniędzy.
            Dlatego mówienie, że tamte są płatne a tu będzie darmowy - to kłamstwo. Ktoś zapłaci - właściwie wszyscy zapłacimy.
            Korzystałam z vulcana od 2012 roku a z librusa od 2018, nigdy nie zapłaciłam grosza z "własnej" kieszeni - bo oczywiście w podatkach jak najbardziej.
            • grey_delphinum Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:43
              arwena_111 napisała:

> My wszyscy - dokładnie tak samo jak za vulcana itd. Samorządy nie mają własnych
              > pieniędzy.
              > Dlatego mówienie, że tamte są płatne a tu będzie darmowy - to kłamstwo. Ktoś z
              > apłaci - właściwie wszyscy zapłacimy.
              > Korzystałam z vulcana od 2012 roku a z librusa od 2018, nigdy nie zapłaciłam gr
              > osza z "własnej" kieszeni - bo oczywiście w podatkach jak najbardziej.

Dokładnie!
              • iwles Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:22

Szkoły płaciły ze środków - własnych dotacji samorządowych.
                I było to zawsze kosztem czegoś innego, na co szkoła mogła te pieniądze przeznaczyć.
                Tyle się mówi, że szkołom zawsze na cos brakuje pieniędzy. To teraz, jak rząd chciał wziąć finansowanie na siebie i odciążyć szkoły, to źle?
                • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:35
                  Dokładnie, za zaoszczędzone przez 10 lat pieniądze można będzie sfinansować utrzymanie 100 szkół! Faktycznie Polska jest tak"bogatym" krajem, ze możemy szastać sobie tak tymi pieniędzmi.
                • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:44
                  A to nie może teraz? Musi wydawać kasę na coś nowego? Bo "państwowy" dziennik nie będzie darmowy. Ktoś za jego zrobienie weźmie kasę, za nadzór nad nim, za zapewnienie bezpieczeństwa danych itd.
                  Na różnych grupach na FB, najbardziej przeciwni są nauczyciele - bo mieliby się logować z własnych telefonów i przez mobywatela.
                  • iwles Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:53

Przecież za bezpieczeństwo danych płaci organ prowadzący szkołę (czyli wchodzi to w koszty dotacji szkoły).
                  • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:06
                    >Musi wydawać kasę na coś nowego

wydanie kasy na coś nowego pozwoli ci zaoszczędzić w ciągu 10 lat ok. 900 mln zł.

>Ktoś za jego zrobienie weźmie kasę, za nadzór nad nim, za zapewnienie bezpieczeństwa >danych itd.

system zrobi jednostka podległa Ministrowi, jednostka, która utrzymuje większość systemów edukacyjnych, żadna prywatna firma. Co najwyżej jej pracownicy mogą dostać premie.

>Na różnych grupach na FB, najbardziej przeciwni są nauczyciele - bo mieliby się logować z >własnych telefonów i przez mobywatela.

No dramat i jakże mnie to nie dziwibig_grin Zacofanie polskiej szkoły to przede wszystkim zacofanie jej nauczycieli.
                    • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:13
                      Protest przeciwko wykorzystywaniu prywatnego sprzętu to zacofanie?
                      • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:29
                        W szkole masz prywatny sprzęt, w sensie komputer? W projekcie państwowego eDziennika zakładano wykorzystanie danych z SIO m.in. dotyczących nauczycieli oraz uwierzytelnianie użytkowników za pomocą środków identyfikacji elektronicznej powiązanych z Węzłem Krajowym.
                        To było bardzo wygodne dla nauczycieli i szkoły, bo dyrektor nie musiałby już tworzyć nauczycielowi kolejnej cyfrowej tożsamości. Szkoła musiałby tylko zarządzać jego rolami i uprawnieniami.
                        I z punktu widzenia bezpieczeństwa samo hasło do e-dziennika jest bardzo słabszym rozwiązaniem (szczególnie w dobie AI) niż państwowe uwierzytelnienie z silnym drugim składnikiem (MFA), ponieważ nauczyciel ma dostęp do danych setek dzieci.
                        Tak prezentujesz zacofanie i operujesz niesprawdzonymi infromacjami.
                        • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:43
                          Słyszałam wypowiedzi ministry o logowaniu dwuetapowym, potwierdzanym w mObywatelu. To gdzie niby tego mObywatela mam mieć?
                          • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:52
                            To jest właśnie to logowanie dwuetapowe. Nie korzystałaś nigdy? Potwierdzasz na telefonie, bo uwaga mObywatel jest powiązany z daną osobą fizyczną. I to miało być na zasadzie wyboru, bo nie każdy mObywatela ma!
                            Ciekawe, że jak nauczyciele mają się skontaktować z radą klasy z prośbą o pomoc rodziców to prywatnego telefonu użyć już mogą a jak mają zadbać o dane tej klasy to telefon już prywatnybig_grin
                            Matko jak ja się cieszę, ze ostatni rok szkoły moich dzieci. Na szczęście prywatnej, gdzie nauczyciele korzystają z bardziej zaawansowanych aplikacji niż mObywatelsmile
                            • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:43
                              Korzystałam z logowania dwuetapowego, które nie wymagało ode mnie posiadania prywatnego sprzętu.
                              • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:49
                                To musiałaś mieć token.
                                • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:00
                                  Nie.
                                  Ale to nieistotne. Mogę mieć i token jak go zapewni pracodawca.
                                  • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:44
                                    Autentykacja może być też przez służbowy e-mail. Naprawdę to żaden problem i tylko szukanie dziury w całym. Polacy są w tym najlepsibig_grin
                            • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:44
                              "to miało być na zasadzie wyboru," czyli mogę sobie wybrać czy chcę odpowiednio zabezpieczać dane z dziennika? Skoro logowanie dwuetapowe miało być gwarantem bezpieczeństwa....
                              • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:56
                                Projekt przewidywał silne uwierzytelnienie nauczycieli w państwowym eDzienniku za pomocą środków identyfikacji elektronicznej powiązanych z Węzłem Krajowym, w tym możliwość wykorzystania profilu mObywatel, gdyby nauczyciel tak chciał. Tak wielu nauczycieli z tego korzysta! Nauczyciele powinni czytać uzasadnienie do projektu ze zrozumieniem. W żadnym miejscu projekt nie mówi po prostu: „nauczyciel musi mieć aplikację mObywatel”. Jest wręcz przeciwnie...
                                • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:01
                                  Będę czytać coś co mnie dotyczy. Za dużo durnych pomysłów wychodzi od ludzi "na górze ", które to pomysły po drodze upadają. Szkoda sobie głowę zawracać.
                                  • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:10
                                    To jest akurat bardzo racjonalny pomysł - większe bezpieczeństwo danych plus ogromne oszczędności. Jak masz dzieci w szkole to cię to dotyczy.
                                    • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:24
                                      Dotyczyć mnie będzie jak wprowadzą. Wtedy będę się zapoznawać - wcześniej i tak nie mam wpływu na to jak to będzie funkcjonować.
                                      Do tego czasu zresztą to bombelek pewnie szkołę skończy...
                          • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:19
                            > To gdzie niby tego mObywatela mam mieć?

Moim zdaniem nigdzie. Pracodawca nie może Cię zmusić do zakładnia profilu zaufanego, wygasającego po sześciu miesiącach, byś mogła pełnić obowiązki służbowe.
                            • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:41
                              No właśnie o to mi chodzi. A nawet jak go mam, to pracodawca nie może wymagać ode mnie posiadania przy sobie prywatnego sprzętu.
                            • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:50
                              Profil zaufany jest ważny 3 lata.
                              Logowanie do e-dziennika miało być przez SIO.
          • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:13
            > A kto ponosi koszty innych aplikacji, jak mObywatel, IKP, ePue, ePit itp?

Ponosimy wszyscy, chociaż nie wszyscy korzystają. Coś, jak utrzymanie ministerstwa oświaty - wszyscy płacimy, ale korzystają tylko niektórzy.

Pani ministerka B.Nowacka ma serce po lewej stronie i dlatego uważa, że wszystko powinno być upaństwowione a rząd powinien nad każdym aspektem życia obywatela sprawować ojcowską kontrolę. Więc istnienie prywatnych platform komunikacyjnych w szkołach, które jakością i ceną mogłyby konkurować w jedynie słuszną platformą ministerialną, jest dla niej nie do przyjęcia.
        • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:54
          >A kto będzie ponosił te koszty?
          Teraz koszty ponosi rodzic - korzystając z aplikacji mobilnej ( robi tak według szacunków 2,5 mln rodziców), bo najważniejsze funkcje są odpłatne! Do tego koszty szkoły - nawet do 10 tys rocznie za sama licencję.
          W 2025 roku zysk netto dla Vulcan to 67,6 mln zł!

Jeśli weźmiesz pod uwagę najtańszą licencję (5000 zł) to roczny koszt tego co płaci państwo za Vulcana i Librusa 5 000 zł × 17 000 szkół = 85 mln zł. Jednak większość szkół bierze rozszerzoną licencję: 8 000 zł × 17 000 = 136 mln zł Do tego dodaj sobie 2,5 mln rodziców którzy płacą za aplikację...
          Dziesięć lat utrzymania państwowego e- dziennika to koszt 216,5 mln zł, czyli mniej niż 1,5 roku opłat za licencje od prwaytnych firm.
          Obsługę, stworzenie państwowego dziennika miało wziąć na siebie Centrum Informatyczne Edukacji (CIE), podległe ministerstwu, żadna prywatna firma.
          Następnym razem jak chcesz napisać komentarz to zapoznaj się proszę z faktami i policz! Rząd szuka oszczędności tam, gdzie może je zrobić.
          • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:14
            "bo najważniejsze funkcje są odpłatne!" Wiadomości są najważniejsze?
            • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:31
              Wiadomości nie są ważne? No co ty nie powieszsmilePodstawowa komunikacji rodzica ze szkołą publiczną.

Vulcan - odpłatność
              PUSH - płatne
              wysłanie wiadomości nauczycielowi z aplikacji - płatne
              usprawiedliwienie nieobecności z aplikacji - płatne.

Librus opłata (wygląda jeszcze ciekawiej).

natychmiastowe powiadomienia,
              wiadomości,
              e-Usprawiedliwienia,
              zadania domowe i projekty,
              pobieranie plików,
              przypinanie wiadomości,
              tygodniowy widok planu i terminarza,
              przypomnienia,
              panel „Moje Cele”,
              personalizacja,
              bieżąca aktualizacja danych,
              brak reklam na koncie osoby kupującej...

W dzisiejszym świecie to urządzenia mobilne są istotnym kanałem dostępu do e-dzienników, nie komputer i przeglądarka.
              • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:47
                Korzystałam z dzienników elektronicznych w sumie jakieś 8 lat - nigdy nie była mi potrzebna żadna aplikacja. Wystarczył komputer. Naprawdę potrzebujesz non stop mieć dostęp do e-dziennika?
                Nie wystarczy wieczorem z komputera?
                • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:50
                  No też się zastanawiam czy naprawdę koniecznie trzeba mieć z aplikacji dostęp do poniższych rzeczy "pobieranie plików,
                  przypinanie wiadomości,
                  tygodniowy widok planu i terminarza,
                  przypomnienia,
                  panel „Moje Cele”,
                  personalizacja,
                  • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:51
                    No i pytanie - jak to wszystko miało działać w tym cudzie rządowym. Bo z tego co słyszałam to nawet na poziomie portalu miał spore braki.
                    • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:56
                      Wersja rządowa miała posiadać to na co zwracali uwagę rodzice:
                      podgląd ocen, podgląd nieobecności/frekwencji, powiadomienia o nowych informacjach,
                      wysyłanie i odbieranie wiadomości w module komunikacyjnym, usprawiedliwianie nieobecności, połączenie kont kilkorga dzieci w jednym koncie rodzica,
                      informacje dotyczące bieżącej organizacji szkoły, np. zmian planu, zastępstw czy informacji przekazywanych przez nauczycieli, dostęp przez WWW, dostęp poprzez mObywatel, a dla uczniów również mObywatel Junior.
                      Bez reklam, bez profilowania, bez zbędnych danych, które teraz przetwarzają prywatne firmy.
                      • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:59
                        "Wersja rządowa miała posiadać" - no właśnie. Miała posiadać. Póki co to słyszałam o kłopotach z tak niezbędnymi funkcjami, jak wprowadzanie zastępstw.
                        • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 14:09
                          Jak jedna z dużych firm medycznych wypuszczała fazę testową to nie działało nawet logowanie. Tak działają systemy przed wdrożeniem. A w systemie państwowym musi być to co w założeniach. A używam miała posiadać w kontekście zawetowania i nie wdrożenia.
                • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:52
                  Tak, jestem nowoczesną kobieta i korzystam z aplikacji mobilnych na smartfonie i tablecie.
                  Tak, w wielu przypadkach nie wystarczyło zalogowanie się wieczorem, bo jak wpadały odwołane lekcje to opiekę nad dziećmi się aranżowało w ciągu dnia, a nie na ostatnią chwile, wieczorem. Tak samo zakup jakichś materiałów na zajęcia techniczne/plastyczne, o których dziecko nie powiedziało, a nauczyciel przypomniałsmile
    • kropkaa Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:44
      Jak to "nam"?
    • lauren6 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:45
      Nie cieszę. Mam dosyć płacenia rok do roku za aplikację librusa za dwójkę dzieci. Nawrocki jak zwykle robi zwykłym ludziom pod górę i naraża nas na zwiększone koszty.
      • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 16:53
        Żartujesz chyba. Numery Pesel, fotografie uczniów. Parę ładnych milionów zaoszczędzone.
        • raczek47 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:10
          W librusie nie ma niczyich fotografii,przestań pyerdolic.
          • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 22:24
            W Vulcanie są.
            • lauren6 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:06
              U nas w vulcanie nie ma
          • smoczy_plomien Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:08
            U nas przez librusa przesyła się zdjęcia do legitymacji.
        • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:41
          I teraz je mają zagraniczne korpo. Myślenie cię boli?
      • little_fish Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:09
        Pytanie tylko czy ten rządowy dziennik miałby sensowną aplikację ...
        • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:42
          mObywatel tez na początku nie działał dobrze, dopracowali i mamy aplikację, którą mozna sie chalić na śwecie.
          Tu nie chodzi o wygodę a o bezpieczenstwo danych
          • little_fish Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 22:07
            Rodzicom chodzi również p wygodę.
      • martishia7 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:16
        Pytam na serio - co aplikacja wnosi? Dziecko mam zaraz w trzeciej klasie, aplikacji na telefonie nie posiadam.
      • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 19:10
        To zrezygnuj z płatnych funkcji. Przy żadnym bombelku za aplikację nie płaciłam. Po co.
        • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 19:14

Ale szkoła płaci.
          • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:17
            Ogarnij drzewko 🤦‍♀️

Szkoła dostaje dotację z budżetu. Jak myślisz, o ile to możliwe w twoim przypadku, kto zapłaciłby za rządowy bubel? Pewnie ministry z własnego uposażenia 😉
            • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 07:11
              Szczerze to trudno zrozumieć koszt
              Zaczną od pisania nowego języka i kompilatora?
              Czy będą wymyślać bazę danych od zera?
            • semihora Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 08:24
              skumbrie napisała:

> Ogarnij drzewko 🤦‍♀️
              >
              > Szkoła dostaje dotację z budżetu. Jak myślisz, o ile to możliwe w twoim przypad
              > ku, kto zapłaciłby za rządowy bubel? Pewnie ministry z własnego uposażenia 😉

Rządowe buble najlepiej robi PiS, dlatego trzeba jeszcze poczekać! Wrócą do koryta, to pomysł będzie cacy! 👍
              • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 08:26
                Wrócą do koryta, to pomysł będzie cacy!

Bo wtedy to będzie Narodowy E-Dziennik Szkolny. A poważnie, PiS raczej jakoś szczególnie nie robił dobrze szkołom i samorządom
              • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:51
                >Rządowe buble najlepiej robi PiS, dlatego trzeba jeszcze poczekać! Wrócą do koryta, to pomysł będzie cacy! 👍

A jednak na taki genialny pomysł wpadło PO. Jakby w edukacji nie było większych problemów, ministry dzielnie zajęły się e-dziennikiem 🤦‍♀️
            • iwles Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 09:20
              skumbrie napisała:

> Jak myślisz, o ile to możliwe w twoim przypad
              > ku, kto zapłaciłby za rządowy bubel?

Skąd wiesz, że to bubel?
              Widziałaś???

A na obecne edzienniki to myślisz, że skąd są pieniądze?
              Myśl! Myśl!!! 🤣

• skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:50
                >A na obecne edzienniki to myślisz, że skąd są pieniądze?

Nadal ogarnięcie całego drzewka cię przerasta, a i pojedynczych postów jest trudne 🤦‍♀️
                • iwles Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:23

Czyli w tym drzewku skumbrie popiera rządowy edziennik?
                  A dyskusję o tym, że jest to bubel prowadzi w innym miejscu?
                  🤣
      • fibi00 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:50
        lauren6 napisała:

> Nie cieszę. Mam dosyć płacenia rok do roku za aplikację librusa za dwójkę dziec
        > i.

To wasza szkoła wybrała płatnego librusa. W szkołach moich dzieci jest Mobidziennik- całkowicie darmowy z naprawdę fajną aplikacją.
        • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:57
          Nie musiała szkoła, mógł się dogadać samorząd i szkoła nie miała wyjścia.
    • natalia.nat Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 17:04
      A z czego się tu się cieszyć. Dzisiaj zawetował 3 ustawy. On przecież wie lepiej niż rząd, ustawodawcy, obywatele. Chce zrobić na złość rządzącym a robi pod górę ludziom.
    • marzenka12 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 18:08
      Nie cieszę się, szkoly placa za librusa i vulcana
      • droch Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 18:55
        A rządowy e-dziennik to byłby zbudowany za darmo... ech...
        • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 19:16

Mówisz, że szkoły musiałyby płacić rządowi za licencję?
          • droch Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 19:55
            Mówię, to co mówię: pan płaci, pani płaci
            • iwles Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 20:50

No cóż. Za podręczniki też pan płaci. I pani płaci.
              • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:24
                Mimo wszystko, te podręczniki nie są drukowane w jedynie słusznej rządowej drukarni, więc to jakby nie to samo
                • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:43
                  Czyli lepsza zagraniczna firma niż polska?
                  • droch Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:37
                    A czym ma być lepsza polska firma, bo jakoś nie rozumiem pytania? Pochodzenie usługi czy produktu samo w sobie nie gwarantuje niczego
        • abria Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 20:39
          dziennik mialby kosztowac 200 mln + 20 mln rocznie za obsluge

roczne przychody Vulcana i Librusa to 270 mln

czyli zwrociloby sie w pierwszym roku
          • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:22
            Ominął mnie jakoś przetarg? Bo w rządowe zapewnienia to ja średnio wierzę
            • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:05
              przetargi to ściema
              • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:21
                Podana przez Ciebie kwota - tym bardziej ściema. Mniej więcej jak szacunki za przekop Mierzei vs rzeczywiste koszty
                • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:00
                  tyle zaplanowano to no a to i tak za duzo

ale i tak taniej niz vulcany
                  • lauren6 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:27
                    > tyle zaplanowano to no a to i tak za duzo

Widzę, że mamy forumową specjalistkę od wyceny projektów informatycznych.

Koszty sprzętu np do szyfrowania danych, koszty licencji itd idą w miliony. Skoro to ma być baza danych o uczniach to kwestie bezpieczeństwa danych muszą stać na najwyższym poziomie, a to kosztuje. Tak samo jak oszczędności na wynagrodzeniach dla zespołu programistów są pozorne, bo teoria byłego szefa Comarchu, że jednego specjalistę można zastąpić skończoną liczbą studentów, już dawno została obalona. Skoro projekt miałby wyjść w przyszłym roku tzn, że proces wytwórczy musiałby być mocno przyspieszony przy pomocy AI, a tokeny kosztują niemało.

I można tak dalej wymieniać. Tanio to już było np w MyDr i mamy wyciek danych wrażliwych 19 milionów pacjentów.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ze względu na koszty i kwestie bezpieczeństwa danych eDziennik powinien powstać. Nie powstanie, bo mamy za prezydenta... kogo mamy.
                    • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:28
                      200 mln na taki projekt to za duzo
                      • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:28
                        Zgłoś się, może zrobisz za 150 melonów i też wyjdziesz na swoje wink
                        • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:33
                          nie mowimy o tym: mowimy o tym, ze obecne dziennki kosztuja nas 270 mln/rocznie

a nowy jednorazowo 200
                          • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:37
                            a nowy jednorazowo 200

Tak, już wiemy, że bezwarunkowo ufasz w rządowe zapewnienia 😁
                            • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:14
                              bardziej niz w twoj pis i nawrockiego
                              • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 19:41
                                Nie wiem, o czym piszesz… jak katarynka powtarzasz 200 milionów, 200 milionów, chociaż Windows wiesz, jaka będzie końcowa cena
                                • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 21:50
                                  ty za to wiesz najlepiej
            • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:03
              Przetarg na co? Skoro system buduje Centrum Informatyczne Edukacji podległe ministrowi, w ramach swoich kompetencji. Oj coś nie doczytałeś.
              • droch Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:44
                Skoro system buduje Centrum Informatyczne Edukacji podległe ministrowi, w ramach swoich kompetencji

WTF? Tym bardziej należało się weto. Z wykrzyknikiem.
        • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:42
          Noooooooooo tak.
        • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:01
          Utrzymanie rządowego dziennika miało kosztować przez 10 lat 216 mln złotych. Tyle za utrzymanie średniego poziomu licencji idzie z budżetu państwa na jedynie 1,5 roku utrzymania librusa i vulcana.
          System w ramach swoich kompetencji miało zbudować Centrum Informatyczne Edukacji. Koszty jego budowy razem z utrzymaniem 216, 5 mln zł. Miał mieć pełną integrację z mObywatel.
          Faktycznie możesz się cieszyć z weta prezydentabig_grin
    • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 19:11
      Nad tym dziennikiem pracowały ministry. Zastanówmy się, co mogłoby pójść nie tak wink
      • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 22:23
        Chyba nie sugerujesz, że obecnie zawetowanie przez prezydenta cokolwiek mówi o jakości ustawy?
        • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:20
          Napisz, co takiego dobrego zrobiły ministry. Oprócz odwołania Barbary Nowak i podwyżek, dzięki którym siłaczki skomlą, że powpadały w drugi próg, bo jako najlepiej wykształcona grupa zawodowa nie ogarniają systemu podatkowego.

Jakimi dokonaniami może się poszczycić ministerstwo Basi i Kasi?
          • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 07:39
            >>.Oprócz odwołania Barbary Nowak i podwyżek,
            Jak dla mnie te dwa posunięcia są wystarczające pisi trollu.
            • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:52
              Na początek jak najbardziej. Potem już nic.
              Tyle z dokonań Basi i Kasi 🤦‍♀️
              • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:43
                Za to jak przyjdą twoi, to Finowie będą im buty czyścić, co nie? Likwidacja gimnazjum dokonana przez pecekową pod dyktando obszczańca (ach ta jego nostalgia za komuną) to był majstersztyk! I w ogóle, w ogóle przez duże "W" nic nie kosztował.
                • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 19:23
                  Skup się na pytaniu, co dobrego zrobiły panie ministry Basia i Kasia.
                  • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 19:38
                    Skup się na mojej (wyżej) odpowiedzi, że dla mnie wystarczającym było pogonienie nawiedzonej bigotki Basi oraz podwyżki. Podwyżki, których twoi pracodawcy nie dali, bo w ich interesie było, żeby w zawodzie zostały najgorsze miernoty. Miernoty, których wychowankowie byliby równie ciemni. Takimi łatwiej się rządzi, bo nie mają refleksji i nie zadają pytań, a o to chodziło pisiej hołocie. Naród ciemny jest mniej awanturujący się, a jeszcze jak mu się rzuci jakiś ochłap, to można kraść i robić wałki do woli, co nie?
                    • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 20:45
                      Krótko mówiąc, nie zrobiły nic, oprócz dwóch dobrych decyzji na początku kadencji: zwolnienie Barbary Nowak i podwyżki.

Kolejne lata przepierdzialy w stołki, przez ostatni rok woziły się z Kompasem jutra, a teraz próbowały wypuścić rządowy bubel.

Zaiste stołki im się należą na drugą kadencję 🤦‍♀️
                      • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 13:42
                        Bardziej niż twoim pisim guru
                        • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 14:01
                          Za szybko wysłałam, przynajmniej nie:
                          - przewalają kasy na wille+;
                          - podejmują decyzji jako marszałkowie, po odwołaniu z tej funkcji;
                          - finansują swojej kampanii kasą z handlu odzieżą pochodzącą z kontenerów PCK;
                          - zatrudniają (fikcyjnie) w państwowych instytucjach słupów do prowadzenia kampanii. Kończąc, .......takie jak ty, są ostatnimi, którzy powinni oceniać ministrów z K.O.
                          • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:59
                            W kolejnym poście potwierdziłaś, że panie ministry Basia i Kasia zrobiły okrągłe zero.
                            Porównywanie, jak bardzo spierd... byli poprzednicy już naprawdę nie działa, a na tym ten dreamteam usiłuje dalej jechać.
                            • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:49
                              Na ciebie nie działa, na mnie działa. Pis bardzo dużo robiło, szkoda, że tylko wałki i przekręty. Jak widać takim jak ty to się podoba.
                              • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:08
                                >Na ciebie nie działa, na mnie działa. Pis bardzo dużo robiło, szkoda, że tylko wałki i przekręty. Jak widać takim jak ty to się podoba.

Do najbystrzejszych kredek w piórniku nie należysz.
                                • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 17:34
                                  Ty tymbardziej
                                  • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 17:35
                                    *tym bardziej.
                          • arwena_111 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 10:07
                            Raczej napisz jeszcze nie wiemy czy to robią czy nie. Patrząc jak wyprowadzili kasę "dla powodzian" itd - to ciekawe co jeszcze wyjdzie.
                            • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 12:59
                              A co do kasy dla powodzian, czy tym przekrętami nie zajęło się czasem CBA pisiaro? Czy nie aresztowano trzech osób, a małżonkę wyłudzacza zawieszono w partii? A Może wskażesz łaskawie, ile razy pisie służby zajmowały się pisimi złodziejami? Jakieś głowy poleciały? Owszem, poleciały jakiś pionków, jak słupki zaczęły spadać. Tak, że popleczniczko złodziejstwa i przekrętów zamilcz w kwestii oceniania innych. Wiem, że trudno ci się pogodzić, że kradną inni, nie twoi, a tobie nic z tego nie skapnie. Jak kradł pis, to klaskałaś wszystkimi odstającymi częściami ciała.
      • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:00
        skumbrie napisała:

> Nad tym dziennikiem pracowały ministry. Zastanówmy się, co mogłoby pójść nie ta
        > k wink
        Nowacka to kwiat tych ministrów. Jej obozy nazi.. Kolejna ustawa dla korporacyjnych lobbystów.

Dostęp do danych wszystkich uczniów.

Gawkowski zwrócił uwagę, że obecnie dane uczniów, rodziców i nauczycieli znajdują się również w systemach należących do prywatnych dostawców. Według niego państwowy eDziennik miał pozwolić państwu przejąć większą odpowiedzialność za te informacje.
        Który nawet nie wiedział, że wyciekły dane dotyczące 19 milionów ludzi.
    • taje Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 20:02
      Coś takiego jak dziennik powinien być wprowadzany rozporządzeniem, a nie ustawą. To jest zupełnie nieekonomiczne, żeby kwestie organizacyjno-administracyjne szkoły wprowadzać ustawami. Na Polsce mści się skłonność do nadregulacji na poziomie ustawowym.
      • abria Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 20:39
        jak tam, nikt cie ostatnio nie pomylil?
      • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 22:20
        Też mi się wydaje, że to był absurd robić z tego ustawę.
        • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 22:22
          No chyba że chodziło o to, żeby nie wprowadzić tego dziennika, ale żeby się wydawało, że chcą wprowadzić. Wtedy to był całkiem sprytny krok.
          • eliszka25 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:31
            I wcale bym się nie zdziwiła, gdybyś miała tutaj rację.
          • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:54
            >No chyba że chodziło o to, żeby nie wprowadzić tego dziennika, ale żeby się wydawało, że chcą wprowadzić.

A co im szkodzi robi kolejny szum medialny
            Byle do wyborów. Panie od motylków i tak na nie zagłosują 😉
      • martishia7 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 13:31
        > Coś takiego jak dziennik powinien być wprowadzany rozporządzeniem, a nie ustawą.

Rozporządzeniem wydanym na podstawie jakiej ustawy i jakiego przepisu konkretnie? Art. 7 to się nieszczególnie przyjął jak widzę.
    • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 28.08.26, 22:20
      Ja nie mam przekonania, że on czyta to wszystko, co wetuje.
      Nie byłam fanką tej ustawy, ale prezydent nie jest od wetowania mikroustaw o dziennikach szkolnych, weto prezydenckie nie jest od tego, żeby dociągać ustawodawstwo do przekonań prezydenta.
      • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:27
        W tym wypadku to weto ma jakiś sens: deficyt budżetowy wywalony w kosmos, to rząd pacnie jeszcze e-dziennik.
        • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 06:56
          Możesz mi wytłumaczyć, jaki sens w kontekście deficytu budżetowego ma wetowanie ustawy, która będzie przynosić 250 mln zł oszczędności rocznie? Bo mniej więcej tyle będzie wynosić różnica między tym, co szkoły płacą obecnie prywatnym firmom, a kosztami obsługi państwowego systemu.
          • mizantropka65 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 07:37
            Pisior i logika? Przecież to aberracja
            • droch Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:44
              Z kim rozmawiasz? 🤡
          • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 13:19
            > Możesz mi wytłumaczyć, jaki sens w kontekście deficytu budżetowego ma wetowanie ustawy, która będzie przynosić 250 mln zł oszczędności rocznie?

A teraz to chyba gminy jako właściciele szkół płaca za dzienniki elektroniczne? A przy e-dzienniku płaciłby rząd? Więc prezydent Nawrocki ratuje budżet państwa swoim vetem...
        • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:22
          Dalej nie ma sensu. Weto prezydenckie jest od bronienia praworządności, a nie micromanagmentu.
        • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:28
          no wlasnie: vulcany i librusy kosztuja 280 mln rocznie, a e-dziennik 200
          • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:10
            >no wlasnie: vulcany i librusy kosztuja 280 mln rocznie, a e-dziennik 200

Ile kosztują Vulcan i Librus, wiadomo. Jak działają też.

Ile będzie kosztował bubel Basi i Kasi? 200 milionów? Bo tak powiedziały Basia i Kasia?
            Jak działa? Wiadomo, co na razie, ile ma braków. Ile będzie kosztowało osiągnięcie poziomu Vulcana i Librusa? Można wrożyć z fusów 😉
            • abria Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:15
              nie trzeba wrozyc, 200mln to bardzo duzo i warto to zrobic
              • skumbrie Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 19:24
                Buhahaha
        • arthwen Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 11:32
          droch napisał:

> W tym wypadku to weto ma jakiś sens: deficyt budżetowy wywalony w kosmos, to rz
          > ąd pacnie jeszcze e-dziennik.

Akurat w kwestii budżetowej to ta ustawa zmniejszyłaby obciążenie budżetu - serio wydaje ci się, że za dostęp do komercyjnych dzienników elektronicznych się nie płaci?
          • droch Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 12:10
            Akurat w kwestii budżetowej to ta ustawa zmniejszyłaby obciążenie budżetu(...)

Akurat tego nie wiesz, bo przyjmujesz rządowe "obiecanki" za prawdę objawioną.

serio wydaje ci się, że za dostęp do komercyjnych dzienników elektronicznych się nie płaci?

A z czym konkretnie polemizujesz? Moja filozofia jest prosta - rząd nie zajmuje się developowaniem oprogramowania, a wydawanie publicznych pieniędzy powinno być transparentne, co gwarantuje tylko przetarg na wolnym rynku.
            Aktualny pomysł na e-dziennik jest idealnym zaprzeczeniem powyższego.
            • lauren6 Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 12:14
              > rząd nie zajmuje się developowaniem oprogramowania

I bardzo dobrze, bo od tego ma państwowe firmy IT np COI.
              • droch Re: Weto do e-dziennika 02.09.26, 15:33
                I bardzo dobrze, bo od tego ma państwowe firmy IT np COI.

Czyli firmy bezpośrednio podległe odpowiedniemu ministrowi, CBDO.
                BTW, nawet COI rozpisuje przetargi na rozwój mObywatela, np. na chatbota.
            • arthwen Re: Weto do e-dziennika 03.09.26, 23:02
              droch napisał:

> Akurat w kwestii budżetowej to ta ustawa zmniejszyłaby obciążenie budżetu(..
              > .)

>
              > Akurat tego nie wiesz, bo przyjmujesz rządowe "obiecanki" za prawdę objawioną.

To jest realna kwota - i nikt nie mówi o żadnej prawdzie objawionej (oprócz ciebie), zwyczajny szacunkowy koszt i tyle.

> serio wydaje ci się, że za dostęp do komercyjnych dzienników elektronicznych
              > się nie płaci?

>
              > A z czym konkretnie polemizujesz? Moja filozofia jest prosta - rząd nie zajmuje
              > się developowaniem oprogramowania,

Niespodzianka - to nie rząd będzie pisał to oprogramowanie - od tego są inne jednostki.

> a wydawanie publicznych pieniędzy powinno b
              > yć transparentne, co gwarantuje tylko przetarg na wolnym rynku.
              > Aktualny pomysł na e-dziennik jest idealnym zaprzeczeniem powyższego.

Nie, przetarg wcale nie gwarantuje transparentności, a zlecenie przedsiębiorstwu państwowemu konkretnego zadania też tej transparentności nie wyklucza.
              • droch Re: Weto do e-dziennika 04.09.26, 00:11
                To jest realna kwota - i nikt nie mówi o żadnej prawdzie objawionej (oprócz ciebie), zwyczajny szacunkowy koszt i tyle.

Bzzz! Realna kwota albo szacunkowy koszt - wybierz jedno. Porozmawiamy o podobnych "realnych kwotach" przekopu Mierzei? wink

Nie, przetarg wcale nie gwarantuje transparentności, a zlecenie przedsiębiorstwu państwowemu konkretnego zadania też tej transparentności nie wyklucza

Przetarg o tyle gwarantuje transparentność, że jest jawny... a jeśli Ty czy ja spełnimy warunki określone przez SIWZ, możemy wystartować i... nawet wygrać.
                Zlecenie bez przetargu do jednostki podległej ministrowi może i nie wyklucza z automatu transparentności, ale w jaki sposób podatnicy są w stanie zweryfikować prawidłowość wydanych środków? Nawet tryb dostępu do informacji publicznej może nie zadziałać. Nie ma konkurencji, piekła nie ma, hulaj dusza.
                • arthwen Re: Weto do e-dziennika 04.09.26, 00:30
                  Realna kwota i szacunkowy koszt się nie wykluczają, jak ci wyjdzie 200 000 139, 35 to już będziesz rozpaczać, że nie była to realna kwota, bo miało być równe 200 000 000?
                  Do m-obywatela też konkurencji nie było, a jakoś udało się całkiem nieźle funkcjonującą aplikację stworzyć. Cuda, panie, cuda.
    • afro.ninja Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 07:27
      Ogólnie przeżyłam lekki szok, kiedy odkryłam, ze to sa firmy prywatne.
      Podczas zmiany szkoły, traci sie dostęp do swojej korespondencji. Trzeba podania pisac. To powinien byc jeden program, ktory łączy wszystkie szkoly, zeby w librusie byla ciągłość. Nie ma tez prostego pobrania wszystkich danych od strony użytkownika.

• brzoza100 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 08:15
        Bo jesteś w librusie w danej szkole, nie masz dziecka w szkole to nie masz dostępu. Co więcej jak jesteś nauczycielem to tak samo - nawet jeśli się miało w korespondencji materiały ze szkoleń ( umowę jeszcze miałam ale już maile były zarchiwizowane)
        A co do Narodowego e dziennika to nauczyciele się buntowali bo mieli w pracy mieć nowy i stary a na nowy logować się korzystając ze swojego prywatnego telefonu. Moduł zastępstw nie był dopracowany
      • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:26
        No właśnie.
        Jak kupisz komercyjny e-dziennik i on nie działa, to możesz udać się z pretensjami do dostawcy i żądać zwrotu pieniędzy. Do kogo się udasz jak nie będzie działał dziennik ministerialny.
        • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:42
          Słowo klucz: "kupisz". Ministerialnego nie musisz kupować, bo państwo go dostarcza. Kasa przestaje wypływać z budżetów szkół do prywatnej kieszeni.

Pytanie: z kim zaprzyjaźnieni są właściciele Vulcana i/lub Librusa?
        • afro.ninja Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:26
          Tu nie oto chodzi, ze działa, czy nie działa, tylko.o dane wrażliwe.
      • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:04
        I tak miało być. Dodatkowo system miał być zintegrowany z aplikacją mObywatel.
    • semihora Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 08:19
      Ta, cieszymy... 🤦‍♀️
    • ophelia78 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:34
      Oczywiście ze się cieszę.
      Nie jestem przeciwna idęi edziennika ale nie ćwierć (bo nawet nie pol) produktu robionego na kolanie.
      Nie trzeba byc specjalistą zeby wiedziec ze produkt do testów musi z grubsza przypominać produkt finalny. A tutaj bylo widno wielkie nic. Tylko tematy, oceny i obecność. Nie bylo np.zqsyepstw (wchodzisz na lekcje na zastępstwo i nic nie wpiszesz, lwkcji nie ma w systemie), grup miedzuoddzalowych, indywidualnych. To tak jakby położyli ci na stole mąkę, mleko i jajko i zapytali czy ciasto dobre

Fakt ze zamiast robic testy na syntetycznych danych (czyli tworzymy sztuczną szkole, wpisujemy fikcyjne dane i wowczas testujemy) chcieli w to wrzucić prawdziwe dzieci pominę łaskawy milczenie.

No I obowiązek logowania przrz mObywatela dla nauczycieli. Po moim trupie.

A najbardziej wku...ała narracja pod publiczkę ze rodzice nie będą musieli płacić... nóż kur...! Przecież teraz tez nie muszą! Jak wchodzisz prrzz www to WSZYSTKO jest za darmo.!
      • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:43
        >No I obowiązek logowania przrz mObywatela dla nauczycieli. Po moim trupie.

A dlaczego?
        • afro.ninja Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:28
          Państwo ma jak na dłoni, kto i jak często sie loguje.
          • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:32
            >Państwo ma jak na dłoni, kto i jak często sie loguje.

Jeśli powstanie państwowy system, to będzie mieć tak czy siak, połączenie danych to jest chwila.

W sumie więc rozbija się o zaufanie do państwa i jego instytucji. Pytanie, czy amerykańska korporacja jest bardziej godna zaufania?
            • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:50
              Amerykańska korporacja nie ma interesu w tym, żeby mi cofnąć zasiłek chorobowy za logowanie się w trakcie L4, ani żeby użyć tych danych do udowodnienia, że spokojnie mogą mi podnieść pensum jeszcze o kilka godzin, a i tak dam radę.

Przykre dla mnie jest to, że kiedy wchodziłam do zawodu państwo miało mój duży kredyt zaufania, i go roztrwoniło przy kolejnych reformach wprowadzanych i cofanych lekką ręką..
              • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:41
                >Amerykańska korporacja nie ma interesu w tym, żeby mi cofnąć zasiłek chorobowy za logowanie >się w trakcie L4,

Za to może cię nie ubezpieczyć. Słyszałaś o NSA i o wielkiej aferze z tym związanej?
                ZUS nie ma dostępu do logowania w mObywatel. Dane te są szyfrowane przez krajowy węzeł.
        • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:32
          [i] A dlaczego?[i/i]

A jest jakiś przymus posiadania mObywatela?
          • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:29
            Ophelii się pytam. Jeśli absolutnie nie chce instalować mObywatela, to też jest argumentem. Ale jestem ciekawa, jakie ona ma argumenty.
        • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:33
          No ja nie mam podejścia po moim trupie, ale też mam opory. Np. do zostawiania w centralnym, łatwodostępnym dla wszystkich rządowych instytucji systemie informacji, kiedy się logowałam.

Można oczywiście powiedzieć, że jak wszystko robię zgodnie z prawem, to nie mam się czego bać, no ale czasami uwaga, wielkie mroczne wyznanie, nie robię zgodnie z prawem. Kiedy zwolnienie lekarskie kończy mi się w środę, zgodnie z prawem byłoby wstać o czwartej czy piątej w czwartek i wtedy sprawdzić, co zostało zrobione na zastępstwach i się przygotować do lekcji, a ja to robię wieczorem w tę środę. W momencie kiedy wszystkie dane logowania są w mObywatelu, ZUS dużo łatwiej uzyska do nich dostęp niż kiedy są w prywatnej firmie. I nie jest dla mnie niewyobrażalne, że wykorzysta te dane do odzyskania pieniędzy z zasiłków chorobowych.
          • droch Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:36
            (…) a ja to robię wieczorem w tę środę

Ale to już chyba od niedawna jest dozwolone?
            • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 11:38
              Tylko na wyraźne zlecenie pracodawcy i tylko rzeczy, bez których firma poniosłaby straty/ szkody, o ile dobrze rozumiem.
              • turzyca Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 12:28
                >Tylko na wyraźne zlecenie pracodawcy i

Wręcz przeciwnie
                "Po zmianach dopuszczalne są tzw. incydentalne czynności związane z pracą. Ważne, by takie czynności były niezależne od polecenia pracodawcy i miały charakter jednorazowy. Chodzi o wyjątkowe sytuacje, w których brak reakcji mógłby wywołać poważne skutki organizacyjne albo finansowe"
                • asia_i_p1 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:44
                  Mimo wszystko, doczytałam i decyduje, czy są to czynności wywołane przez szczególne okoliczności, plus bardzo przestrzegają, żeby się nie logować do systemów.
                  • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:47
                    Kto przestrzega, żeby się nie logować do systemów? Dostęp do systemów polega na identyfikacji użytkownika. Gdzie masz system bez logowania? Ty jesteś nauczycielem?
          • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:46
            >No ja nie mam podejścia po moim trupie, ale też mam opory. Np. do zostawiania w centralnym, >łatwodostępnym dla wszystkich rządowych instytucji systemie informacji, kiedy się logowałam.

Nie jest dostępny, nie jest centralny, jest szyfrowany. Zus nie ma do tego dostępu. Dostęp ma Krajowy Węzeł Identyfikacji Elektronicznej (login.gov.pl) technicznie musi rejestrować określone informacje związane z uwierzytelnieniem. I tyle. Tworzysz spiskową teorie dziejówsmile
        • ophelia78 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 13:08
          Ponieważ mObywatel to moje dane wrażliwe, w tym dokumenty, ZUS, sąd itp.do logowania sie w ważnych prywatnych sprawach a nie do roboty.
          To raz.
          A dwa to kwestia zabezpieczeń. Nie mam zaufania do zabezpiwczen i programów antywirusowych w szkola. Z jednego kompa korzysta wiele osob, jest spore ryzyko ze ktoś (zupelnie niezwiadomie) pobierze cos przrz co potem wypłyną np hasła. Tak jak nikt normalny nie loguje sie do bankowości internetowej ze sprzętu do którego dostęp mają dziesiątki ludzi.
          Stąd moj opor
          • czyscicka Re: Weto do e-dziennika 03.09.26, 14:42
            >Ponieważ mObywatel to moje dane wrażliwe, w tym dokumenty, ZUS, sąd itp.do logowania sie w ważnych >prywatnych sprawach a nie do roboty.
            Mylisz system mObywatel z możliwością zalogowania się przez mObywatel.
            >A dwa to kwestia zabezpieczeń. Nie mam zaufania do zabezpiwczen i programów antywirusowych w >szkola.

Dlatego wprowadza się logowanie przez mObywatela, żeby było bezpieczniej. Logowanie jest dwuetapowe.Samo uwierzytelnienie odbywa się na urządzeniu użytkownika, np. w aplikacji mObywatel. Komputer służy jedynie do wyświetlenia kodu lub rozpoczęcia procesu, a potwierdzenie następuje np. na własnym telefonie, ryzyko przechwycenia hasła wygląda zupełnie inaczej niż przy wpisywaniu danych logowania na współdzielonym komputerze. Opór jest głupi i świadczy o twojej niewiedzy.
    • marianna1960 Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 10:44
      Snusolini w formie, do niczego innego nie jest zdolny oprócz wciągania i darcia ryja,
    • pitupitt Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 23:21
      Szczerze? W d.. to mam.
    • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 29.08.26, 23:28
      Ja na tego orła mam jeden niezmienny komentarz "the bil"
    • maly_fiolek Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 20:26
      Dobrze zrobił.
      Patrząc na portale rządowe... słabo to działa. Po drugie ramy czasowe na wprowadzenia tego rozwiązania są nierealne. Po trzecie aplikacja wymagałą zbyt dużej ilości danych wrażliwych, na przykład PESEL.
      • hanusinamama Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 21:47
        To miała byc aplikacja a nie portal orle.
        mObywatel działa bardzo dobrze.
        • little_fish Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 22:10
          No nie. To miało być i to, i to. Jak aktualne e-dzienniki
          • boggi_dan Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 22:20
            Całkowity koszt budowy i trwającej rozbudowy systemu mObywatel wynosi dokładnie 235 947 855,32 zł i też jest bezpłatny, zawiera dane osobowe wszystkich obywateli RP, a przy okazji i obcokrajowców, też jest bezpłatny. Jaki koszt e-dziennika i czy znajomi króliczka ustawiają się w kolejce?
        • maly_fiolek Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 09:06
          To miała byc aplikacja a nie portal orle.
          Tak naprawdę aplikacja (na telefon) to tylko mały element całego portalu (i to najmniej kosztowny), na który składa się baza danych uczniów z jej obsługą, dostępy różnych użytkowników (uczeń, nauczyciel, szkoła, rodzic, administrator bazy, administrator systemu). Do tego zabezpieczenia przed włamaniem, ochrona przed atakami... Dużo tego, sokole.
      • droch Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 15:47
        Po trzecie aplikacja wymagałą zbyt dużej ilości danych wrażliwych, na przykład PESEL.

Skąd pomysł, że PESEL to "dana wrażliwa"?
      • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:48
        >danych wrażliwych, na przykład PESEL.

Numer PESEL to nie dana wrażliwa...
        >Patrząc na portale rządowe..

Tak szczególnie mObywatel źle działa big_grin
        • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 16:53
          Ale na przykład strona z wynikami egzaminów zawodowych to porażka...
          • czyscicka Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 18:03
            SIOEIZ nie utrzymywany przez państwo.
            Właśnie trwa przetarg na jego rozwój.
            ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-d8360d24-8146-4ed8-99a0-146cdeb4688c?utm_source=chatgpt.com
            Tylko co rozwijać w portalu do odczytywania wyników egzaminów?
            • demodee2 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 18:33
              > SIOEIZ nie utrzymywany przez państwo.

A przez kogo?
              • czyscicka Re: Weto do e-dziennika 03.09.26, 14:36
                Wiesz co to utrzymanie systemu? No nie wiesz, dlatego taki głupi komentarz.
            • little_fish Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 21:28
              Wystarczyłaby możliwość zalogowania się 😁
    • ga-ti Re: Weto do e-dziennika 31.08.26, 20:30
      A tak z ciekawości, jak wygląda kwestia edzienników w innych krajach?
      • nikki30 Re: Weto do e-dziennika 01.09.26, 13:10
        W większości krajów UE dostęp do e -dziennika jest bezpłatny na każdym poziomie (Polska jest tu o ile dobrze pamiętam wyjątkiem). Dużo krajów wdrożyło już systemy państwowe, w wielu jeszcze systemy mieszane z naciskiem na wdrożenie państwowych, które są zwyczajnie tańsze w obsłudze i utrzymaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka