Dodaj do ulubionych

Peeling poszukiwany

25.09.26, 16:13
W związku z tym, że ematka wie wszystko wink
Znalazłam sobie peeling idealny, robił mu super na skórę i do tego pięknie pachniał oraz jeszcze do kompletu był tani. Bielenda Exotic Paradise, melonowy.
Bielenda przestała go produkować, nie ma i nie będzie.
Robiłam parę podejść do innych peelingów, Ziaja (okropieństwo totalne, dwa razy użyłam i nie wiem co z tym zrobić, chyba wywalę, bo na pewno nie zużyję), OnlyBio (tu dodatkowo koszmarny chemiczny zapach), jakieś inne marki drogeryjne, w końcu zapytałam AI, z poleceniem, żeby mi znalazł coś jak najbardziej podobnego do tego peelingu Bielendy. Wypluł 3 wyniki całe, w tym Mokosh - używam ich balsamu i jest super, więc kupiłam ten peeling i nie mogę już. Bielenda nie była tłusta, w ogóle, bo nie była na bazie tłuszczu. Większość peelingów jest na bazie jakiś tłuszczy, a mnie do szału doprowadza tłusty film na skórze. Nie chcę, nie mogę, obrzydliwość, czuję, że się lepię. Mokosh zostawia ten film delikatny (trochę lepiej niż OnlyBio, bo Ziaja to w ogóle jakbym się masłem posmarowała...), ale dla mnie to i tak nie do przejścia.

Ematko, proszę, poleć mi peeling, który nie zostawia tłustego na skórze!

Aha, próbowałam sobie sama robić, ale też nie pasuje mi ta opcja, wszystkie te domowe receptury są oparte na tłuszczach, bo najłatwiej - więc odpada totalnie.
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:14
      *mi, a nie mu, i jakichś zamiast jakiś.
    • bene_gesserit Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:23
      Peeling do ciała, tak?

Najprostszy i beztłuszczowy peeling to garstka soli + mokra skóra.

Ja używam samorobnego na tłuszczu (olej winogronowy, sól plus np lawenda albo wanilia), który na mokrej skórze zmienia się w emulsję i zmiany enia ją w atłas, ale taki bez oleju też zadziała. Możesz do soli dodać parę kropli prawdziwego olejku eterycznego (ale uwaga, one czasem uczulają) albo zrobić sól np właśnie z lawendą.
      • beneficia Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:31
        Sól może działać drażniąco na skórę.
        Już lepiej cukier. I kawa.
        • bene_gesserit Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 17:00
          Kawa w oleju śmierdzi niemozebnie, cukier kryształ jest za gruby, miałki, taki do wypieków ma z kolei za małe ziarenka. Sól dodatków rozluźnia mięśnie, cukier o ile wiem nie.

Peeling robię każdego roku na słoiki, bo znajome się domagają dość kategorycznie pod choinkę, więc nic się nie dzieje. Zawsze dołączam instrukcje obsługi (mokra skóra, umycie wanny po).
          • kurt.wallander Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 21:56
            bene_gesserit napisała:

> Kawa w oleju śmierdzi niemozebnie,

Serio? Dla mnie pachnie po prostu kawą.

Ja sobie robię na bieżąco: fusy wysuszone, oliwa z oliwek i troche żelu pod prysznic. Jakbym chciała nietłusto, to bez oliwy i już.
          • arthwen Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 22:04
            Mi kawa śmierdzi i bez oleju, kawowe nie przejdą. W sumie z tych testowanych jednak wolę cukrowe niż solne, może faktycznie spróbuję samym cukrem po prostu? Ale ten peeling Bielendy jeszcze super mi skórę nawilżał i w ogóle zostawiał takie fajne uczucie, wygładzone, nawilżone, odżywione, szlag mnie trafia, że wycofali, bo naprawdę był (dla mnie) świetny.
      • snakelilith Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 17:11
        bene_gesserit napisała:

> Najprostszy i beztłuszczowy peeling to garstka soli + mokra skóra.

Można też spróbować z cukrem. Garstka drobnego cukru, sok z cytryny i łyżka miodu.
        Osobiście nie lubię mechanicznych peelingów, bo podrażniają mi skórę, ale ten z cukru robię od czasu co czasu.
    • tt-tka Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:31
      ja robie z mielonej kawy i zelu pod prysznic, prosty i nic sie nie lepi smile
      • szarmszejk123 Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 12:37
        Tak samo.
        • la_felicja Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 16:20
          Ja kiedyś tak zrobiłam wieczorem i przez pół nocy nie mogłam zasnąć. Nie wiem, jak ta kofeina na mnie zadziałała - przez skórę czy przez nos - ale naprawdę czułam się jak pobudzona jak po wypiciu kawy
      • arthwen Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 18:41
        Kawa mi śmierdzi. I nie mam nawet w domu w ogóle, mąż ma ziarnistą, mieli sobie jak robi kawę (ale na szczęście robi rzadko) - tyle że jakieś wypasione gatunki, chyba taniej wychodzi jednak kupić gotowy peeling wink
    • azalee Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:33
      Jesli chodzi o peeling do ciala to jestem zachwycona suchym peelingiem SVR XERIAL - to sa zmielone pestki oliwek i winogron, ktore mozesz uzywac albo same albo zmieszane w dowolnej proporcji z twoim zelem pod prysznic.

Natomiast sama chetnie poslucham polecajek peelingow do twarzy, bo od kiedy Medik8 wycofal swoj to nie mam zadnego sad
    • alicia033 Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:47
      ja jestem fanką ziajowego mirabelkowego (uwielbiam ten zapach). Nie jest tłusty. Tak samo, jak mango.
      • arthwen Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 22:05
        Mirabelkowego akurat nie miałam, miałam cytrynowy i jeszcze jakiś jeden, już nie pamiętam, był straszliwie tłusty.
        • alicia033 Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 22:57
          arthwen napisał(a):

> i jeszcze jakiś jeden, już nie pamiętam, był straszliwie tłusty.

może solny z kruszonymi muszlami (seria GdanSkin)? Pasuje mi do opisu "straszliwie tłusty". Ale w jego składzie na drugim miejscu jest parafina (tak samo, jak w lemon cake), więc trudno się dziwić. Mirabelkowy i mango jej nie mają, zupełnie inne wrażenia przy użyciu. Mirabelkowy jest bardziej wodną zawiesiną, mango natomiast ma konsystencję gęstej pasty.
          • arthwen Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 18:39
            Ok, do tam jeszcze szansę tej Ziai i wypróbuję tę mirabelkę wink
      • novembre Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 09:49
        alicia033 napisała:

> ja jestem fanką ziajowego mirabelkowego (uwielbiam ten zapach). Nie jest tłusty
        > . Tak samo, jak mango.
        >
        >
        >
        Jedyne z Ziaja, czego uzywam, to peeling pomaranczowy do ciala. Jego zapach zlikwidowal mi kiedys bol blowy.
        • bene_gesserit Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 12:34
          novembre napisała:

> Jedyne z Ziaja, czego uzywam,

W polszczyźnie odmieniamy wszystkoz również nazwy własne.
    • mdro Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 16:59
      Używałam kiedyś peelingu cukrowego Farmony, nie pamiętam wrażenia tłustości. Ale to jakiś czas temu było.
    • enith Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 17:04
      Do ciała nie polecę, bo nie używam, ale do twarzy od dawna i już na zawsze Daily Microfoliant Dermalogica na bazie enzymów ryżowych. Ma formę pudru, nakłada się go mokrymi rękami na mokrą skórę, masuje, aż do lekkiego spienienia, zostawia na kilka minut, spłukuje i voila. Jest na tyle delikatny, że nawet ja, z wrażliwą skórą, stosować go mogę codziennie. Szukałam jego tańszych zamienników na bazie enzymów ryżowych, ale zawsze wracam do Dermalogiki. W sumie gdyby nie jego cena, to stosowałabym hojnie na całe ciało.
    • primula.alpicola Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 17:09
      Przerzuć się na peelingi kwasowe, po prostu. Nigdy nie wrócisz do tych mechanicznych ścieraczy.
      Ścieraczy używam jedynie do ciała, Bielenda Professional, ulubiony to z olejem marula.
      Do twarzy kupuję peelingi kwasowe Apis. Aktualnie glikolowy z bursztynowym. Wymaga użycia neutralizatora, ale to zamieszanie warte jest efektu.
      • arthwen Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 22:06
        Peelingu do twarzy nie używam w ogóle, wystarcza mi gąbka konjac. Właśnie o peeling do ciała chodzi wink
    • asiairma Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 18:01
      Lubię trzy: enzymatyczny TOŁPA dermo face sebio 3 enzymy w tubce oraz mechaniczne: drobnoziarnisty lub gruboziarnisty Perfecta (takie jednorazówki- używam na 2-3 razy).
      • asiairma Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 18:05
        A do ciała- Ziaja gdanskin który jest tłusty oraz Baltic Home SPA gruboziarnisty `Mango` który już tłusty nie jest.
    • ykke Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 18:04
      Dla mnie tylko St. Ives morelowy. Gęsty, wydajny, pełen drobin ściernych , w zasadzie to się głównie z nich składa. Wszystkie inne peelingi na rynku mają pięć drobinek na krzyz, jak to ma działać.
    • mocca26 Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 18:39
      Jaki miałas peeling ziaja? Ja bardzo lubię ich mirabelkę. Ale jak ktoś napisał - najlepsze te domowe
    • pepsi.only Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 20:24
      No też miałam ostatnio kłopot z pillingiem, pani w rossmanie, czy w hebe orzekła, że teraz to kwasowe i enzymatyczne a odchodzi się od tych z drobinami.
      Hm... No fajnie, lubię takie, ale od czasu do czasu jak potrę pillingiem z drobinkami, to tak też lubię.
      No i znalazła specjalnie dla mnie, koreański, taniutki jak barszcz, z drobinami, nie zauważam, żeby był tłusty, przyjemnie pachnie, pudrowo:
      https://www.hebe.pl/dw/image/v2/BDDS_PRD/on/demandware.static/-/Sites-PL_Master_Catalog/default/dw6d3d2861/images/hi-res/262125__purederm_peeling_drobnoziarnisty_wygladzajacy_i_rozswietlajacy_100_ml_profile_544875_WB_j.jpg?sw=600&sh=600&sm=fit
      • pepsi.only Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 21:55
        Jeny... skąd mi się to wzięło ... peeling, peelingiem!
    • krwawy.lolo Re: Peeling poszukiwany 25.09.26, 20:47
      Mnie się tytuł wątku kojarzy z serialem "Rewolwer i melonik".
    • terazkasia Re: Peeling poszukiwany 26.09.26, 09:13
      Hehe... Autorko, jakbym o sobie czytała - moda (?) na tłuste peelingi doprowadzała mnie do pasji, niczego nie mogłam znaleźć. Przez zupełny przypadek odkryłam ten produkt Perfecty - zero tłustego filmu, piękny zapach, po prostu wszystko to, czego szukałam nadaremno smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka