ekra5 Re: Przepis na sernik!prosze 17.12.04, 15:16 Witam!może macie sprawdzony przepis na sernik.Dobrze jakby był łatwy i oczywiście zawsze się udawał)) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przepis na sernik!prosze 17.12.04, 15:42 Kruche ciasto: 3 żółtka 10 dag margaryny 0,33 szkl cukru 1,5 szkl mąki Wyrobić (chwilę potrwa), rozwałkować na dużą blachę. Oczywiście wysmarowaną tłuszczem do samej góry! Masa serowa: 1,5 kg sera (niekwaśnego, najlepiej skosztować) 12 żółtek 15 białek 2-2,5 szkl cukru (w zależności od upodobań i kwaśności twarogu) 3łyżki mąki ziemniaczanej Cukier waniliowy 1 - 1,5 kostki masła garstka rodzynek Ser przemielić w maszynce do mięsa, razem z masłem, dodać żołtka utarte na kogel-mogel z cukrem i cukrem waniliowym i razem wszystko zmiksować. Gdy powstanie gładka masa dodać mąkę ziemn. i dalej miksować. POtem dodać białka ubite na sztywno, delikatnie wymieszać (najlepiej ręką), na końcu dodać rodzynki. Wylać masę na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż będzie złotobrązowy. Wadą jest to, że rośnie jak głupi i czasami pęka, ale jest naprawdę pyszny i delikatny jak biszkopcik. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Przepis na sernik - czas pieczenia ? 17.12.04, 16:07 Tez sie skusze i wyprobuje ten sernik. Tylko jedno pytanie: Pisalas ze trzeba piec az zbrazowieje, ale mniej-wiecej jak dlugo to trwa ? Z gory dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przepis na sernik - czas pieczenia ? 17.12.04, 16:28 To zależy od piekarnika, od 40 do 60 minut, wiadomo,kazdy piekarnik jest inny, dlatego nie podawałam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
emi29 Re: Przepis na sernik!prosze 17.12.04, 18:37 Ja mam przepis na sernik ale bez ciasta wiec robi sie go dosyc szybko, tylko masa serowa i juz: 1 i 1/2 kg białego sera ( ja kupuje wiejski, nie trzeba go mielic) 8 jajek 1 op. budyniu waniliowego 1/2 kubka małego masła roslinnego 3 szkl. cukru rodzynki zapach Ser wymieszać z zółtkami, budyniem i masłem. Wsypać cukier, dodac zapach, rodzynki oraz ubita piane z białek. Wymieszać, wylać na blache i upiec na złoty kolor. Ja po upieczeniu i ostudzeniu polewam czekoladowa polewą: 3 łyzki margaryny 3 łyzki cukru 3 łyżki kakao 2 łyzki wody Wszystko rozpuścic na wolnym ogniu,nie gotowac. Jak zacznie gestnieć, odstawić i letnim polewac ciasto. Zyczę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Przepis na sernik!prosze 17.12.04, 19:38 Ja mam taki: Sernik z mlekiem: SKŁADNIKI: - 1.30.kg tłustego sera - 7 jajek - cukier ( 1 – 1.50. szklanki ) - 0.5.szklanki oleju - 1.50.opakowania budyniu śmietankowego - 0.50.łyżeczki proszku do pieczenia - 0.50.l mleka ( 2 % ) - olejek śmietankowy do smaku - 10 dkg wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 4 żółtka i 3 całe jajka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, wsypać budyń, dolać olej – miksować dolewając powoli mleko, wsypywać proszek do pieczenia. Utartą masę wylać do formy, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Następnie wyjąć ciasto i posmarować go ubitą wcześniej pianą z 4 pozostałych białek, dodając do niej szczyptę cukru i 10 dkg wiórków kokosowych.Piec jeszcze około 30 minut. Wychodzi przepyszne ciacho)) Można mu też zrobić podstawę z kruchego ciasta,ale ja nie robię. Aha-nie wystrasz się,bo ciasto,które zmiksujesz będzie bardzo rzadkie-gdy ja robiłam ten sernik pierwszy raz,byłam pewna,że coś jest źle;wydawało mi się niemożliwe wlewanie ciasta do tortownicy Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jemma Re: Przepis na sernik!prosze 17.12.04, 20:34 To ulubiony sernik mojego męża,nazywany przez nas czarno-białym sernikiem.Acha i wbrew pozorom nie jest trudny. 3/4szkl.cukru 2 op.cukru waniliowego 3szkl.mąki 1margaryna 6łyżek kokao 2łyżeczki proszku do pieczenia 2żółtka Z tych składników zagnieść ciasto. Teraz zajmujemy się masą serową; 1kg gotowego,zmielonego sera na sernik 20dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1i1/2szkl cukru 6 jajek Białka ubijamy z 1i1/2szkl cukru.W malakserze ucieramy margarynę z żółtkami,stopniowo,małymi porcjami dodajemy ser,cały czas ucierając.Na koniec wsypujemy najlepiej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.Następnie masę delikatnie za pomocą łychy łączymy z pianą z białek,Wylewamy to do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzch dajemy ciemne ciasto krusząc delikatnie w palcach aby powstała tzw.kruszonka.Pieczemy ok.40-45minut w temp.180st./ciasto sprawdzamy patyczkiem.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś