Dodaj do ulubionych

Sąsiadka - pianistka=horror

26.12.04, 12:36
Czy mieszka obok, nad lub pod wami osoba grająca na jakimś instrumencie?
Ja mam nad sobą pianistkę. Gra często do 22 -giej wieczorem i oczywiści ani
ja ani mój mały nie śpimy - istny horror. byłam już u mnich kilka razy,
prosiłam ale echo - odpowiedzi typu :"muszę ćwiczyć", "ale wcale przed chwilą
nie grałam", "może pani iść na skargę do spółdzielni" itp.
Nie wytrzymuję już nerwowo. Może macie jakieś rady?
Pozdrawimy
Grazyna i Michał
Obserwuj wątek
    • koleandra Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 12:40
      Musisz zacząć grac na trąbce.
    • umasumak hmmm..... 26.12.04, 12:47
      Za bardzo nie wiem co Ci doradzić, bo sama kiedyś byłam taką "sąsiadką
      pianistką". Tyle, że moi sąsiedzi często przychodzili i prosili, żebym zagrała
      coś co oni lubią wink). Sąsiad z dołu wyznał mi kiedyś, że na początku mojej
      edukacji muzycznej poprostu wychodził z domu, gdy zaczynałam ćwiczyć wink).
      Jedyna sensowna rzecz która mi przychodzi do głowy, to próbwać ustalić z
      sąsiadką jakieś widełki czasowe, w których ona ćwiczy (np nie wcześniej niż 9
      rano i nie później niź 20 ). Ja jakoś dogadywał się z sąsiadami smile). Teraz całe
      szczęscie mieszkam we własnym domu i mogę grać kiedy mi się żywnie podoba smile).
      Pzdr
      • ikaikaj Re: hmmm..... 26.12.04, 13:08
        widze uma,ze mamy duzo wspolnegosmiletak samo "wjezdzalysmy" pod autobus(watek
        "obciachowy") i tak samo "zaklocalysmy" spokoj sasiadom,grajac na fortepianie.
        droga autorko watku, ja tez gralam,mieszkajac w bloku i nie robilam tego
        zlosliwie,zeby dokuczyc sasiadom tylko poprostu musialam cwiczyc. mysle,ze
        moglybyscie sie z sasiadka dogadac,ale tylko jesli zmienisz swoje nastawienie z
        wrogiego na wyrozumiale...to dziala tak,ze jak ty pokarzesz tej pani,ze
        rozumiesz jej pasje i zawod to ona zrozumie,ze ty masz male dziecko i
        osiagniecie consensus.
        mi tak jak umie,nie zdazyly sie nigdy skargi, raczej prosby,zebym nauczala grac
        dzieci sasiadowsmile
        dzis tez mieszkam w domu i gram kiedy chce i ile chce,a mojemu mlodszemu synowi
        absolutnie nie przeszkadza to w spaniusmile
        pamietajmy,ze muzyka lagodzi obyczaje.
        pozdrawiam
        ika
        • burza4 Re: hmmm..... 26.12.04, 14:44
          > pamietajmy,ze muzyka lagodzi obyczaje.

Ale nie na siłę - i nie każdy rodzaj muzyki (mi np. jazz potwornie działa na
          nerwy). Zmuszanie kogoś do słuchania czyichś wprawek po kilka godzin dziennie
          jest w stanie doprowadzić otoczenie do obłędu i ja tam autorkę doskonale
          rozumiem. Tamta musi ćwiczyć, ale inni tez coś MUSZĄ - na przykład odpocząć.
          Mieszkanie to nie sala prób. W niektórych krajach takie sytuacje są
          niedopuszczalne bo umowa określa prezycyjnie warunki co wolno lokatorowi, a co
          nie - trzeba mieć zgodę sąsiadów na tego typu działalność (albo na posiadanie
          psa na przykład), mimo że tak samo płaci się czynsz. Wolnoć Tomku w swoim
          domku, ale o ile nie narusza to praw innych osób.

Co by było, gdyby autorka w odpowiedzi na ćwiczenia sąsiadki puszczała heavy
          metal na cały regulator, albo od 6 rano (też już wolno) włączała głośno
          transmisję mszy świętej? czemu tylko ona ma obowiązek zrozumieć czyjeś
          potrzeby? a co z jej potrzebą ciszy?
    • kdb.se Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 12:52
      Tylko wspolczuc .... ale musiz cos na to poradzic , mysle ze wyznaczenie
      przedzialu czasu w ktorym bedzie ta Pani grac jest troche zbedne , poniewaz do
      22 ma niestety prawo !!!

Trzymaj sie i napisz jak cos wymyslisz lub sie cos zmieni !!

Pozdrawiamy Swiatecznie ...

Kamila , Darek i BARTOSZ
      • monique251 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 14:32
        Nie wiem czy będzie to dla ciebie pocieszeniem, ale niektórzy sąsiedzi mają
        chyba jeszcze gorzej (moi). Mój syn gra na klarnecie...
        Ale robimy co w naszej mocy by im za bardzo nie utruć. Są bardzo wyrozumiali.
        Nawet mówią, że to lubią. Hmm. Tak to już jest, że ćwiczyc trzeba. Pozdrawiam
        cię bardzo ciepło. Monique
    • kdb.se ..... 26.12.04, 16:30
      Kazdy ma prawo grac na instrumencie i oczywiscie cwiczyc .... ale dlaczego
      czasem kosztem wielu rodzin ???
    • olamad Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 17:25
      W mojej spółdzielni, tak jak z resztą chyba w kazdej, cisza nocna obowiazuje od
      22 do 6 rano. Jednak jest także osobne, wewnętrzne zarzadzenie, że zabrania sie
      wykonywania szczególnie uciażliwych czynnosci (typu remonty) po godzinie 20 -
      chyba właśnie ze względu na małe dzieci. Pytanie tylko, czy granie na
      fortepianie do takich uciążliwych czynnosci należy? Myślę, ze powinnaś z tą
      sąsiadką porozmawiać, bo skargi do spółdzielni czy też awantury odniosą tylko
      odwrotny skutek - jak tylko będzie mogła, będzie robiła Ci na złosć. Wiem coś o
      tym.. hmm.
    • sakada Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 18:29
      Jasne, że możesz się poskarżyć. Swoją drogą co to za świat? Muzyka przeszkadza
      ludziom...
      • cruella sakado 27.12.04, 20:00
        Muzyka ludziom nie przeszkadzasmile))
        Przeszkadzają uciążliwe próby, darcie kota ze skórysmile))))))) (w klatce obok
        mnie mieszka taki młody "muzyk"; teraz jego muzyka jest ukojeniem dla uszu ale
        kiedyś....ech...)
    • szymanka Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 18:58
      Hmmm... sama gram na fortepianie, a mój syn właśnie rozpoczął naukę na tym
      instrumencie. Jednocześnie doskonale Cię rozumiem, juz teraz boję się co to
      będzie, gdy syn dotrze do starszych klas i dwugodzinne ćwiczenia gam i pasaży
      będą na porządku dziennym. Jak to zniosą sąsiedzi?
      Popieram porzedniczki, jedyne wyjście to dogadać się z sąsiadką. Może uda się
      ustalić jakieś stałe godziny godziny ćwiczeń. Nie licz na to, że sąsiadka
      przestanie ćwiczyć, to jej zawód, źródło utrzymania i pasja zarazem. Trudno
      żeby z tego rezygnowala bo Tobie się to nie podoba.
      Jeszcze inne wyjście to próby wyciszania.
      - wyciszyć sufit
      - instrument elektroniczny z możliwością regulacji głośności. Ale instrumenty
      dobrej jakości (a tu właśnie taki byłby potrzebny) są bardzo drogie. Czy
      sąsiadkę stać na taki?
      - z domowych sposobów: obłożenie pianina kocami i poduchami by tłumić dźwięk.
      • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 19:13
        > - wyciszyć sufit
        > - instrument elektroniczny z możliwością regulacji głośności. Ale instrumenty
        > dobrej jakości (a tu właśnie taki byłby potrzebny) są bardzo drogie. Czy
        > sąsiadkę stać na taki?
        > - z domowych sposobów: obłożenie pianina kocami i poduchami by tłumić dźwięk.

Z tych trzech rad, dla pianisty, którego ćwiczenie ma przynieść jakieś efekty,
        rozsądna jest tylko pierwsza. Instrument elektroniczny nie zastąpi prawdziwego
        i nie uzyska sie na nim pożądanych efektów. A tłumienie kocami czy poduchami
        też jest co najmniej idiotyczne, bo nijak się nie da wydobyć niuansów
        dynamicznych i brzmieniowych, a między innymi o to chodzi w ćwiczeniu.

Niestety, jeśli mieszkamy w bloku, musimy się liczyć z takimi niedogodnościami.
        Jeśli chce się mieć absolutną ciszę, należy zamieszkać w domku. W bloku możemy
        wymagać ciszy od godz.22, wcześniej to tylko dobra wola sąsiadów. A jeśli
        sąsiadka nie ma możliwości ćwiczyć gdzie indziej i kiedy indziej, to będzie
        ćwiczyć, dopóki może.
    • kawka74 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 19:12
      Czy mieszka obok, nad lub pod wami osoba grająca na jakimś instrumencie?
      Mieszka. Skrzypaczka. Zaczyna swoje rzępolenie około 22.00, kończy często grubo po północy. Śpi do dziesiątej, jedenastej, krząta się po domu, wychodzi, wraca, krząta się po domu, a na koniec bierze do ręki skrzypce. Żeby jeszcze zaraza jedna umiała grać...
      Co zrobić? Wielokrotne zwracanie uwagi nic nie dało, sytuacja ciągnie się latami. Zastanawiam się, jaki instrument sobie kupić, żeby się odwdzięczyć. Na razie nic poniżej puzonu mnie nie satysfakcjonuje.
      Aha, jeszcze jedno, to już do grających - tak, muzyka może przeszkadzać. Tak, jak rzewne zawodzenie księdza i wiernych, którego muszę słuchać każdego niedzielnego poranka również dzięki sąsiadom od skrzypiec. Tak, jak łomotanie drewniakami w po nocy. I tak dalej. Jasne, że grający mają prawo grać, ćwiczyć, ale muszą być jakieś rozsądne granice.
      • verdana Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 19:25
        Dla mnie tłumaczenie, że jeśli się chce miec ciszę, trzeba miec domek jest nie
        do przyjęcia. Nie do przyjęcia jest też beztroskie tłumaczenie, że "muzyk musi
        ćwiczyć". Jeśli musi, to niech wyciszy ściany, sufit i podłogę pokoju do
        ćwiczeń. Ja tez pracuję w domu i absolutnie nie jestem w stanie pracować przy
        muzyce. Innym dzieci nie moga spać. To, że prawo nie zabrania, to jeszcze nie
        jest powód by marnować zycie wielu sasiadom.
        Nie ukrywam, ze miałam podobna sąsiadke . Prosiłam o wyciszenie sciany - nie
        chciała. Ile razy zaczynała cwiczyć puszczałam głosno bardzo rtmiczną i głosna
        muzykę. Ściane wyciszyła w przeciagu dwóch miesięcy. Polecam.
        • olamad Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 22:17
          No właśnie... pisząc o odgrywaniu się miałam na mysli własne boje z sąsiadami.
          Kilka lat temu do mieszkania "przez ściane" wprowadził sie młody koleś. No i
          zaczęło się - imprezki, babeczki, pożyczanie fajek w środku nocy itp. Znosiłam
          to bezproblemowo, a nawet cieszyłam się, ze wreszcie w mojej klatce pojawił sie
          jakiś lokator z tego samego pokolenia (reszta to same dziadki i babcie). Jakiś
          rok później szanowny młodzian założył rodzinę. Ja w tym czasie mieszkałam z
          dwoma koleżankami - podczas studiów nie było mnie stać na samodzielne
          utrzymanie mieszkania. Już pierwszego dnia po przeprowadzce żonaka próbowała
          nam pokazać, ze teraz ona będzie tutaj rządzic, a mianowicie wezwała policję,
          bo w jej mniemaniu zachowywałyśmy sie zbyt głosno. Nie było zadnej imprezy, nie
          było gosci, były tylko trzy panny w szlafrokach czytające kiedyś bardzo modne
          zapiski z policyjnych dzienników. Po kilku takich policyjnych interwencjach
          oraz wizytach zawstydzonego męża w podkoszulku postanowiłyśmy cos z tym zrobić.
          Czyli tak jak verdana puszczałyśmy głośno muzykę, najgłośniej gdy wychodziłyśmy
          na uczelnię (z timerem nastawionym na 22 gdybyśmy się spóźniły). Efekt był
          porazający - mało, ze przestali się czepiać, to jeszcze sie wyprowadzili. Może
          nie o to nam dokładnie chodziło, ale w końcu przestałyśmy się czuć jak jakiś
          element, do którego regularnie przyjeżdża policjasmile) A tak wogóle, to same
          byłyśmy juz zmęczone tą głośną muzyką...
          Tak sobie teraz myślę, że niezły był ze mnie złośliwiec. Teraz to nawet
          głośniej telewizora nie włączam, bo mnie drazni..
          Pozdrawiam,
    • miriam_b Re: Sąsiadka - pianistka=horror 26.12.04, 23:38
      ja jako dziecko grałam na fortepianie i musiałam duuuużo ćwiczyć ale jakoś nie
      przeszkadzało mi ćwiczenie w szkole muzycznej!!!ona też napewno ma gdzie albo
      gdyby choć troszkę była ugodowa można by jakoś godziny ustalic że np.ona dwa
      razy w trygodniu gra...w jakieś tam dzień...
      • ursgmo Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 00:20
        Uważam że powinno to być ustalone odgórnie i zabronione takie granie w domu ,
        tak jak i inne uciążliwe czynności. Nie wyobrażam sobie takiego życia z artystą
        za ściana . Ja muzyka - sąsiada nie miałam , ale za to kretyna z cb radio ( no
        ładnych parę lat temu), który w lecie ( przy otwartych szeroko oknach) gadał
        głupoty przez całe noce + do tego jakieś tam szumy .....................
        Pomysł z odwydzięczeniem się za te wielogodzinne ćwiczenia uważam za jedynie
        skuteczny - polecam hip hop lub havy metal. A może inni sąsiedzi sie
        przyłączą???
        Ja tego od cb radio też tak wyleczyłam. Jak gadał całą noc, to ja mu raniutko
        tuż po 6 muzyczkena cały regulator . Po kilku awanturach doszliśmy do
        porozumienia. on zamykał okno jak gadał , a ja przestałam mu robić pobudki.
      • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 12:30
        > ja jako dziecko grałam na fortepianie i musiałam duuuużo ćwiczyć ale jakoś
        nie
        > przeszkadzało mi ćwiczenie w szkole muzycznej!!!

Albo ćwiczyłaś niewiele albo miałaś to szczęście, że większość kolegów ćwiczyła
        jednak w domu. Ile jest fortepianów w szkole? Ilu pianistów? Ilu nauczycieli?
        Fortepiany do ćwiczenia są wolne tylko wtedy, kiedy nauczyciele nie mają zajęć -
        na ogół w godzinach przedpołudniowych, kiedy uczniowie mają zajęcia
        ogólnokształcące. Ćwiczenie w szkole to koszmar i marnowanie bardzo dużej
        ilości cennego czasu.

Dwa razy w tygodniu, to sobie można podgrywać dla przyjemności, a jeśli ktoś
        poważnie myśli o graniu, to musi niestety codziennie po parę godzin.
    • edytkus Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 06:23
      Mieszkam w wynajetym mieszkaniu, gdy pobieralam nauki gry na fortepianie niesamowicie sie
      stresowalam grajac w domu tym bardziej ze w ciagu dnia nie mialam kiedy cwiczyc. Wieczorami
      siadalam przy porzadnym keyboardzie ze sluchawkami zeby nie pobudzic sasiadow i rodziny a gdy
      moglam cwiczylam na uczelni. Dobry muzyk poradzi sobie nawet z instrumentem elektronicznym
      (takowe nowej generacji pozwalaja naprawde na wiele, do cwiczen wystarcza), jesli go nie stac to
      znaczy ze i tak nie ma porzadnego fortepianu (zreszta, jak to mowia, zlej baletnicy przeszkadza nawet
      rabek u spodnicy surprised) a skoro nie ma fortepianiu to i pianista z niego mierny! Ja jestem zlosliwa, jesli
      sasiadka nie zechce pojsc na kompromis, to zagluszalabym ja wink
      • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 09:34
        > Dobry muzyk poradzi sobie nawet z instrumentem elektronicznym
        > (takowe nowej generacji pozwalaja naprawde na wiele, do cwiczen wystarcza),
        jes
        > li go nie stac to
        > znaczy ze i tak nie ma porzadnego fortepianu (zreszta, jak to mowia, zlej
        balet
        > nicy przeszkadza nawet
        > rabek u spodnicy surprised) a skoro nie ma fortepianiu to i pianista z niego mierny!
        > Ja jestem zlosliwa, jesli
        > sasiadka nie zechce pojsc na kompromis, to zagluszalabym ja wink

Hehe, znasz się na tym jak kura na pieprzu.
        Jak będzie ćwiczył na instrumencie elektronicznym, to nigdy nie zostanie dobrym
        muzykiem.
      • allija Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 09:35
        Też uważam, że tłumaczenie typu "gram bo muszę ćwiczyć" to po prostu
        bezczelność, zupełne lekceważenie sąsiadów. U mnie także jest sąsiad grający na
        pianinie i, z tego co słyszę, na saksofonie. Dzięki Bogu od strony sypialni
        więc kiedy idę spać jest już cicho. Jednak kiedy wchodzę do tego pokoju kilka
        razy dziennie słyszę jego wprawki. Kiedyś ćwiczył kilka godzin, z miernymi
        rezultatami, temat z filmu "Żądło". Skądinąd bardzo ładny ale po kilku
        godzinach jego gry chyba bym znienawidziła. Współczuję tym mieszkającym bliżej.
        Swoją drogą jak to jest, że ci "hałasujący" w różny sposób sąsiedzi robią to
        kiedy chcą, przy szeroko otwartych oknach, w pełnym komforcie a zwykli
        lokatorzy muszą się znimi "dogadywać" o ciszę, wychodzić z domu i zamykać w
        upał okna? Coś tu nie tak.
        Ale konkretnie, w podobnym wątku czytałam, że prawo zmieniło się pod tym
        względem od niedawna i nie wolno już grac w domu, niezależnie od godziny. Nie
        znam konkretów ale gdybym była w sytuacji autorki postu na pewno bym się z nimi
        zapoznała, z wizytą u prawnika włącznie. Ludzie w końcu powinni nauczyc się
        jakiejś kultury bo dzisiejsza bezczelność i tupet jest porażająca.
    • yellow1 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 09:36
      Moja siostra uczyla sie kiedys w szkole muzycznej w klasie waltorni smile Mozecie sobie wyobrazic te pielgrzymki sasiadow wink) Po kilku dniach grania w domu do szafy, siostra przeniosla sie do salki w szkole muzycznej, bo po pierwsze: sama czula sie swobodniej wiedzac, ze nikt jej nie ochrzani za to trabienie; po drugie: naprawde, sluchanie 2-3 godziny lub dluzej gam, wprawek itp. moze swietego wytracic z rownowagi. Ja bardzo lubilam sluchac jej grania, ale... z ulga przyjelam fakt przeniesienia sie do szkoly muzycznej smile Takze doskonale rozumiem autorke watku i jej poirytowanie, tak jak wiele osob radzilo: sproboj sie z pianistka dogadac, aby grala np. tylko do 20, bo potem dziecko musi isc spac. Pozdrawiam i zycze ugodowego rozwiazania sprawy!
    • abere8 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 12:01
      rydz1 napisała:

odpowiedzi typu :"muszę ćwiczyć", "ale wcale przed chwilą
      > nie grałam", "może pani iść na skargę do spółdzielni" itp.

Piec lat temu mieszkalam z kolezanka uczaca sie m.in. w szkole muzycznej, ktora
      tez musiala cwiczyc w domu. Mimo ze ja nie przepadam za pianinem, jakos
      przezylam dwa lata mieszkania w jednym mieszkaniu z nia. Z sasiadami z dolu
      (jedyni, ktorzy mieli pretensje) byla umowiona, ze gra tylko do 19 czy 20. Ale
      jej wspolczulam, kiedy czasami wpadala z zajec, ktore sie konczyly powiedzmy o
      18, zeby jeszcze te pol godziny pocwiczyc. A sasiedzi bezdzietni, po
      piecdziesiatce, ale upierdliwi strasznie - ciagle dzwonili albo do nas, albo do
      wlascicieli mieszkania, ze imprezujemy. Raz mnie po prostu zastrzelili - sesja,
      kolezanka sie uczy w swoim pokoju, ja w moim, godzina ok. 19 dzwoni telefon.
      Sasiadka do mnie z pretensjami, ze skaczemy po domu i jakies cwiczenia
      gimnastyczne uprawiamy i ja juz glowa boli od tych halasow. Po tamtej rozmowie
      (w ktorej nie udalo mi sie pani przekonac, ze ma przywidzenia) przestalam miec
      jakiekolwiek wyrzuty sumienia.

Przepraszam, ze tak troche moze nie na temat, ale rozumiecie chyba, dlaczego
      stoje po stronie grajacej smile Poza tym, pianino to nie perkusja, dla malych
      dzieci podobno nawet dobrze jest sluchac musyki klasycznej smile
    • iwonafilip Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 12:06
      to witam w klubie! nad nami tez jest pianino tyle ze gra na nim kilkuletni
      chłopiec to dopiero horror babcia pianistka cwiczy wnuka hałas nie do
      zniesienia bo w jego muzyce nie ma składu ani ładu zycze cierpliwosci
      • pechowa Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 13:22
        Wspolczuje.. na moim pietrze mieszka Pani,ktora gra na skrzypcach. Gra w operze
        wiec jej muzyka jest na wysokim oziomie. wprowadzalysmy sie rownoczesnie, na
        samym poczatku uprzedzila,z e beda zdarzaly si etakie sytuacje i ona
        przeprasza.. stara sie cwiczyc w operze, bardzo zadko zabiera instrument do
        domu. jesli cwiczy to sa to kawalki z ladem i skladem, az przyjemnie si etego
        slycha. Przestrzega ciszy nocnej a i tak nie cwiczy pozniej niz po 18
        [zazwyczaj na 18 idzie na spektakl do opery wraca okolo 22].

uwazam, ze rozmowa to etap pierwszy i do widocznych efektow.. niestety ludzie
        sa rozni i niektorzy po prostu maja w dupie zycie innych..

dla przykladu i rownowagi podam, dzisiaj w nocy, studenci mieszkajacy na ukos
        pode mna wyjezdzali na narty..
        byla 2ga w nocy obudzil mnie straszny halas na klatce schodowej, nie przesadze
        gdy stwierdze ze obudzilam sie zlana zimnym potem ze strachu, blok jest nowy
        klatka spora i przez to bardzo akustyczna.. ktorys patalach sprowadzal swoja
        walizke plastikowa na kolkach po schodach.. nie przyszlo mu do glowy podniesc
        ja iz niesc po prostu sciagal ja po schodach na kazdym stopniu ta robila
        potworny halas.. mieli otwarte drzwi do mieszkania a ktos kto po nich
        przyjezdzal ciagle dzwonil domofonem [domofony cyfrowe sa strasznie halasliwe,
        ja slysze jak dzwonia do kogos 2 pietra nizej jak ma drzwi zamkniete wyobrazcie
        sobie ten halas] inny patalach zaczal krzyczec z 2giego pietra to tych przed
        blokiem, ze juz ida a na koniec spiewac.. do tego glsne smiechy..

mam silne wrazenie, ze to zachowanie ma scisly zwiazek z ich pozycja spoleczna:
        jezdza audi TT lub innym kabioletem, ewentualnie terenowa honda i vw bora..

ja nie twierdze, ze ludzie jezdzacy takimi samochodami sa zli, niby mowia dzien
        dobry, pomoga z dzrwiami zakupami ale co z tego gdy przychodzi noc i zyc nie
        daja?? Wspolczuje sasiadom bezposrednim, z tego co widzialam imprezki co
        tydzien. ehh.. szkoda slow, postanowilam, ze zemszcze sie na czas
        ichnieobecnosci..nawet wymyslilam jak smile

Pozdrawiam i zycze ulozenia sie z sasiadka smile
    • luccio1 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 16:01
      Tę rzecz znam dobrze ze strony przeciwnej - tj. jak byliśmy przedmiotem agresji
      ze strony sąsiadów - łącznie z próbą wyłamywania nam drzwi od mieszkania -
      tylko z tego powodu, że moja siostra jako uczennica szkoły muzycznej kolejno
      coraz wyższego stopnia ćwiczyła na pianinie. W końcu wysiłkiem całej rodziny
      trzeba było przeprowadzić Siostrę do innego mieszkania - gdzie już żadnych
      problemów nie było, mimo że to blok i tamto blok, z jednego czasu (koniec l.
      60.). Ja sam przed kilku laty pożegnałem tamten budynek i tamtych ludzi, bez
      żalu - oni bezczelnie udawali idiotów, jakoby nic nigdy przeciw mnie nie mieli
      i nawet żałowali, że odchodzę! Dla wiedzy: Siostra została jednym z lepszych
      wirtuozów-organistów w Polsce.
      Dawniej myślałem: syfiasta architektura komunistyczna, gdzie jeden słyszy przez
      strop słowa drugiego wypowiadane piętro wyżej, żeby w razie potrzeby mógł
      donieść. Syf komunistyczny, w którym ludzie walczą ze sobą - w ten sposób nie
      będą walczyć z reżimem. I w dalszym ciągu komunistyczne myślenie: ściągnąć
      człowieka, który usiłuje polerować w niekorzystnych warunkach dany mu przez
      Boga talent, do poziomu ogólnego bagienka - niech zamiast grać samemu Mozarta i
      Beethovena (jakby ktoś nie wiedział: nauka w szkole muzycznej zaczyna się od
      klasyków), niech słucha metalu czy czego tam jeszcze - tak jak inni. Na koniec
      pytanie za milion złotych: dlaczego wśród laureatów ostatniego koncertu
      szopenowskiego Polaków nie było? Dlaczego Polaków w muzyce nie ma - poza
      kilkoma "sztandarowymi" nazwiskami?
      • verdana Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 16:25
        Luccio! Wcale sie nie dziwię, że sąsiedzi byli agresywni. Ja też bym była.
        Piszę w domu i muzyka mi przeszkadza. Mój talent, hmmm, wymaga ciszy. Dlaczego
        Twoja siostra miała mieć większe prawa, niż sąsiedzi, którym przeszkadzała? A
        swoją drogą zupełnie nie rozumiem, jak można wiedząc, że się przeszkadza i
        marnuje odpoczynek sasiadom grać dalej. To kompletne lekceważenie wszystkich
        innych, oprócz siebie i własnej rodziny, jakaś smutna bezduszność. Trudno -
        nich sasiedzi cierpią, niech nie moga spokojnie żyć we własnym mieszkaniu - co
        mnie to obchodzi, ja gram i zostanę, nawet po trupach, wirtuozem. To robienie
        kariery cudzym kosztem. Bagienko to właśnie uznanie, że moje zdolności są
        wazniejsze niż "szare życie" innych ludzi i ja ZDOLNY mogę marnować innym
        życie - bo mój talent się liczy, a nie wypoczynek po pracy jakiegoś niewaznego
        przeciętniaka. Niech sie cieszy, ze miał szansę usłyszeć wybitny talent - i
        niech milczy, bo sam talentu nie ma, jest zerem, z którymi lepsi liczyć się
        oczywiście nie musza i nie powinni.
        Twoja wypowiedź jest dla mnie przerażająca - ponieważ dzielisz ludzi na
        utalentowanych, którym wolno wszystko, którzy nie musza liczyć się z motłochem
        i tych przecietnych,m którzy powinni cicho siedzieć i utalentowanym nie
        zawadzać w drodze do kariery. Komunizm to wprawdzie nie jest, ale do faszyzmu
        już chyna niedaleko.
        • ikaikaj Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:06
          a dla mnie najbardziej przerazajace jest to,ze namawiacie dziewczyne do "walki"
          z sasiadka,poprzez puszczanie glosnej muzyki itd...kurcze,przeciez to sa dwie
          dorosle kobiety i jak spokojnie pogadaja to napewno cos uradza!
          ja, jak pisalam juz wyzej, probelmow z sasiadami nigdy nie mialam bo poprostu
          sie z nimi dogadalam!i nikomu nie przeszkadzalo to,ze klepalam jeden utwor
          tygodniami i to jeszcze mylac sie ciagle w tym samym miejscu.
          a poza tym zastanowmy sie wszyscy czy nie halasujemy nawet bez instrumentow?czy
          komus moga przeszkadzac nasze tupiace dzieci i szurajace krzesla?moga.czy komus
          moze przeszkadzac odkurzacz?moze.czy komus moze przeszkadzac
          dwumiesieczny,niczym nie przerwany remont?moze.a wiecie dlaczego moze?bo takie
          rzeczy wydaja sie nam normalne i na porzadku dziennym.a fortepian,skrzypce czy
          flet...juz nie.i to mnie smuci.
          • kawka74 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:15
            To przykre, ale czasem nie sposób dogadać się z rzępolącym sąsiadem. Nie sposób też dogadać się z sąsiadem, który na chwilę napraw wszelkiego rodzaju wybiera sobie sobotni wieczór. Są takie typy, które można pobić tylko ich własną bronią.
            BTW dużo pracuję w domu (piszę zazwyczaj z terminem na karku, nie dlatego, że odkładam na ostatnią chwilę, ale dlatego, że w ostatniej chwili się dowiaduję) i do szału doprowadza mnie to, że nie mogę się skupić nad tekstem, bo, excuses le mot, krowa z góry o dwudziestej drugiej albo i później zaczyna te swoje wprawki na chyba rozstrojonych skrzypcach. Słowo, gdyby to była normalna godzina i gdyby ta pani umiała grać, nie czepiałabym się w ogóle, a przynajmniej nie tak bardzo.
            Aha, przykład pozytywny: sąsiadka z dołu szyje zarobkowo na maszynie - maszyna do szycia też cicha nie jest, ale sąsiadka sama zadbała o to, żeby nie przeszkadzać innym.
            Przepraszam, ale ja nie będę sobie wyciszać mieszkania za cięzkie pieniądze tylko dlatego, że ktoś ma ataki talentu po dwudziestej drugiej.
            • ikaikaj Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:31
              kawka74 napisała:

> To przykre, ale czasem nie sposób dogadać się z rzępolącym sąsiadem. Nie sposób
              > też dogadać się z sąsiadem, który na chwilę napraw wszelkiego rodzaju wybiera
              > sobie sobotni wieczór. Są takie typy, które można pobić tylko ich własną bronią
              > .
              > BTW dużo pracuję w domu (piszę zazwyczaj z terminem na karku, nie dlatego, że o
              > dkładam na ostatnią chwilę, ale dlatego, że w ostatniej chwili się dowiaduję) i
              > do szału doprowadza mnie to, że nie mogę się skupić nad tekstem, bo, excuses l
              > e mot, krowa z góry o dwudziestej drugiej albo i później zaczyna te swoje wpraw
              > ki na chyba rozstrojonych skrzypcach. Słowo, gdyby to była normalna godzina i g
              > dyby ta pani umiała grać, nie czepiałabym się w ogóle, a przynajmniej nie tak b
              > ardzo.
              > Aha, przykład pozytywny: sąsiadka z dołu szyje zarobkowo na maszynie - maszyna
              > do szycia też cicha nie jest, ale sąsiadka sama zadbała o to, żeby nie przeszka
              > dzać innym.
              > Przepraszam, ale ja nie będę sobie wyciszać mieszkania za cięzkie pieniądze tyl
              > ko dlatego, że ktoś ma ataki talentu po dwudziestej drugiej.

kawko-w jednym musze ci przyznac racje.osoba halasujaca sama powinna uprzedzic
              sasiadow,ze bedzie czasem halasowac.to fakt.ja tak zrobilam i bylo ok.
              a ataki talentu po 22 bardzo mnie rozbawilysmile))
              chyba rzeczwiscie jakies powazne ataki jak o tej porze i na rozstrojonych
              skrzypcachsmile
              pozdrawiam
              • kawka74 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:55
                Słowo nauczyciela, gdyby ta .... no, sąsiadka umiała grać i nastroiła skrzypce, czekałabym wręcz na jej koncerty smile Ale te jej erupcje wrażliwości muzycznej, te jęki skrzypiec jak w trzeciorzędnej muzyce nowoczesnej - wierz mi, nie da się tego znieść bez znieczulenia. Im intensywniej ona torturuje ten Bogu ducha winny instrument, tym większy u mnie poziom agresji. Chwała Bogu, chyba na Święta wyjechali smile
        • luccio1 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:47
          Tzn. Twoim zdaniem moja Siostra powinna sama zagrzebać swój talent, nie mając
          warunków, by go rozwijać? To jest moim zdaniem coś o wiele gorszego niż
          faszyzm, socjalizm z przymiotnikiem lub bez, i komunizm. To znaczy: szkoła
          muzyczna tylko dla bogatych?
          Nie chcę się licytować, kto z nas dłużej chodzi po tym świecie, kto więcej
          napisał w domu - ja napisałem w domu, gdy Siostra była z nami, dwie prace
          magisterskie, i to takie, które w maleńkim wycineczku pchnęły stan wiedzy o
          centymetr naprzód. Nie rozumiem, jak muzyka klasyczna może być przeszkodą w
          czymkolwiek.
          Przepraszam Cię, czasami zdaje mi się, że "pytasz o drogę" - czyli prowokujesz.
          Niech którakolwiek z dyskutantek powie, czy i co zrobiłaby, słysząc nad sobą
          awanturę (kolejną) w wykonaniu ciągle od nowa pijanego ojca i męża - głowy
          rodziny; czy miałaby odwagę wtedy interweniować? w takich razach nawet policja
          się ociąga. Nasza spółdzielnia mieszkaniowa była bardzo odważna względem mojej
          Mamy - wdowy z dwojgiem dobrze uczących się dzieci, ale już nie tak wobec mętów
          z ulicy wchodzących na nasze podwórko (były wśród nich dzieci milicjantów i
          ormowców); kiedy nam okradziono piwnicę, i spółdzielnia, i milicja rozłożyły
          ręce.
          • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:59
            luccio1 napisał:

> Tzn. Twoim zdaniem moja Siostra powinna sama zagrzebać swój talent, nie mając
            > warunków, by go rozwijać? To jest moim zdaniem coś o wiele gorszego niż
            > faszyzm, socjalizm z przymiotnikiem lub bez, i komunizm.

Zawsze uważałam, że muzyka rozwija m.in. wrażliwość. Ucząc wyrażania emocji
            otwiera na innych. Miałam przez lata sąsiadów skrzypków. W ich przypadku to
            moje przekonanie o uwrażliwianiu przez muzykę sprawdzało się. Najpierw rodzice,
            a później już sami chłopcy ustalali z sąsiadami godziny ćwiczeń. I nawet jak im
            się czasem te godziny przedłużały, nikt im nogi nie podstawiał. Może dlatego,
            że cwiczący nie uważali, że talent upoważnia do nie liczenia się z otoczeniem.
            Warto czasem spojrzeć poza czubek nosa choćby nie wiem jak wybitnej siostry.
            Jeśli lekceważysz innych, oni będą lekceważyć ciebie. Trudno liczyć na
            wyrazumiałość sąsiadów dla potrzeb siostry, skoro samemu nie wykazało się
            żadnego zrozumiania dla potrzeb innych.
          • kawka74 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 18:05
            Bardzo to wszystko piękne, ale muzyki klasycznej to pewnie większość z nas (a przynajmniej JA wink) woli słuchać w wybranej przez siebie interpretacji, a nie narzuconej z góry, zwłaszcza jeśli to jest niewprawne pukanie w klawisze czy piłowanie smyczkiem skrzypiec na pół.
            To jest tak, że w ciągu dnia standardowe hałasy mi - i pewnie innym - nie przeszkadzają, a w kółko trenowane gamy i etiudy giną między odkurzaczem, stukaniem młotka a płaczem dziecka. Nie zamierzam latać kolejno po sąsiadach, żeby 1.wyłączyli odkurzacz 2.przestali stukać 3.zakneblowali potomka, bo to są proste konsekwencje mieszkania w bloku na ponad 300 mieszkań. Ale, na litość, wytaczanie argumentów o SZTUCE i TWÓRCZOŚCI przez duże TFU! jeśli mowa jest o zakłócaniu porządku w godzinach, kiedy jest tak zwana cisza nocna, mija się z celem. W pewnych określonych godzinach pewnych określonych rzeczy się nie robi i nie ma to znaczenia dla mnie, czy złamię mojej sąsiadce karierę, jeśli będę się domagała, żeby po 22 odstawiła skrzypce na bok.
      • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:40
        > I w dalszym ciągu komunistyczne myślenie: ściągnąć
        > człowieka, który usiłuje polerować w niekorzystnych warunkach dany mu przez
        > Boga talent, do poziomu ogólnego bagienka - niech zamiast grać samemu Mozarta
        >i Beethovena (jakby ktoś nie wiedział: nauka w szkole muzycznej zaczyna się od
        > klasyków), niech słucha metalu czy czego tam jeszcze - tak jak inni.

Jakby ktoś nie wiedział, naukę gry na fortepianie zaczyna się od gamwink)). To
        oczywiście też swego rodzaju klasykawink)).

Generalnie zgadzam się z Verdaną. Szacunek należy innym nie może być
        uzależniany od talentu, zawodu, upodobań czy to ćwiczącego, czy jego sąsiadów.
        Ja pracuję w domu. Piszę. Żeby pisać potrzebna mi cisza, ot nawyk wyniesiony
        jeszcze z dzieciństwa, tak jak do nauki potrzebowałam ciszy, tak jej teraz
        potrzebuję do pracy. Żeby odpocząć też potrzebuję ciszy. I czy prawo do niej ma
        być uzależnione od tego jak dobrze piszę i czy ćwiczący sąsiad jest wybitnie
        utalentowany? Czy prawo do względnego spokoju ma być uzaleźnione od tego czego
        słucham? Nie słucham metalu, lubię np. jazz i muzykę klasyczną, tylko co z
        tego?

A tak jeszcze; ludzie zazwyczaj zupełnie inaczej reagują, gdy da im się
        poczucie, że mają na coś wpływ. Inaczej będą reagować sąsiedzi, których
        ćwiczący stawia przed faktem dokonanym (ćwiczę codziennie od 19-tej do 21-tej),
        a inaczej ci, do których się przejdzie i spróbuje ustalić jakiś kompromis, np.
        w jakich godzinach gra będzie najmniej uciążliwa. Że to niewygodne dla
        ćwiczącego, który musi później podporządkować temu swój rytm dnia? Trudno, taka
        jest cena za mieszkanie w większym skupisku. Przed egzaminem czy koncertem
        można jeszcze dodatkowo zapukać do sąsiadów i przeprosić, że w najbliższych
        dniach grania będzie więcej. Każdy kto ma za ścianą sąsiadów musi przestrzegać
        pewnych norm. Bez względu na to, czy jest wybitnie utalentowany, czy nie.
        • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 20:34
          > Jakby ktoś nie wiedział, naukę gry na fortepianie zaczyna się od gamwink)). To
          > oczywiście też swego rodzaju klasykawink)).

Ooo, ciekawe, sama zaczynałam naukę, również zaczynałam nauczać, moja mama robi
          to od 40 lat i pierwsze słyszę, żeby zaczynać od gam big_grin

Skoro wymagacie, żeby pianistka nie ćwiczyła w domu, bo to przeszkadza, to ona
          może równie dobrze powiedzieć, żebyście sobie pracowały poza domem, bo cisza
          jej przeszkadza.
          Oczywiście tu już grubo przejaskrawiam, ale sytuacja wygląda rzeczywiście tak,
          że większość muzyków po prostu nie ma gdzie ćwiczyć.
          Poza tym powtórzę - mieszkanie w bloku wymaga liczenia się z tym, że sąsiedzi
          mogą być głośniejsi niż my, że mogą głośniej chodzić, biegać, mówić, grać, że
          mogą nas zalać, że mogą przeprowadzać remonty itd. Jeśli to wszystko nam
          przeszkadza, nie ma wyjścia - należy wyprowadzić się tam, gdzie się nie będzie
          miało sąsiadów.

Doskonale rozumiem wzburzenie kawki74, bo jej sąsiadka łamie wszelkie normy
          społeczne, natomiast sąsiadka założycielki wątku, zdaje się, trzyma się
          przepisów?
          • edytkus Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 08:18
            skarolina napisała:
            >Hehe, znasz się na tym jak kura na pieprzu.

Muzyk znajacy sie na kurach? Czy Twoj pseudonim to Janko Muzykant?! smile))))

>Jak będzie ćwiczył na instrumencie elektronicznym, to nigdy nie zostanie dobrym
            >muzykiem.

Nie moja droga, napisalam ze do cwiczen na co dzien (szczegolnie w bloku) wystarczy wysokiej klasy
            instrument elektroniczny i mam racje. Wspolczesne keyboardy sa czule na dotyk, mozna podlaczyc
            pedaly oraz - co w tym watku najwazniejsze - sluchawki. I dobrze wiem co pisze, sama cwiczylam na
            takim keyboardzie, a w klasie fortepianu na mojej uczelni tak cwicza studenci, przyszli muzycy pod
            okiem (i uchem wink) miedzynarodowych jurorow - absolwentow Juiliard'a. Owszem rekomenduje sie
            zakup fortepianu ale nie kazdy ma warunki lokalowe i finansowe, a dobry fortepian kosztuje krocie i
            watpie zeby ta, pozal sie Boze, pianistka takim dysponowala wiec na pewno nie sprawi jej roznicy czy
            cwiczy na keyboard'zie czy rozstrojonym rzechu.

> > Jakby ktoś nie wiedział, naukę gry na fortepianie zaczyna się od gamwink)).
            > To
            > > oczywiście też swego rodzaju klasykawink)).
            >
            > Ooo, ciekawe, sama zaczynałam naukę, również zaczynałam nauczać, moja mama robi
            >
            > to od 40 lat i pierwsze słyszę, żeby zaczynać od gam big_grin

Ja tez zaczynalam od gam, zarowno w szkole muzycznej jak i na lekcjach prywatnych. Na gamach
            dzieci cwicza palcowki.
            >
            > Skoro wymagacie, żeby pianistka nie ćwiczyła w domu, bo to przeszkadza, to ona
            > może równie dobrze powiedzieć, żebyście sobie pracowały poza domem, bo cisza
            > jej przeszkadza.

Ona cwiczy, a nie pracuje. Rownie dobrze moze cwiczyc tam gdzie pracuje!!! Albo wynajac sale
            chociazby w najblizszej szkole muzycznej. Problem w tym ze ona nie chce z Kawka nawet dyskutowac!

>mieszkanie w bloku wymaga liczenia się z tym, że sąsiedzi
            > mogą być głośniejsi niż my, że mogą głośniej chodzić, biegać, mówić, grać, że
            > mogą nas zalać, że mogą przeprowadzać remonty itd. Jeśli to wszystko nam
            > przeszkadza, nie ma wyjścia - należy wyprowadzić się tam, gdzie się nie będzie
            > miało sąsiadów.

??? Kobieta wali w klawisze z premedytacja, dzien w dzien, a Ty porownujesz to z tymczasowym,
            awaryjnym zalaniem? Zreszta skad wiesz ze jej sie nie zdarza (oprocz glosnego grania) tupanie,
            zalewanie, remontowanie, chrapanie etc.?

Poza tym Skarolina, zeby zostac wirtuozem fortepianu trzeba zaczac cwiczyc w wieku lat czterech czyli
            osoba dorosla (czyli sasiadka Kawki) ma nikle szanse na kariere pianistki wiec nie ma jej co tak bronic.
            • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 08:31
              Wiesz co Edytkus? Od paru lat podejrzewałam, że Ty kompletnie nie rozumiesz, o
              czy kto pisze i o czym w wątkach mowa. Weź no poczytaj jeszcze raz, może uda Ci
              się ze zrozumieniem, a potem pisz. Bo na razie Twoje odpowiedzi nijak się mają
              do tego co piszę ja i parę innych osób. I nie o sąsiadce Kawki tu jest mowa, bo
              sąsiadka Kawki rzeczywiście przegina. No, ale to trzeba po polsku rozumieć.
              Jeśli ćwiczy szesnastolatka, to można zakładać, że nie rozpoczyna nauki, tylko
              jest to już granie na jakimś poziomie, który wymaga większego nakładu pracy,
              niż brzdąkanie pół godziny dziennie.

Ćwiczenie - waleniem z premedytacją? Ech, szkoda słów.

A jeśli chodzi o zwrot "znasz się jak kura na pieprzu" - jest to przenośnia,
              zwrot potoczny, dobrze znany większości ludzi poprawnie posługujących się
              językiem polskim.

Ćwiczyłaś na keyboardzie i jesteś profesjonalnym muzykiem big_grinDD? Dobre sobie.
              Tak to sobie można ćwiczyć, żeby podgrywać u cioci na imieninach.

Przyzwoite pianino jest lepsze od najlepszego keyboardu. Nie sądzę, żeby
              sąsiadka założycielki wątku ćwiczyła na rozstrojonym rzęchu, bo ludzie, którzy
              poważnie podchodzą do muzyki dbają o swoje instrumenty i na byle czym (jak np.
              keyboard) ćwiczyć nie będą. Na keyboardzie to sobie można tekst rozczytać - dla
              zdolnego człowieka to robota na góra dwa dni.
              • edytkus Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:33
                skarolina napisała:

> Wiesz co Edytkus? Od paru lat podejrzewałam, że Ty kompletnie nie rozumiesz, o
                > czy kto pisze i o czym w wątkach mowa.

Wiesz co Skarolina? Pare lat temu to mnie nawet na tym forum nie bylo smile)))

>Weź no poczytaj jeszcze raz, może uda Ci
                >
                > się ze zrozumieniem, a potem pisz. Bo na razie Twoje odpowiedzi nijak się mają
                > do tego co piszę ja i parę innych osób.

I nawzajem!!! Przypuszczam ze masz taki sam talent jak sasiadka Kawki i stad Twoje oburzenie smile)))

I nie o sąsiadce Kawki tu jest mowa, bo
                >
                > sąsiadka Kawki rzeczywiście przegina. No, ale to trzeba po polsku rozumieć.

Nie no, najwyrazniej masz racje bo w tym momencie to faktycznie nie wiem o co Tobie chodzi?

> Jeśli ćwiczy szesnastolatka, to można zakładać, że nie rozpoczyna nauki, tylko
                > jest to już granie na jakimś poziomie, który wymaga większego nakładu pracy,
                > niż brzdąkanie pół godziny dziennie.

To sasiadka Kawki ma 16 lat? wink))) Wiesz co, mozna grac i lat 40 i techniki nie opanowac smile Nie mowiac
                juz o talencie z ktroym czlowiek sie rodzi albo i nie wink
                >
                > Ćwiczenie - waleniem z premedytacją? Ech, szkoda słów.

To bylo napisane (po polsku!) w odniesieniu do sasiadki Kawki, ktora wyraznie napisala ze kobieta
                talentem nie grzeszy. Nie przekrecaj moich wypowiedzi, bo poki co to Ty masz trudnosci ze
                zrozumieniem tekstu pisanego!
                >
                >
                > A jeśli chodzi o zwrot "znasz się jak kura na pieprzu" - jest to przenośnia,
                > zwrot potoczny, dobrze znany większości ludzi poprawnie posługujących się
                > językiem polskim.

Nie no, nie domyslilam sie wink) I dlatego porownalam Ciebie do Janka Muzykanta smile)) Ach przepraszam,
                ale to naprawde bylo celowe wink))
                >
                > Ćwiczyłaś na keyboardzie i jesteś profesjonalnym muzykiem big_grinDD? Dobre sobie.

??? Ty rzeczywiscie masz jakies problemy, mozesz zacytowac mi w ktorym momencie napisalam ze
                jestem profesjonalnym muzykiem? Mam za soba pare lat nauki, pianina byly u nas od zawsze, moja
                Mama uczyla w szkole muzycznej wiec towarzystwo muzykow nie bylo mi obce, a ja sama uczylam sie u
                Min Kim wiec wiem o czym pisze, ale nigdzie nie twierdze ze jestem profesjonalnym muzykiem. Po raz
                kolejny udowadniasz ze sama masz problem ktory przypisujesz innym!

> Przyzwoite pianino jest lepsze od najlepszego keyboardu.

Nie zgodze sie, najwyrazniej nie masz pojecia o nowoczesnych keyboard'ach. A moze chcialas napisac
                ze przyzwotiy fortepian jest lepszy od najlepszego keyboard'u? W takim wypadku na pewno sie
                zgodze.

Nie sądzę, żeby
                > sąsiadka założycielki wątku ćwiczyła na rozstrojonym rzęchu,

Szanujacy sie pianista, z nieprzecietnym talentem, zainwestuje w dobry fortepian chociazby mial go
                kupic na raty i nie bedzie "grzeszyl" grajac na pianinie. Najwyrazniej sasiadka Kawki takowego nie
                posiada, wiec jaka roznice sprawi jej granie na keyboard'zie?

bo ludzie, którzy
                > poważnie podchodzą do muzyki dbają o swoje instrumenty i na byle czym (jak np.
                > keyboard) ćwiczyć nie będą.

Pewnie ze tak, nie watpie ze sama masz Steinway'a z poczatku zeszlego stulecia? W koncu wtedy byly
                najlepsze i wszystko inne to "byle co"!

Na keyboardzie to sobie można tekst rozczytać - dla
                >
                > zdolnego człowieka to robota na góra dwa dni.

He he, jaka sama piszesz dla "zdolnego" (az dwa dni? zdolny siada i czyta, a potem szlifuje) - a Kawka
                daje do zrozumienia ze sasiadka grac potrafi... na nerwach a nie na pianinie smile)
                • kawka74 Pozwolę sobie... 28.12.04, 14:01
                  ...się wtrącić smile Moja sąsiadka to dorosła kobieta, która z zawodu jest skrzypaczką. NIech sobie będzie, tylko, że ćwiczy w godzinach nocnych, a tego robić nie powinna.
                  Szesnaście lat ma sąsiadka założycielki wątku i gra na pianinie smile
                  To tak gwoli sprostowania smile
                  • skarolina Re: Pozwolę sobie... 28.12.04, 14:19
                    kawka74 napisała:

> ...się wtrącić smile Moja sąsiadka to dorosła kobieta, która z zawodu jest
                    > skrzypaczką. NIech sobie będzie, tylko, że ćwiczy w godzinach nocnych, a tego
                    > robić nie powinna.
                    > Szesnaście lat ma sąsiadka założycielki wątku i gra na pianinie smile
                    > To tak gwoli sprostowania smile

Kawka, ale to jest zupełnie jasne, każdy kto po polsku dobrze rozumie, ten
                    pojął. I w całej rozciągłości przyznaję Ci rację, że nie ma ona nie ma prawa
                    Was katować w takich nieludzkich porach. Z tym, że na nią to Ty się chyba
                    spokojnie możesz poskarżyć do spółdzielni, bo ona łamie prawo. Natomiast
                    sąsiadka założycielki wątku - póki co nie.
                    Przy okazji dodam, że ja na pewno nie jestem Twoją sąsiadką - po 22 jeśli na
                    czymś gram, to na komputerze big_grin
                • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 14:15
                  > Wiesz co Skarolina? Pare lat temu to mnie nawet na tym forum nie bylo smile)))

"Parę" po polsku znaczy "co najmniej dwa", a dwa lata temu byłaś na edziecku
                  jako e.t.

> Nie no, najwyrazniej masz racje bo w tym momencie to faktycznie nie wiem o co
                  > Tobie chodzi?

O to, że sąsiadka Kawki jest osobą, która rzeczywiście przegina, natomiast nie
                  rozumiem pretensji założycielki wątku do JEJ sąsiadki.

> To bylo napisane (po polsku!) w odniesieniu do sasiadki Kawki, ktora wyraznie
                  > napisala ze kobieta talentem nie grzeszy.

No chyba nie o sąsiadce Kawki, bo walenie w skrzypce to co najwyżej rozbiciem
                  skrzypiec mogłoby się skończyć, ku wielkiej uciesze Kawki nota bene.

> Nie no, nie domyslilam sie wink) I dlatego porownalam Ciebie do Janka Muzykanta
                  > smile)) Ach przepraszam,
                  > ale to naprawde bylo celowe wink))

Może i celowe, ale sensu w tym za grosz nie było, więc nie dziw się, że
                  podejerzewam Cię o stopniowe zapominanie języka.

> Nie sądzę, żeby
                  > > sąsiadka założycielki wątku ćwiczyła na rozstrojonym rzęchu,
                  >
                  > Szanujacy sie pianista, z nieprzecietnym talentem, zainwestuje w dobry >
                  fortepian chociazby mial go kupic na raty i nie bedzie "grzeszyl" grajac na
                  pianinie.

Nawet najbardziej szanujący się 16-latek, jeśli nie pochodzi z bardzo bogatej
                  rodziny, nie jest w stanie zainwestować w fortepian. Ćwiczy więc na tym, co ma
                  do dyspozycji, a kiedy tylko będzie go stać, na pewno kupi sobie fortepian, o
                  ile tylko będzie miał go gdzie postawić.

> Najwyrazniej sasiadka Kawki takowego nie
                  > posiada, wiec jaka roznice sprawi jej granie na keyboard'zie.

Zacznijmy od tego, że sąsiadka Kawki fortepianu do niczego nie potrzebuje, bo
                  na fortepianie nie grywa big_grin

> Pewnie ze tak, nie watpie ze sama masz Steinway'a z poczatku zeszlego
                  stulecia?

Niestety, posiadam tylko północnowłoskie skrzypce z końca XVIII stulecia. Nie
                  jest to Amati czy Guarneri, ale do grania w profesjonalnej orkiestrze
                  symfonicznej wystarcza big_grin

> He he, jaka sama piszesz dla "zdolnego" (az dwa dni? zdolny siada i czyta, a
                  po
                  > tem szlifuje)

W dwa dni z opanowaniem tekstu na pamięć, niezdolny szlifuje z nut, wtedy
                  rzeczywiście dwóch dni na rozczytanie nie potrzebuje.

>Kawka daje do zrozumienia ze sasiadka grac potrafi... na nerwach a nie na
                  pianinie smile

O, tu się z Tobą zgodzę, Kawka wyraźnie pisze, że nie na pianinie jej mało
                  utalentowana sąsiadka grywa.

Ale Ty znów nie zrozumiałaś po polsku - sąsiadka Kawki jest w tym wątku
                  postacią marginalną. Post wiodący dotyczy 16-letniej pianistki, być może
                  utalentowanej, która ćwiczy w domu, bo gdzieś ćwiczyć musi.
                  Może pora na korepetycje z rozumienia polskiego tekstu?
          • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 09:28
            > Ooo, ciekawe, sama zaczynałam naukę, również zaczynałam nauczać, moja mama
            robi
            >
            > to od 40 lat i pierwsze słyszę, żeby zaczynać od gam big_grin

No cóż może byłaś wybitnym talentem, który zaczynał grać od mazurka
            Chopinawink)). Ja tłukwink zaczynałam od gam i nie wydaje mi się, żeby metoda była
            specjalnie nowoczesna i rzadka, mój ojciec również tak zaczynałsmile

> Poza tym powtórzę - mieszkanie w bloku wymaga liczenia się z tym, że sąsiedzi
            > mogą być głośniejsi niż my, że mogą głośniej chodzić, biegać, mówić, grać, że
            > mogą nas zalać, że mogą przeprowadzać remonty itd.

Remont zazwyczaj nie trwa latami. Głośne chodzenie czy mówienie nie jest
            najczęściej aż tak głośne jak gra na fortepianie czy pianinie. Powtórzę:
            mieszkanie w bloku wymaga by ustalać godziny ćwiczeń z sąsiadami, normy
            społeczne w takich skupiskach jak blok obowiązują wszystkich. Nie wymagam od
            muzyków by przestali ćwiczyć, mieszkałam lata przez ścianę z dwoma skrzypkami i
            nie było żadnych zadrażnien. Wymagam jedynie by ćwiczący wykazywali względem
            otoczenia elementarną wrażliwość i chęć do kompromisu.
            • skarolina Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:08
              > No cóż może byłaś wybitnym talentem, który zaczynał grać od mazurka
              > Chopinawink)). Ja tłukwink zaczynałam od gam i nie wydaje mi się, żeby metoda
              była
              > specjalnie nowoczesna i rzadka, mój ojciec również tak zaczynałsmile
              >

Nie byłam wybitnym talentem, nie zaczynałam od mazurka Chopina.
              Zaczyna się od ustawiania ręki, potem prostych ćwiczeń, króciutkich utworków,
              etiud, a dopiero po jakimś czasie przechodzi się do gam, które zresztą są mniej
              więcej 1/5 albo i 1/6 realizowanego na codzień programu. Jeśli utkwiło Ci w
              głowie zaczynanie od gam, to pewnie dlatego, że taki jest utarty stereotyp, ale
              nikt od gam nie zaczyna, bo to tak, jakby niemowlak poruszanie się zaczynał od
              pewnego chodzenia, a nie przekręcania się na boczek.
              • umasumak Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:29
                skarolina napisała:

> > No cóż może byłaś wybitnym talentem, który zaczynał grać od mazurka
                > > Chopinawink)). Ja tłukwink zaczynałam od gam i nie wydaje mi się, żeby metoda
                >
                > była
                > > specjalnie nowoczesna i rzadka, mój ojciec również tak zaczynałsmile
                > >
                >
                > Nie byłam wybitnym talentem, nie zaczynałam od mazurka Chopina.
                > Zaczyna się od ustawiania ręki, potem prostych ćwiczeń, króciutkich utworków,
                > etiud, a dopiero po jakimś czasie przechodzi się do gam, które zresztą są
                mniej
                >
                > więcej 1/5 albo i 1/6 realizowanego na codzień programu. Jeśli utkwiło Ci w
                > głowie zaczynanie od gam, to pewnie dlatego, że taki jest utarty stereotyp,
                ale
                >
                > nikt od gam nie zaczyna, bo to tak, jakby niemowlak poruszanie się zaczynał
                od
                > pewnego chodzenia, a nie przekręcania się na boczek.

Zgadzam się. Ponadto, żaden rozsądny nauczyciel nie będzie rozpoczynał
                nauczania początkującego pianisty/skrzypka/czy też innego instrumentalisty od
                ćwiczenia gam, z tej prostej przyczyny, żeby nie zrazić nowicjusza. Wszak
                widomo, że ćwiczenie gam jest dość żmudne. Od ćwiczenia techniki dla
                początkujących są wprawki (Różycki, Klechniowska, Garścia). Od tłuczenia gam w
                początkowym okresie edukacji muzycznej odchodzono już kiedy ja zaczynałam grać
                (prawie 30 lat temu). Pzdr
                • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:38
                  Być może faktycznie etap ustawiania ręki i gry jakiś koszmarkówwink w
                  stylu "pieśń koników polnych" mi umknął, za to gamy z początku pamiętam
                  świetnie. Uff jak dobrze, że było minęłosmile))
                  • umasumak Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:40
                    melka_x napisała:

> Być może faktycznie etap ustawiania ręki i gry jakiś koszmarkówwink w
                    > stylu "pieśń koników polnych" mi umknął, za to gamy z początku pamiętam
                    > świetnie. Uff jak dobrze, że było minęłosmile))

Być może dlatego tak źle wspomnasz swój epizod muzyczny, że byłaś uczona na
                    gamach wink). Pzdr
                    • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 10:46
                      Nie, Uma. W mojej rodzinie niemal wszyscy grali na fortepianie, salonowo, ale
                      zawsze. Niestety wskutek jakiegoś straszliwego genetycznego żartu muzycznie
                      jestem tłukiem i pędzenie mnie do fortepianiu z gamami czy bez było działaniem
                      wybitnie pozbawionym sensu. Dziś ilekroć zaczynam śpiewać, mój mąż mówi "a może
                      byś tak spróbowała malować? Bóg nie może być tak niesprawiedliwy"wink))
                      A o metody nauki spierać się nie będęsmile)), choć wydaje mi się, że etap gam
                      chyba nadal kiedyś nadchodzi i to chyba przed Chopinemwink))
                      • umasumak Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 11:03
                        melka_x napisała:

> Nie, Uma. W mojej rodzinie niemal wszyscy grali na fortepianie, salonowo, ale
                        > zawsze. Niestety wskutek jakiegoś straszliwego genetycznego żartu muzycznie
                        > jestem tłukiem i pędzenie mnie do fortepianiu z gamami czy bez było
                        działaniem
                        > wybitnie pozbawionym sensu. Dziś ilekroć zaczynam śpiewać, mój mąż mówi "a
                        może
                        >
                        > byś tak spróbowała malować? Bóg nie może być tak niesprawiedliwy"wink))
                        > A o metody nauki spierać się nie będęsmile)), choć wydaje mi się, że etap gam
                        > chyba nadal kiedyś nadchodzi i to chyba przed Chopinemwink))

Owszem nadchodzi i zapewniam Cię, że trwa baaardzo długo, bo na uczelniach gamy
                        też są ćwiczone. Ja np zaczynałam ćwiczyć gamy w czwartej klasie, a polonezy
                        młodzieńcze Chopina grałam już w drugiej klasie smile). Widzisz zatem, że u mnie
                        Chopin zaczął się przed gamami smile). Pzdr
                        • melka_x Re: Sąsiadka - pianistka=horror 28.12.04, 12:30
                          > Owszem nadchodzi i zapewniam Cię, że trwa baaardzo długo, bo na uczelniach
                          gamy
                          >
                          > też są ćwiczone. Ja np zaczynałam ćwiczyć gamy w czwartej klasie, a polonezy
                          > młodzieńcze Chopina grałam już w drugiej klasie smile). Widzisz zatem, że u mnie
                          > Chopin zaczął się przed gamami smile). Pzdr

Ano wychodzi, że Twoje na wierzchusmile). Przyjmuję to z godnościąwink))
        • luccio1 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 22:55
          > Jakby ktoś nie wiedział, naukę gry na fortepianie zaczyna się od gamwink)).
          To prawda. Wszakże już w drugiej klasie przychodzą pierwsze sonaty Mozarta, te
          najłatwiejsze - a bardzo szybko po nich np. partia solowa z I części 2.
          koncertu fortepianowego Beethovena (do dziś, kiedy odtwarzam sobie ten koncert
          z płyty, widzę w tym momencie moją Siostrę jako małą dziewczynkę przy pianinie).
    • rydz1 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 17:43
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Dodam, ze prosiłam ją żeby grała do max 21. Jak
      widać z mizernym skutkiem. Ta pianistka ma ok. 16 lat, ale dogadać nie mogę się
      z jej matką.Tylko proszę nie piszcie już więcej o tym, że to piękna muzyka
      klasyczna i należy jej słuchać cały dzień, że to talent, którego nie można
      zmarnować itp. Michał jak idzie spać w ciągu dnia to muszę go kłaść w wózku i w
      innym pokoju. Przykre jest to, że każdy widzi tylko czubek własnego nosa.
      Zobaczę co będzie dalej, ale jak nic się nie zmieni to bedę musiała użyć
      innych, niehumanitarnych sposobów.
    • ligia76 Re: Sąsiadka - pianistka=horror 27.12.04, 19:36

Współczuję Ci bardzo. Jestem straszna jeśli chodzi o cisze i spokój.
      Może jestem egoistką, ale wszelkie ataki talentu po godzinie 22 zwlaczałabym wszelkimi sposobami.
      To samo tyczy się awantur, remontów itp.
      U mnie w spółdzielni jest nakaz zawiadamiania spółdzielni o dłuższym przerywaniu ciszy smile, są też ustalone godziny, o ile sie nie mylę od 8 do 20.
      Nie bardzo wyobrażam sobie dźwięk np. trąbki podczas usypiania dziecka.

Pozdrowienia
      Ligia
      • verdana Do Luccio 27.12.04, 21:08
        Nie chcę Cię martwić, ale jestem mniej wiecej w tym samym wieku co ty, a wiec