Dodaj do ulubionych

Czy warto zainstalować bidet?

03.01.05, 12:34
Zastanawiam się, czy w nowym mieszkaniu w łazience warto zainstalowac bidet.
Wydaje mi się to wygodnym rozwiązaniem, choć parę osób stara się wybić mi to
z głowy. Czy faktycznie takie urządzenie to strata miejsca? Proszę o opinie
(zwłaszcza użytkowniczki bidetu) smile))
Obserwuj wątek
    • fruzia80 Re: Czy warto zainstalować bidet? 03.01.05, 16:32
      oczywiście, że warto. Ja nie wyobrażam sobie mieć łazienki bez bidetu. Wiadomo,
      że podmywasz się co najmniej raz dziennie i nie musisz "wyginać" się przy
      zlewie, czy wannie. Bidet, to naprawdę super sprawa. Gorąco polecam!!!!!!!!!!!
      Mój mąż nawet nogi myje sobie w bidecie smile)))
    • dagbe Re: Czy warto zainstalować bidet? 03.01.05, 17:03
      Ja mam zbyt małą łazienkę, żeby tam instalować bidet. Ale do umywalki
      zainstalowałam kran z tzw. bidetką (taki mały prysznic zamontowany obok kibelka
      a podłączony do kranu umywalki) i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie.

Jeśli chodzi o bidet - jestem na TAK!

Pozdrawiam,
      Dagmara
    • klubiale1 Re: Czy warto zainstalować bidet? 03.01.05, 17:47
      Z bidetem spotkałam się na 2tyg wyjeździe w hotelu i prawdę powiedziawszy nie
      przypadł mi do gustu. Po użyciu podłoga wokół była mocno zachlapana, nogi
      bolały mnie od niewygodnej pozycji w zwieszeniu i rozkroku, a na dodatek woda
      spływała mi po nogach w dół.
      Dlatego w mieszkaniu mimo,że mam olbrzymią łazienke zdecydowałam się na bidettę
      tzn taki mały prysznic, który wygodnie sięga do kibelka.
      pozdr
      • hanka_79 Re: Czy warto zainstalować bidet? 03.01.05, 18:33
        Może kubiale1 źle używała, ja na bidecie spokojnie i wygodnie siadam i nigdy mi
        nic na boki nie cieknie. Niestety używam go tylko u rodziców, u siebie mam
        malutką łazienkę, ale gdybym miała jak, nawet bym się nie zastanawiała.
    • sabina74 Re: Czy warto zainstalować bidet? 04.01.05, 12:51
      My mamy małą łazienkę ale bidet i tak zainstalowaliśmy, nie mamy natomiast
      wanny, ale w jej miejsce jest prysznic, więc łazienka i tak nie wydaje się
      jakaś zatłoczona. Bidet sobie bardzo chwalę szczególnie dlatego, że muszę
      podmywać się po każdym wypróżnianiu gdyż miałam częste zapalenia ukł.
      moczowego. Od tej pory gdy mamy bidet nie choruję. Ponadto gdy chcę umyć tylko
      nogi to też korzystam z bidetu, a nasz ponad roczny synek myje sobie w nim
      rączki i buzię, dla niego to taka umywalka przy której stoi i bez problemu
      sięga. Pozatym gdy depiluję nogi to też robię to nad bidetem, a potem tylko
      spłukuję. Dla mnie więc bidet to urządzenie wielofunkcyjne. Gdy jadę do
      rodziców, to męczę się gdy chcę się podmyć, bo muszę wchodzić do wanny a
      wówczas to muszę się wycierać od pasa w dół i nie rozumiem jak może spływać
      woda po nogach, gdy się korzysta z bidetu (pisała tak jedna z dyskutantek).
      • beciulka1 do sabiny74 06.01.05, 09:39
        to trzeba było sie podmywac w wannie,to bys nie chorowałasmile
        • sabina74 Re: do sabiny74 06.01.05, 10:52
          czyżby brak umiejętności czytania ze zrozumieniem?
          pisałam, że nie posiadamy wanny, a prysznic, no i pisałam o niekomfortowych
          warunkach podmywania w wannie
          • beciulka1 Re: do sabiny74 06.01.05, 19:02
            napisałas ,że od kiedy masz bidet nie chorujesz na zapal.dróg moczowych,ja nie
            mam i nie choruję
            • sabina74 Re: do sabiny74 06.01.05, 20:53
              Wiesz, co dyskusja z Tobą nie jest budująca. Z Twojego rozumowania wynika, że
              jeśli ma się bidet to nie choruje się na zap. dróg moczowych, a jeśli się go
              nie ma to się choruje. Trochę płytkie myślenie. Niewiele wiesz o schorzeniach,
              skłonnościach do pewnych chorób oraz profilaktyce pacjentów z pewnymi
              przypadłościami, dlatego też nie dyskutujmy na temat chorób, a jedynie na temat
              przewodni tego wątku. Pozostaje Ci tylko pogratulować tego, że nie wiesz, co to
              znaczy zap. dróg moczowych i oby tak pozostało zawsze. Ja mam nadzieję, że u
              mnie nawrotów również nie będzie w przyszłości i to nie tylko dla tego, że się
              często podmywam smile
              • beciulka1 Re: do sabiny74 07.01.05, 09:05
                Tematem przewodnim jest bidet , sama napisałas że od kiedy masz bidet to nie
                chorujesz.Dlatego mozna róznie to interpretować.A co do do Twojej przypadłości
                chorobowej Sabino, to Ci bardzo współczuję, wiem co to znaczy zapalenie drog
                moczowych ,sama kiedyś miałam i wiem ,że jest to ból nie do zniesienia.
                pozdrawiam Beata
    • burza4 Re: Czy warto zainstalować bidet? 04.01.05, 13:14
      ja odwrotnie niz poprzedniczki - pozbyłam sie tego ustrojstwa - przy okazji
      przemeblowania łazienki bidet został zdemontowany.

Oceniałam go jako rzecz dla mnie kompletnie bezużyteczną - większość dnia i tak
      jestem poza domem, rano i wieczorem biorę "całościowy" prysznic, więc po prostu
      nie widziałam szczególnego zastosowania dla urządzenia, którego używałam w
      porywach raz na miesiąc.

• monika_d_edziecko Re: Czy warto zainstalować bidet? 04.01.05, 22:27
      pół roku temu zadawałam takie samo pytanie i wszyscy znajomi, którzy mieli w
      domu bidet byli stanowczo za. Więc mamy bidet i jestem bardzo zadowolona.
      Oprócz ogólnego celu zastosowania u nas służy dla Oli - jako umywalka, miska do
      kąpieli lalek a poza tym bardzo przydaje się do szybkiego umycia dziecka jak
      coś się przydarzy. Ja gorąco polecam, sama korzystam bardzo często!
      • ochotka69 Re: Czy warto zainstalować bidet? 04.01.05, 22:40
        Mi za to mało higieniczne wydaje mi sie mycie pupy w bidecie, a potem
        traktowanie tegoz urzadzenia przez dziecko jako swoją małą umywalke.
        • monika_d_edziecko Re: Czy warto zainstalować bidet? 05.01.05, 12:05
          nie jest mało higieniczne jeśli dba się o czystośc i często myje bidet.
          • klubiale1 Re: Czy warto zainstalować bidet? 06.01.05, 19:26
            A czy do bidetu daje się zamontować normalna klapa sedesowa, żeby dziecko nie
            spławiało zabawek?
            Sedes mam w domu czyściutki, ale i tak nie daję się dziecku w nim bawić i ze
            względu na dziecko i z powodu ryzyka zatkania sedesu zabawkami czy małymi
            przedmiotami. Oczywiście staram się zamykać drzwi do łazienki, ale czasami
            maluchowi udaje się tam wejść, więc mam specjalną blokadę na sedes
            uniemożliwiającą otwarcie klapy.
            pozdr
            • monika_d_edziecko Re: Czy warto zainstalować bidet? 07.01.05, 10:41
              bidet przypomina umywalkę więc nie stoi w nim woda i dziecko nie ma jak się
              bawić. Inna sprawa to bateria, jest nisko więc może sobie odkręcać wodę
              • klubiale1 Re: Czy warto zainstalować bidet? 07.01.05, 15:06
                Jak to nie stoi woda? Przecież bidet ma jakiś odpływ , syfon i gdzieś (nawet
                jesli dość głęboko) musi stać poziom wody. Rozumiem,że w tej płaskie części nie
                ma, ale dzieciaki są sprytne i na pewno znajdą jakiś dostęp.
                A faktycznie z baterią to nie pomyślałam. Może być niezły problem, bo nawet nie
                ma jak zabezpieczyć.
                pozdr
    • nikasob Re: Czy warto zainstalować bidet? 05.01.05, 11:25
      Ja w najbliższym czasie bedę remontować łazienkę i od razu usuwam bidet. Może,
      jak ktoś mieszka w domu, a nie w pracy smile wtedy korzysta z bidetu. U mnie się
      całkowicie nie sprawdza.
    • libra.alicja Re: Czy warto zainstalować bidet? 05.01.05, 15:06
      W domu rodzinnym miałam bidet (w panieńskiej łazience mojej i siostry) i potem
      jak się wyprowadziłam do wynajmowanych mieszkań, to bardzo cierpiałam z powodu
      jego braku.
      Kiedy urządzaliśmy własne mieszkanie, to mój podstawowy warunek był taki, że
      bidet musi być.
      Ja mam potrzebę częstego podmywania się ciągu dnia, zwłaszcza w trakcie
      miesiączek, po wypróżnieniu, po stosunku.
      A po porodach w szpitalu najbardziej tęskniłam do mojego bidetu w domu i dzięki
      niemu połóg był komfortowy (łatwo się podmyć po każdym skorzystaniu z wc).
      POLECAM!
      • kama48 bidetka 08.01.05, 17:52
        > Ja mam potrzebę częstego podmywania się ciągu dnia, zwłaszcza w trakcie
        > miesiączek, po wypróżnieniu, po stosunku.

Zdecydowanie polecam wymienioną juz bidetkę. Same zalety i dla mnie o wiele
        lepsze rozwiązanie niz bidet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka