Dodaj do ulubionych

w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydować:)

12.01.05, 09:20
to pytanie apropos mojej kolekcji ciążowej...
byłam w hurtowni materiałów i kolory jakie przeważają to oliwki , beże ,
zielenie... właściciel mówił ze tego schodzi najwięcej!
dlatego zastanawiam sie czy skupić sie głównie na takich kolorach czy udezyć
np w pomarańcz , turkusowy , czerwony... czy kobiety w ciązy w ogóle będą
chciałay takie kolory nosić? mam tutaj na myśli spodnie!
znalazłam bardzo fajny cienki jeans - z niego na pewno coś uszyję smile
jeszcze jedno pytanie - czy będąc w ciązy chodziłybyście w takich
rozkloszowanych spódnicach - bardzo modne teraz - styl lat 60siątych , takie
podszywane np tiulem smile ja mam dwie takie spódnice i bardzo je lubie -
planuje uszyć też taką do swojej kolekcji... co o tym myślicie?
jesli macie jakieś sugestie to czekam na odpowiedzi smile

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nelka12 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 09:39
      Uwielbiam oliwki, beże, brązy, zielenie, kolor kawy z mlekiem. Na Twoim miejscu
      trzymalabym się tych kolorów. Jeśli chodzi o spódnice - to, będąc w ciąży w
      ogóle nie korzystałam smilewięc nie podpowiem, jeśli chodzi o te rozkloszowane.
      U mnie świetnie sprawdzały się natomiast w miarę dopasowane spodnie, i obcisłe
      (z dużym miejscem na brzuch) bluzeczki, sweterki i wszelkiej maści kamizelko -
      marynarki.
      • kmiszka róż!!!! 12.01.05, 09:57
        beze, oliwki, zielen khaki sa jak najbardziej pozadane. Co prawda nie planuje
        byc w ciazy wiosna, ale gdybym byla na pewno bym sie zaopatrzyla w takie
        ubrania.

Ale nie obejdzie sie tez moim zdaniem bez rozu - ten kolor robi prawdziwa
        furrore. Niegdys skompromitowany jako cukierkowy, przeslodzony i glupi, teraz
        wraca (i to chyba juz trzeci sezon bedzie) w przeroznych odcieniach. Jest
        kobiecy, delikatny, uroczy, na ciaze idealny! A jesli ktos ma obawy to polecam
        bardziej zgaszone, przybrudzone odcienie.
        Generalnie, ja stawiam na roze i beze!

Sowo, zycze powodzenia, Twoje ciuszki sa super! Zaluje ze dowiedzialam sie o
        nich po rozwiazaniu i cala ciaze przeganialam w sztruksach z bebefield.
        Co do spodnic to mysle, ze jest to dobry pomysl, chociaz sama nie nosilam.
        Pozdrawiam
        • edytek1 Re: róż!!!! 12.01.05, 10:05
          Pomyś o białych cieniutkich spodniach na lato...W zeszłym roku moja kolezanka
          miala takie kupione w Malezji. Kobietom w ciąży jest b.goraco a w sklepach nie
          ma ciążowych na upały. Tylko maxi wory...
      • gagunia Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:05
        w ciazy mialam jedna spodnice wąska na gumce w pasie i dwie dopasowane, proste
        sukienki. rozkloszowanej bym jednak nie zalozyla, bo nie wygladalabym dobrze
        (mimo, ze wysoka jestem a w ciazy tylko 10,5kg przybralam). kupilam sobie jedna
        rozszerzana spodnice ze sznurkiem w pasie (do regulacji rozmiaru ) i nigdy jej
        nie nosilam, bo bylam w nie jakas strasznie wielka smile

co do kolorow to nosilabym rowniez gory w innym niz zielen. nie kazdemu jest
        dobrze w takim kolorze. moja cera ma taki odcien, ze oliwki podkreslaja
        zmeczenie i zle sie czuje w bluzkach czy sukienkach khaki. lubie ten kolor ale
        na spodniach i spodnicach. pod zielony zakiet musze zalozyc cos pastelowego.

.
    • mamadwojga Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:02
      A ja z kolei nie lubię takiej "jesiennej" palety barw. Zdecydowanie preferuję
      kolory żywe. Z tym że w ciąży akurat miałam "fazę" na czerń i biel. I
      oczywiście dżinsik.
      A co do spódnicy? Kilka razy robiłam przymiarkę do wyjścia w spódnicy kiedy
      byłam w ciąży (miałam taką zapinaną w pasie na zakładkę, b. ładną) ale nigdy
      się nie odważyłam bo wyglądałam jak wieloryb. Szybciej ubrałabym wtedy coś w
      rodzaju tuniki lub sukienki. Zresztą sukienkę nosiłam chętnie - dość krótką
      (jak na babkę w ciąży), o klasycznym kształcie (na ramiączkach, prosta, dołem
      lekko rozszerzona). Takie sukienki są fajne bo można je założyć same (jak jest
      bardzo ciepło) albo na bluzkę typu T-shirt, lub (jeśli materiał jest
      odpowiedni) na zwykłą bluzkę.
    • karola.v Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:06
      Ja też zdecydowanie zielenie,oliwki ,beze i kolory pastelowe (delikatny
      róz,niebieski)
      Spódnic w obu ciązach nie nosiłam.Myslę,ze przyszłe mamusie lubią styl elegancki
      ale i sportowy zarazem.Najważniesze,zeby czuc się wygodnie.W czasie ciazy
      najfajniesze są wszelkiego rodzaju spodnie i sukienki-ogrodniczki.
    • yola66 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:14
      Beże, oliwki, zielenie to kolory uniwersalne... Chętnie kobitki je kupują i
      noszą... Ja jedynie spróbowałabym dodać parę bardziej żywych akcentów: róż to
      nie jest zły pomysł, może turkus, odrobina czerwieni... ale tylko drobne
      akcenty...
      Myśle, że generalnie kobiety w ciąży lubią czuc się swobodnie, KOBIECO, ale
      niekoniecznie chcą na siebie bardzo zwracać uwagę - agresywnymi kolorami
      ubrań....

Ja w ciązy nosiłam tylko spodnie, ale to była zima.... ale chyba na lato tez
      wolałabym obszerne, wygodne, z delikatnych i ceinkich materiałów spodnie...
      chociaż normalnie nie stronię od spódnic, to jakoś w ciąży bardziej komfortowo
      czułam się w spodniach....
    • odalie Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:44
      Kochana Sówko!

Oglądałam Twoją kolekcję, modele podobały mi się bardzo, ale - hmm, a co byś
      powiedziała na limitowaną serię w czerni (gotycką)? Wiem, że robiąc coś takiego
      zawężasz target, ale z drugiej strony, ciąża nie powód, aby rezygnować z
      ukochanego stylu (chociaż fakt faktem mroczne dziewczyny nauczone są same sobie
      radzić i kombinują zwykle po swojemu szyjąc albo przerabiając).

Jeśli pytasz się mnie, to dodam, że intensywne kolory są jak najbardziej w
      poerząku, dodają energii, pobudzają. Osobiście nie przepadam za rozbielonymi,
      spranymi pastelami. Nie wiem, jak tam trendy mody smile
    • magda1711 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:50
      Stwaiała bym na beż i jego wszelakie odcienie...Beż zawsze chętnie się
      nosi.Sama bardzo często kupuję ubrania beżowe ,brązowe,kremowe...
      Postawiła bym też na turkus.Ten kolor coś w sobie masmile W zeszłym roku modna
      była biżuteria turkusowa, więc w tym roku stawiała bym na turkusowe ciuszki,
      zwłaszcza bluzeczki.
      Co do rozkloszowanych spódnic, to wydaję mi się że raczej odpadają.Będąc w
      ciąży w ogóle nie chodziłam w spódnicach(no czasami) i na rozkloszowane napewno
      bym się nie skusiła.Jest się za bardzo obszernym w nichsmile
      I dużo, dużo spodni!Któraś forumowiczka już napisała, że przydatne są takie
      cienkie białe spodnie.Racja.Ja miałam termin porodu na listopad, czyli całe
      lato chodziłam już z nieco pokaźnym brzuszkiem.Kupiłam sobie wtedy takie białe
      cieniutkie spodnie, luźne, z regulacja, na gumce.Po prostu były
      IDEALNE.Przewiewne , nie były workowate, na tyłku fajnie dopasowane, no i było
      miejsce na brzuszek.Bardzo ładne bo białe, akurat na ciepłe dni.
      Pozdrawiam!
    • anek.anek Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 10:52
      białysmile Mocne akcenty chyba odchodzą w niepamięć (ale pewnie nie w Polsce),
      czyli raczej koniec z turkusami itd.
      Nadal kolory "brudne" - to zawsze w miarę uniwersalne,.
      • ma.pi Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 14:20
        anek.anek napisała:

> białysmile Mocne akcenty chyba odchodzą w niepamięć (ale pewnie nie w Polsce),
        > czyli raczej koniec z turkusami itd.
        > Nadal kolory "brudne" - to zawsze w miarę uniwersalne,.

Eee chyba nie dokonca. Ja mieszkam w Kanadzie. Dwa dni temu polazilam po
        sklepach. Wszedzie juz wiosenne kolekcje. A kolory ktore kroluja to roz,
        seledyn, zolty, pomaranczowy itp. A wszystko w tych najzywszych odcieniach.
        Raczej watpie aby udalo mi sie cos znalezc w kolorze bezu czy zgnilej zieleni.
        No ale moze my na tym koncu swiata to troche zacofani jestesmy ;o)

Pozdr
    • jagienkaa Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 11:05
      Sowo,
      Wydaje mi się że spodnie raczej powinny być takie co do wszystkiego pasują, bo
      ubranie akcentuje się raczej bluzką (i jeśli chodzi o topy to właśnie
      próbowałabym eksperymentować z różnymi kolorami). Czyli właśnie czerń, biel,
      khaki, brąz, beże i szarości. Czerwony myślę że też niezły.
      Jak byłam w ciąży to najwięcej chodziłam w spodniach lnianych w lecie (lato
      przypadało na 5-7 miesiąc) i je było trudno zdobyć. Bardzo lubiłam i do teraz
      lubię spódnice w kształcie trapezu i na pewno nie kupiłabym sobie takiej z lat
      60-tych (no chyba że na jakąś okazję - ale nie na co dzień).
      W ciąży chyba najlepiej chodzić w wygodnych ale klasycznych ciuchach, bo się
      nie kupuje dużo ubrań na ciążę więc wszystko powinno do siebie pasować.
      W Anglii najmodniejsze kolory teraz to brąz, turkus, zieleń, żółć, różowy i
      pomarańcz.
    • santta Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 12:08
      w ciązy dużo przytyłam (25 kg) w spódnicach czy nawet sukienkach wyglądałam jak
      potwór, zwłaszcza w ostatnim miesiącu. Rodziłam pod koniec sierpnia, więc całe
      upały przechodziłam w leciutkich spodniach w kolorze jasnobeżowym i dłuższej,
      zakrywającej biodra bluzce-kamizelce-tuniczce czy jak to nazwać w kolorach
      ziemi, raczej jasnej.
      Jeśli wszystko bedzie tak jak sie zapowiada to najbliższe lato rózniez
      przechodzę z ogromnym brzuchem (termin na 1 wrzesnia) i już zaczynam się
      rozglądać za garderobą.
      I tu mam prośbę do Ciebie. Chetnie nabędę spodnie właśnie białe albo
      jasnobeżowe, niezbyt szerokie, z lekkiego materiału, najlepiej niegniecącego
      się (len naturalny odpada). Góra zakrywająca biodra, bo na pewno mi dużo
      przybędzie, najchętniej rozpinaną, bez rękawów, zeby pod spód można było
      założyć jakąś podkoszulkę.

Kolory: róż, pomarańcz, turkus ale niezbyt jaskrawe, zeby mozna było bez oporów
      założyć do pracy.

No i poprosze jeszcze raz o link do strony-sklepuwink
      • sowa_hu_hu Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 12:30
        hej

dzięki za odpowiedzi smile

ja jednak zaryzykuje z tą spódnicą - choćby pare sztuk... kobiety często
        anrzekają ze nie moga kupic nic eleganckiego...
        sukienek na razie szyć nie będe... na lato tak ale na wiosne na reazie nie -
        moze w przyszłości... bo na lato robie osobna kolekcje i na pewno będą rzeczy
        białe - pewnie zainwestuje w len smile
        tez zastanawiałam sie nad różem i byc moze sie zdecyduje jesli znajde dobry
        materiał... pewnie będa przewazały stonowane kolory ale coś kolorowego tez na
        pewno uszyje...
        gdybym ja miała wielkie brzuszysko teraz to w przeciwieństwie do większości
        chciałabym nosić ciuchy kolorowe , jakies fantazyjne wzory - np taka spódnica z
        tiulem smile no ale ja sie musze dostosowywac do innych kobiet a nie do swoich
        upodobań... jednak nie chciałabym żeby moja kolekcja była banalna i szarobura...

dziękuje smile i czekam na dalsze propozycje

ps. widze że sporo osób lubi tuniki więc moze sie jednak zdecyduje aby uszyć
        taką smile
        • anek.anek Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 12:54
          ja w takiej spódnicy bym chodziłasmile
        • procesor Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 14:23
          A ja w ciąży uwielbiałam moja kolorowa bluzkę - pomarańczowożółtawobrązowawą.
          I do tego neutralne spodnie. Tez spodnie - nie spódnice.

Fatalnie wyglądam w kolorach ziemi, sama mam wtedy twarz jak ziemia.. smile
          Kolorowe bluzeczki - to świetny pomysł.
          Zresztą ja i bez ciąży mam probelm z ciuchami bo jestem z
          tych "ponadwymiarowych". A ciuchów-burasów nie lubie i już. Kto powiedział że
          duża kobieta ma zrezygnowac z pieknych zywych barw (nie myśle tu o
          odblaskowych..)?
    • dzidecka Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 12:31
      Oj Sówko turkusowe spodnie to byłoby cudo. jak ja byłam w ciąży to były czarne,
      beże i oliwka. A ja wolalam coś żywego. Czerwone, turkusowe no cud miód smile))
      • ewa2233 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 13:48
        Mi brakowało w ciąży ciuchów w "żywych kolorach"!
        Podoba mi się zestaw: jedna część kompletu stonowana, a raczej jednokolorowa
        (np. oliwka, ciemny niebieski, ciemnożółty, bordowo-czerwony, cegła),
        a druga trochę bardziej radosna, zwariowana: jakieś kwiatki, paski itp.
        ------------------------------------------------------
        çççççççççççççççççççççĂçççççç
    • mamalgosia Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 13:51
      Seledyn , zółty jak kurczaczek i pomarańcz. Nie wiem, czy bym w tym wyszła, ale
      śliczne
    • martucha1 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 14:13
      A ja ciągle szukam ubrań kolorowych. Mam kolory jesienne ale marzyłabym o
      turkusowym, rózowym, jasnofioletowym. Niestety prawie nie ma takich kolorów. A
      tak swoją drogą Sówko- podaj link do swojej kolekcji
      Marta
      • lucasa Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 15:05
        hej, wynika z powyzszego, ze co kobietka - to gust...
        ja bym nie zalozyla bialych spodni (plus uwazam, ze sa niepraktyczne) a turkusu
        nie znosze.
        nie kupilabym tez oliwki czy zielnego...

ale podoba sie sie propozycja Ewy, ze czesc stroju jednokolorowa, i stonowana a
        druga - wesola.

ja w ciazy w lecie glownie chodzilam w spodnicach i sukienkach krotkich i
        dlugich, krotkie (rokloszowane, albo calkowicie proste ale przed kolana),
        dlugie luzo opadajace z ceniutkich materialow. nie zalozylabym dlugosci 3/4
        rozkloszowanej...

pomysl z tiulem przy spodnicy mi sie podoba, ale znowu nie kupilabym spodnicy
        uszytej z tiulu z podszewka - kupilam sliczna w zeszlym roku i tiul sie
        rozciagnal i po kilku tyg wygladala koszmarnie.... a np. wczoraj mierzylam
        sliczna delikatna bluzeczke z tiulu (czy czegos takiego - lekkiego i lekko
        przeswitujacego) w kolorze borodo-purpurowym... bedzie pasowac i do czarnego na
        wyjscie na wieczor i do bezowych spodni na co dzien..

na codzien chodze w brazach, niebieskim, czarnym i kremowym i takich kolorow
        bym szukala tez na wiosne, z tym, ze wlasnie o te wesole wstawki chodzi -
        bluzeczka w czerwone kwiaty czy rozwowe aplikacje na jasnym kolorze... hmm...

powodzenia! trzymam kciuki!!!
        A

ps. no i wlasnie - przypomnij o swojej stronie. mi zostalo troche rzeczy z
        poprzedniej ciazy, ale kto wie... jak cos mi wpadnie w oko... smile))
    • sowa_hu_hu Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 14:42
      link do strony na pewno podam ale jak już będzie kolekcja - bo jak mówie na
      razie jest w fazie tworzenia i to tej poczatkowej - ale na razie calkiem dobrze
      idzie smile musze zdązyć do marca!
      w kolekcjii z tamtego roku były bluzeczki pomarańczowe i turkusowe oraz czarna
      w kolorowe wzory - bardzo sie podobały wiec w tym roku tez będą takie - poza
      tym materiał był rewelacyjny!
      w tym roku na pewno zamierzam uszyć koszulę i spodnie takie bardziej klasyczne
      aby pasowały do pracy...
      większośc będzie spodni... ale będa tez spódnice , bluzki no i powstanie tez
      tunika smile a może dwie...
      będzie ok 20 wzorów więc chyba będzie w czym wybierać smile

pozdrowionka
    • szwedka_kredka Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 15:04
      ja nie mogę już patrzeć na spódnice z tiulem, są wszędzie (sama sobie kupiłam
      taką w Vero Modzie półtora roku temu, więc to chyba żadna nowość, wtedy
      wydawała mi się bardzo oryginalna)
      nie wiem jaką skalę ma Twój biznes, ale są na świecie targi i tzw. trendbooki,
      dzięki którym wiadomo, jakie będą kolory w danym sezonie mniej więcej z
      dwuletnim wyprzedzeniem
      i nie ma zmiłuj - jak róż - to we wszystkich sklepach i we wszystkich sesjach
      zdjęciowych
      oczywiście w modzie od dawna nie ma już "jednej, złotej zasady", moda jest
      róznorodna, pluralistyczna, dlatego ja myślę, że i oliwki, i pastele, i nawet
      mocne kolory będą OK, tu częściej chodzi nie tyle o kolor, co o odcień,
      który "opanowuje" dany sezon
      życzę powodzenia
      P.S. rozkloszowane spódnice to raczej reminiscencja lat 50., nie 60. (to chyba
      mini i sukienki tuby)
      • sowa_hu_hu szwedka_kredka 12.01.05, 15:40
        tez spódnice z tiulem z vero - turkusowa w czerwone truskawki - jest super smile
        ja nie widuje duzo takich spódnic w krakowskich sklepach - wręcz przeciwnie...
        a poza tym my mówimy o odzieży ciążowej - a jesli o nia chodzi z czyms takim
        sie nie spotkałam...
        poza tym cóż można wymyślić jesli chodzi o spódnice , albo prosta , albo z
        kieszeniami , albo rozkloszowana...

pozdrawiam smile
        • szwedka_kredka Re: szwedka_kredka 12.01.05, 18:49
          Jeśli chodzi o spódnice, to zawsze (czyli od mniej więcej trzech sezonów smile
          najbardziej podobały mi się w Promodzie, i tam w spódnicach dzieje się bardzo
          dużo, ale zastanawiam się nad tym, że pewnie te wszystkie plisy, marszczenia w
          ciązy może niepotrzebnie jeszcze pogrubiają.
    • moofka Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 17:44
      róz koniecznie smile
      ciężarna w rózowym wygląda fajnie,
      ale rozkloszowana spódnica mnie nie przekonuje w tym stanie
      rozkloszowana spódnica wygląda swietnie przy wąziutkiej talii
      a tak od czego ma sie rozkloszowac, jak odbów pasa=obwód klosza? smile
      za to tuniczka obowiązkowo
      sama miałam ze 4 i nosiłam z lubością smile
      • laskosia Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 22:45
        olivka czemu nie- w kolekcji sportowej z dodatkiem np. pomarańczy
        jeśli ma być to wczesna wiosna to może coś z brązu a raczej czekolady z
        turkusem... ja tą wiosnę widzę właśnie w pomarańczy, turkusie, może nie różu
        ale bardziej lila, beż, zieleń, czerń- pisałaś o spodniach do pracy- rewelacja-
        zgrabne, eleganckie ! co do koszul to myślę Sówko, że masz duże pole do popisu
        (do czarnych spodni pasuje wszystko i wzorki i gładkie wesołe kolory)- a
        koszule powinny być bardzo pożądane- tak mi się wydaje. Spódnice rozkoloszowaną
        z tiulem na specjalną okazję- jak najbardziej smile ja bym się bardzo chętnie
        zdecydowała smile
        bardzo fajnie czytać tu dziś Sówko, że przygotowujesz nową kolekcję - bardzo
        się cieszę i trzymam kciukismile
        czekam na gotowe modele, chętnie pooglądam smile

Kasia
    • marghe_72 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 12.01.05, 23:45
      pal licho modę.
      W jakich kolorach Ty sie dobrze czujesz to jest pytanie.
      Jakbym miała chodzić w tym co modne to ..oj wolę nie myslecsmile)
    • sowa_hu_hu byłam po materiały :) 14.01.05, 10:47
      są przepieknę - tyle że cholernie drogie sad teraz trzeba będzie negocjować
      cene... mam strasznie dużo próbek ale już chyba podjełam decyzje - będzie
      pomarańcz , zielony , niebieski - to będa bluzeczki - do tego dobiore spodnie w
      odpowiedniej kolorystyce...
      będą tez rzeczy stonowane...
      niestety nie znalazłam materiału na tunike...
      ale i tak sie ciesze z wczorajszej wyprawy! zacznie sie teraz powazna praca -
      praktycznie codziennie jakies wyjazdy...
      jedyne utrudnienie to takie że musimy zabierać ze soba małego a do grzecznych
      dzieci on sie nie zalicza smile
    • koleandra Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 14.01.05, 15:09
      Uwielbiam czerwień, pomarancz też.... koniecznie kolory zywe, nie cierpię
      zieleni i brązów - a te kolory niestety przeważają w ubraniach ciązowych.
      • mimka21 Re: w jakich kolorach tej wiosny?pomóżcie zdecydo 15.01.05, 10:12
        Czesc Sowa,
        brzmi obiecujaco, ale juz sie chyba nie zalapie na wiosenna kolekcje - porod w polowie
        kwietnia. Natomiast moja siostra pewnie taksmile
        pozdrawiam i duzo wiatru w zaglach zycze
        monia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka