Dodaj do ulubionych

zatruwanie zęba

18.01.05, 21:29
mam pyt.dziś dentysta zatruwał mi zęba,założył jakieś lekarstwo i mam przyjśc
za 2 tyg. a ząb teraz strasznie boli.Czy tak wygląda proces "zatruwania"
powinno boleć ? i jak długo?
Obserwuj wątek
    • sakada Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:40
      Oj nie pocieszę Cię - boli jak wszyscy diabli. Jedyne co Ci mogę poradzić to
      tabletka lub pójście spać - rano powinno być już lepiej.
    • dorotakatarzyna Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:42
      Poiwierdzam. Weź tabletkę albo dwie, do jutra przejdzie.
    • jagusia7 Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:44
      Temat na tapecie u mnie bo właśnie jestem w trakcie leczenia.
      "Zatruwany" ząb miałam tydzień temu, pierwsze dwa dni rzeczywiście bolał
      (najbardziej jak puściło znieczulenie), potem przestał, pobolewł jeszcze wczoraj
      (odczyn okostnowy). Dzisiaj dentystka zajrzała, stwierdziła, że nie cała miazga
      się zatruła, wydłubała tę martwą i założyła kolejne lekarstwo. Mam przyjść za
      tydzień. Z tym,, że ona za każdym razem mówi, że gdyby bardzo bolało i na drugi
      dzień nic nie przechodziło, to mam wydłubać wypełnienie i do niej przybiec.
      Ale myślę, że dzisiaj ma prawo Cię boleć i powinno przejść do jutra, weź sobie
      coś przeciwbólowego i spróbuj pójść spaćsmile
      • mysiam Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:48
        no ,mnie lekarz tez powiedział,że jeśli będzie strasznie boleć to mam
        wydłubać....Nic poczekam własnie zjadłam 2 Apapy .Dziwne ,że zaraz po wyjściu
        od dentysty i przez jakieś 2 godzinki nic nie bolało- a znieczulenia nie miałam
        pozdrawiam z bólemsmile
        • jagusia7 Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:52
          To ja Cię podziwiamsmile Ja bez znieczulenia to bym chyba dentystce rękę odgryzławink
    • agacz2905 Re: zatruwanie zęba 18.01.05, 21:57
      Oj, może boleć. Jestem w podobnej sytuacji, mam bóle zębów niezbyt jasnego
      pochodzenia (teoretycznie zero ubytków, zęby zaleczone). Dziś pani dr załozyła
      mi lekarstwo do 3 rozwierconych na żywca bolesnych nie wiedzieć czemu zębów.
      Boli nadal. Co za idiota wymyślił jeszcze ból zębów?? Czy to nie przegięcie??
      Agnieszka
      • mysiam Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 08:24
        Agnieszko! łączę się z Tobą w bólusad
        noc jakoś przetrwałam ,cały czas boli ale już nie tak bardzo jak wieczorem .Mam
        nadzieję ,że stopniowo ból będzie ustawał.Mój ząb ,podobnie jak Twoje ,też był
        leczony ,plomba i nie wiedzieć czemu bolał....
        będzie dobrze ,pozdrawiam,mysiam
    • 197575a Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 08:54
      Postanowiłam się dopisać, bo miałam podobny problem tydzień temu i nadal jestem
      w trakcie leczenia. Ząb mnie bardzo bolał po zatruciu, zjadłam mnóstwo tabletek
      przeciwbólowych i po dwóch dniach zjawiłam się u dentysty z tym bólem. U mnie
      chodziło o nerw, po wyciągnięciu go poczułam ulgę. Dodam ,że ząb był wyleczony,
      bez próchnicy. Pomogła mi szałwia i częste płukanie.
      Teraz juz na szczęście nie boli, ale łączę się w bólu.
      pozdrawiam
      Ada
      • mysiam Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 09:04
        Boszzzze....wyciągnięcie nerwu ...sad
        chyba spanikowałam na amensmile
        • verdana Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 09:28
          Nie bój się, po zatruciu zęba nie poczujesz wyciągania nerwu. Dawniej to bolało
          jak cholera, wiec przetrwało w pamięci starzego pokolenia jako horror, ale
          teraz jest mniej dokuczliwe niż robienie sobie plomby.
    • 197575a Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 09:34
      Ja się nie boję dentysty, ale muszę przyznać , że wyciągnięcie nerwa jest
      trochę bolesne, za to na pocieszenie dodam ,że cała "operacja" trwa niezbyt
      długo, a potem poczułam dużą ulgę.
      A
      • jagusia7 Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 10:10
        Ja się dentysty boję potwornie. Ale pomyślcie o czasach, kiedy nie było
        dentystów i jak bolał ząb, to go po prostu wyrywał jakiś kowal... I
        znieczulenia nie mieli... To ja już wolę do dentysty chodzićsmile
        P.S. Moja dentystka przy usuwaniu miazgi(tzw. nerwu) zawsze sprawdza, czy jest
        dobrze zatruta i nie boli. Jak boli, to znieczula na szczęście...
        • mysiam Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 21:05
          Kobietki ,dośc,juz dośćsmile
          jak na razie boli ciągle ,ale da się wytrzymać ....w porównaniu do wczorajszego
          wieczora,mam nadzieję ,zę lada moment zupełnie przestanie,pozdrawiam ,"zatruta"
          mysiam
          • agacz2905 Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 22:43
            A ja....byłam u dentystki wczoraj, byłam i dzisiaj. Zafasowałam potężne
            znieczulenie i rozwalanie bolesnej, świeżo zaplombowanej
            szótki...kanałowe....po wypełnieniu kanłów i wepchaniu mi do komory zęba pół
            tony leku nie ma prawa boleć (tak twierdzi moja pani dr). Boli jak cholera. 3
            Ibuprofeny, 4 lampki szampana....i może zasnę (wczoraj były 2 ibuprofeny i 1,5
            słabego piwa). Ciekawe kiedy wyląduję na toksykologii??Wiecie, gumowy wężyk,
            wiadro, te sprawy....Ale może choć wtedy nie będę czyła pie.....nego
            teoretycznie martwego zęba! Pozdr.
            Agnieszka
            • mysiam Re: zatruwanie zęba 19.01.05, 22:52
              łączę się z Toba w bólusad-choć wg Twojego opisu-mój ból to pestkasmile
    • consuelo Re: zatruwanie zęba 20.01.05, 04:30
      S nie powiedzial Ci, ze jak bedzie bolal to masz wydlubac "zawartosc" zeba. Moj
      mnie poinformowal i w momencie, w ktorym boal wydlubalam to co wlozyl i
      przestalo bolec. Rozwijaja sie tam bakteie tlenow, gdy sa przycisniete fleczerem
      nie maja ujscia i buzuja uciskajac okostna-dlatego tak boli. Po wydlubaniu
      fleczera nie ma co je uciskac i bol mija. Zalewaj zab z dziura woda utlenina, by
      bakterie zbiszczyc. Dobra rada.
      • mysiam Re: zatruwanie zęba 20.01.05, 08:17
        Consuelo-dzieki za rady.Owszem powiedział ,ż e trzeba wydłubać .Ale...dziś już
        nic nie boli!!!! i mam nadzieję ,że tak już zostanie!
        podrawiam,mysiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka