Dodaj do ulubionych

przepisy na zupy

25.01.05, 08:41
A ja swoje! po sukcesie z pizzą i tortem mam następną prośbę. Bo uświadomiłam
sobie, że nie potrafię gotować zup. Wiem, że powinno być to proste. Ale nie
umiem. Ja generalnie nie lubię zup - nudzi mnie ich jedzenie, jednak wydaje
mi się, że mała powinna czasami jadać. A już nawet mąż nie chce jeść mojej
jedynej zupy - tzn. porcja włoszczyzny, kawałek kurczaka, przyprawić i
zagotować. Czasami robię na takiej bazie pomidorową albo żurek. Ale to już
wszystko. Moja teściowa robi pyszne zupy, ale ona jest daleko. Czy mogę
prosić o parę prostych przepisów. Wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: przepisy na zupy 25.01.05, 08:53
      ja wiekszosc zup robie na wywarze z kury- glownie skrzydelka, bo na wolowym czy
      wieprzowym miesie nie przechodzi mi przez gardlo. wrzucam wloszczyzne,
      ziemniaki, a pozniej warzywo, na bazie ktorego ma powstac zupa- buraki (albo
      starte albo w kawalkach), starte w mulineksie kiszone ogorki (i duzo smietany),
      pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy zaprawiony smietana i odrobina maki.
      Bardzo lubimy zupe warzywna ze wszelkich mozliwych warzyw: kapusta, papryka,
      pomidor, marchew, pietruszka, seler, por- i co tam jeszcze sie da, wszystko
      drobno pokrojone. NIgdy tej zupy niczym nie zaprawiam, tylko sole i troche
      pieprze. Na sama mysl mi slinka leci smile

Zupy typu zurek czy kapusniak z kiszonej kapusty robie na boczku - kupuje kawal
      boczku i na tym robie wywar ( z wloszczyzna i ziemniakami). Zur kupuje gotowy w
      butelce albo sloiku. Do tych 2 zup wrzucam na koniec duzo kielbasy i boczku
      (tego z wywaru), pokrojone w kostke i podsmazne na patelni.

To tak ogolnie. Lubie zupy i robie dobre. Nawet moja mama je chwali, a wymagania
      ma duze, bo jest kierownikiem zywienia w sanatorium i czepiala sie zawsze, kiedy
      nie mialam wprawy w gotowaniu - ze nie zaprawione maka, zasmazka, ze malo
      smietany, ze cos tam jeszcze smile

Aha i jeszcze edno- bardzo czesto kupue wloszczyzne mrozona (zwykle na wage),
      pokroona w paseczki. szybko sie gotuje, ladnie wyglada i mozna sporo czasu
      zaoszczedzic smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka