Dodaj do ulubionych

ważny protest

17.02.05, 21:50
Kochani, bardzo rzadko zabieram głos na emamie, choć jestem " specjalną
mamą" specjalnego dziecka z autyzmem. Jestem tez moderatorem na forum AUTYZM,
Strony Dzieci Sprawnych Inaczej( SDSI)
Ostatnio pojawiła się szansa na leczenie dzieci ( sama ją również podjęłam),
ale niestety - możliwe, że niedługo leki dla naszych dzieci nie będą
dostępne.
Proszę podpiszcie listę protestacyjną. O co chodzi możecie przeczytać na tej
stronie :
www.dzieci.org.pl/cgi/forum/
wątek: NALEŻY PROTESTOWAĆ
Obserwuj wątek
    • meginak Re: ważny protest 17.02.05, 21:51
      to ja może podam od razu linki do tych stron:
      Lista portestacyjna jest tutaj:
      www.laleva.cc/petition/modulo_it.php3
      a o co chodzi dowiecie się tutaj:
      www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?s=84f31a039a7c4cae8c67b96e480387b7;act=ST;f=10;t=465
      • jasmina251 Re: ważny protest 18.02.05, 09:23
        wpisałam się
        pozdt=rawiam
    • 18lipiec przepraszam że zapytam ale 17.02.05, 22:14
      interesuje mnie własnie co dzieje sie z autystycznymi dziećmi jak dorastają?
      Mowi się "dziecko autystyczne" ale nigdy nie słyszałam "autytstyczny
      dorosły"Czy z tego się wyrasta ?Jak to dziecko się zmienia jak rośnie, jakim
      jest dorosłym?
      • meginak Re: przepraszam że zapytam ale 17.02.05, 22:39
        18lipiec napisała:

> interesuje mnie własnie co dzieje sie z autystycznymi dziećmi jak dorastają?
        > Mowi się "dziecko autystyczne" ale nigdy nie słyszałam "autytstyczny
        > dorosły"Czy z tego się wyrasta ?Jak to dziecko się zmienia jak rośnie, jakim
        > jest dorosłym?

Bo kiedyś osoby z autyzmem uznawano za upośledzone. Kiedy dorosną są dorosłymi
        osobami z autyzmem w róznym stopniu dotkniętymi tą chorobąsmileOstatnio wzrosła
        ilośc osób z autyzmem az dziesięcikrotnie, co jest z jednej strony spowodowane
        lepszą diagnostyką a z drugiej czynnikami środowiskowymi. Przykro mi to pisać,
        ale na 1000 dzieci aż 40 może mieć autyzm w różnym natężeniu. Niestety, również
        na tym forum znalazły się mamy dzieci, które to (dzieci) zapadły na autyzmsad
        po okresie normalnego rozwoju.Ja również miałam zdrowe dziecko do 3 lat i nie
        przypuszczałam,że coś takiego nas spotka.
        Obecnie podjęto działania które próbują tę chorobę leczyć i wszystko wskazuje
        na to, ze autyzm będzie leczony a może nawet wyleczalny.
        Bardzo wam dziękuję za te podpisy! Bardzo !
        Moje dziecko zaczęłam leczyć i muszę mieć leki z USA, specjalnie dobrane do
        jego potrzeb.
      • anek.anek Re: przepraszam że zapytam ale 17.02.05, 22:59
        Bo z reguły mówi się wyłącznie o chorych dzieciach. A tragedia jest taka sama w
        przypadku dorosłego chorego jak i dzieckasad
        Moja przyjaciółka, psycholog pracuje w Instytucie Psychologii w takim klubie
        na otwartym oddziale, dla osób dorosłych - z różnymi upośledzeniami
        umysłowymi.Zdobycie pieniędzy na jakikolwiek cel jak obóz hipoterapeutyczny czy
        inne rzeczy, graniczy z cudem, bo ludzie owszem chętnie dają na dzieci, ale
        kiedy te dziecie stają siędorosłymi z ZD czy autyzmem, to się odwracają
        plecami. Dorosły chory nie ma już w sobie takiego uroku jak dziecko - które
        zawsze go będzie miało bez względu na to czy chore czy zdrowe.
        To jest dla mnie przerażające.
    • malgra Re: ważny protest 17.02.05, 22:19
      smile
      • czajkax2 Re: ważny protest 17.02.05, 22:23
        wpisalam się z mężem i wpisalam mamesmile
        • arla5 Re: ważny protest 17.02.05, 22:27
          wlasnie sie wpisalam.serdecznie pozdrawiam!
    • hratli Re: ważny protest 18.02.05, 10:26
      i ja sie wpisalam. mam nadzieje, ze petycja cos zdziala.
    • mamand Re: ważny protest 18.02.05, 10:34
      dopisałam się
    • apja Re: ważny protest 18.02.05, 10:41
      Oczywiście się dopisalam. Ale możesz powiedzieć czy są jakieś znane przyczyny
      dlaczego dziecko zapada na autyzm. I to dopiero wlaśnie po ukończeniu 2 lat.
      Przepraszam jeśli źle o coś pytam ale się nie znam. Nie chcialabym kogoś też
      urazić.
      • meginak Re: ważny protest 18.02.05, 11:02
        apja napisała:

> Oczywiście się dopisalam. Ale możesz powiedzieć czy są jakieś znane przyczyny
        > dlaczego dziecko zapada na autyzm. I to dopiero wlaśnie po ukończeniu 2 lat.
        > Przepraszam jeśli źle o coś pytam ale się nie znam. Nie chcialabym kogoś też
        > urazić.

dzięki!
        Pzyczyny do tej pory sa badane. Może to być skłonnośc genetyczna, która
        ujawnia się po zaistnieniu niekorzystnych czynników ( szczepionki, uszkodzenia
        mechanimzu detoksykacji- to są najnowsze trendy w badaniach nad autyzmem)
        Wzrost autyzmu jest wiązany z czynnikami cywilizacyjnymi. My tez możemy nosić
        gen autyzmu w sobie- ale nie mieliśmy do czynienia z iskrą zapalną. Dzieci te
        najczęsciej przeszły leczenie antybiotykami, mają problemy z trawieniem, z
        jelitami, biegunki o nieznanej przyczynie itd. Tak się może zacząć ( co nie
        oznacza, ze każde dziecko z takimi problemami ma autyzm)
        Polecam napisany "krawicą rodziców" artukuł MITY I STEREOTYPY na temat autyzmu:

www.dzieci.bci.pl/strony/autism/diagnoza.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka