Dodaj do ulubionych

3-ka dzieci

22.03.05, 13:09
Proszę o kontakt mamy, które mają trójkę dzieci, a także takie które mają
mały odstęp pomiędzy dziećmi np. 2 lata. Jak sobie radzicie z domem, opieką
nad dziecmi, ew.odrabianiem lekcji, odbiorem ze szkół, przedszkoli itd.? Czy
któraś z Was pracuje i jak wszystko sobie organizuje?? Prosze o rady i posty.
Pozdrawiam,
Eliza
Obserwuj wątek
    • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 13:18
      Mam trójkę dzieci. Różnica wieku to 3 i 4 lata. Nie pracuję, z domem radzę
      sobie różnie -wiadomo lepsze i gorsze dni. Jesli to dopiero początek Twojego
      potrójnego macierzyństwa, to już wiesz, że bywa ciężko, ale z czasem jest
      lepiej. Jakos trudno tu cokolwiek radzić... Może jakieś konkretne pytania...
      • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 13:19
        Aha, dzieci odbiera mąż, ja odrabiam z najstarszym lekcje, w tym czasie młodsze
        zajmują się sobą.
        • eliza34 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 15:10
          Bobasiu, mam 2-kę dzieci 9-latka i 1,5 roczne - na dodatek pracuję.
          Prawdopodobnie 3-cie w drodze -przez co dostałam histerii - nie wiem jak
          poradzę sobie z domem ,z tymi starszymi dziećmi i jeszcze z pracą .... z której
          nie mogę zrezygnować - skąd wziąść siły i czas na to wszystko???
          • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 15:40
            Oczywiście służę wsparciem. Naprawdę nie jest tak źle. Gdy zaszłam w trzecią
            ciążę odczucia miałam podobne. A może chcesz pogadać b. prywatnie. Służę na
            priv. Doskonale znam te wszystkie niepokoje. Pytaj i wypłakuj się do woli. smile
            • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 15:55
              aha, najstarszy syn ma 9lat, najmiłodszy 1,5 roku smile
    • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 16:18
      Jeszcze mi się nasunęło kilka refleksji... 9-letnie dziecko to całkiem niezły
      pomocnik i opiekun - wiem z doświadczenia. Znajomy ojciec czwórki planowanych
      dzieci powiedział mi, że łatwiej z trójką i z dwójką (oczywiście był taki
      moment, że zastanawiałam się czy nie był pijany mówiąc te słowa) i coś w tym
      jest. Natomiast moja ginekolog powiedziała mi, że trzecie dzieci są
      najrozkoszniejsze i nie sprawiają tylu kłopotów, jakby się mogło zdawać, i też
      coś w tym jest.Pozdrawiam serdecznie!
      • bobasia1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 16:19
        Łatwiej z trójką niż z dwójką oczywiście, bo coś tam poplątałam...
        • magdalenki1 Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 16:37
          dużo fajnych postów jest na forum rodziny wielodzietne ( z wyboru chyba - nie
          pamietam), ale sa tam fajne tematy, ciekawe porady i dużo humoru, a to chyba
          potrzebne takim obłozonym mama - ja mam dwójkę dziewczyn więc na pewno nie
          poprzestanę chcę synalka, jakoś wolę chłopaków niz dziewczyny, bez obrazy
          kobitki, bez obrazysmile
          • verdana Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 16:41
            Ja mam trójkę, teraz już dużą, ale jeszcze co nieco pamiętam. Róznica wieku
            między starszymi 3 lata, potem przerwa 8 lat.
            Nie przerwałam pracy, najmłodsze poszło do złobka. Najbardziej oberwał
            najstarszy, który stał się automatycznie dorosły.
            Jeśli masz jakieś pytania, do napisz na priv.
    • przygodziak Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 17:38
      Mam trzech chłopców i to jeszcze małych: 7 lat, 5 i 3 lata. W tej chwili nie
      pracuję, jestem na wychowawczym, mąż prawie całe dnie poza domem zatem jestem
      sama, a rodzina dosyć daleko. Służę pomocą.
      • dyrgosia Re: 3-ka dzieci 22.03.05, 18:00
        Mam trzech synów: 16, 14 lat i 17 miesięcy, pracuję zawodowo i społecznie...
        • eliza34 Re: 3-ka dzieci 23.03.05, 08:52
          Dzięki za posty. Mam pytanie do Dyrgosi i Verdeny (sadząc po wieku dzieci
          jesteśmy chyba w podobnym wieku)i pracujemy. Proszę napiszcie mi jak
          wróciłyście szybko do pracy, czy przyjęli Was z powrotem i jak
          zorganizowałyście sobie życie domowe.Mój starszy syn jest dopiero w 2-giej
          klasie, trzeba z nim odrabiać lekcje wieczorami (młoszy wtedy bawi sie u niego
          w pokoju), na dodatek mieszkamy sami 8 km od mojej mamy, więc prowadzenie domu
          spada na mnie. Nie dość że przychodzę ok. 17-18 do domu, to jeszcze muszę coś
          zrobić do jedzenia, czasmi wieczorami popracować w domu (mam pracę biurową,
          bardzo czasochłonna). Boję się,ze jeśli nie wrócę do pracy (czego życzyłby
          sobie mój mąż przynajmniej przez 2 lata - wtedy to już nie mam po co wracać) to
          będziemy życ na granicy biedy w piątkę (bo on zarabia niewiele). W moim domu
          rodzinnym wychodziło się raz na jakiś czas do filharmoni, do kina, wyjeżdżało 2
          razy w roku na wakacje, chodziliśmy na kursy,zajęcia dodatkowe - teraz jestem
          przerażona,ze na nic nie będzie mnie stać - wiadomo 3-ka dzieci to niezła
          skarbonka.
          Jak sobie z tym radzicie ?????
          • dyrgosia Re: 3-ka dzieci 23.03.05, 09:17
            Zacznę od początku, do pracy wróciłam w trakcie macierzyńskiego, na
            tacierzyński poszedł mój niemąż, opiekował się małym do 5 miesiecy, potem
            opiekę przejęła moja mama, mieszkamy obok siebie, cały czas karmiłam piersią ,
            karmię do dzisiaj, lekcje z chłopcami odrabia tata i kąpią małego, sprzatanie
            wdłg. grafiku wszyscy, ja mam czas na prace społeczną, wekendy są tylko dla
            rodziny, czasem wspólne wyjscia , wycieczki np. rowerowe, kino, czasem
            oddzielnie ( znaczy chłopcy mają randki), ja pracuje od 7 do 15 , razem z
            niemężem w jednej firmie. Mamy czas na wszystko, ale w dużej mierze to zasługa
            moich panów, którzy mi we wszystkim pomagają....
            • jol5.po Re: 3-ka dzieci 23.03.05, 09:35
              to link do forum dla wielodzietnych, na forach prywatnych. Bardzo dużo tam mam z trójka dzieci
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16714
              pozdrawiam Jola
              • alakart Re: 3-ka dzieci 23.03.05, 20:16
                Cześć ja mam 3-ke (9,7,2 lata)i właśnie sobie zdałam sprawę z tego, że wcale
                sobie nie radzę. Pracuję w szkole mam 1,5 etatu więc wracam dla niektórych
                luksus o 15. Kiedy odbiore dzieci (niestety przeprowadziliśmy się i mam 3 km do
                szkoły mamy babci)jast 16 Wracam szykuję obiad 2 godz z dziećmi i idą spać. A
                ja do książek sprawdzianów zeszytów.... O 23 zasypiam z książką w ręku. Co to
                za rzycie wszystko na pół gwizdka z niczego nie jestem zadowolona :
                dzieci "zaniedbane" w pracy wszystko na ostatnią minutę, zaległości mam coraz
                większe. a gdzie mycie okien i inne t.p.Chyba dopadło mnie wiosenne
                przesilenie. A jak na złość dzisiaj wjechał w mój samochód jakiś bałwan i
                porysował mi autko Pozdrowienia Alicja
    • joanna210 Re: 3-ka dzieci 01.04.05, 09:12
      Cześć ,ja też mam trójkę dzieci,same dziewczyny.Pierwsza ma 13 lat,druga 11 a
      najmłodsza 6 miesięcy.Wcale nie jest mi lekko,starsza córcia bardzo mi pomaga
      przy najmłodszej,ale psychicznie wysiadam.Cieszę się,że jest mała Dominika ale
      nie mam teraz już wcale czasu dla siebie.Czasami aż mnie szlak najjaśniejszy
      trafia jak mój ślubny pójdzie sobie z kolegą na piwo,robi to bardzo rzadko ale
      to ja ciągle siedzę w domu z dziećmi i nie mogę nigdzie wyjść.A jak już mi się
      uda to z całą ferajną.Chciałabym iść do pracy ale co zrobić z małą jeszcze
      trochę muszę poczekać aż podrośnie i będzie mogła chodzić do przedszkola.Tak
      więc bardzo dobrze rozumiem mamy z więcej niż jednym dzieckiem i cieszę się,że
      nie jestem sama.W "kupie" raźniej.Pozdrawiam wszystkich i mocno całuję
      Joanna
      • andaba Re: 3-ka dzieci 01.04.05, 10:53
        Ja mam czwórkę, pierszą trójkę w ciągu 32 miesięcy... A radzę i radziłam sobie
        bardzo dobrze mimo braku jakiejkolwiek pomocy, nawet ze strony często
        nieobecnego męża. Wszystko opiera się na dobrej organizacji czasu.
        • joanna210 Re: 3-ka dzieci 01.04.05, 18:09
          W takim razie podziwiam Cię andaba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka