wiesiapi 05.06.05, 13:18 czy matka chrzestna moze zostac dziewczyna ktora ma tylko slub cywilny? dzieci ochrzczone, starsze bylo juz u komunii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 13:24 raczej nie ksiądz na pewno o to zapyta Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 15:07 A ja sie zastanawiam,czy jak np. osoba ma 20 lat i ma byc chrzestna,to co?Tez swiadectwo slubu bedzie potrzebowala???Przeciez MOZE ta Twoja kolezanka KIEDYS tez bedzie chciala slub koscielny wziac?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 16:12 aka10 napisała: > A ja sie zastanawiam,czy jak np. osoba ma 20 lat i ma byc chrzestna,to co?Tez > swiadectwo slubu bedzie potrzebowala???Przeciez MOZE ta Twoja kolezanka KIEDYS > tez bedzie chciala slub koscielny wziac?Pozdrawiam. ____________________ mocno to naciągane biorąc pod uwagę, ze jest męzatką i ma z tego małżeństwa 2 dzieci 20-letnia panienka juz moze kiedys wziąć slub albo nie starsza juz męzatka z dwójką dzieci wg koscioła grzeszy juz teraz zyjąc w niesakramentalnym związku Odpowiedz Link Zgłoś
paula.l Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 15:24 Wymagane jest tylko bierzmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
amino100 Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 15:56 moze byc, mialam ten sam problem, tylko ksiądz przy spowiedzi nie dał rozgrzeszenia. Wszystko zalezy od księdza Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 16:32 moze byc, chrzestnych mego dziecka nikt nie pytal o stan cywilny, liczylo sie jedynie ze naleza do jakiejs parafii Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichasia1 Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 17:25 Niestety nie zostałam chrzestną, ponieważ jestem żoną tylko cywilną. /mąż jest rozwiedziony / Rodzice chrzestni mają wspierać dziecko w wierze. Dużo zależy od podejścia proboszcza parafii, w której ma być udzielony chrzest, zawsze od chrzestnych wymagane jest zaświadczenie o praktykowaniu. Natomiast z chrztem naszego synka nie mieliśmy problemów. Jestem z Gdańska. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
julola Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 17:28 Skoro własne dzieci ma ochrzczone to dla czego ma nie być matką chrzestną innego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 06.06.05, 22:06 julola napisała: > Skoro własne dzieci ma ochrzczone to dla czego ma nie być matką chrzestną > innego dziecka? Pewnie dlatego, ze rodzic chrzestny ma wspomagac rodzciow w wychowaniu dziecka w wierze KK. Wychowywanie odbywa sie m.in. przez przyklad, a ktos zyjacy bez slubu koscielnego zyje w grzechu, wiec tym przykladem byc nie moze. PS Ja tez nie zostalam chrzestna, bo mam tylko slub cywilny i koscielnego miec nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
aldona_t1 Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 18:44 Generalnie nie może, gdyż kodeks kanoniczny mówi, że chrzestnym może być ten, kto m.in: "przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; Jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej". A życie bez ślubu jest sprzeczne z zasadami naszej wiary. Różnie jest w różnych parafiach, gdyż po prostu nie zawsze ksiądz o to zapyta, a można z łatwością sprawę zataić- wszak nikt tego nie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 05.06.05, 20:29 Tak samo jak nikt nie sprawdzi grzechu zatajonego przy spowiedzi. Tylko co to za spowiedź wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Moze 05.06.05, 22:53 ... ale faktycznie wszystko zależy od proboszcza. Nasz się zgodził - chrzesna jest jest moja siostra, która od ponad roku jest mężatką - tylko cywilną Ksiądz marudził oczywiście, powiedział, że zgadza się na to tylko dlatego, że ma taki charakter hehe. Niestety - przy komunii moja siostre spotkała przykra niespodzianka, bo ksiądz po prostu odmówił jej komunii... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Moze 06.06.05, 22:08 balbinka01 napisała: > Niestety - przy komunii moja siostre spotkała przykra niespodzianka, bo > ksiądz po prostu odmówił jej komunii... Z tego co wiadomo, osoby takie, jak Twoja siostra (i ja na przyklad) do komunii moga przystapic tylko wtedy, gdy zloza przyrzeczenie tzw. białego małżenstwa, czyli bycia ze soba bez wspolzycia. Odpowiedz Link Zgłoś
katka71 a osoba rozwiedziona? 06.06.05, 16:12 a czy osoba rozwiedziona moze byc chrzestna(-nym)? Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: a osoba rozwiedziona? 06.06.05, 17:11 Generalnie, jesli nie jest w innym zwiazku, to moze. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Ismo.... 06.06.05, 17:22 ...generalnie, to wszystko zależy od księdza, uwierz . Bardzo wielu z nich traktuje dość elastycznie prawo KK. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Ismo.... 06.06.05, 17:24 Generalnie, to ja doskonale to wiem, Umo. Natomiast, ekhm, oprocz tego, co powie ksiadz proboszcz, to jeszcze, na przyklad, sama zainteresowana osoba moglaby sie np. zastanowic, czy rzeczywiscie prowadzi zycie zgodne z nauka katolicka, czyli, czy na chrzestna sie nadaje. Ale, oczywiscie, ze smutkiem przyznaje, ze taka postawa bywa raczej rzadkoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe26 Re: chrzestna bez slubu kościelnego? 06.06.05, 22:01 Tak się składa, że pracuję w kancelarii parafialnej i wiem, że w niewielu kościołach za rodziców chrzestnych uznaje się: niebieżmowanych, po rozwodzie, żyjących w konkubinacie i w związku po ślubie tylko cywilnym. U nas są wymagane zaświadczenia z parafii chrzestnych , że są oni praktykujący i żyją w świetle kościoła " poprawnie". Wiem dosyć sporo o tych obyczajach ale faktem jest, że prawie nigdy ktoś po cywilnym nie zostaje rodzicem chrzestnym. Odpowiedz Link Zgłoś