Dodaj do ulubionych

formalności - chrzest

07.06.05, 13:05
Kochane Mamy mam do Was pytanie. Idę dziś do księdza ostatecznie potwierdzić
termin chrztu. A problem mam taki. Jak ksiądz powie, że chrzest kosztuje tyle
a tyle to dostanie do reki. Ale co zrobić gdy powie - co łaska. Też dać do
ręki? Czy może w kopercie?

A co jeśli ksiądz nic o opłacie nie wspomni (mało realne, ale zawsze istnieje
taka mozliwość)? Po prostu nie płacić?

Wiem, że to błahy problem. Ale takie zawsze są najgorsze
Obserwuj wątek
    • dorfip Re: formalności - chrzest 07.06.05, 13:10
      U mnie w kościele było tradycyjne co łaska ale "nie mniej" niż 100 zł. Więc z
      racji tego że nam się nie przelewa daliśmy w kopercie te 100 zł a chrzest i tak
      odbywał się w towarzystwie 5 -ciorga innych dzieci ( więc zarobek mieli i tak
      spory, za jednym zamachem 6 dzieci). No i ie sądzę że nikt nie wspomni o kwocie
      za udzielenie chrztu, to nierealne (tak wynka z mojego doświadczenia)
    • e_r_i_n Re: formalności - chrzest 07.06.05, 13:14
      izabela1976 napisała:

> A co jeśli ksiądz nic o opłacie nie wspomni (mało realne, ale zawsze istnieje
      > taka mozliwość)? Po prostu nie płacić?

Bardzo realne, ze nie wspomni. W parafii, gdzie chrzczony byl moj syn, ksiadz w
      ogole o pieniadzach nie mowil. Za chrzest zaplacilismy w czasie zalatwiania
      formalnosci (podpisy) przez chrzestnych.
      • margosia.kr Re: formalności - chrzest 07.06.05, 13:24
        U mnie też ksiądz nic nie wspomniał o opłacie. Dałam sama 100 zł. przy
        załatwianiu formalności. Sporo rodziców dawało przy składaniu podpisów przez
        chrzestnych.
        Pozdrawiam - Małgosia
        • katse Re: formalności - chrzest 07.06.05, 14:28
          u nas ksiądz też nie wspomniał.
          miałam naszykowaną kopertę i poprostu dałam

K
        • rhynox Re: formalności - chrzest 07.06.05, 14:29
          Ja jak chrziłam małego to najodpowiedniejszym momentem było własnie składanie
          podpisów. Nie wiedziałam jak tu "zagadć" bo wcześniej nie było mowy o kasie.
          Zresztą i przy podpisach ksiądz nie chciał kasy i dałam zakonnicy "od dziecka
          dla dzieci", bo prowadzą świetlicę.
    • izabela1976 Re: formalności - chrzest 08.06.05, 10:30
      Byłam wczoraj u księdza. Problem rozwiązał się sam, tzn. ksiądz sam się upomnał
      o ofiarę z okazji chrztu: "Co najmniej stówkę poproszę". Więc dostał prosto do
      ręki.
      • bl_aneczka Re: formalności - chrzest 08.06.05, 10:42
        To straszne! Po pierwsze oni nie mają ustawowej taryfy i mogą sobie prosić
        choćby i o tysiączek conajmniejsad. Ja po prostu spytałam przy pierwszej wizycie
        i ksiądz powiedział, że ile damy na tacę. Ale może był wyjątkowy...
        • izabela1976 Re: formalności - chrzest 09.06.05, 10:24
          Jak brałam ślub, pani z kacelarii parafialnej powiedziała, że opłata za ślub W
          CENNIKU wynosi tyle a tyle.

Przy chrzcie (inna parafia) nie chciałam dopuścić do sytuacji kiedy to
          chrzestni poczują się by zapłacić za chrzest (ja już podpisałam się w księdze
          chrztu więc mnie w kacelarii przy podpisach przed uroczystością nie będzie).
          Oczywiście muszę jeszcze tylko uprzdzić rodziców chrzestnych, że chrzest został
          już opłacony i by nie dali się czasem wmanewrować w jaksieś opłaty.
          • isma Re: formalności - chrzest 09.06.05, 11:39
            To sie wtedy pisze skarge do kurii. Za sakramenty sie nie placi (owszem, moze
            byc taryfa za pogrzeb, bo to nie sakrament), tylko daje ofiare.
            Niestety, powszechna praktyka jest taka, ze proboszczowi to sie ludzie otwarcie
            nie postawia, za to potem plotkuja po katach, jaki ten Kosciol pazerny.
            • wieczna-gosia Re: formalności - chrzest 09.06.05, 12:54
              my chrzcimy za tydzien i nic o kasie nie ma mowy, po prostu wrzucimy do
              skarbony, ktora stoi i zbiera na potrzebujacych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka