Dodaj do ulubionych

Różnica wieku między dziećmi

21.07.05, 10:25
Dziewczyny, jaka różnica między dziećmi jest optymalna? Mamy roczną córeczkę
i zastanawiam się, jaka różnica wieku między dziećmi byłaby najlepsza? Proszę
o doświadczenia w tym temacie!
Obserwuj wątek
    • e-rybka Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 10:50
      Między moimi dziewczynami jest dokłądnie 14 miesięcy różnicy.Na początku było
      bardzo ciężko z 2 maluszkami.A teraz jest super dziewczyny są dla siebie jak
      najlepsze przyjaciółki.Razem się bawią, biją i kłocą.Starsza uczy młodszą mówić
      i wykonywać różne czynności,a młodsza z zachwytem patrzy na starszą siostrę.No
      i teraz już z ciuchami nie ma problemu.Młodsza dogoniła starszą.Na początku
      bardzo się bałam a teraz się cieszę z tak małej różnicy wieku.
      Pozdrawiam.
      • dzindzinka Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 10:57
        Wg mnie rok i 2 miesiące smile
        • arla5 Re: Różnica wieku między dziećmi 24.07.05, 13:33
          u nas bedzie 23 miesiace roznicy,pewnie na poczatku bedzie ciezko ale pozniej
          na pewno superowo i bardzo sie ciesze z takiej roznicy,zreszta tak to sobie
          wymarzylismy.
    • lidkakn Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 10:59
      Mam dwie córeczki- 6 lat i druga 15 miesięcy - nie jest to różnica optymalna.
      Jednej zęby wypadają z hukiem ,drugiej mozolnie rosną - oszaleć można.
      • e-rybka Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 11:06
        lidkakn napisała:

> Mam dwie córeczki- 6 lat i druga 15 miesięcy - nie jest to różnica optymalna.
        > Jednej zęby wypadają z hukiem ,drugiej mozolnie rosną - oszaleć można.

No podziwiam szczerze big_grin
        Ja mając już odchowane dziecko nie zdecydowałabym się na 2.Zresztą gdyby nie
        to,że z 2 dzieckiem "wpadłam" to nie chciałabym mieć 2 dzieci.
        • lidkakn Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 11:08
          Ja bardzo chciałam mieć drugie i to wcześniej, ale jestem z tych "trudno
          zachodzących" jak do tej pory. Odpukać.Pozdro
    • piastka Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 11:03
      Ok. trzy lata. I dla mamy (ma czas zregenerować siły po pierwszej ciąży) i
      dzieci już tak nie rywalizują ze sobą. Jeśli są tej samej płci - sporo ciuszków
      przechodzi ze starszego dziecka na młodsze.
      Sprawdzone u mnie.
      Pozdrawiam
    • gopio1 Re: Różnica wieku między dziećmi 21.07.05, 11:46
      Nie wiem jaka jest optymalna, ale moge sie wypowiedziec o roznicy 2 lata.

Poczatki trudne. W kolejnosci:
      Ledwochodzacy roczniak + rosnacy brzuch = wsadz sobie w nos zakaz, ze nie wolno dzwigac i takie
      tam
      Ataki zlosci u dwulatka + placz noworodka (kolki i inne) = zalamanie nerwowe
      Nauka niesikania w pieluchy (mokre noce) + zabkowanie (niesprzespane noce) = calkowity brak snu
      Wszedobylski 2,5-latek + raczkujace niemowle = oczy wokol glowy
      Nauka jazdy na rowerze +nauka chodzenia = duzy zapas plastrow, bandazy i wody utlenionej

Ale potem jest juz fajnie. Taka mam nadzieje. Ja na razie jestem na etapie starsze jezdzi a mlodsze
      chodzi. Podobno jak to mlodsze juz chodzi, to juz jest z gorki. Uczepilam sie tej mysli bardzo mocno i
      nie zamierzam sie puscic wink)
      • iwonka50 Re: Różnica wieku między dziećmi 23.07.05, 21:02
        Fajnie to ujęłaś smile) Pozdrawiam.
    • iwonkawa Re: Różnica wieku między dziećmi 23.07.05, 23:32
      u mnie jest 3,5 roku różnicy
      Hania (9 miesięcy) wszystko zabiera Kubie (4 lata i 2 miesiące)
      Strach pomyśleć co będzie dalej..........
    • agacz2905 Re: 3 lata 24.07.05, 00:29
      Wg. mnie optymalna różnica to 3 lata. ja sama mam między dziećmi 2,5 roku
      różnicy, ale u mnie nie było optymalnie, bo: Szymek "bunt dwulatka" zaczął
      przechodzić dopiero w wieku 2,5 roku. Tak więc okres sprawdzania własnych
      granic i "próbowania się" z rodzicami, na ile pozwolą - nałożył się u nas na
      czas, w którym w wyniku 2. cięcia cesarskiego na świat przyszła Agatka.
      Koszmarny był to czas, ale minął na szczęściesmile. Szymek bardzo przeżył
      narodziny konkurencji. Zaczął mówić dopiero po 3. urodzinach. Myślę, że łatwiej
      by było, gdyby np. wygadanej i przebojowej 2,5 latce urodził się nagle młodszy
      braciszek.... Mimo moich osobistych nieco odmiennych od teorii doświadczeń,
      nadal uważam, że 3 - letnia różnica to jest TO. Pozdrawiam, owocnych przemyśleń
      i przyjemnej ich realizacji życzęsmile
      • magda270519761 Re: 3 lata 24.07.05, 10:14
        też myśle , że 3 lata , pierwsze jest już w miare samodzielne i jest łatwiej ,
        a ja mam 10 lat różnicy , zawsze chciałam mieć 1 dziecko, aż nagle zdałam sobie
        sprawe , że bardzo chce drugie , to jest już pełny konfort , starsza córka jest
        całkowicie samodzielna i jeszcze dużo pomaga , ale lepiej póżno niż wcale!
        • goniag33 Re: 3 lata 24.07.05, 10:57
          Kazda roznica ma swoje plusy i minusy - tak sobie mysle.U mnie jest 7 lat i
          czasem jest super a czasem niezbyt.Zreszta u nas to chyba rodzinna norma :maz
          jest o 7 lat mlodszy od swojej siostry (taka sama kolejnosc jest u mnie),moja
          siostra tez ma taka roznice tyle,ze tam syn jest starszy.Corka sporo pomaga mi
          przy Malym,ale staram sie jej zbytnio nie obciazac,aczkolwiek sa chwile gdy jej
          pomoc jest bezcenna - mieszkamy sami a maz ma bardzo czasochlonna prace.
    • mokopi Re: Różnica wieku między dziećmi 24.07.05, 11:51
      U mnie w listopadzie będzie 24 miesiące. Mam prawie 20 miesięczną córeczkę i będzie synek. Zawsze myślałam,że 2 do 5 lat to taka różnica do pogodzenia-dzieci wychowują się razem.
    • alistar1 Re: Różnica wieku między dziećmi 25.07.05, 07:46
      Dzięki dziewczyny...Ja zastanawiam się nad 2-letnią różnicą wieku (mąż mówi o 3-
      letniej..grrrr)
    • evee1 Re: Różnica wieku między dziećmi 25.07.05, 09:12
      Miedzy moimi dziecmi jest 20 miesiecy roznicy. Czas pieluchowy dluzszy, ale
      przynajmniej jeden! No i jak miedzy dziecmi jest mala roznica wieku, to latwiej
      pozniej dopasowac zajecia, ktorych poziom bedzie odpowiadac obojgu.
      • kamilka_1979 Re: Różnica wieku między dziećmi 25.07.05, 09:55
        Witam
        Ja też myślałam nad różnicą wieku 2 lata i właściwie wszystko tak miało
        być.Nasz Bartek ma 14 miesięcy i teraz w sierpniu mieliśmy starać się o
        drugie,jednak sytuacja zmusiła nas do przesunięcia decyzji o dziecku na
        przyszły rok. Będzie więc różnica ok. 3 lat.Przeżyłam to strasznie,bo już byłam
        nastawiona ,że w sierpniu będę w ciąży.Nie ma jednak tego złego co by na dobre
        nie wyszło,bo mam wrażenie ,że będzie trochę łatwiej z trzylatkim i noworodkiem.
        A jeżeli chodzi o męża to on najchętniej chciałby różnicę 5lat i więcej!!!!
        Pozdrawiam Kamila z Bartusiem (17.05.2004)
        Oto mój skarb:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19095563&a=26832747
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka