marta76 15.09.05, 12:42 Dziewczyny ratujecie.Kupiłam 4 kg pomidorow i 5 kg papryki.Zrobiłam wczesniej juz pare sloiko leczo.Moze macie jakies fajne przepisy na pomidory albo papryke.Musze cos z nimi dzisaj zrobicdziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbb21 Re: przetwory-pomysl? 15.09.05, 15:33 PAPRYKA: 5 szkl. wody, 1 szkl cukru, 1,5 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy. Sól do smaku. Kilka ziarenek pieprzu, liść laur. Razem zagotować. Gdy się gotuje - wrzucić paprykę oczyszczoną. Gotować 3-4 min. Gorącą paprykę wkładać do słoików. Zalewać i zakręcić. Słoiki ustawiać do góry dnem. PAPRYKA W ZALEWIE Z POMIDORAMI: 1kg papryki, 25 dag cebul, 40 dag pomidor, 3 szklanki wody, po płaskeij łyżeczce soli i kwsak cytr, 2 łyżeczki cukru, czosnek -umyte owoce papryki zagotowac, w calosci, po wyjeciu z wrzatku od razu wlozyc do zimnej wody; oddzielic nasiona, czyste owoce pokrajac w cienkie krazki. Cebule obrac, pokrajac w krazki, obgotowac. Dojrzale lecz twarde pomidory po umyciu pokrajac w krazki, obgotowac. zagotowac wode z sola i cukrem, dodac kwas cytry. Rozlac zalewe do wys 1/3 sloikow. w zalewie ulozyc warstwami pokrajana papryke, cebule, pomidory. dodac obrany czosnek.sloje zamknac i wstawic do pasetyzacji: na 25 min: 0,5 l; a wieksze na 30 min. SĄ PYSZNE w wykonaniu mojej mamy i brata. Ja tylko spisalam te przepisy. Reklamacji nie przyjmuje. Smacznego ) Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: przetwory-pomysl? 15.09.05, 16:26 Dziekuje kochana bbb)))))Rozumiem,ze samej papryki nie trzeba pasteryzowac?I jeszcze pytanie do drugiego przepisu....gdzies na forum czytałam,ze niby nie powinno sie dodawac cebuli do sloikow bo fermentuje,ale rozumiem,ze Wam wyszło.Wieczorem zaczynam.Sciskam mocno i pozdrawiam))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: przetwory-pomysl? 15.09.05, 16:41 kochana , jak napisalam, moim wychodzi. Ja tego nie robilam. i nie przyjmuje reklamacji. Powodzenia. I daj znak jak wyszlo.. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: przetwory-pomysl? 18.09.05, 16:33 BBB mam nadzieje,ze w przepisie na papryke,chodzilo o szklanke octu,bo tak zrobilam Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: przetwory-pomysl? 18.09.05, 23:06 pooczekaj, poszukam... taak! 1 szklanka octu mam tu napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: przetwory-pomysl? 18.09.05, 23:09 kurcze, dopiero teraz, ja gapa, doczytalam, sprawdzilam swoj przepis, ktory Ci napisalam.!!! Tam bylo 1 szkl. cukru, i zaraz potem 1,5 łyż. cukru. Jaaassnee, że ocet> 1 szklanka octu.. przepraszam Cie, jesteś genialna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: przetwory-pomysl? 19.09.05, 16:35 BBB dzieki dzieki za te genialna.Chyba się zadomowię na tym forum.Takie komplementy.To moje pierwsze przetwory więc robiłam na czuja z tym octem.Chyba zostanę nadal mama domową.W czwartek mam rozmowe z moim pracodawca po 4 latach przerwy i przez telefon juz sie dowiedzialam,że marne szanse na powrot do pracy: ( Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: przetwory-pomysl? 19.09.05, 22:26 Łaaa, ja rozmawialam ze swoim pracodawca poltora miesiąca temu. Planowalam, ze wzgl finans, wrocic do pracy od 1.9.05, po poltorarocznej nieobecnosci, ale mnie nie chce. Zostałam więc w domu, ale poszukuję pracy. A Tobie życzę powodzenia. ) Odpowiedz Link Zgłoś
olik.p Re: przetwory-pomysl? 21.09.05, 18:27 Mam sprawdzony przepis na danie obiadowe (na przykład) ze słoika. 7 dużych papryk + 2 duże cebule pokroić w kostkę, zasypać 30dag cukru i ok. 1 łyżki soli, pozostawić na pół godziny Gotować ok.10-15 minut, dodać 1kg pomidorów przemielonych ze skórką. Pod koniec gotowania dodać:3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki musztardy 3/4 szkl octu pieprz ziarnisty i mielony, goździki i chwilę pogotować, nakładać do słoików, nie pasteryzować! Potem tylko podsmażyć pierś kurczaczka dodać zrobiony sosik, podawać np. z ryżykiem, smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś