Dodaj do ulubionych

o co chodzi

28.09.05, 22:48
Skad wiecie co potrzebuje Wasze dziecko gdy placze?Nasze czasem jest
niespokojne-ciezko mi domyslec sie o co mu chodzi.
Obserwuj wątek
    • mamolivierka Re: o co chodzi 28.09.05, 23:02
      Cześć smile Ja mam 7 miesięczne doświadczenie w rozpoznawaniu przyczyn płaczu,
      utworzylam sobie listę i po kolei eliminuję potencjalne powody: pampers, głód,
      sen, ból, mama, gorąco/zimno, niewygodnie, nudno. Jeżeli płacze po wykluczeniu
      wszystkich powodów, to - sama siebie pytam: o co mu chodzi? Pa pa
      • pantera80 Re: o co chodzi 29.09.05, 08:55
        Czesc smileMoja najczesciej uspokaja sie po przytuleniu.Musze rzucac wszystko i
        isc ją przytulac.Zanosi sie placzem nieraz i godzine a ja sie martwie.Jest mala-
        ma 1,5 miesiaca.

mamolivierka napisała:

> Cześć smile Ja mam 7 miesięczne doświadczenie w rozpoznawaniu przyczyn płaczu,
        > utworzylam sobie listę i po kolei eliminuję potencjalne powody: pampers,
        głód,
        > sen, ból, mama, gorąco/zimno, niewygodnie, nudno. Jeżeli płacze po
        wykluczeniu
        > wszystkich powodów, to - sama siebie pytam: o co mu chodzi? Pa pa
        • yo_witka Re: o co chodzi 29.09.05, 11:59
          Możesz też zwracać uwagę na dodatkowe sygnały wysyłane przez dzieko oprócz
          płaczu, czyli np. jeśli oprócz płaczu "szuka" piersi, kręci się niespokojnie,
          ssie piąstki prawdopodobnie to głód, jeśli płacze bardzo i przukurcza nóżki-
          brzuszek, jeśli marudzi, czyli bardziej tak jęczy niż płacze - nuda, jeśli
          płącze tak z przerwami ryk, chwila oczekiwania co dalej, potem znowu ryk, to
          może chce żeby się nia zająć, jeśli jednak po wzięciu na ręce dalej marudzi to
          znaczy że raczej jest gotowa do spania. Twoja córeczka jest jeszcze bardzo
          malutka więc na razie najbatdziej prawdopodobną przyczyną płaczu jest brak
          mamusismile A już niedługo zobaczysz że sama zaczniesz bezbłędnie rozpoznawać o co
          chodzi twojemu dziecku.

pozdrawiam
          Asia
          • pantera80 Re: o co chodzi 30.09.05, 12:25
            Czasem bardzo placze.Nie mam na nic czasu.Niedosypiam.Gdyd spi jem,dbam o to
            jak wygladam(a i tak czuje sie brzydka0.Pozdrawiam.

yo_witka napisała:

> Możesz też zwracać uwagę na dodatkowe sygnały wysyłane przez dzieko oprócz
            > płaczu, czyli np. jeśli oprócz płaczu "szuka" piersi, kręci się niespokojnie,
            > ssie piąstki prawdopodobnie to głód, jeśli płacze bardzo i przukurcza nóżki-
            > brzuszek, jeśli marudzi, czyli bardziej tak jęczy niż płacze - nuda, jeśli
            > płącze tak z przerwami ryk, chwila oczekiwania co dalej, potem znowu ryk, to
            > może chce żeby się nia zająć, jeśli jednak po wzięciu na ręce dalej marudzi
            to
            > znaczy że raczej jest gotowa do spania. Twoja córeczka jest jeszcze bardzo
            > malutka więc na razie najbatdziej prawdopodobną przyczyną płaczu jest brak
            > mamusismile A już niedługo zobaczysz że sama zaczniesz bezbłędnie rozpoznawać o
            co
            >
            > chodzi twojemu dziecku.
            >
            > pozdrawiam
            > Asia
    • beatakat Re: o co chodzi 29.09.05, 13:31
      Mnie bardzo pomogła książka "Język niemowląt" Tracy Hogg. Przykładowo potrafię
      już rozpoznać kiedy mój synek płacze ze zmęczenia, wcześniej zawsze
      interpretowałam to jako głód. płacz bardzo podoby ale inny język ciała, tzn.
      przy zmęczeniu gwałtowne ruchy głowy na boki, kopanie i machanie nóżkami,
      przecieranie oczek, przymykanie...
    • martaglowacka Re: o co chodzi 29.09.05, 13:38
      Z obserwacji. Najtrudniejszy jest pierwszy miesiąc. Zarówno u synka, ja i teraz
      u córci po tym czasie potrafiłam już rozróżnić o co chodzi (od urodzenia
      stosowałam metodę eliminacji i jakoś się nauczyłam) smile
      Pozdrawiam
      Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka