milka112 22.10.05, 18:20 Moja córka ma wyjaśnic pojęcia: Wojna ekonomiczna, wojna ideologiczna, wojna polityczna. W wyszukiwarkach są tylko przykłady wojn, a nie wyjaśnione pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa Re: Wojny-pomóżcie 22.10.05, 19:12 milka112 napisała: > Moja córka ma wyjaśnic pojęcia: Wojna ekonomiczna, wojna ideologiczna, wojna > polityczna. W wyszukiwarkach są tylko przykłady wojn, a nie wyjaśnione pojęcia. ????????????????? a Ty tego nie wiesz????? Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re: Wojny-pomóżcie 23.10.05, 18:56 jakby wiedziala to by sie nie pytala na forum,prawda?logiczne chyba to jest,pusty dzbanie,hehe Odpowiedz Link Zgłoś
karawara Re: Wojny-pomóżcie 22.10.05, 19:49 a nie możesz jej własnymi słowami wyjaśnić? Bez wyszukiwarki to już żyć się nie da?? Odpowiedz Link Zgłoś
goniag33 poszukaj na.. 22.10.05, 20:09 pl.wikipedia.org www.sjp.pwn.pl www.brytanica.com może nie znajdziesz tam gotowych definicji ale może pomogą ci takowe samej stworzyć. A złośliwymi komentarzami się nie przejmuj!Jakby wiedziały -pomogłyby ci. Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: Wojny-pomóżcie 22.10.05, 20:07 Dziewczyny, ale wy miłe jesteście, niema co ))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Wojny-pomóżcie 22.10.05, 20:05 nie rozumiem w czym problem: slownikow w domu nie masz? do bibilioteki nie trafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Wojny-pomóżcie 23.10.05, 13:39 to pytanie skierowane bylo do osób które co nieco wiedza na temat i mogą pomóc chyba po to jest to forum zeby sobie pomagac .poza tym nie kazdy ma w domu slownik. a internet to rzecz która ma nam pomagac prawda? nie rozumiem po co niektóre osoby zabieraja glos skoro nic sensownego napisac nie moga. pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Do mamilka-kubulka 23.10.05, 14:02 A Ty sama nie wiesz co oznaczają wojna ekonomiczna, polityczna i ideologiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Wojny-pomóżcie 23.10.05, 20:36 mamulka-kubulka napisała: >poza tym nie kazdy ma w domu > slownik. nie masz w domu slownika?!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 11:47 nie nie mam to przestepstwo? slowniki sa dostepne w internecie, wiec po co mam wydawac pieniadze wole za to cos kupic dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
fiftaszek Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 11:59 Kup mu/jej słownik Od razu przepraszam za złośliwość, ale nie mogłam sie powstrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 12:26 dokładnie. jestem w szoku jak mozna nie miec w domu słownika...? Odpowiedz Link Zgłoś
goniag33 Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 12:30 Proszę mnie wrzucić na stos !Ja też NIE MAM w domu słownika! A niektórym emamom to nie słowniki potrzebne tylko poradniki dobrego wychowania i kultury! Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:35 he he a niektórym i to nie pomoże nie trzeba encyklopedie od razu kupować Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia ale jakiego slownika? 24.10.05, 16:14 bo ja mam 8 slownikow jezykowych i ortograficzny reszte mam w sieci, po co mam miec w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:59 Muszę przyznać, że jestes wyjątkowo irytująca. Któryś raz z kolei zabierasz głos w tym wątku, ale nic sensownego na temat w/w wojen nie napisałas. Czy Ty zawsze musisz się odzywać, nawet, jak nie masz nic do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
smagliszka noo... 24.10.05, 16:44 Ja tez nie mam w domu słownika, nie mam tez np. odkurzacza albo miksera. Przeciez to nie grzech! Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 13:16 \Dzieci w wieku mojego syna bardziej interesuja sie klockami no chyba ze Twoje dzieci w wieku niespelna 3 lat korzystaja juz ze slownika. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 14:10 juz napisalam jak czegos potrzebuje to szukam w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:14 Widać po Twoich wypowiedziach że NIE MIAŁAŚ NIGDY W RĘKU SŁOWNIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:17 Wow!Lipcowa!Za to w twoich wypowiedziach az iskrzy od nadmiaru inteligencji.Kurcze!Lipcowa,jestes moim idealem!Lipcowa na prezydenta!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:26 A miałam dla CIebie nie istnieć...oj te obietnice.... Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:27 Dokladnie,ale ze taki okaz jak ty nie czesto sie zdarz wiec nie moglam sobie odpuscic,hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:37 Bardzo mi przyjemnie ze umililam komus dzien,nawet jesli to ktos pokroju pustaka Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:46 Ej chwila ,przeciez to ja Ci umilam twoje puste, nędzne życie. To Ty sie cieszysz z moich postów i nie mozesz pozostać obojetna...Tak mi miło. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:50 Dokladnie,przynajmniej mam sie z czego posmiac w chwilach smutku!Ludzie tacy jak ty tez musza istniec na tym swiecie,tacy ktorzy za wszelka cene chca sie wyroznic a ze nie maja zbytnio w czym to chociaz probuja zablysnac swoim aroganckim razacym w oczy zachowaniem.Powtarzam jeszcze raz-Jestes PUSTAKIEM i to pokroju Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
mapta Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 15:57 ło matko, na kilkanaście wypowiedzi ani jednej merytorycznej i pomocnej... ja bym się w tej chwili też nie podjęła z głowy tłumaczyć dziecku (w jakim wieku???) tak, żeby to w zeszycie do oceny pisało, ale patrząc na te wypowiedzi powyżej to sobie pomyślałam, że 3/4 wątków trzebaby do kosza wrzucić, bo przecież są słowniki, dietetycy, psychologowie, politycy, hydraulicy, itd itp i to do nich powinno się wszystkie nasze pytania kierować a nie do jakichś mam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 17:01 zgadzam sie moze lipcowa wreszcie zaskoczy nas wiedza ,choc bardzo watpie ,aby ktos jej pokroju byl do tego zdolny. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 16:45 a w ogole to najwazniejsze, ze dziewczyna uzyskala pomoc na forum hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 16:54 naprawde bardzo mi cie szkoda ,chociaz nad glupota uzalac sie nie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 17:00 Tak czy siak. Słownika to Ty na oczy nie widziałaś. Widac po tym jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 17:03 miec a uzywac to tez roznica ,ale co ty o tym mozesz wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 21:12 A wiesz co to słownik ortograficzny? Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 17:53 Tak czy siak.Hehe.Szkoly to ty dobrej nie skonczylas.Widac to po stylu i slownictwie ktorego uzywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 24.10.05, 21:11 jak ja konczylam szkoly to Ty pewnie w kolejną ciąże zachodziłaś, wiec co Ty mozesz o tym wiedziec...? Odpowiedz Link Zgłoś
to.teraz.ja Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 25.10.05, 06:37 w kolejna ciaze?dobre,hehe.To ile ja niby tych ciaz przechodzilam?hehe.Wiesz co zarozumiala pannico,znudzilas mi sie,mam teraz wazniejsze problemy niz jalowe dyskusje z pustakiem.Zegnam sie z toba narazie,moze za jakis czas odezwe sie,pa Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re:do lipcowa Wojny-pomóżcie 25.10.05, 09:52 No mam nadzieję, mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
smagliszka Re: Wojny-pomóżcie 24.10.05, 16:57 "Wojna to zorganizowana walka zbrojna między państwami, narodami, klasami lub grupami społecznymi, wywołana dla osiągnięcia określonych celów politycznych, ekonomicznych lub ideologicznych albo zmierzająca do obrony własnych interesów" To ze słownika 3 tomowego PWN (przeszłam się do sąsiada nawet! Nie ma konkretnych definicji dla tych poszczególnych pojęć, więc jak widać i posiadanie słownika w domu niekoniecznie pomogłoby w tej kwestii. Oczywiście każda wie czym jest wojna ideologiczna, polityczna i ekonomiczna ale jak takie mądre jestescie to pokuscie sie o wlasną definicję, tylko taką żeby do szkoły się nadawała, i napiszcie ją tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Wojny-pomóżcie 25.10.05, 08:29 milka112 napisała: > Moja córka ma wyjaśnic pojęcia: Wojna ekonomiczna, wojna ideologiczna, wojna > polityczna. W wyszukiwarkach są tylko przykłady wojn, a nie wyjaśnione pojęcia. chodzi o wojne ekonomiczna czy Wojne Ekonomiczna, a moze wojne ekonomiczna w sensie ekonomicznych aspektow wojny? Jesli chodzi o to pierwsze to moja definicja brzmialaby tak: w.e.- przerost wspolzawodnictwa gospodarczego w konkurencyjnym systemie miedzynarodowym wynikajacy z pogoni za np. nowymi rynkami, surowcami etc. Przykladem nieoficjalnym moze byc obecna wojna w Iraku w ktorej, jak powszechnie wiadomo, chodzi o rope (czyli surowiec naturalny). Podsumowujac: zabieramy biednym zeby mieli bogaci W.E. - piecioletnia wojna brytyjsko-irlandzka na tle ekonomicznym jest jeszcze teoria Marxistowska ale to juz troche inna historia wojn apolityczna - kontrola spoleczenstwa poprzez propagande lub wojne psychologiczna wojna ideologiczna - walka o rowne prawa dla czlonkow spoleczenstwa dyskryminowanych z powodow wyznaniowych, rasowych etc. Odpowiedz Link Zgłoś