Dodaj do ulubionych

Obsiusiana poduszka

07.01.06, 20:25
Nie mam pojecia gdzie umiescic ten watek?! a potrzebuje porade. Moje dziecko w nocy sie tak
nieszczesliwie zsiusialo ze zmoczeniu ulegla poduszka z pierzem. Juz wyschla ale chcialabym sie
pozbyc przykrego zapachu i bakterii. Czy moge ja wyprac w pralce i wysuszyc w suszarce?
Obserwuj wątek
    • lidkakn Re: Obsiusiana poduszka 07.01.06, 20:29
      Myślę, że nioe możesz jej wyprac. Pewnie będziesz musiała ją po prosu wywietrzyć
      • zuzia_i_werka Re: Obsiusiana poduszka 07.01.06, 20:36
        Prawidłowy mocz jest jałowy tak więc bakterii jako takich to w niej miec nie
        będziesz tylko ten zapach sad Podobno mozna uprać pierze bo nawet były kiedyś
        pralnie pierza.Ale jak to technicznie wykonać to nie wiem;-( Chyba rzeczywiści
        długo i porządnie wywietrzyć? Najlepiej na mrozie ale u Ciebie to z tym chyba
        teraz kiepskosmile?
    • edka05 Re: Obsiusiana poduszka 07.01.06, 20:42
      Ja co prawda poduszki z pierzem nie prałam, ale prałam kurtki puchowe = w
      pralce 40 stopni, długo sły, potem trzeba rozbic ręcznie to pierze, bo sie
      robią kulki.
    • pannajoanna1 Re: Obsiusiana poduszka 07.01.06, 20:52
      Miałam kiedyś ulubioną poduszkę , właśnie z pierza. W czasie przeprowadzki coś
      się na nią wylało i brzydko pachniała. W takim stanie i tak była nie do użytku
      więc ją wyprałam w pralce. Nic jej się nie stało ale faktycznie długo trwało aż
      była całkiem sucha.
      U nas w Bytomiu jest zakład gdzie czyszczą pierze, ale jest to diabelnie drogie
      i nie wiem czy nie taniej wyjdzie kupić nową poduszkę jeżeli pranie nie wyjdzie.
      Pozdrawiam Joanna
      • magdas36 Re: Mozna wyprac! 08.01.06, 03:12
        Ja juz nie raz pralam poduszki z pierza, przewaznie w lecie, wtedy lepiej
        schna ale w zimie tez mi sie zdarzylo. Wrzuc ja do pralki na 40 stopni,
        porzadnie odwiruj, a nastepnie susz na grzejniku przez kilka dni, kilka razy
        dziennie potrzasajac pierzem (taka poduszka schnie na zewnatrz, tzn. zaraz przy
        materiale a w srodku nadal sa mokre piora, wiec potrzasanie jest niezbedne).
        Podusia bedzie jak nowa smile
    • edytkus Re: Obsiusiana poduszka 08.01.06, 03:32
      Serdecznie dziekuje za odzew. Rozmawialam z moja Mama wg ktorej nie powinnam prac poniewaz
      piora sa w specjalnie przygotowanej poszewce, ktora po praniu straci wlasciwosci i piora zaczna
      wychodzic. Samych pior prac nie chce, na razie poduszka sie wietrzy na zewnatrz (akurat mamy mroz
      smile), potem popsikam ja sprejem odswiezajacym do tkanin. Ale tak sobie mysle ze moze jednak ja
      wypiore, w koncu z, pranych pare juz razy, kurtek puchowych piora wcale tak bardzo nie wylaza
      (Magda, czy Twoje wsypy ucierpialy w praniu?). Te kurtki susze w suszarce, 1-2 godz. i sa suche i nie
      pozbijane, moze z poduszka tez sie uda?
    • magdas36 Re: Obsiusiana poduszka 08.01.06, 08:47
      Nie zauwazylam aby material wierzchni ucierpial w znacznym stopniu, co prawda
      jakies tam pojednyncze piorka czasami z niej wychodza, ale nie jest to jakis
      koszmar, tym bardziej, ze synus ma radoche jak moze troche rozek wyskubac i
      obdarowac mnie prezentem smile Suszarka sie sprawdza, ja tez najpierw podsuszam.
      • jednooka_sarenka Re: Obsiusiana poduszka 08.01.06, 12:27
        Ja równiez prałam tylko kurtki puchowe, a żeby puch nie zbił się w 'kulki'
        wrzucałam wraz z kurtkami do pralki jedną lub dwie piłki tenisowe smile
        Pozdrawiam
        • edytkus Re: Obsiusiana poduszka 09.01.06, 00:59
          Jeszcze raz dziekuje za porady. Idac za przykladem Magdy jednak poduszke wypralam i nic jej sie nie
          stalo (w zimnej wodzie w plynie do niskich temperatur), wysuszylam w suszarce (schla dwie godziny)
          jako jedyna rzecz bez dodatkow. Jedyna zmiana (poki co) wyszla na korzysc - poduszka jest teraz
          przyjemnie miekka. Do odwaznych swiat nalezy! wink
          Acha, na mrozie rzeczywiscie brzydki zapach wywietrzal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka