Dodaj do ulubionych

Drugie dziecko ?

30.01.06, 10:05
Moj synek skonczyl 7 m-cy i zaczynamy sie zastanawiac nad rodzenstwem dla
Fabiana ,ja bije sie z myslami czy aby nie poczekac jeszcze troche .Drogie
mamy ktore maja dzieci w jakims 2 letnim odstepie napiszcie prosze wszystkie
za i przeciw , jak radzilyscie sobie w ostatnich miesiacach ciazy , jak
starsze dziecko zareagowalo na maluszka ?Z gory dziekuje za odpowiedzsmile)

Obserwuj wątek
    • deotyma11 Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 11:07
      Zajrzyj na forum "Dzieci rok po roku":
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28883
      i jeszcze "Rodzeństwo dwa lata różnicy":
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26619
      • mona812 Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 11:58
        Dzieki Deotyma smile)Lece czytac ...
        • aprze Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 12:33
          U mnie różnica jest rok i 10 miesięcy. Teraz bym planowała aby między nimi było
          około 3 lat różnicy ale dzieci są różne
          • natalia433 Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 14:27
            u mnie jest dwuletnia róznica wieku i jest swietnie, jesli chodzi o mnie to z
            całego serca moge polecić taką różnicę wiekową.
    • mama_jaka Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 14:48
      u nas roznica - 2 lata, 3 m-ce i 5 dni... poczatki byly bardzo bardzo trudne;
      starszak juz od urodzenia MAlej chcial sie z nia bawic, wiec musialam miesc
      oczy wszedzie; ale nie widze, zeby byl zazdrosny, kocha ja bardzo mocno, czasem
      anwet za mocno - sciska bez wyczucia i mala piszczy; teraz Mala ma 7 m-cy i nie
      moze oderwac wzroku do brata - smieje sie i slucha jego gadulenia (buzia mu sie
      nie zamyka); chyba bedzie juz z gorki;
      pozdrawiam
    • a-bura Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 20:20
      Mam 4,5 letnią córkę i 8 miesięcznego synka.Różnica między nimi to niecałe 4
      lata.Uważam,że różnica między nimi jest idealna.Córka jest już na tyle duża,że
      nie wymaga tak wielkiej opieki jak kiedyś,chodzi do przedszkola i jest już
      bardzo samodzielna.Jest zakochana w swoim małym braciszku,lubi go rozśmieszać i
      bawić się z nim,stara się też być pomocna,układa pieluszki,podaje zabawki
      itp.Mały też za nią przepada, jak wraca z przedszkola jego siostra cały się
      rozpromienia.Oczywiście nie od razu było tak pięknie,na początku była
      zazdrosna,czuła się chyba trochę odrzucona i próbowała zwracać na siebie
      uwagę.Co objawiało się tym,że przestała nas słuchać,była
      płaczliwa,obrażalska.Ale szybko jej przeszło.Trochę nie wyobrażam sobie sytuacji
      gdy w domu jest dwoje małych dzieci np.rok po roku,bez dodatkowej pomocy to
      chyba trudne.Ja radzę poczekać.Pozdrawiam
    • bocian08 Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 20:50
      Było już wiele watków na ten temat. Poszukaj w wyszukiwarce. Pozdroofka.
    • ania.silenter u mnie różnica 15 miesięcy... 30.01.06, 21:22
      Ola ma 2 lata, Ada 9 miesięcy.
      Za:
      1. Bawią się razem (i tłuką też),
      2. Mają super kontakt,
      3. Ada nosi ubranka po Oli,
      4. użytkuje wózek, łóżeczko, fotelik samochodowy,
      5. Bawi je to samo (ten same zabawki).
      Przeciw:
      1. Olunia mimo, że jak na dwuletnie dziecko jest bardzo samodzielna - je sama,
      zasypia sama bez usypiania - JEST dwuletnim dzieckiem, o czym staram się sama
      sobie przypominać i potrzebuje mojej uwagi, zainteresowania i miłości nie mniej
      niż Adka,
      2. Ilość zużywanych pampersów mnoży się razy dwa,
      I to by było na tylesmile. W ostatnich miesiącach drugiej ciąży Ola była u
      dziadków. Jak zareagowała na Adę? - z ciekawością, a teraz coż, wie, że to
      konkurencjawink i czasem ją szturchnie, a czasem pogłaszcze albo pocałujesmile.
      Nie mam złudzeń i wiem, że będą się tłuc, ale...kto się czubi, ten się lubismile.
      pozdrawiam
      • kaclaw Re: u mnie różnica 15 miesięcy... 31.01.06, 11:07
        A u nas różnica wynosi 13 miesięcy .Na początku nie było tak żle(młodsza
        urodziła się w kwietniu) i od początku dużo czasu spędzałyśmy na dwoże
        Starsza robiła babki z piasku a mała spała.Nigdy nie miałam nikogo do pomocy i
        mimo to uważam,że to idealna różnica między dziećmi.A resztę zalet napisała
        ania.silenter
    • edorka1 Re: Drugie dziecko ? 30.01.06, 22:20
      U nas 22 miesiące różnicy.
      Początki były trudne, ale bez przesady. Jakoś daliśmy sobie radę, bez babć i niań, sami z mężem.Wszystko jest kwestią podejscia i organizacji. Ja bardzo chciałam mieć 2 dziecko, to było silniejsze niz strach przed tym jak dam sobie radę smile.
      A dziś - cóż - mały skończył 2 latka, córa za kilka dni kończy 4 - jest super, choć moje dzieciaki są tak naładowane energią, że nawet księdza po kolędzie wprawiły w osłupienie kiedy wdrapały mu sie na kolana i córa zapytała ciągnąc za stułę "o co to masz- taki szalik???". Ale jakoś nie widzę minusów takiej różnicy wieku. I nie czuję sie zaoraną mamuśką.
      Ale faktem jest, że kiedy gdzieś idę sama z jednym dzieckiem jest jak na urlopie - oczy nie biegają dookoła głowy smile)).
    • alba27 Re: Drugie dziecko ? 31.01.06, 09:50
      U mnie różnica jest 15 miesięcy i jest świetnie. Oboje planowani. Ale muszę
      dodać że nasze pierwsze dizecko było bardzo spokojne i nie odczułam bycia
      zmęczona macierzyństwem, przy nim to naprawdę nie było nic do roboty, zawsze
      zadowolony, mało wymagający śpioch. I dlatego wiedziałam że dam radę z dwójką
      maluch ow. Gdyby pierwsze dziecko dało nam w kość to bym tak szybko sie na
      pierwsze nie zdecydowała. teraz jest świetnie , dzieciaki juz razem sie bawią ,
      Młodsze niedługo skończy rok. to była świetna decyzja i wszystkim polecam
    • mynia_pynia Re: Drugie dziecko ? 31.01.06, 10:42
      Ja dla swojego bezpieczeństwa nie odważyłabym się na drugie dziecko w ciągu 4
      lat.
      A dlaczego:
      -strach że mój organizm sobie nie poradzi,
      -strach że zabije mnie siedzenie w domu,
      -strach że zatyram się na śmierc,
      -strach że mój cudowny mężczyzna po 3 latach nie zarabiania prze zemnie zacznie
      mi wytykać że mnie utrzymuje,
      -strach że będę musiała prosić o pieniądze,
      -strach że będzie mi ciężko wrócić do zawodu po tak długiej nieobecności na
      rynku.

Planuje mieć różniece między dziećmi 7 lat i mimo że wszyscy wokłó mnie są
      zdziwieni że aż tak dużo to swoich poglądów nie zmienie, bo widze styrane
      koleżanki, które są radosne że mają dwójkę dzieci w małych odstępach, ale
      brakuje im czasu dla jednego bądź drugiego dziecka, a dla siebie wogóle
      niemają, muszą mieć wszystko zaplanowane jak w zegarku żeby iść na głupie
      zakupy.
      I dzięki bogu że ich dzieci są zdrowe.
      • marta.m2 Re: Drugie dziecko ? 31.01.06, 14:03
        Strach ma wielkie oczy. Ja też wielu rzeczy się bałam będą w ciąży z drugim
        synkiem, ale większość obaw się nie spełniła. U nas różnica wynosi 19 miesięcy.
        I muszę powiedzieć, że bardziej byłam zmęczona przez pierwsze miesiące po
        urodzeniu starszego syna. Przy drugim dziecku doświadczenie robi swoje. U nas
        też nie było do pomocy babć, a jedynie opiekunka przychodzaca na 5 godzin
        dziennie, kiedy pracowałam (razem z nie-mężem prowadzimy własną firmę, a więc
        mój "macierzyński" wynosił jakiś tydzień). I wcale nie czuję się specjalnie
        przemęczona. Opieka nad dziećmi należy do kategorii zajęć przyjemnych. Poza tym
        teraz, kiedy starszy syn ma 3 latka, a młodszy nie całe półtora roku, są chwile
        (z regułu jednorazowo od półgodziny do godziny, 2 - 3 razy na dzień) kiedy
        bawią się razem, przy naszym niewielkim udziale. Z tym, że na początku naprawdę
        trzeba było im poświecic wiele czasu i uwagi, dzieki czemu ich wzajemne relacje
        są teraz tak fantastyczne.
        Ja więc polecam niewielką różnicę wieku i gdybym miała lepsze warunki lokalowe
        to bym już powaznie myślała o trzecim maluszku....
        • katse Re: Drugie dziecko ? 31.01.06, 14:51
          kazda roznica jest dobra
          takie jest moje zdanie
          smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka