edorka1 Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 09:54 hahahaha michiko )). nie ma grzecznych dzieci. są tylko przestraszone ))), które nie uświadamiają sobie drzemiących w nich możliwosci ))). Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 09:56 takie które reaguje poprawnie i na dłuższy czas na polecenie "nie wolno" Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: grzeczne nie przestraszone - róznica 20.04.06, 12:31 Sądzę, że Edorka myli pojęcie "grzeczne" z pojęciem "ugrzecznione". I wtedy ma rację. A poza tym istnieje jeszcze coś takiego jak dziecko s.p.o.k.o.j.n.e z natury, które przez otoczenie jest właśnie uważane za dziecko "grzeczne". Odpowiedz Link Zgłoś
ula_max Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 09:55 Mądry i rozsądny rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 09:55 śpi 20h na dobę Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 10:14 hmmm, trzebaby najpierw zdefiniować pojęcie "grzeczny". Ja osobiście tego słowa bardzo nie lubię Michiko, co tu wpisywać? O którym dziecku mowa i w jakim ono ma być wieku? Jak napiszę, że reaguje na polecenia, to każdy roczniak, dwulatek będzie niegrzeczny, a nie o to chyba chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanul1 Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 10:32 grzeczne kojarzy mi sie tylko z takim dzieckiem,ktore nie sprawia swoim istnieniem zadnych klopotow doroslym,wszyscy poniekad jestesmy obarczeni byciem grzecznym dzieckiem no i moim zdaniem stad nasze zachamowania Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 10:38 Prędzej mówiłabym o grzecznym zachowaniu niż o grzecznym dziecku Ja np. uważam, że moje dzieci grzecznie się bawią, gdy po ich zabawie mieszkanie nie wygląda jak po przejściu tornado. Że grzecznie jedzą, gdy złośliwie nie plują na siebie zupą z rozbryzgiem na ścianę. Że grzecznie idą spać, gdy nie muszę ich gonić po całym mieszkaniu i za bety ciągnąć do łóżka. Itd., itd. Sytuacje opisane powyżej zdarzają się z częstotliwością bardzo niewielką Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 11:57 zgadzam się z mamą_kotula, moja córka generalnie jest uważana przeze mnie i bliższe otoczenie za grzeczne dziecko, co nie znaczy, że nie doprpwadza mnie do rozpaczy tępym uporem w różnorakich kwestiach, gdzie moje 10cio minutowe tłumaczenie kwituje krótkim: nie ale uważam ją raczej za grzeczną, bo: 1.potrafi odpowiednio zachować się w sklepie, na poczcie (czytaj: w kolejce), w banku, w knajpie (he, he) 2.potrafi bawić się sama (oczywiście nie cały dzień) 3.da mamusi poplotkować z koleżanką spotkaną na ulicy 4.rzadko rzuca się na ziemię, podłogę, błoto 5.nie bije mnie 6.od jakiegoś czasu wszelkie uwagi typu: pani jest stara/śmierdząca/pijana mówi mi na ucho. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: jedna podstawowa cecha: 20.04.06, 12:36 oj be.em...te dorosle dzieci to dopiero sa niegrzeczne Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: jedna podstawowa cecha: 20.04.06, 12:38 ej lucerka, ja tam myślę o tych po 40-tce) Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 12:54 - proszę - dziekuję - słucham - proszę pani, ja pomogę, zrobię, itp.. aniołek po prostu.. he he lub - daj mi spokój jestem zmęczony - nie zmusisz mnie do tego - nie bede tego jadł/robił - mam dosyć w przedszkolu: wersja pierwsza w domu wersja druga Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 13:20 A co to jest grzeczne dziecko? Takie, które nie sprawia kłopotów rodzicom, jak pisała hanul1? Po co mieć dzieci, jeśli podstawowym naszym oczekiwaniem jest, żeby zachowywało się tak, jakby go nie było? Wolę mieć dziecko zdrowe - które eksperymentuje, które nabałagani podczas zabawy, które zaprotestuje jeśli jest traktowane niesprawiedliwie, które umie okazywać złosć i gniew, które umie się zywiołowo cieszyć. Będę miała wtedy zaufanie, że poradzi sobie w życiu i będzie szczęśliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 13:36 mam takie dziecko - zostałam nazwany wyrodną matką Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 13:26 ja tam o takich nie słyszałam, ale najgrzeczniejsza wersja moich to była ta początkowa - znaczy, noworodek (śpi i generalnie ma wszystko w nosie) Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 13:49 Przed ulicą zatrzymuje się i podaje rękę na nieznanym terenie również mówi dziękuję da odpocząć zmęczonemu rodzicowi lub babci, rozumie że trzeba byc wtedy cicho i sam się bawi a poza tym diabeł wcielony, nerwus i złośnik czyli normalne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 14:08 Moje jest grzeczne,tak je klasyfikuje,przede wszystkim jest pogodne ,uśmiechnięte, nie ma "much w nosie" ktorych to nie trawie ogólnie u wszystkich ludzi,nie jest obrażalski,jest bardzo kontaktowy,w chwilach znudzenia łatwo go czyms zainteresować,potrafi sam znalezć sobie zajecie .Źle sie zachowuje gdy cos mu dolega albo gdy ja jestem zdenerwowana,wtedy jemu sie udziela.Troche za uparty ale daje sie z nim negocjować.Generalnie jest taki jakiego sobie wymarzyłam,gdyby tylko byl zdrowy jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
niania40 Re: cechy grzecznego dziecka- wpisujecie 20.04.06, 18:05 Podstawowa i jedyna cecha grzecznego dziecka to -GRZECZNI RODZICE. Czyli tacy, ktorzy madrze kochaja siebie i swoje dziecie, szanuja i swoje i jego uczucia i nie boja sie stawiac jasnych i wyraznych granic- sobie nawzajem i dziecku rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadacja Re: kulturalni przedewszystkim 20.04.06, 21:03 Nie kopie obcych - znanych też nie Zachowuje się znośnie (głównie nie drąc się) w miejscach publicznych. Swoją obecnością i bytnością nie zagraża innym - obcym ludziom (wyłączam rodzinę)Te same cechy przypisałabym grzecznemu dorosłemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: kulturalni przedewszystkim 20.04.06, 21:25 moje dziecko wedlug mnie jest dosc grzeczne, jak na 15-miesieczniaka przystalo, chociaz bije mnie, gryzie, drapie i rzuca sie na podloge, ale wiem, ze jest to naturalne dla tego wieku i przejdzie/mam nadzieje,hahaha/, ja to rozumiem i nie irytuje mnie to natomiast moja znajoma ma dziecko, ktore jest baaardzo spokojne/10 mies./,a ona mowi, ze jest maly jest niegrzeczny, bo placze i chce na rece, co jest naturalne i oczywiste, tym bardziej, ze ich malu albo siedzi w lezaczku, albo w chodziku podsumowujac, ocena czy dziecko jest grzeczne, czy nie, zalezy od stosunku doroslego do dzieci Odpowiedz Link Zgłoś