Dodaj do ulubionych

poszukuje pomocy

09.05.06, 10:51
mam w rodzinie 17-letnia kuzynke, ktora lada chwila rodzi. rodzice zwrocili
sie do mnie o pomoc, w kwestiach prawnych. poszukuje informacji na temat
sprawy od strony praktycznej. np jak wyglada reprezentacja 17-latki przed
sadem (alimenty), ze wzgledu na brak pelnoletnosci. dodam, ze dziewczyna nie
bedzie brala slubu z ojcem dziecka, ale ojciec podobno chce go uznac. jak
wyglada takie uznanie. co z nazwiskiem?
poczytalam wypowiedzi - cenne - martiny 15. jesli ktos ma podobne
dowiadczenia - bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • martina.15 Re: poszukuje pomocy 09.05.06, 14:44
      hratli, a ojciec jest pelnoletni? i chce placic alimenty?

jezeli jest, to on bedzie opiekunem prawnym dziecka- ale jezeli macie sie starac
      o alimenty to rodzice Twojej kuzynki musza nimi zostac. mozecie ustalic
      pozasadownie ile on bedzie placil, nie trzeba sie ciagac po sadach bez sensu,
      tym bardziej ze w sadzie licza ci ile on zarabia (a przeciez wcale nie musi
      zarabiac)
      • hratli Re: poszukuje pomocy 09.05.06, 14:56
        dziekuje ci za odpowiedz

ojciec jest 11 lat starszy ;/
        z tego co wiem, on raz mowi ze pomoze raz nie. chca sie zabezpieczyc. na pewno
        nie chce z ta kuzynka tworzyc jakakolwiek rodzine.
        hmm jak to on bedzie opiekunem prawnym, skoro on nie chce wlasciwie tego
        dziecka i costam przebakuje o pomocy? czyli rodzice mojej kuzynki co musza
        zrobic? stac sie opiekunami prawnymi?
        • martina.15 Re: poszukuje pomocy 09.05.06, 15:09
          chyba najlepiej przed narodzinami dziecka jednak odwiedzic sad (musisz sprawdzic
          jeszcze w kodeksie rodzinnym, tam na pewno jest to ustalone) albo przynajmniej
          urzad stanu cywilnego. sprawa bardzo prosta- twoja kuzynka nie moze byc prawie
          mama swojego dziecka wiec jej matka przejmie te obowiazki.
          no a po narodzinach dziecka zalozyc sprawe- u was raczej bez prawnej pomocy sie
          nie obedzie bo kuzynka musi powiedziec ze z nim spala a nieletni w sadzie sa jak
          ryby...
          i zastanowcie sie czy przypadkiem kaprysnemu nimfomanowi (nie wiedzial skad sie
          dzieci biora? pedofil jakis czy co? moze ja tez jestem mloda i samotna, ale ja
          mialam dwa lata starszego i do 4 miesiaca wszystko bylo miedzy nami ok, poza tym
          zrozum, nie pojezdzam kuzynki tylko tego 28 letniego debila) nie zalozyc sprawy
          o molestowanie nieletniej- ale to jest mozliwosc gdy bedzie cos kombinowal.
          • hratli Re: poszukuje pomocy 09.05.06, 17:31
            molestowanie nieletniej odpada, dziewczyna ma skonczone 15 lat smile

hmm no wlasnie poszukuje kogos, w imieniu ktorego wystepowali rodzice.
            abstrakcyjnie to brzmi, ze mloda matka nie moze byc matka wg prawa. bardzo ci
            dziekuje za wypowiedz
            • rybka_79_79 Re: poszukuje pomocy 19.05.06, 14:19
              Metoda do ustalania wysokości alimentow sad nie zawsze patrzy na zarobki!!!!
              Znam chlopaka ktory zarabial ok 750zł a Sad mu przyznal alimenty 820zl bo jak
              sie sedzina wyrazila jest mam mlody i zdrowy to moze dorobić.Niedawno stracil
              prace i nawet to sedziny nie ruszylo i laskawie zmniejszyla alimenty o 70zL...
            • rybka_79_79 Re: poszukuje pomocy 19.05.06, 14:19
              ups chodzilo o martine...sorki...
              • martina.15 Re: poszukuje pomocy 19.05.06, 15:07
                rybka, to co mam zrobic zeby dostac takie alimenty? wykupic sedzine? ;P ech,
                zeby wszedzie takie byly...
                ja dostalam zabezpieczenia 2 stowy, dzieki...
                • rybka_79_79 Re: poszukuje pomocy 23.05.06, 19:43
                  Kochana trzeba probowacsmile))W końcu mala może troche pochorować,twu,twu.Np skaza
                  bialkowa na początek wtedy musisz kupowac odpowiednie mleko itp,czeste infekcje
                  itd i skladasz znow o podwyzszenie tych alimentow.A poza tym probuj na siebie
                  zdobyc alimenty bo przeciez poki sie uczysz i mala jest malutka nie mozesz sie
                  sama utrzymac a pamietaj ze rodzice nie musza to tylko ich dobra wola i to moga
                  zeznac przed sadem ze nie beda cie wiecej utzrymywac bo mala ma ojca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka