Dodaj do ulubionych

Zaczęło się ...

07.10.01, 19:11
brak słów
Obserwuj wątek
    • hanys_hans Re: Zaczęło się ... 07.10.01, 19:14
      Co sie zaczuo???
      • Gość: Mada Re: Zaczęło się ... IP: *.necik.pl 07.10.01, 19:19
        Amerykanski odwet na Afganistan. Właśnie słuchałam przemówienia Busha-
        powiedział , że Amerykanie nie są wrogami Afgańskiej ludności ani tych
        wszystkich muzułzmanów, którzy z terroryzmem nie mają nic wspólnego - lecz
        tylko i wyłącznie terrorystów i z nimi będą walczyć, i z nimi wygrają ( użył
        sformułowania, że nie przegrają). Dręczy mnie troska o przyszłość- czy
        terroryści odpowiedzą i czy to nie spowoduje nasilenia konfliktu? I czy cała
        sytuacja nie przerodzi sie w wojnę - faktycznie Meg - brak słow, bo naprawdę
        nie wiadomo co o tym myśleć....Bo nie wiadomo co się stanie...
    • Gość: Ee Re: Zaczęło się ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 20:00
      Może to dziwne, ale boję się....
      • Gość: Mada Re: Zaczęło się ... IP: *.necik.pl 07.10.01, 20:17
        Ee - ja też boję. W końcu pierwsza wojna światowa zaczęła się nawet od
        bardziej błahego wydarzenia...
        A słucham cały czas tych przemów, lecących w TV- teraz wypowiadał się Tony
        Blair - "Jesteśmy wszyscy pokojowo nastawionymi ludźmi. Żaden z przywódców,
        zaangażowanych w konflikt nie hce wojny - nikt znas jej nie chce. Ale czasami,
        by zachowac pokój, należy uderzyć..."
        Coś w tym jest.. Ale tak, jak napisał Piotlik w wątku z Muzułmanami - każde
        wyjście było złe- konflikt tragiczny... Trzeba było wybierać, między złem
        mniejszym a większym ale zawsze złem ...
        Ale mam nadzieję,że niekoniecznie zło dla całego świata z tego wyniknie...
      • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.01, 22:20
        niy boj sie , bydzie jeszcze gorzyj
        • Gość: Ee Re: Zaczęło się ... IP: 157.158.202.* 08.10.01, 09:50
          A toś mnie pocieszył....
          • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 09:57
            tak to je z niywiastami - jo sie starom a Ona durch niyzadowolono .

PS

trocha szpasu(smiychu) tysz musi byc , pra ?
    • Gość: andy Re: Zaczęło się ... IP: *.stg.tli.de 07.10.01, 21:40
      to bylo jasne ze sie zacznie
      a jo jest za!!!!!
      • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.01, 22:23
        ale powiydz dokladnie za czym zes je "za" a za czym na "niy"
        • Gość: piotlik Re: Zaczęło się ... IP: 212.106.173.* 07.10.01, 22:30
          Andy! Jak jesteś "za" to się zaciągnij na wojnę !
          • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.01, 22:47
            Piotlik , tak ajnfach to to juzas tysz przeca niyma .
            Jak by niy paczec to terroryzm cza przeca jakos zwalczac .
            Klar , szlo juz szybciyj cos zrobic , ale powiydz som jak bys wtedy zareagowol
            (?)
            Bezto jo je dzisiej tak po prowdzie za . A coby bolo bardziyj tragicznie to
            powiym ze wogole zawsze zech je przeciw i niymach pewny , eli dzisiej dobrze
            robia godajonc "za"

Pyrsk !
            • Gość: Mada Re: Zaczęło się ... IP: *.necik.pl 08.10.01, 16:33
              Meg gratuluję tutułu wątku - zostałaś doceniona przez "Gazetę Wyborczą"...
      • Gość: andy Re: Zaczęło się ... za....................... IP: *.stg.tli.de 08.10.01, 20:03
        za tym zeby dowalic terorystom bo jak niy to sie tak rozchochocom jak Hitler
        zlo trzeba godnosciom osobistom...............
    • Gość: piotlik Re: Zaczęło się ... IP: 212.106.173.* 08.10.01, 16:55
      ale czy się skończy?
      • Gość: Mada Re: Zaczęło się ... IP: *.necik.pl 08.10.01, 17:18
        Piotlik - a ja bym napisała : "Ale czyM się sie skończy"...
      • hanys_hans Re: Zaczon się nowy tysionc... 08.10.01, 17:18
        Gość portalu: piotlik napisał(a):

> ale czy się skończy?

piotlik, a czymu by sie miou niyskonczyc´?
        Mysla ze sam zaroski postawisz jako staro halba WHIKY na tyn twoj "7000" post!!!
        • Gość: andy Re: IP: *.stg.tli.de 08.10.01, 20:06
          skoncy sie skoncy kazdo wojna sie koncy pamiyntocie "Golfkrieg"? tys sie
          skoncyl
          • meg_s Re: 08.10.01, 22:57
            tylko kiedyś "Jaś nie doczekał"
            • Gość: Ee Re: IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 14:30
              A to powiedzonko mnie jeszcze bardziej stresuje, bo mój młodszy jest Jaś....
    • Gość: Mirek Re: Zaczęło się ... IP: *.*.*.* 10.10.01, 05:48
      Wrocilem przed chwila z kolega z pracy z Buffalo (stan Nowy Jork ok. 1,5
      godziny od Toronto). Granica, ktora zawsze przypominala przejazd z Gliwic do
      Zabrza, bardziej wyglada na Polsko-ZSRR w latach 70-tych. Atmosfera zblizona do
      pierwszych dni naszego stanu wojennego, zwlaszcza po tych przypadkach Anthrax'u
      na Florydzie. W Montrealu (a to przeciez Kanada - nie US!) tez ewakuowano
      biurowiec w centrum, gdy jedna z firm majaca tam siedzibe, dostala przesylke
      pocztowa z Boco Raton (tam gdzie zmarl czlowiek na to swinstwo). Panika w metro
      w Waszynktonie - 15-tu zatrutych jakos substancja (nie koniecznie zwiazane z
      wojna - moze przypadek), ktos zwariowal w samolocie i myslac ze pilot jest
      terrorysta, probowal wtargnac do kabiny - szczesliwie unieszkodliwiony przez
      wspolpasazerow. Moge sobie jedynie wyobrazic co ci ludzie tam przezyli, gdy
      samolot zaczal nurkowac - mysliwiec pokazal sie w ciagu sekund (z misja
      zestrzelenia w razie czego? - to moj komentarz, ale...). Bin Laden i jego Al
      Qaeda grozi... mysle ze zaczyna tutaj do ludzi docierac, jak niewiele potrzeba
      do nieszczescia; nawet zwykla koperta wyglada teraz dziwnie. Nie nazwalbym
      jeszcze tego paranoja, ale na pewno nie jest jak bylo. Zal mi tylko tych,
      ktorzy maja troche ciemniejszy kolor skory - zycie dla nich nie jest teraz
      tutaj latwe. Ogolnie zrobilo sie nerwowo.
      • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.01, 10:12
        to je pieronym ciekawe cos szkryknol . U nos o takich rzeczach sie wiela niy
        slyszy . podejrzywom ze moze byc jeszcze gorzyj .

Pyrsk !

i dziynki za wiadomosci z piyrszyj rynki .
    • Gość: Mirek Re: Zaczęło się ... IP: *.sympatico.ca 10.10.01, 19:36
      Tuz przed poludniem (teraz jest 1.30) zamknieto koncowa stacje metra w Toronto
      i ewakuowano wszystkich ludzi, poniewaz znaleziona "podejrzana" paczke. Okazal
      sie to falszywy alarm, ale fakt ze wiadomosc zostala podana na wszystkich
      stacjach TV Kanady i US oddaje atomsfere panujaca tutaj. Nic, ide skorzstac z
      uslug metra aby dojechac do pracy...
      • Gość: Ee Re: Zaczęło się ... IP: 157.158.202.* 11.10.01, 08:28
        Ja się wcale nie dziwię panice tam, u was. Natomiast strasznie bawią mnie
        napuszone deklaracje naszych notabli, że polskie lotniska są bezpieczne, że
        wzmożono gotowość interwencyjną itd itp. Przypomina mi to dokładnie żabę, która
        podstawiała nogę, gdy podkuwano konia....
        • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.01, 09:53
          Ja to cza se dobrze zapamiyntac , bo pieron wiy kaj i co juzas "wybuchnie" .
          Wczoraj slyszolech ze we Italiji chycili pora "niydoszlych " terrorystow kere
          chcielicosik "nawarzyc" we Romie . No ja wcale bych sie niy zdziwiol , przeca
          tam je Papiyz .

Pyrsk !
          • Gość: Mirek Re: Zaczęło się ... IP: *.sympatico.ca 11.10.01, 17:26
            Chcialbym podkreslic jedna rzecz; wszystkie moje wypowiedzi dotyczace tej
            sytuacji sa calkowicie moimi refleksjami. Nie jestem specjalista, jedynie
            zwyklym facetem, ktory rozmawia z innymi szarymi ludzmi mieszkajacymi w
            Kanadzie i US. Jezeli Was to interesuje, to z przyjemnoscia podziele sie
            opiniami jakie tu, ale ktos tutejszy moze miec kompletnie inne zdanie. Jak juz
            wspomnialem w US jest to traktowane bardzo powaznie; tam ludzie maja na prawde
            pietra i to widac na kazdym kroku. Bylem w Buffalo raptem pare godzin, ale mam
            dosyc na jakis czas. Tutaj jest spokojniej. Nawet wczorajszy incydent z
            ewakuowaniem metra, byl potraktowany raczej na luzie i z tego co zauwazylem
            amerykanska stacja TV CNN poswiecila temu wiecej uwagi niz lokalna stacja w
            Toronto. Wczoraj zastrzelono Kanadyjczyka w Kuwejcie - straszne, ale jak ktos
            spaceruje po torach, musi sie liczyc z tym ze moze go pociag przejechac. Jest
            wojna i mysle ze Szwager tez jest zadowolony ze wakacje w Egipcie ma juz za
            soba i nie sadze aby sie tam wybieral w nastepne. Czuje sie wzmocnione srodki
            bezpieczenstwa, ale nic co by przeszkadzlo zyc. Jako ciekawostke powiem Wam, ze
            wczoraj w lokalnej TV, byl reportarz o srodkach bezpieczenstwa na lotnisku w
            Toronto (w koncu jedno z najwiekszych w Ameryce Polnocnej), chodza patrole
            sluzb bezpieczenstwa uzbrojone po zeby, psy lataja i wahaja, ludzie grzecznie
            stoja w kolejkach itd itp. w tym samym czasie tylnia brama wjazdowa na lotnisko
            z tzw. service road - kompletnie otwarta! Kazdy komu sie podoba moze wjechac
            bezposrednio na pas startowy o kazdej porze dnia i nocy. Dla kanadoli jest
            najwazniejsze ze sezon rozgrywek hokejowych wlasnie sie zaczal...
            • Gość: Ee Re: Zaczęło się ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:46
              U nas jeszcze śmieszniej - puszą się politycy, jakie to środki ostrożności na
              lotniskach wprowadzono, tymczasem na pokładach samolotów PLL LOT podaje się do
              posiłków metalowe noże, a napoje alkoholowe sprzedaje w szklanych butelkach.
              Śmiać się, czy płakać?
            • Gość: Szwager Re: Zaczęło się ... IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.01, 23:03
              Pyrsk !

Prziznom Ci sie ze chcieli my na drugi rok pojechac na urlop do Hameryki , ale
              po tym wszyskim juz my zrezygnowali . Nerwy szarpac to se moga i tukej a
              kosztuje to do tego trocha myniyj . Zamias myszki Micki we Hameryce bydymy
              musieli juzas odwiedzic od niyj siostra we Francyji . Ale i tam niyma tak
              spokojnie . Jak my tam ostatnio byli we Paryzu to tysz jakis pieron podlozol
              bomba we stacji metra . No ja jedyno kozysc z tyj sytuacji wyniosla "moja "
              dzisiej za piyniondze na Hameryka odszczelola se nowe auto . A mozno przijadymy
              juzas do Polski - jak tam sie nic niy stonie .

Pyrsk !

PS

Mirek je u wos duzo Muzulmanow . I tak przi okazji - do Egiptu juz sie napewno
              wiyncyj niy wybiera .
              • Gość: Mirek Re: Zaczęło się ... IP: *.*.*.* 12.10.01, 05:11
                Mam wrazenie, poza dzialaniami militarnymi w Afganistanie, bardzo wazne sa
                dzialania ekonomiczne w samych Stanach i Kanadzie. Jest to walka o poczucie
                normalnosci i ze wszystko jest OK. Mam tu na mysli to, ze oba rzady rzucily na
                rynek miliardy dolarow na ratowanie ekonomii przed panika. Sa to na prawde
                przeogromne kwoty na rynku papierow wartosciowych, bezposrednio w gospodarce,
                na obnizenie podatkow i stopy procentowej. Wyobrazcie sobie ze samochod dostaje
                sie z zerowym oprocentowaniem, a pozyczka hipoteczna w Kanadzie zaczyna sie od 3
                (trzy)%!! - zapowiadaja jej dalsze obnizenie! Wszystko to ma na celu stymulacje
                gospodarcza i nie dopuszczenie do poglebienia recesji. Najwieksze uderzenie
                przyjely linie lotnicze; zwolnienia siegaja kilkuset tysiecy pracownikow i
                wiele ma powazne klopoty (w tym ostatnia linia lotnicza w Europie subsydiowana
                przez rzad - LOT). Najglosniejszym echem odbilo sie tutaj Suissair, cos w
                rodzaju kryzysu zaufania do solidnego systemu Szwajcarii.. Efekty tych dzialan
                chyba beda widoczne niebawem; NASDAQ, DOW i Toronto juz poszly do gory o kilka
                procent w ciagu ostatnich paru dni, specjalisci mowia o ozywieniu w przyszlym
                roku a wiele firm "zaskoczylo" prognoza dobrych rezultatow finansowych. Co to
                wszystko Was w Polsce i Niemczech moze obchodzic? Uwazam ze duzo, bo jezeli w
                US jest zle to ma to efekt na czly swiat, nie tylko po sasiedzku w Kanadzie...

PS. Co do LOT'u to dzisiaj jest ciekawy artykul w "Financial Times" pod

http://news.ft.com/ft/gx.cgi/ftc?
                pagename=View&c=Article&cid=FT3DNPHINSC&live=true&query=polish+and+airlines

wyglada na to ze jest na sprzedaz i sa kupcy...znowu z zewnatrz :(
                • Gość: Ee Re: Zaczęło się ... IP: 157.158.202.* 12.10.01, 08:14
                  Oczywiście, że skutki ekonomiczne są ważne dla nas, bo dotyczą globalnej
                  gospodarki, będącej systemem naczyń połączonych. Ale ja myślę, że wojna ta
                  nakręci koniunkturę - wiadomo jak silną lokomotywą jest przemysł zbrojeniowy,
                  który "dzięki" wojnie mocno się zacznie rozwijać, pociągając inne gałęzie. Tak,
                  że gospodarczo nie powinno być źle. Co do LOT-u, nie ma w Polsce krajowego
                  kapitału zdolnego nabyć taką firmę.
                  • Gość: Mada Re: Zaczęło się ... IP: *.necik.pl 12.10.01, 22:04
                    Puszący się politycy zachowują się tak samo, jak w przypadku pryszczycy -
                    kiedy wszystkie zabezpieczenia na granicy były i tak bez znaczenia - ale potem
                    a) społeczeństwo miało zapamiętać,że rząd coś robił
                    b) może to docenić ( faktycznie ...)
                    A apropos LOT-u - co z tymi udziałami, któte należały do Swissair? To było
                    40% , 30% nie pamiętam - ale całkiem dużo...
                • Gość: andy Re: Zaczęło się ... zewnatrz IP: *.stg.tli.de 14.10.01, 09:30
                  co to znaczy z zewnatrz??????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka