Dodaj do ulubionych

Poczta Polska okrada przesyłki, listy.

06.07.06, 09:11
Wczoraj otrzymałam zamówiona przesyłkę. Miały byc w niej książka,
ćweiczeniówka i dwie kasety do nauki j.angielskiego. Jakie było moje
zdziwienie gdy w środku znalazłam wyłącznie kasety. Reszta wyparowała po
drodze między dwoma miastami. Po wniesionej opłacie która jest naniesiona na
kopercie widać, że te podręczniki w momencie wysyłki tam były. Ponieważ nie
była to przesyłka polecona nie mozna jej reklamować. Jak tak można. Wynika z
tego, że na poczcie polskiej pracuja złodzieje.
Obserwuj wątek
    • beatakat Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 09:18
      To prawda, zdarza się to coraz częściej.
      Nie doszedł do mnie list z ubrankiem dla mojego synka (prezent z okazji
      narodzin).
      Ostatnio zaginęła też nasza firmowa paczka z przyrządem pomiarowym.
      Wniosek: coś, co ma jakąkolowiek wartość wysyłać poleconym.
    • jusienka Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 09:26
      Niestety sie zgodze. Troche ratuje nas przesylka priorytetowa, te odbieramy
      nienaruszone. Inne, zwykle, czesto trafiaja do nas otwarte, bez jakiejs czesci
      zawartosci (na przyklad ksiazki, koszulki, itp).
      • o1la Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 11:23
        jakis czas temu wygralalm na allegro cien do powiek-dosc drogi, i choc
        zaplacilam 6 zl za przesylke polecona, spzredawca (chyba z glupiej
        oszczednosci) wyslal list zwyklym priorytetem. oczywiscie list nie doszedl,
        jestem wiecej niz pewna ze jakas pani na poczcie jest jego szczesliwa
        posiadacka...a mnie czeka batalia o zwrot pieniadzy.
        • ewa2233 Allegro 06.07.06, 11:31
          o1la napisała: spzredawca (chyba z glupiej oszczednosci) wyslal list zwyklym
          priorytetem. oczywiscie list nie doszedl,

Sprzedawca z Allegro powinien dostać po nosie, bo Ty ZWRACASZ mu KOSZTY
          PRZESYŁKI, a nie dajesz zarobić na przesłaniu. (Jeśli dojdzie przesyłka tańsza).
          Należy mu się za to odpowiedni komentarz.
          Poza tym nie ma dowodu, że cień został wysłany.
          ----------------------------------------------------
          çççççççççççççççççççççĂççĂç
          Życie jest mdłe i znikome,życie się całkiem nie liczy
          bez jakiejś wielkiej niewiadomej,bez tajemnicy.
          • o1la Re: Allegro 06.07.06, 13:02
            oczywiscie, ze tak, tyle tylko, ze zalezy mi na odzyskaniu pieniedzy- jak teraz
            wystawie negatywa, to pewnie juz ich nie zobacze. suma jest na tyle mala, ze
            nie oplaca wloczyc sie po policjach i sadach-okolo 50 zl. Z drugiej strony, na
            te pieniadze ktos musial zarobic i wkurza mnie taka glupia strata.
        • sybir Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.10.06, 14:25
          Ja też jestem ofiarą instytucji zaufania publicznego jaką jest Poczta Polska.
          Zaginął list priorytetowy, jakim moja mama przesłała mi pewien istotny dla mnie
          dokument.
          Przykre doświadczenia z pocztą miałem już przedtem. Pojawiały się awizo pod
          którymi według poczty nie kryła się żadna przesyłka. Standardem jest już, fakt
          wpisywania przez listonosza na awizo sentencji “adresata nie ma w domu” pomimo
          tego, że moja opiekująca się małym dzieckiem, żona jest w tym czasie w domu i
          widzi za przeproszeniem pijanego listonosza przez okno.
          Przerażające jest to, że poczta jest standardowym, więcej, wymienionym w prawie,
          medium jakim komunikują się z nami: urzędy, sądy i inne istotne dla naszego
          życia instytucje. Nie muszę nikomu tłumaczyć, czym może się skończyć
          niedostarczona przesyłka z urzędu skarbowego lub zusu, wystarczy że nie dotrze w
          określonym czasie i już mamy konsekwencje przeliczalne na złotówki. Co z tego,
          że możemy się później starać reklamować usługi, jeśli problem się już pojawił.
          Zastanawiam się co można zrobić, by do takich sytuacji nie dochodziło. Myślę, że
          tylko ustawodawcy mogą rozwiązać problem rozbijając monopol Poczty Polskiej.
    • elag3 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 11:45
      To niestety smutna prawda. Kilka lat temu byłam przez 4mce w Anglii z kartek i
      listów które wysłałam doszła niewielka część. Największa czarna dziura była na
      poczcie w Chełmie - tam to wcinało prawie każdy list. Dodam że nigdy nie
      wysyłałam pieniędzy ani niczego cennego. Jakaś fruzia otwierała kopertę i
      zniesmaczona wywalała do śmieci.
      Mi ostatnio nie doszły kody z Pampersa wysłane przez koleżankę. Ktoby pomyślał?
      • anatemka Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 11:57
        kradnie, kradnie. Jakis rok temu kolezanka wysłała mi pioritetem płytę cdrom.
        Nie doszła niestety.
        • olik.p Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 13:46
          Ja też wysyłałam jakiś czas temu paczkję dla dzieci mojego brata z ubrankami, w
          ostatniej chwili moja mama dorzuciła jeszcze czekoladę. Ubranka doszły
          wszystkie, ale czekolady pół. Moim zadaniem to świństwo i bezczelnośc. Nie
          chodzi o głupią czekoladę, ale o sam fakt grzebania w paczce i pozostawienia
          tej połówki, jako dowód, że coś takiego miało miejsca. Fajnie, co?
          • 76kitka Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 14:57
            Mnie sie jeszcze taka sytuacja nie zdarzyła, ale koleżance, która sprzedawała jakąś rzecz wartą kilkaset złotych na allegro wcięło przesyłkę po drodze od niej do kupujacego, ma kwitek, że przesyłka została nadana, ale nigdy nie doszła. Kupujący nie chciał płacić za przesyłke ubezpieczoną, a w wypadku, gdy przesyłka jest nieubezpieczona poczta zwaraca chyba dziesięciokrotność wartości znaczków, odzyskali jakies siedemdziesiąt złotych. No i teraz jest z kupującym w konflikcie, bo Ona rzecz wysłała, kupujący jej nie dostał a zapłacił. Oddała mu to "odszkodowanie", które zwróciła poczta, ale facet domaga się zwrotu całości pieniedzy, mimo, że sam wybrał ten rodzaj przesyłki. Mój mąz ostatnio sprowadzał cos z Anglii zapłacił za kuriera ponad 1000 złotych, rzecz doszła, fakturę zgubili. Tak źle, tak niedobrze.
    • adanis Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 06.07.06, 17:37
      ja tez jestem pewna,ze kradna! z doswiadczenia:wysylalismy na urodziny karte i
      wlozylismy do niej 100zl. Doszla tylko karta a gdzie pieniadze??? Przeciez mi
      nikt nie wmowi,ze nie wlozylam albo wyparowaly! chamstwo i szczyt
      bezczelnosci.Dlaczego sie tym nikt nie zajmie?
      Dobrze,ze to w rodzinie bo obcy by pomyslal,ze klamie.
      • mama_kotula Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.10.06, 14:44
        adanis napisała:

> ja tez jestem pewna,ze kradna! z doswiadczenia:wysylalismy na urodziny karte i
        > wlozylismy do niej 100zl. Doszla tylko karta a gdzie pieniadze???

Nie żartuj, włożyłaś 100zł do listu?
        Zamiast puścić przekazem?
        To ja się przestaję dziwić, że "okazja czyni złodzieja"... uncertain
        • adanis Re:mama_kotula 07.10.06, 15:08
          mama_kotula napisała:

> adanis napisała:
          >
          > > ja tez jestem pewna,ze kradna! z doswiadczenia:wysylalismy na urodziny ka
          > rte i
          > > wlozylismy do niej 100zl. Doszla tylko karta a gdzie pieniadze???
          >
          > Nie żartuj, włożyłaś 100zł do listu?
          > Zamiast puścić przekazem?
          > To ja się przestaję dziwić, że "okazja czyni złodzieja"... uncertain
          >

A moze lepiej gdybym do tego listu ochroniaza dolozyla hehe...
          > To ja się przestaję dziwić, że "okazja czyni złodzieja"... uncertain
          >
          Mnie nadal dziwi,Chamstwo juz nie ma granic.
          Ja nie zbiednialam ale juz wiem,ze w PL niedlugo to beda litery kradli z
          pocztowek hehe....
          pozdrawiam i zycze udanych przesylek smile
          ---
          "postepuj zawsze tak, by dzieki Tobie, drugi czlowiek czul sie lepiej"smile
    • iwoniaw Tak to jest z monopolem 06.07.06, 18:19
      - jeszcze się domagają przed prywatyzacją przywilejów, że ho ho! Jedyna rada -
      wysyłać kurierem to, co cenniejsze.
    • szymanka Re: a kradnie, kradnie.... 06.07.06, 18:20
      wniosek? wszystkie przesyłki nadaję poleconym, mam dowód, że list czy paczka
      wogóle istniała, jak zginie poczta wypłaca odszkodowanie bodajże 10-krotność
      opłaty za przesyłkę
      • iljana Re: a kradnie, kradnie.... 07.10.06, 17:25
        dokładnie tak jest z odszkodowaniem, warto walczyć o swoje.
    • lila1974 Nanuk24 07.07.06, 07:38
      Po tym, co tutaj przeczytałam, przestaję wierzyć, że Twoja przesyłka
      kiedykolwiek nadejdzie. Nic nie pisałam z nadzieją, że się znajdzie, wszak
      kiedyś list, który moja mama napisała do taty wrócił do nas po kilku latach w
      folii, miałam więc nadzieję, że i Twój porwał jakiś wir i znajdzie się za jakiś
      czas. Widze, że robilam sobie płonną nadzieję.

Wiedż jednak, że nie zapomnę CI, że się włączyłaś do akcji smile
      • socka2 Re: Nanuk24 07.07.06, 09:35
        mi tez wiele razy sie zdarzylo, ze listy nie doszly. nie wkladalam do nich nic
        cennego, oprocz zdjec mojej nowonarodzonej coreczki, ktora chcialam pokazac
        moim rodzicom (mieszkaja w PL, ja w IT) i tez nigdy nie doszly. Pewnie ktos z
        poczty pomyslal, ze jak z IT, to musi tam byc cos ciekawego i otworzyl, a
        potem wyrzucil. Tak bylo kilka razy. Kolezance, ktora wysylala mamie pieniadze
        wlozone w kartke z zyczeniami, tez pieniadze wyparowaly.
        • edytkus Re: Nanuk24 07.07.06, 16:55
          socka2 napisała:

> mi tez wiele razy sie zdarzylo, ze listy nie doszly. nie wkladalam do nich nic
          > cennego, oprocz zdjec mojej nowonarodzonej coreczki, ktora chcialam pokazac
          > moim rodzicom (mieszkaja w PL, ja w IT) i tez nigdy nie doszly.

odkad pisze wielkimi wolami na kopercie: "ostroznie zdjecia" tylko raz przesylka nie doszla, a raz nawet
          napisalam cos w tym stylu "prosze nie rozrywac koperty, pieniedzy i tak nie ma" wink
          • socka2 Re: Nanuk24 08.07.06, 13:09
            dokladnie tak zrobilam smile)) i nie doszla sad(( teraz juz zdjec nie wysylam,
            tylko zamawiam odbitki w empiku i wysylam na adres rodzicow smile
      • nanuk24 Lila 08.07.06, 04:08
        Wlasnie tak sobie myslalam, ze list przepadl i sie nie odnajdzie;-( Razem z
        listem do Ciebie wyslalam mamie zdjecia Natana - ktore, niestety, nie doszly;-(

Chamstwo. Mogliby przynajmniej puscic dalej kartki z zyczeniami dla dziewczyn,
        bo takie sliczne wyslalamsmile

Szkodasad
    • moninia2000 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.07.06, 13:23
      Niestety kradna.. Wysylalam paczki z Hiszpanii, gdzie mieszkam, ale nie doszly
      nigdy. Cena byla dosc wysoka, wiec nie polacone, wiec..nie doszly. Choinka, no!
      Strasznie mnie to wkurza, bo juz sie boje paczki wysylac..
      Moni
    • blou1 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.07.06, 15:06
      A może przełamaćby ten monopol?! Mnie też okradziono i to w sytuacji b
      ciężkiej, leczenia dziecka. Przykro mi było jak cholera wyłam ze dwa dni ale co
      złodziej się wzbogacił.
      • olinek11 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.07.06, 15:30
        mi kilka razy sie zdarzylo ze nawet prenumerata zaginela, mamy zaprzyjaznionego
        listonosza i jak z nim rozmawialam to mowil ze nawet on sam jak ma przeslac cos
        cenniejszego to wysyla kurierem bo tak kradna. Kuzynka mojego meza ktora
        mieszka we Wloszech ma nam przeslac ubranka po swoim synku dla mojej
        nienarodzonej dzidzi i zastanawiamy sie jak najlepiej to zrobic zeby wszystko
        dotarlo tym bardziej ze maja tam byc rzeczy firmowe nie wiem czy istnieje jakis
        inny sposob niz poczta, jesli kroras z Was moze mi poradzic jak to zrobic to
        bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam Serdecznie!!
        • edytkus Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.07.06, 16:57
          olinek11 napisała:

> mi kilka razy sie zdarzylo ze nawet prenumerata zaginela,

ja mieszkam w USA, do polskiego sklepu magazyny typu Twoj Styl czesto sa dostarczane bez folii
          ochronnej i dodatkow - tak z Polski sa dostarczane crying
    • kathy.25 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.07.06, 18:47
      Okradadaja i to bardzo bezczelnie!
      Raz jeden jedyny wyslalam siostrze poczta pieniadze na urodziny razem z kartka
      (mieszkam w Stanach) bylo to zaraz po moim tu przyjezdzie. Specjalnie napisalam
      list i miedzy wierszami powiedzialam jej o pieniadzach. Nie na osobnej kartce,
      zeby nie dalo sie wyjac, ale wlasnie po to, zeby bylo ewidentne, ze siostra o
      pieniadzach w kopercie bedzie wiedziec. Chyba Was nie zdziwi, ze pieniadze
      wyparowaly, a list i kartka jak najbardziej doszly.

Pieniedzy juz wiecej do listow nie wkladam.
      Problem w tym, ze teraz otwieraja juz wszystko co wysylam! Na swieta sasiedzi z
      tego samego pietra dostali kartke ode mnie, a do mojej rodziny wogole nie
      doszla! Moze koperta rozerwala sie zlodziejowi za bardzo...

Innym razem wysylalam magazyny dla siostry w duzej, zoltej kopercie - doszla
      rozerwana na calej dlugosci jednego brzegu. Ktos sprawdzal czy nie ma pieniedzy.
      Wiadomo - jak z Ameryki to musi byc z dolarami w srodku. Gady!!!
    • nchyb Poczta nie okrada!!! 07.07.06, 18:50
      niektórzy jej pracownicy tak...

Podobnie jak pracownicy setek innych urzędów, firm i organizacji. Ale to ludzie
      kradną.
      Pracownicy poczty ukradli m.in. mojemu dziecku najzwyklejsze kółko nadmuchiwane
      do pływania, a także zwykły pisak. Wysyłałam dwa, doszedł jeden...
      • yvonne75 Re: Poczta nie okrada!!! 08.07.06, 00:11
        czasem tupet pracownikow poczty po prostu obezwladnia...tez mi kiedys pare
        rzeczy poczta nie doszlo.
    • mamadominika3 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 08.07.06, 11:34
      I właśnie dlatego, nie lubię odpowiadać na pytanie, gdzie pracuję. Dlaczego tak
      strasznie uogólniacie?! Nie wszyscy pracowanicy poczty to złodzieje, złodzieje,
      to jakiś ułamek %, a że na poczcie jest duża rotacja pracowników (zastępstwa
      urlopowe, zatrudnianie na czas świąt) proceder może osiągać niepokojącą skalę.
      Ale tym zajmuje się Dział Kontroli, każdy pracownik, któremu udowodni się
      kradzież czy nadużycie, zostaje zwolniony z art. 52. Naprawdę czuję się
      zniesmaczona, bo jak wiele moich współpracowników jestem uczciwą osobą, w życiu
      nie otworzyłam przesyłki adresowanej nie do mnie. A poza tym - wszystkie
      przesyłki z i do zagranicy przechodzą przez urząd celny - dlaczego celników nie
      podejrzewacie o kradzieże?
      A do przesyłania pieniędzy służą przekazy pocztowe - także zagraniczne,
      niestety nie ze wszystkimi krajami poczta ma podpisaną umowę.
      Pozdrawiam w imieniu uczciwych pracowników PP
      • ciociacesia Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 08.07.06, 13:28
        chyba pracujesz gdzies na linii ja- moi znajomi. mam ich sporo rozsianych po
        polsce i jeszcze nigdy sie nie zdazylo zeby cos zginęło, jeden głupi list czy
        paczka, a bylo tego sporo. moze ja takie szczescie po prostu mam? albo chody u
        naszego listonosza smile ja tez pomyslałam o celnikach - oni chyba mają prawo
        otworzyc jesli mają jakies wątpliwości co do zawartości?
        pozdrawiam
        steff
      • emilama Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 08.07.06, 23:10
        Przepraszam , mam pytanie: czy pani w okienku ma prawo zapytać co jest w środku
        koperty którą chcę wysłać? Bo juz nie pierwszy raz spotykam się z takim
        zapytaniem w jednym urzędzie pocztowym. W innych o to nie pytają.E.
        • mamadominika3 Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 10.07.06, 11:11
          Tak, ma prawo zapytać, jeśli wysyłasz jakiś towar handlowy listem. Listy służą
          do wysyłania generalnie papieru - korespondencji, dokumentów, skryptów,
          katalogów, książek. Jeżeli pani w okienku ma wątpliwości, podejrzewa, że jest
          to coś innego niż wyżej wym., powinna zaproponować ci wysłanie tego paczką.
      • weronikarb Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 12.07.06, 19:15
        hej tez jestem mama Dominika smile I moj maz pracuje na poczcie.
        W pelni cie popieram. Nie jednego juz zwolnili za kradziez, ale niestety opinia
        juz idzie. Ja sprzedaje i kupuje na allegro i jeszcze nigdy nic mi nie
        zginelo smile Czyzby wyczuwali ze swoj smile))))
      • e_r_i_n Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 12.07.06, 19:24
        mamadominika3 napisała:

> to jakiś ułamek %

Patrzac na skale problemu, raczej watpie, ze ułamek procenta....
        A pieniadze gina tez na polskich 'trasach'.
      • sybir Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.10.06, 14:41
        Jestem w stanie uwierzyć, że na PP pracują też uczciwi ludzie.
        Jednak po ilości postów na różnych forach twierdzę, że są w mniejszości.
        Prawda jest taka, że nie można wam ufać. Poczta w XIX w. lepiej pracowała.
        Poziom obsługi klienta i profesjonalizm pracowników jest znikomy.
        To przykre, napewno szczególnie przykre dla ciebie ale takiego właśnie masz
        pracodawcę i takich "kolegów".
    • melmire zemscijmy sie! 08.07.06, 12:20
      Proponuje zalozyc kolko ysylaczy podrobionych "prezentow" : czekoladki z
      laksigenem, spray obezwladniajacy ucharakteryzowany na perfumy...ma ktos
      jeszcze jakies pomysly?
      I bedziemy to sobie wysylac jedna drugiej, az do "tajemniczego znikniecia"
      przesylki big_grin
      • wobbler Re: zemscijmy sie! 08.07.06, 23:07
        Jak znam zycie i nasze Sady,to dostaniesz wyrok za narazenie na szwank zdrowia
        zlodzieja.Jeszcze kaza Ci zaplacic odszkodowanie za utracone zarobki przez czas
        kiedy zlodziej bedzie na zwolnieniu.Moze nawet zaplacisz rownowartosc tego,co
        moglby ukrasc przez te dni...
        • ara11 Re: zemscijmy sie! 12.07.06, 15:45
          dobre! A może to rzeczywiście celnicy.
          • melmire Re: zemscijmy sie! 12.07.06, 21:53
            Watpie, pare razy mialam przesylke otworzona przez celnika - otworzona,
            sprawdzona i zaklejona specjalna tasma, z zawartoscia w srodku.
            A co obiekcji Wobblera, mozemy wysylac z adresow fikcyjnych na fikcyjne big_grin
            • edycia274 Re: zemscijmy sie! 07.10.06, 17:31
              Ja 22 wrzesnia wysłałam kobiecie płytke, którą ode mnie kupiła na allegro i nie
              ma, już miała mi dać negatywa, dobrze iz potwierdzenie mam
    • dziewuszysko Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.10.06, 21:17
      mi dziewczyna brata z Anglii wyslala paczke z ubrankami dla dzidziusia ... to
      bylo pol roku temu... podobno piekne uncertain

nigdy nie wysle nic w kopercie z zagranicy

a jak cos kupuje drogiego na allegro to sie zawsze modle
    • kawad Re: Poczta Polska okrada przesyłki, listy. 07.10.06, 21:38
      Nie tylko kradna ale i niszczą. sprzedałam na allegro zaparzacz do herbaty. do
      kupującego doszedł zbity (a był zapakowany oryginalnie). Paczka wróciła do mnie
      ja pieniądze kupującemu oddałam na poczcie zrobiłam awanturę. I co z tego?
      Poczta stwierdziła, ze moja wina bo nie zaznaczyłam, że ma być transportowana
      ostroznie. a to, że po całej Polsce takie produkty są wożone przez kurierów itp
      i jakoś nie biją się to do nich nie dotarło. Ci pocztocy to chyba rzucaja tymi
      paczkami i depczą po nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka